Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Инфо за р. Струма!
Модератор: sapuna
-
- фен клуб-скобар
Re: Инфо за р. Струма!
В момента се уча на английския риболов по техните системи-възнамерявам да направя излети за техните световно известни бели мрени из едни реки западно от Лондон! Има много тънкости,както по горе ти каза! Царе са;) В момента съм в добри отношения с един 65 годишен ирландец,запален риболовец ,който практикува във всяко свободно време! Очарован съм въпреки,че ходиме повече по езера,обещал ми е да отидеме с преспиване за Барбела(голямата бяла) като имало и риби по 6 кила! Нема спанеAlbinoTrout написа:Здравейте колеги!
Прочетох малко от темата и останах с впечатлението , че сте повече скобарджии, но ще споделя и някои неща за кефала по реката.
1.Скобар имаше в добри количества тази есен под Първия бараж на Струма под Покровнишкия мост от страна на пресевната. Но рибите бяха капризни и кълваха само при по високо ниво или замътване. Добра стръв за есента е зеленото нишковидно водорасло, но него го има, чак на втория бараж.Кълве рано сутрин или след обед . Това за следващата есен![]()
Днес реката беше много малка и бистра. Не видях нито една риба да скача. Нямаше и рибари.
2. Зимен кефал. Според ю-тюба в Англия най-добрата стръв е тесто от миризливо сирене ,трохи и маргарин или със синьо, чедър, трохи и маргарин. Не съм пробвал.
Но бях единствения който зимата хващаше кефали на рибка.Вадех от водораслите горчивки и псеударазбори.Убивам ги след това с голяма игла-през устата, покрай гръбначния стълб и вадя през опашката. Рибката се спуска до малка тройка дето и влиза в устата а клубът накрая се закача за вирбел с малка тежест. (Дано си го представихте). замятам в най-дълбоката част на големи вирове близо до течението. Кълве малко преди стъмване 1-2 риби, но големи.
Или капо разбира се![]()
Виждал съм дори зимен риболов на мрени.Кълвяха на плувка на малки червеи в специлано почистено за целта с кол огледалце в едно паднало дърво.
Реката много се обезриби и сега ходя само на раходка и чакам лятото и шараните![]()
Наслука!

- Прикачени файлове
-
- image.jpg (43.12 KiB) Преглеждано 823 пъти
-
- image.jpg (42.47 KiB) Преглеждано 823 пъти
-
- image.jpg (41.28 KiB) Преглеждано 823 пъти
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

-
- ще става разбирач
Голямата бяла мрена нещо съвсем различно от малките. Хвърля се на воблери силикони и морамниета.Във Франция и Англия май са най добрите места за трофеи. Ловят ги по различен начин, не че ние ако отидем няма да им покажем и наши системи. Хранителната база е стабилна, климата е мек и рибите се пазят. Така се стига до рекордни екземпляри.
Някъде пишехте ,че искате да зарибявате бяла мрена в Струма.
Привидно изглежда, че ако се пуснат когфа с малки риби след 10 г. при тази хранителна база ще има стада от големи бели мрени навсякъде. Но не мисля, че навсякъде ще могат да се размножът. Отделно наводненията са проблем. Затова трябва да плати на стопанство да проиведе повече рибки които като се пуснат в дълбоки места ако няма наводнения ще образуват популация.
Добър вариант ще е и зарибяване на бели мрени в малки язовири. Там ще станат големи и ще се хващат покрай вливащите се води.
Наслука!
Привидно изглежда, че ако се пуснат когфа с малки риби след 10 г. при тази хранителна база ще има стада от големи бели мрени навсякъде. Но не мисля, че навсякъде ще могат да се размножът. Отделно наводненията са проблем. Затова трябва да плати на стопанство да проиведе повече рибки които като се пуснат в дълбоки места ако няма наводнения ще образуват популация.
Добър вариант ще е и зарибяване на бели мрени в малки язовири. Там ще станат големи и ще се хващат покрай вливащите се води.
Наслука!
-
- фен клуб-скобар
Вместо обаче зарибяване се получава обезрибяване особенно по Струма и Искър.....AlbinoTrout написа:Голямата бяла мрена нещо съвсем различно от малките. Хвърля се на воблери силикони и морамниета.Във Франция и Англия май са най добрите места за трофеи. Ловят ги по различен начин, не че ние ако отидем няма да им покажем и наши системи. Хранителната база е стабилна, климата е мек и рибите се пазят. Така се стига до рекордни екземпляри.
Наслука!
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

Съжалявам за случилото се с твоята въдица. Явно с нашия късмет единственото което трябва да държим по празниците е чаша с вино и още нещо.[/quote]
Първо,Честита нова година и много здраве и късмет на всички /другото че си го купите/.
Са малко за тоягите на тика /че като не одим на риби поне по друга тема да се включа/Незнам откъде си я купил /то и нема значение, ако собственика е нормален индивид/ за 20 кинта при вносителя ти монтират новата секция естествено, ако си редовен клиент на магазина не требва и тях да ти вземат.Тиките като цело са евтини тояги и таквиз инциденти на са редкост.Предимството е че има резервни части и както казах са евтини.Ако не се възползваш от това че има резервни части изключваш основната причина за покупката на тояга на тая фирма.Аз имам един твърде непопулярен модел на фирмата/пауърфул/най-лигавио модел.Толкова дуракоусточива въдица не съм виждал.Предимства-изключително лек /цел ден ръката горе високо не се усеща/ перфектен кастинг,мноооо здрава,ама мнооо.Едно време немах възможност и тва ми беше единствената тояга и одех и на шарани с нея /ебати сецанието/ у едни драки 0.16 директно без повод риби 3-4 кила,авансо с клещите и като го засечем бегам назад и ако не скъса е мой.Дръжката сочи право на зад,върха на обратно заеби.Та не е като да не съм я трошил ма като брулим клоните нема как последнио път беше заклинила и я стиснах със сичка сила втората секция та ойдеа 20 лева.Никога обаче се е строшила безпричинно.Недостатък мноо лигава и се уплита влакното на върха.След подстригване 10-12см спи градо!Имам я от около 8 години.Мой приятел собственик на магазин вика ти още ли мааш с тиката отговор е че къ,а той ебаси тая седи тука 5 години давай некъв лев и вземай,
Първо,Честита нова година и много здраве и късмет на всички /другото че си го купите/.
Са малко за тоягите на тика /че като не одим на риби поне по друга тема да се включа/Незнам откъде си я купил /то и нема значение, ако собственика е нормален индивид/ за 20 кинта при вносителя ти монтират новата секция естествено, ако си редовен клиент на магазина не требва и тях да ти вземат.Тиките като цело са евтини тояги и таквиз инциденти на са редкост.Предимството е че има резервни части и както казах са евтини.Ако не се възползваш от това че има резервни части изключваш основната причина за покупката на тояга на тая фирма.Аз имам един твърде непопулярен модел на фирмата/пауърфул/най-лигавио модел.Толкова дуракоусточива въдица не съм виждал.Предимства-изключително лек /цел ден ръката горе високо не се усеща/ перфектен кастинг,мноооо здрава,ама мнооо.Едно време немах възможност и тва ми беше единствената тояга и одех и на шарани с нея /ебати сецанието/ у едни драки 0.16 директно без повод риби 3-4 кила,авансо с клещите и като го засечем бегам назад и ако не скъса е мой.Дръжката сочи право на зад,върха на обратно заеби.Та не е като да не съм я трошил ма като брулим клоните нема как последнио път беше заклинила и я стиснах със сичка сила втората секция та ойдеа 20 лева.Никога обаче се е строшила безпричинно.Недостатък мноо лигава и се уплита влакното на върха.След подстригване 10-12см спи градо!Имам я от около 8 години.Мой приятел собственик на магазин вика ти още ли мааш с тиката отговор е че къ,а той ебаси тая седи тука 5 години давай некъв лев и вземай,

-
- фен клуб-скобар
Според мен даже цените не им отговарят на качеството!Некой ще каже има сервиз-да понеже се трошат !До човек е ,но като цяло не ми допадат!Шимано нямат сервиз но ми дават 3 годишна гаранция!А сега съм решил да се впусна към Браунинг 

Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

Не думай! За какво ти е гаранция като няма сервиз? За една секция ще чакаш с месеци!DJONI RINGO написа:Шимано нямат сервиз но ми дават 3 годишна гаранция!
Като да си купиш Бентли в България и да ходиш на сервиз в Австрия! Аз секция за фидер не можах да намеря в цялата ни страна...
Въпрос на възможности.Шиманото е класи над тиката обаче и там стават инциденти също било заради дефект било заради неправилна употреба и тогава нова.А на много хора в БГ и тиката им е скъпа.А и шиманото не е тва което беше.Брадчеда имаше осмак на шимано купува го преди повече от около 12-13 години некъде от кюстендил от цирка май.Такъв осмак от тогава не съм държал в ръце.Китайците ебаха мамата на всичко.DJONI RINGO написа:Според мен даже цените не им отговарят на качеството!Некой ще каже има сервиз-да понеже се трошат !До човек е ,но като цяло не ми допадат!Шимано нямат сервиз но ми дават 3 годишна гаранция!А сега съм решил да се впусна към Браунинг
-
- фен клуб-скобар
Не е лъжа !Коце © написа:Не думай! За какво ти е гаранция като няма сервиз? За една секция ще чакаш с месеци!DJONI RINGO написа:Шимано нямат сервиз но ми дават 3 годишна гаранция!
Като да си купиш Бентли в България и да ходиш на сервиз в Австрия! Аз секция за фидер не можах да намеря в цялата ни страна...
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

-
- фен клуб-скобар
Да точно това исках да кажа ,като се изразих,че дори са им високи цените на Тика за много хора а продуктите им не отговарят на това качество! Това е според мен!!Коце прав си-исках да кажа 3 години гаранция и по някога сменят цялата въдица-естествено на кой му върже и има познати собственици-ако не чакане по 1 година!Китайците ебаха майката на всичко,щот фирмата производител вместо да плаща 7-10 евро на час ,плаща на жълтите по 80 цента на ден на жълтур в заводите:)chokoboy написа:Въпрос на възможности.Шиманото е класи над тиката обаче и там стават инциденти също било заради дефект било заради неправилна употреба и тогава нова.А на много хора в БГ и тиката им е скъпа.А и шиманото не е тва което беше.Брадчеда имаше осмак на шимано купува го преди повече от около 12-13 години некъде от кюстендил от цирка май.Такъв осмак от тогава не съм държал в ръце.Китайците ебаха мамата на всичко.DJONI RINGO написа:Според мен даже цените не им отговарят на качеството!Некой ще каже има сервиз-да понеже се трошат !До човек е ,но като цяло не ми допадат!Шимано нямат сервиз но ми дават 3 годишна гаранция!А сега съм решил да се впусна към Браунинг
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

- SammY
- фен клуб-скобар
Абе каде ги нареждате Шимано и Тика на един ред
И аз ловя с Тики , не за друго просто до 240/250лв Шиманото , ако не е 2 употреба , тежи много на 6м . А това , че се чупят ... аз лично не съм чупил нищо , а и двете Тики съм ги тормозил за тест , като вдигах 3/400гр риби от водата без кеп
Тормозил съм ги умишлено в закачки и сега съм сигурен , че нямат дефект , ако ги спраскам ще е от некъдърност 
п.п. И аз смятам , че за тези пари Тики-те трябва да са без забележка , но уви изработката им не е перфектна и имат дефекти ... За цена / тегло май нямат конкуренти обаче в този ценови диапазон ...
п.п2 Колега и аз имам Палърфул 5м и според мен е супер особено за фин такъм . Не съм имал проблеми с оплитане около върха , но благодарение на това , че е по мека ми е спасявала риби , ако съм забравил аванса стегнат (много си играя с него) . Другата ми е Сигнал на 6м и с нея с плувки под грам просто не може да се хвърлят , но въпреки това по често ловя с нея

п.п. И аз смятам , че за тези пари Тики-те трябва да са без забележка , но уви изработката им не е перфектна и имат дефекти ... За цена / тегло май нямат конкуренти обаче в този ценови диапазон ...
п.п2 Колега и аз имам Палърфул 5м и според мен е супер особено за фин такъм . Не съм имал проблеми с оплитане около върха , но благодарение на това , че е по мека ми е спасявала риби , ако съм забравил аванса стегнат (много си играя с него) . Другата ми е Сигнал на 6м и с нея с плувки под грам просто не може да се хвърлят , но въпреки това по често ловя с нея

Последно промяна от SammY на Чет Яну 02, 2014 7:05 pm, променено общо 1 път.
- калин кацаров
- сериозен играч
DJONI RINGO написа:Според мен даже цените не им отговарят на качеството!Некой ще каже има сервиз-да понеже се трошат !До човек е ,но като цяло не ми допадат!Шимано нямат сервиз но ми дават 3 годишна гаранция!А сега съм решил да се впусна към Браунинг
Ако искаш истински Browning ето това ти трябва. Но не знам дали може да се намери някъде,на 8м струваше едно време 900 DM
- jasonsmith
- разбира нещата
И аз се колебая за тика сигнал - хвалат ми я много, ама нещо ми тежее..
А и малко по темата - те от днес малко рибки - от 12 до 17ч..
Днес отново не "кълвеше", всички около мен имаха по 1-2 риби..
Захранка - половин хлеб, като храних само за да си мислят хората около мен че е заради захранката

Между другото, от долната ми страна беше "майстора" на вира, който успя да зашие пет броя
А и малко по темата - те от днес малко рибки - от 12 до 17ч..
Днес отново не "кълвеше", всички около мен имаха по 1-2 риби..
Захранка - половин хлеб, като храних само за да си мислят хората около мен че е заради захранката

Между другото, от долната ми страна беше "майстора" на вира, който успя да зашие пет броя

Аз си заприходих Тика Техниум и съм много доволен. Само с няколко грама е по-тежка от останалите модели, но се усеща много по-лека, защото е доста добре балансирана. Бланките са доста по тънки от на Сигнала и поне на мен ми заспа на ръката, което е най-важно според мен. Пръчката е мека, но в същото време стегната и изпъната. Направих и хубаво сефте, като мисля че се представи много добре..поемаше всеки един тласък и напън с цялата и дължина. Голямо удоволствие беше да лова с нея поне за мен
. Разбира се има и недостатък ( аз усетих един ) - сутрин рано когато е влажно времето, поради по-късите "крачка" на водачите, влакно лепне доста. Надявам се да помогна на някой при избора.. разбира се това са лично мой впечатления и не твърдя, че всичко това е вярно.

Последно промяна от vbakalov на Чет Яну 02, 2014 9:34 pm, променено общо 2 пъти.
- SammY
- фен клуб-скобар
Честита да ти е колега ... Дълго и безаварийно ползване , но за теглото си малко в грешка
Има няколко по леки модела : Арес , Суинг , Пауърфул , (един модел с К който го забравих ) , дори Сигнала е по лек . Но и теглото им се разминава с обявеното . Моя Сигнал мисля , че беше 225гр при обявени 232гр , но не съм 100% сигурен , защото съм я теглил преди доста време 

абе вярно си е,че ти лепна много влакното....както и да е,не вдъхват много доверие Тикичките,ко да праиме..може и да има някой модел по-читав,ама не,мерси.
фен клуб-скобар