Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Топлото време ме изкуши и вчера се разходих до Стара планина,
По едни места, където намирам сърнели.

Гората ме посрещна с една доста нъръфана
гъба, но все пак имаше надежда,

Сърнели имаше само по откритите места нагрявани от слабото есенно слънце.
Малко, но имаше,

Вече не растат нависоко, притискат се към земята, която е още топла.
А пък тези, кой знае защо растяха под голям наклон по склона
,

Имаше и от малките сърнели, едва се виждаха в тревата - не ги събирам.
Даже си мисля, че те са причината за проблемите със сърнелите, но това си е само моя хипотеза.

В изкуствена борова гора намерих печурки,
Малко неочаквано, но и друг път съм намирал, а и bgbul беше споменавал че растат в борове.

Имаще и други гъби, непознати за мен,
Снимах много, ама нямам сили да качвам всичките снимки
!

Сърнелите ги задуших - прекрасни гъби, наядох се с удоволствие
!
По едни места, където намирам сърнели.
Гората ме посрещна с една доста нъръфана

Сърнели имаше само по откритите места нагрявани от слабото есенно слънце.
Малко, но имаше,
Вече не растат нависоко, притискат се към земята, която е още топла.
А пък тези, кой знае защо растяха под голям наклон по склона

Имаше и от малките сърнели, едва се виждаха в тревата - не ги събирам.
Даже си мисля, че те са причината за проблемите със сърнелите, но това си е само моя хипотеза.
В изкуствена борова гора намерих печурки,
Малко неочаквано, но и друг път съм намирал, а и bgbul беше споменавал че растат в борове.
Имаще и други гъби, непознати за мен,
Снимах много, ама нямам сили да качвам всичките снимки

Сърнелите ги задуших - прекрасни гъби, наядох се с удоволствие

Привет на всички.
Поздравления за хубавия и полезен раздел. Имам въпроси към специалистите гъбари. На вилата има много Сърнели (според мен), растат под едни борове и са по няколко една до друга. От две години ги събирам, нося вкъщи чета всичко наред, сравнявам и все не смея да ям.
Чета за много натровени гъбари яли Сърнели, a имам две малки деца. Около мен няма никой, който да познава гъбите. Дядо ми ги познаваше перфектно, но рано ни остави Бог да го прости. Та въпроса ми е, има ли някакъв точен алгоритъм за познаване на Сърнелата? Стъпка по стъпка. Това, което правя и съм научил до сега от интернет и една книга е следното:
1. Трябва да са големи като размер, за да не се сбъркат със Сърнелките.
2. Пънчето им трябва да е кухо, твърдо и с нещо като лико вътре.
3. Пръстенчето е подвижно и се движи по пънчето.
4. Окраската е ясна, макар по снимки в нет-а има доста нюанси.
5. Отдолу власинките са бели, към охра.
6. Това си е по-скоро мое наблюдение. Пънчето се откъсва от шапката с нещо като "шарнирна" връзка. Пънчето горе е обло и все едно влиза в шапката? Не знам дали се изразих правилно.
Отделно гледам като ги бера в основата да няма чашка за да се застраховам срещу мухоморки. При брането слагам всяка гъба в отделно пликче за сандвичи.
Днес набрах пет броя. Четири от тях сготвих, но не смея да ги ям, хаха. Тези в тигана бяха малко по-малки от педя. Петата ме усъмни и не я сложих в тигана при другите. Прилагам снимки. Другия път ще снимам подробно и при брането. Много искам да се науча да познавам първо този вид, след това да опозная и други. Предварително благодаря на всички.
Поздравления за хубавия и полезен раздел. Имам въпроси към специалистите гъбари. На вилата има много Сърнели (според мен), растат под едни борове и са по няколко една до друга. От две години ги събирам, нося вкъщи чета всичко наред, сравнявам и все не смея да ям.

5. Отдолу власинките са бели, към охра.
6. Това си е по-скоро мое наблюдение. Пънчето се откъсва от шапката с нещо като "шарнирна" връзка. Пънчето горе е обло и все едно влиза в шапката? Не знам дали се изразих правилно.
Отделно гледам като ги бера в основата да няма чашка за да се застраховам срещу мухоморки. При брането слагам всяка гъба в отделно пликче за сандвичи.
Днес набрах пет броя. Четири от тях сготвих, но не смея да ги ям, хаха. Тези в тигана бяха малко по-малки от педя. Петата ме усъмни и не я сложих в тигана при другите. Прилагам снимки. Другия път ще снимам подробно и при брането. Много искам да се науча да познавам първо този вид, след това да опозная и други. Предварително благодаря на всички.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
Теоретично стъпките ти са идеални, но ............Mega написа:...
5. Отдолу власинките са бели, към охра. ...
Моят голям котлон е 23 см.
Една "голяма" сърнела го покрива почти целия!
Гъбата на снимките е около 12 см - дали е голяма .............???????
Mega написа:... При брането слагам всяка гъба в отделно пликче за сандвичи...
Това пък не съм го виждал никога

Ако яденето на гъби те притеснява толкова много - просто не ги яж.
Не разбрах от къде си, но в София на Женския пазар се продават всякакви гъби.
Иди, разгледай и ще се ориентираш.
Хората идват и си дават парите за да си купят гъби за храна !
G.Petkov, благодаря за отговора.
От София съм, гъбите са от западна Стара планина. По-скоро ги определям като Елегантна сърнела? Защото са по-малки от Сърнелата.
За да не се притеснявам да ям гъбите, трябва да се науча да ги познавам добре. За съжаление около мен няма опитни гъбари. Уча се от книги и интернет, за това пиша и тук. Гъби за храна си купувам и ще си купувам. Но искам да се науча да познавам Сърнелата? Или пак да попитам, греша ли някъде и ако да, къде?
От София съм, гъбите са от западна Стара планина. По-скоро ги определям като Елегантна сърнела? Защото са по-малки от Сърнелата.
Затова тази гъба не е при другите, защото не ми се видя голяма. Коментирал съм го в поста. Макар, че след много четене разбрах, че Сърнелките са малки гъби, или греша? Другите гъби (в тигана) бяха големи (грубо 14-16 см.), но определно не колкото големия котлон. Както съм написал малко по-малки от мъжка педя.G.Petkov написа:... Моят голям котлон е 23 см. Една "голяма" сърнела го покрива почти целия!
Гъбата на снимките е около 12 см - дали е голяма .............???????
За да не се притеснявам да ям гъбите, трябва да се науча да ги познавам добре. За съжаление около мен няма опитни гъбари. Уча се от книги и интернет, за това пиша и тук. Гъби за храна си купувам и ще си купувам. Но искам да се науча да познавам Сърнелата? Или пак да попитам, греша ли някъде и ако да, къде?

Последно промяна от Mega на Нед Ное 09, 2014 11:00 pm, променено общо 5 пъти.
- Jack Daniels
- разбира нещата
Намери някой гъбарски форум, там са по-склонни да ти отговорят правилно, тука преди всичко се хвалят и отговарят това което не ги питашMega написа: Много искам да се науча да познавам първо този вид, след това да опозная и други. Предварително благодаря на всички.

http://manatarka.org/macrolepiota-procera/" onclick="window.open(this.href);return false;
Внимавай да не объркаш с тази
http://manatarka.org/lepiota-brunneoincarnata/" onclick="window.open(this.href);return false; или с тази http://manatarka.org/lepiota-cristata/" onclick="window.open(this.href);return false;
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
[quote="Jack Daniels"Внимавай да не объркаш с тази
http://manatarka.org/lepiota-brunneoincarnata/" onclick="window.open(this.href);return false; или с тази http://manatarka.org/lepiota-cristata/" onclick="window.open(this.href);return false;[/quote]
Внимавам, но за първата и дават размер до 4 см.? Втората и тя е малка? Шарката също е различна, или греша?
Повече ми се вижда като http://manatarka.org/macrolepiota-mastoidea/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://manatarka.org/lepiota-brunneoincarnata/" onclick="window.open(this.href);return false; или с тази http://manatarka.org/lepiota-cristata/" onclick="window.open(this.href);return false;[/quote]
Внимавам, но за първата и дават размер до 4 см.? Втората и тя е малка? Шарката също е различна, или греша?
Повече ми се вижда като http://manatarka.org/macrolepiota-mastoidea/" onclick="window.open(this.href);return false;
- G.Petkov
Jack Daniels написа: ...тука преди всичко се хвалят и отговарят това което не ги питаш ...
???????
Видях, че от две-три страници се включваш в темата, а вече такива генерални изводи ..............
Или отговори ти на колегата - да яде ли или не !
Последно промяна от G.Petkov на Пон Ное 10, 2014 8:59 am, променено общо 1 път.
- G.Petkov
Mega написа:... Но искам да се науча да познавам Сърнелата? Или пак да попитам, греша ли някъде и ако да, къде? ...
Виждам, че други отговори май няма да има, затова ще продължа още малко.
Аз участвам в темата, като любител-гъбар, който обича да събира и консумира диворастящи гъби. А това го правя вече близо 50 години.
Нямам претенциите да познавам гъбите в научен план, само в практичен

Сърнелата е една от най-лесно разпознаваемите гъби.
През тези години съм събирал и ял сърнели - изключително вкусни и ароматни гъби.
Въпреки това, преди повече от 10 години по съвет на мой колега, спрях да събирам всички малки като размер сърнели и сърнелки.
И аз съм силно изненадан от множеството оплаквания през тази година за отровени хора, които обявяват че са яли сърнели !
Особено от хора, които твърдят че познават сърнелите добре и не са имали никакви съмнения за гъбите, които са консумирали.
Много харесвам темата "Има ли гъбари" и участвам активно в нея.
Много и ценна информация има в стотиците страници написани от участниците.
Но не става само по снимки и описания.
Трябва да се ходи сред природата и да се пробва.
И късмета да е с нас

- Don4o_62
- учете се от него
Колегата да събира само големи по размер сърнели и да не се притеснява,тия малките нещо не ми вдъхват доверие,и аз от години консумирам само сърнели като си мислех че са най безобидните гъби...но с навлизането на нет. и информацията в него,работата е друга и вече съм лекооо резервиран от към диворастящи гъби
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Голко големи? Над колко сантиметра? Тези в гианЯ бяха по 14-16 см.?
- Jack Daniels
- разбира нещата
Най-малко тебе съм имал предвид....но мислех че чувството ти за хумор е по-обширно така да се кажеG.Petkov написа:Видях, че от две-три страници се включваш в темата, а вече такива генерални изводи ..............Jack Daniels написа: ...тука преди всичко се хвалят и отговарят това което не ги питаш ...

- rosboz
- ще става разбирач
Напълно отворени под 8 - 10 см см аз не събирам ,Mega написа:Голко големи? Над колко сантиметра? Тези в гианЯ бяха по 14-16 см.?
но ако са топки са супер за ядене

ski today
work tomorrow
work tomorrow
Mega Аз съм от скоро в този форум, но сърнели повече от 15 години бера и ям без страх. Затворени, отворени, всякакви. Отровните са малки - 3-5 сантиметра, на къси пънчета и не съм ги виждал на топки както се изрази колегата rosboz. Не знам защо другите толкова ги е страх да си дадат мнението, на аз ще ти дам моето - чисти сърнели от това което виждам на снимката. Точките които си описал за разпознаване също са точни. Има един вид дето леко порозовяват като им откъснеш пънчето от шапката и за тях много съм слушал, че някой хора не ги понасят и имат стомашни проблеми. На мен лично, и на хората на който съм давал не им действат така.
Ако толкова те е страх резни и хапни едно малко парченце от тях. Ако 24 часа ти няма нищо яж спокойно. Ако си чел предишната страница аз така направих с Ливадните виолетки вчера. Никога не съм ги брал до сега. Характерни са като визия (както и сърнелите) за това ги сготвих, вчера на обяд хапнах едно резенче и днес на вечеря ще си ги изям с кеф, Щото нищо ми нема - ни якето, ни парите.
Освен това съм на мнение че ако ти е писано да се обесиш - няма да се удавиш. Дано съм ти бил полезен.
Аааа, и да добавя, че може би заради малкото топлина в момента остават малко по дребни отколкото когато са в разгара си при идеални условия.

Ако толкова те е страх резни и хапни едно малко парченце от тях. Ако 24 часа ти няма нищо яж спокойно. Ако си чел предишната страница аз така направих с Ливадните виолетки вчера. Никога не съм ги брал до сега. Характерни са като визия (както и сърнелите) за това ги сготвих, вчера на обяд хапнах едно резенче и днес на вечеря ще си ги изям с кеф, Щото нищо ми нема - ни якето, ни парите.

Аааа, и да добавя, че може би заради малкото топлина в момента остават малко по дребни отколкото когато са в разгара си при идеални условия.
- Jack Daniels
- разбира нещата
Според мене малките сърнели може да се сбъркат с пантерките. Ето една характерна разлика, в случай съпоставката е с бисерната гъба/ядлива/. При пантерката/горната снимка/, пънчето долу е като обвито с маншет. Друга особеност е че по пантерката няма розово. Освен това сърнелата има много приятна миризма, докаго пантерката мирише на ряпа. Бих добавил, че на село комшия на дядо ми беше гъбар. Неговия "метод" беше следния: " Изучи добре всички отровни гъби, събирай останалите ." На въпроса ми - Защо да уча отровните? Отговорът му беше - защото са по-малко

- максимов96
- вече хвърля и на тежко
Перфектна разходка за 2 часа.Около 3-4 километра походче и откачено рамо
+16кг печурки и пачи крак.

+16кг печурки и пачи крак.
Разкажи как го води попера?На каква дълбочина ти удари?