Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- krasii
- научил се да хвърля
Re: Има ли гъбари?
втори дубъл

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Върху дъб, бук, топола , върба, в гората, край реките! Виж снимките на Гого от Лисец! Като две капки вода са! Какво се чудиш? Няма място за учудване! КЛАДНИЦА!
Послепис: Как ми липсва Балкана , да знаете! Тук в полята, всичко изсъхна!
Послепис: Как ми липсва Балкана , да знаете! Тук в полята, всичко изсъхна!
И при нас не е валяло бая време и е сухо, но в къщи нали има вода от чешмата...! Всеки ден ги поливам тези пънчета, иначе гъбите завяхват, особено ако пече повечко по пладне
!
Краси, бъди сигурен, че това е тя - 100%. В домашни условия ги виждаш всеки ден и не могат да те изненадат с кой знае какви форми, но в естесвена среда са някак си по-красиви (и може би по-вкусни
)
Който се интересува от технологията, да види първите страници на темата - там съм описъл как става засаждането (заразяването) с мицел от кладници!

Краси, бъди сигурен, че това е тя - 100%. В домашни условия ги виждаш всеки ден и не могат да те изненадат с кой знае какви форми, но в естесвена среда са някак си по-красиви (и може би по-вкусни

Който се интересува от технологията, да види първите страници на темата - там съм описъл как става засаждането (заразяването) с мицел от кладници!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

Тъй като явно съм пропуснал да опиша начина, а и един колега изяви желание да споделя, ето ви как става работата:
Значи, дървото може да е дъб, бук, орех, топола, явор, бряст..., може би и други видове. На топола най-лесно се лови мицела, но най-бързо свършва плододаването, защото е мека дървесина и лесно бива "изядена". Режат се пънчета от 20-25 см дължина и диаметър, не по-малък от 180 мм. Желателно е дърветата да са рязани възможно най-скоро, ако не са, трябва и те да се накиснат хубаво в някакъв широк съд и да поемат достатъчно количество влага! Накисва се стърготина за 2-3 дена (от рязани дърва, или банциг, абрихт), но само от широколистни дървета - да няма стружки от иглолистни! След това се изцежда, да не пуска вода като я стиснеш - не трябва да е прекалено мокра, защото мицела може да изкисне! Избира се място, което най-малко се огрява от слънцето и е най-влажно през цялата година, копаят се дупки, така че като се сложи първото пънче в дупката, да стърчи отгоре не повече от 7-8 см. Така се гарантира постоянна влажност в основата на колоната. Поръсва се слой от 1 см стърготини (влажни), след това се поставя мицелът, после пак слой сърготини и се слага следващото пънче. Тук трябва да спомена за мицела - този, който аз го купувам представлява накиснати житени зърна, заразени в специални условия. Прилича на стиропор и се рони лесно. На мен ми казаха да го слагам наронен, т.е. да не е на бучки. Задължително е да пипате със стерилни ръце и прибори! Значи 1 литър шише трябва да стигне за 3 колони с по 4 пънчета и 3 междини - по препоръка! Но аз нали съм по икономиите, направих 4 колони с по 5 пънчета и 4 междини - щом имам реколта, значи не е проблем да слагате мицела и по-нарядко. Желателно е да укрепите колоните, тъй като са нестабилни. Засаждането става през месец Април, след това около месец и половина не трябва да правите нищо. После през лятото трябва да се полива често - 2 пъти в седмицата, или да се направи някакво капково напояване, (вижте постовете на колегата Диканаров
) с цел, да се поддържа постоянна влага, но не и да е много мокро! Също така желателно е и да не се огряват пънчетата от слънцето - направете някакъв навес. В края на Септември започвате обилно да поливате всеки ден и резултатите няма да закъснеят. Берат се в момента, когато завитите надолу ръбове почти са се изправили вече. Не се дърпат (късат), а се режат с нож, близо до ствола на пънчето. Тази снимка я има в началото на темата, но ще я постна и тук за онагледяване:

Тка горе-долу трябва да изглежда, а ето пак реколтата от същите тези пънчета

Опитни производители споделят, че по този начин си подсигурявате гъби за поне 5 години, или докато изгният пънчетата и колоната рухне. Хайде със здраве!
Значи, дървото може да е дъб, бук, орех, топола, явор, бряст..., може би и други видове. На топола най-лесно се лови мицела, но най-бързо свършва плододаването, защото е мека дървесина и лесно бива "изядена". Режат се пънчета от 20-25 см дължина и диаметър, не по-малък от 180 мм. Желателно е дърветата да са рязани възможно най-скоро, ако не са, трябва и те да се накиснат хубаво в някакъв широк съд и да поемат достатъчно количество влага! Накисва се стърготина за 2-3 дена (от рязани дърва, или банциг, абрихт), но само от широколистни дървета - да няма стружки от иглолистни! След това се изцежда, да не пуска вода като я стиснеш - не трябва да е прекалено мокра, защото мицела може да изкисне! Избира се място, което най-малко се огрява от слънцето и е най-влажно през цялата година, копаят се дупки, така че като се сложи първото пънче в дупката, да стърчи отгоре не повече от 7-8 см. Така се гарантира постоянна влажност в основата на колоната. Поръсва се слой от 1 см стърготини (влажни), след това се поставя мицелът, после пак слой сърготини и се слага следващото пънче. Тук трябва да спомена за мицела - този, който аз го купувам представлява накиснати житени зърна, заразени в специални условия. Прилича на стиропор и се рони лесно. На мен ми казаха да го слагам наронен, т.е. да не е на бучки. Задължително е да пипате със стерилни ръце и прибори! Значи 1 литър шише трябва да стигне за 3 колони с по 4 пънчета и 3 междини - по препоръка! Но аз нали съм по икономиите, направих 4 колони с по 5 пънчета и 4 междини - щом имам реколта, значи не е проблем да слагате мицела и по-нарядко. Желателно е да укрепите колоните, тъй като са нестабилни. Засаждането става през месец Април, след това около месец и половина не трябва да правите нищо. После през лятото трябва да се полива често - 2 пъти в седмицата, или да се направи някакво капково напояване, (вижте постовете на колегата Диканаров

Тка горе-долу трябва да изглежда, а ето пак реколтата от същите тези пънчета

Опитни производители споделят, че по този начин си подсигурявате гъби за поне 5 години, или докато изгният пънчетата и колоната рухне. Хайде със здраве!
"

-
- ще става разбирач
колега а всяка година ли трябва да се "заразяват" пънчетата...
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
В моите архиви открих една изрезка от вестник. Там пише, че мицел за производство на култивирани гъби може да се закупи САМО в специализираната лаборатория в софийското село Негован.Има и дадени указания, Как да се процедира при направата на субстрат, необходим при отглеждането. Но е различен от този, който дава Гого. Става въпрос за субстрат от слама, и отпадъци от житни растения. Не е върху пънчета.Това ме води на мисълта, че този, който е писал статията, е по-лаик и от мен!
Това, че мицел се продава и в Троян, зная от хора, работещи в Института по планинско земеделие там. Но тези хора са вече пенсионери. Отдавна.
Това, че мицел се продава и в Троян, зная от хора, работещи в Института по планинско земеделие там. Но тези хора са вече пенсионери. Отдавна.
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 18, 2008 12:40 am, променено общо 1 път.
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Извинявам се, че се налага да правя два постинга последвателно. Ще трябва да направя собственна галерия към форума, за да ми е по-лесно.
Предисловие: В един от постингите си разказах за нещо необичайно, което ме изуми. Ставаше въпрос за някакъв вид подземна гъба, която се използвала за "лекуване".
По една случайност, успях да заснема това "нещо". Успях и да поразпитам за него. Какво научих! Тази "гъба", тук наричат "синята гъба", "сладката гъба". Възрасните жени перяли с домашен сапун. Често пъти пръстите им заболявали, изтрити от търкането и самата сода. Около ноктите. Когато били деца, и играели боси, също набивали краката си. При такива случай, изсушената гъба се накисвала, и с нея се превързвало болното място. Жената която ми разказа това се казва Анна Господинова Моллова и е на около 65 години. Работила е като счетоводител в бившето стопанство.Добре образована жена е. Категорично отрече това, което още по-възрастни хора казаха, че "лекували" синя пъпка. Потвърди моето убеждение, че това е невъзможно. Тя беше намерила съвсем случайно това "нещо". Заснех го. Дано някой може да каже какво е. Беше го сложила да изсъхне. Когато го разрязах, там, където беше изсъхнало, беше с като вътрешност на узряла пърхутка. Средата беше бяла.Ето го:

Какво е това?
Послепис: Когато преди около 6 години почти принудени от обстоятелствата дойдохме да живеем тук, сякаш попаднах в друг свят. Говорът, начина на живот, разбиранията, всичко е различно. Много неща не разбирам. Не мога и сигурно никога няма да приема. Но за нищо на света не давам това спокойствие, което намерихме тук!За нищо на света не мога да заменя красотата и очарованието, да си "селски" човек! Колкото и смешно да ви звучи това!
Предисловие: В един от постингите си разказах за нещо необичайно, което ме изуми. Ставаше въпрос за някакъв вид подземна гъба, която се използвала за "лекуване".
По една случайност, успях да заснема това "нещо". Успях и да поразпитам за него. Какво научих! Тази "гъба", тук наричат "синята гъба", "сладката гъба". Възрасните жени перяли с домашен сапун. Често пъти пръстите им заболявали, изтрити от търкането и самата сода. Около ноктите. Когато били деца, и играели боси, също набивали краката си. При такива случай, изсушената гъба се накисвала, и с нея се превързвало болното място. Жената която ми разказа това се казва Анна Господинова Моллова и е на около 65 години. Работила е като счетоводител в бившето стопанство.Добре образована жена е. Категорично отрече това, което още по-възрастни хора казаха, че "лекували" синя пъпка. Потвърди моето убеждение, че това е невъзможно. Тя беше намерила съвсем случайно това "нещо". Заснех го. Дано някой може да каже какво е. Беше го сложила да изсъхне. Когато го разрязах, там, където беше изсъхнало, беше с като вътрешност на узряла пърхутка. Средата беше бяла.Ето го:

Какво е това?
Послепис: Когато преди около 6 години почти принудени от обстоятелствата дойдохме да живеем тук, сякаш попаднах в друг свят. Говорът, начина на живот, разбиранията, всичко е различно. Много неща не разбирам. Не мога и сигурно никога няма да приема. Но за нищо на света не давам това спокойствие, което намерихме тук!За нищо на света не мога да заменя красотата и очарованието, да си "селски" човек! Колкото и смешно да ви звучи това!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 18, 2008 12:41 am, променено общо 1 път.
Не, не трябва да ги пипаш повече, тъй като мицела ги споява и се разпространява в цялото дърво - трябва само да ги поливаш и да им пазиш сянка през лятото! Мицелът си се самосъхранява в дървесината.milo69 написа:колега а всяка година ли трябва да се "заразяват" пънчетата...

"

- чпс
- ще става разбирач
p4eli4kata написа:
Какво е това?
Последователите на принципа "не газете тревата, пушете я" търсят под дърво и камък някакви подобни синкави гъби
Дали не са същите ?
завиждамПослепис: Когато преди около 6 години почти принудени от обстоятелствата дойдохме да живеем тук, сякаш попаднах в друг свят. Говорът, начина на живот, разбиранията, всичко е различно. Много неща не разбирам. Не мога и сигурно никога няма да приема. Но за нищо на света не давам това спокойствие, което намерихме тук!За нищо на света не мога да заменя красотата и очарованието, да си "селски" човек! Колкото и смешно да ви звучи това!

Здравейте гьбари.Бях на балкана, казвам ви това е лек за душата
.Обиколих доста гори но за жалост гьби нямаше.
Като почнах от Троянския балкан,покраи София,Плевен,Ловеч,Тьрново нищо не намерих голяма суша поне се нагледах на природа.Гледам че докато ме няма сте писали доста интересни и полезни неща.
Пьрво кьм Диканов- не няма да се разсьрдя да ме наричаш по име,искренно се вьзхищавам на опита и знанията ти в гьбарството,а за приятелството,защо не ще се радвам.Мисля че всички на този саит имаме нещо общо.....да уважаваме,обичаме и пазим нашата природа!
Кьм Gogo-ако искаш пьрво влез в някои саит за отглеждане на охлюви,преди доста години ме беше хванало мерак да ги отглеждам, тогава ги заграждахме с мрежа за кумари и в горния краи на мрежата прокарвахме медна жица и пускахме ток от адаптер 9 волта.
Кьм Пчеличка-изхвьрлих една торба с рижиики понеже ми казаха че стават само за салата като млечницата

Като почнах от Троянския балкан,покраи София,Плевен,Ловеч,Тьрново нищо не намерих голяма суша поне се нагледах на природа.Гледам че докато ме няма сте писали доста интересни и полезни неща.
Пьрво кьм Диканов- не няма да се разсьрдя да ме наричаш по име,искренно се вьзхищавам на опита и знанията ти в гьбарството,а за приятелството,защо не ще се радвам.Мисля че всички на този саит имаме нещо общо.....да уважаваме,обичаме и пазим нашата природа!
Кьм Gogo-ако искаш пьрво влез в някои саит за отглеждане на охлюви,преди доста години ме беше хванало мерак да ги отглеждам, тогава ги заграждахме с мрежа за кумари и в горния краи на мрежата прокарвахме медна жица и пускахме ток от адаптер 9 волта.
Кьм Пчеличка-изхвьрлих една торба с рижиики понеже ми казаха че стават само за салата като млечницата

А сега етови и тема за коментар, какви са тези гьби;
№1

пак№1

№2

пак№2

№3

№4

пак№4

и ето една красота

№5 беше на пън и отдолу не е с ламели а гладка

пак№5

№1

пак№1

№2

пак№2

№3

№4

пак№4

и ето една красота

№5 беше на пън и отдолу не е с ламели а гладка

пак№5

И риба нямаше,на Дунава от остров до остров се ходи по пяськ лодка не трябва, суша голямя.
Една,единствена щукичка

вьрната обратно защото е маломерна
Една,единствена щукичка

вьрната обратно защото е маломерна
не знам как се озова щуката на мястото на гьба №1 ето я и нея

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Към ЧПС: Като изключим многото работа която имаме , живеем всред чудесната природа на България! Няма ги всички тези градски "щуротии", които буквално ни изкарваха от равновесие. Внучето, лете расте като "бозалъжка" гъбка! /виж снимките, там има такава!/
Всичко, което яде и пие, е абсолютно чисто погледнато отвсякъде!
milo69:Гого е описал толкова подробно начина на отглеждане! Всичко! Пак прочети! Снимките са чудесни!
Батка, /Енчо?/ по твоите снимки: Сн. 1 е Щука! Но аз предпочитам по-едричка!
сн.2 това не познавам. Не и в този вид. Въздържам се! сн. 3 Това е суха масловка. Расте в покрайнините на горите. Из храсталаците. Отгоре шапката е напукана. Отдолу е с тръбички. Като дунапрен.Ядлива. Няма кой знае какви вкусови качества.сн. 4 не познавам.сн 5 тази гъба е ливадна виолетка. Да я разпознавам научих от Диканаров и Майстор Страхил.Намерих я там, където ме насочиха. Сравнително едра гъба. Прочети какво пишат! Точни са! За снимката на гъбата която си намерил на пъна. Аз тази гъба я търся под дърво и камък! Трябва ми! С това пуша пчелите! Праханка!
. Името ти казва какво се прави с нея! Не съм я яла. Чувала съм, че млада е ядлива. ????? Но не е отровна. Не бих рискувала с пчелите!

milo69:Гого е описал толкова подробно начина на отглеждане! Всичко! Пак прочети! Снимките са чудесни!
Батка, /Енчо?/ по твоите снимки: Сн. 1 е Щука! Но аз предпочитам по-едричка!

- Диканаров
- кандидат преподавател
Енчо,според мен №2 е "брезовка" или брезова манатарка. Месото и е тънко и като се свари става тъмно до чернеещо. Дунапренените тръбички са дълги, а пънчето е посипано с къси черни чертички. Гъбата с №5 , ако е от слива и от горе е лъсква, като лакирана е много ценна и като билка.
Пчеличке Ели, на сухата масловка, дунапрена не е ли по-къс и пънчето по-късо. Не знам, може и да се бъркам! Енчо ще ни каже какъв е цветът на сварената гъба. Във всички случаи обаче е ядлива! Брезовата манатарка е с подобна форма, като ясеновата манатарка, само дето цветът на гуглата и е сив, а не оранжево червен. И двете имат стройни крачета, посипани с къси черни чертички и дебел дунапрен, а месото е тънко и чернее при сваряване. Добри гъби! Руснаците много ги уважават! На ясеновата манатарка викат- "подосиневик". Слагат я след "белый гриб", тоест след "самунката" по качество.
Пчеличке Ели, на сухата масловка, дунапрена не е ли по-къс и пънчето по-късо. Не знам, може и да се бъркам! Енчо ще ни каже какъв е цветът на сварената гъба. Във всички случаи обаче е ядлива! Брезовата манатарка е с подобна форма, като ясеновата манатарка, само дето цветът на гуглата и е сив, а не оранжево червен. И двете имат стройни крачета, посипани с къси черни чертички и дебел дунапрен, а месото е тънко и чернее при сваряване. Добри гъби! Руснаците много ги уважават! На ясеновата манатарка викат- "подосиневик". Слагат я след "белый гриб", тоест след "самунката" по качество.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!