Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Със спининг по Дунава - фоторазкази
Re: Със спининг по Дунава - фоторазкази
Може пък колегата да е станал мухар
.

sasho_cross написа:За Юли,Август и Септември никакви коментари!!!Вода няма, пък риба още повече

23-30 ЮНИ
Дребни рибки, ни да ги снимаш - нито да показваш. Все пак има някоя друга фотка...
Вечерни рибки...

...и дневни рибки...

от перфектни места.

Джигова разходка с по една рибка.

И един дъждовен "Джулай" с трио "Дунавска Разна".

Валя, валя - па спря.

ВТОРНИК 12 ЮЛИ
Русе 199 см /26 градуса при 1014 mb. На разсъмване - почти безветрие и много слаба активност. До 7 ч извадих две расперчета около 35 см на въртележки плюс още няколко празни кълванета на дребни рибки. След това вятърът се усили, корабите се раздвижиха. Водата в плиткажа се замъти. Търсех рибите максимално навътре с 28 грамов спинър и в един момент от голяма дистанция ме изплющя добър распер - 55 см, 1.220 кг, който се побори малко за да осмисли ранното ставане...

СРЯДА - 13 ЮЛИ
Със Зеления отскочихме до Реката. Без да има никакви предварителни уговорки, срещнахме Стефан, Димитър Тодоров, Пламбоний и Асен. Заформи се весела сБирка сМезе, която продължи до сутринта. Риби се опитахме да уловим, но тази задача се отдаде само на Пламен, който извади две добри бели на здрачаване и страхотен три килограмов распер сутринта.

68 см, 3.000 кг

ВТОРНИК - 2 АВГУСТ
Вместо бели риби по Белия Дунав, хващах черен тен по Черното Море...

Но ето нА - вече съм удома, на Реката... Станах рано както се полага, кафе, процедури и на разсъмване вече замятах примамката. Духаше упорит хладен ветрец от запад, който гонеше къдрави вълни по придошлата вода. Като изключим няколко дребосъка, сериозните рибки пасуваха до 8 часа, когато отнейде се появи ято красиви распери и успях да закова един 54 см. Неочаквано оказа сериозен отпор до последния миг, като с всяко сгъване на пръчката помпаше доза адреналин...

Примамката е стара Видра...

СРЯДА - 10 АВГУСТ
Кратка сводка от последните дни, за да не реши някой, че не ходя за риба.

Както казваха в казармата преди да падне желязната завеса: "В Гърция не продават кревати - Врагът не спи!", та и аз така - дремвам на крак, в 4:00 ставам, кафе, в 4:45 вече замятам на Реката, риболов до 8:00, душ и... на работа. При такъв режим жените са доволни. Първо, че не им се губим по вечерите и второ, че не ги будим с хъркане сутрин...

Всъщност - нищо неординарно няма.
Обичайните места...

... и обичайните заподозрени

костурчета

расперчета

бели рибки

и тук трябваше да стои снимката на една хубава щука, която не преборих вчера, но поне видях и запомних добре. След 30 секундната борба, пъстрата зъбатка около 70 см, успя да се обърне и да се откачи. Още ходя болен...

С днешната 55 сантиметрова бяла рибка се оформи фаворитът на сезона - 26 грамовата цикада на Страйк Про. С тази примамка за последните два месеца имам в актива сомче и няколко добри бели риби, което е достатъчно основание да я преместя в малката "VIP" кутийка. С уточнението, че местя халката отпред и сменям задължително тройките - фабричните се изправят с ръка.

В очакване на "ГодО" - големия и слузестия...

СЪБОТА - 13 АВГУСТ
Вчерашният излет протече с променен сценарий. В следобедните часове се натоварихме в рибарската каруца с моята благоверна и Пламбоний. Първоначалният замисъл беше да половим на Янтра, като се надявах за три дни след пороите да се е "изтекла". Но не беше... Посрещна ни придошла и кална, а придънните водорасли покрити с тиня. Никакъв помен от риби.

Все пак направихме по една снимка с новите капи...

Спуснахме се към устието за прилагане на вариант "Д".

Тук ситуацията беше коренно различна - тишина, спокойствие и перспективни места.

Пламбоний остана да облавя един глинест шкарп...

а аз слязох към плитчините под островчето с надеждата да лупна някой распер...
ОПА! Изтрещя ме на клатушка Мепс Сайклопс 1, дърпа се яростно и се мята като щука.

Както е видно, въдичката е лайт SR842-2 GLX, 2-9 гр, с ресурс да извади и баткото на батко му...

На устието водата не беше толкова кална и играеха дребни рибки.

Причината да не "играят" едри беше пред очите ми... въпреки категоричната забрана да се мрежи в радиус 200 м от устията.

Ядосан се върнах обратно на плиткажа и улових един дребосък.

След 19:30 активността спадна рязко, пък и стана време за прибиране. Някой ден пак ще дойдем ТУК.

ВТОРНИК - 16 АВГУСТ
Ниво при пегела на Русе 198 см с леко покачване, вода - 24 градуса, почти безветрие при 1012 mb. Това гласи статистиката за днешното утро.
Отново имах среща с въпросната ЩУКА...
Първо ме атакува една дебела 60-ка, която се бори юнашки, но загуби битката.

Поставих доверения си щукарски воблер Дайва Силвъркрийк 90, туич, туич... удар! И то какъв...

СРЯДА - 17 АВГУСТ
Днешното поредно тихо утро мина без емоциите на щуколова. Първо закачих и скъсах един джиг с повод в герима на местния мрежар, който за късмет после ми го върна. Неговата слука - от 100 метра куки извади само една бяла рибка - килограмка и сомче около нормата. Около 7 часа имах силен удар без закач, а в 8 - распер около 45 см. Колегата Николай разлови новото си Чери Про, което и на мен ми хареса.

ПОНЕДЕЛНИК - 22 АВГУСТ
Днес заранта отскочихме с колегата Бончо до Реката. При много слаба активност успях да избягам от капото с расперче 47 см, което от голяма дистанция така ме изплющя, че ми изпадаха пломбите...

ВТОРНИК - 23 АВГУСТ
Сутринта, при нулева активност, невероятно тихо време и падане на нивото с 30 см, успях с триста зора и шепа джигове да издърпам една почти мерна 42 см сулка -ЖуЖе /сравнено с успеха на Ванката Пигов, баси и мъката е у РусИ.../.

ЧЕТВЪРТЪК - 25 АВГУСТ
При продължаващото понижение на нивото /137,-7/ се откриха нови места, недостъпни досега. На зазоряване улових едно расперче 40 см на CK50F09, a малко преди 8 ч, докато чоплех с джиг една камениста дупка удари хубава щука. Бях с STR1025 GL3 - мощна въдица и въобще не и се церемоних...
63 см, 1.6 кг

ЧЕТВЪРТЪК - 1 СЕПТЕМВРИ
Нивото продължи да пада до 64 см, със същото темпо падаше и активността на рибите през последните дни.
Рано сутрин кълват маломерки калибър 30-40 см...

... дойде време и да си прибираме каквото сме посяли.

От този капан си върнах 4 джига...

от това парче дънна мрежа - 8 джига, 2 блесни мепс 4, цикада 26 гр, 2 екогиър и 1 алекс...

Всичките си бяха мои...

ВТОРНИК - 6 СЕПТЕМВРИ
Днес, при ниво 59 см, безветрие и жега, в ранния следобед реших да понамокря леките такъми. Няколко костурчета, дребни расперчета и бебета-сулки уважиха популярните чъби, риджи и камион, но ми омръзнаха бързо. Излязох на открита вода с кастмастери и спинъри 10 гр, блесни лонгкаст 2 и 3, салмо трил 12 гр и... нищо, въпреки, че постигах с 842-ойката завидни дистанции около 50-те метра. Изредих още много примамки без успех, докато налучкам вярната - йо-зури лайвбейт джиг-миноу 45 мм / 8 гр. Имам това изчадие от две години, но никога не съм го смятал за сериозен боец. При умерено водене си поклаща опашката и се шматка близо до повърхността, което явно се харесваше на расперите, защото започна едно чудо - удари почти при всяка проводка. По едно време даже се закачи един и почти го докарах до брега преди да се измъкне. Това ме накара да сваля оригиналната малка дебела морска кука и да поставя тънка оунър 6-ица. Нещата веднага си дойдоха на мястото. Мощен удар и хубав распер на брега - 54 см, 1.47 кг. Не мога с думи да опиша какво е усещането да удари от дистанция распер, когато си с такъм по-лек от 300 гр заедно с влакното и примамката! Който не го е изживял, му го пожелавам.

ЧЕТВЪРТЪК - 15 СЕПТЕМВРИ
Рибки има. Каквито - такива. Малки и редки, но редовни. Все пак отиваме на Реката за удоволствие, а не да пълним живарници. Капо е този, който не ходи...

Нивото позадържа около 15-25 см, оголиха се крайбрежните ями и се очакват изненади... Малко снимки от последните дни.
На колегата Румен:

На Ники Джазмена:

И разни мои...

РиПка от завчера...

Расперче от вчера...

... и от днес.

Както е видно от последната снимка, ниското ниво на Дунав, се дължи на бързото изтичане поради големия нАклон...

СЪБОТА - 17 СЕПТЕМВРИ
Днес беше хубав ден за българския риболов...

На следващите кадри се вижда колко може да се разтегне една рибка с фото-ШОП.

53 см, 1.330 кг
Мухар?! Аз да не съм от ШУМЕН...ескимос написа:Може пък колегата да е станал мухар.

Предполагам поредната банална оценка
ЕВАЛА БЕ ИГРАЧ

http://www.youtube.com/watch?v=YsTur3tn ... edded#t=0s И мен ме споходи неква слука на спининг -ако е уместно да се бутам между ВАС
- stefan4etoo
- сериозен играч
голяма тема,как ми е убягнала досега незнам.ТРИ часа чета и гледам и само цъкам пред монитора .ей сестра голям си

НЕДЕЛЯ - 25 СЕПТЕМВРИ
Цяла седмица работих, по празниците - също и не можах да ида за риба. Но неделята е само моя...
Нивото при Русе е 4 см, през нощта подухваше, преди обяд поутихна и пообиколих Реката.
Започнах с претърсване на плиткажа и не след дълго улових хубав распер - 64 см, 2.250 кг

В момента на изтеглянето распера се разбесня и ми потроши грипера /егати китайския боклук/, омята се здраво и излезе като пребит на снимката.

Придвижих се към един каменист праг и го облових с джиг. Тук се оказа обаче църквата на попчетата и непрекъснато хапеха опашката на туистера. /Ице, къде си?
/
Не бях си взел кутийката с микроджиговете и импровизирах - закачих малка ивица силикон на микроклатушка и ги подпуках.

За половин час налових кая за 5 бири и едная малка.
Обаче ми омръзна и продължих по течението. Улових няколко дребни расперчета и едно костурче за спорта.

Вятърът утихна съвсем, водата прозрачна с видимост над метър. Видях на около 15 м две скали под водата и реших да обловя пред тях. Пуснах джиг, задържах го пред скалите с лек джърк и рязко го вдигнах за да не закачи. В момента който примамката премина над скалата, зад нея се изстреля торпила - огромна щука - може би 5-6 кг, пред очите ми настигна джига и го погълна. Борбата продължи десетина секунди, бях със затегнат аванс и напъвах с въдицата, като не и давах да се обърне. В този момент влакното се скъса малко след върха. Стоях и гледах с празен поглед няколко минути докато изпусна адреналина. Явно съм протрил влакното в скалите, защото щуката отнесе 7-8 метра...
За всеки случай сложих единствения ми останал повод /ползвам тънки на джаксон, но в момента няма по магазините/ и тежка клатушка, но както предполагах повече щука - нанайси... Вместо това улових дребна бяла рибка, помятах още малко и се прибрах удома...

Цяла седмица работих, по празниците - също и не можах да ида за риба. Но неделята е само моя...
Нивото при Русе е 4 см, през нощта подухваше, преди обяд поутихна и пообиколих Реката.
Започнах с претърсване на плиткажа и не след дълго улових хубав распер - 64 см, 2.250 кг

В момента на изтеглянето распера се разбесня и ми потроши грипера /егати китайския боклук/, омята се здраво и излезе като пребит на снимката.

Придвижих се към един каменист праг и го облових с джиг. Тук се оказа обаче църквата на попчетата и непрекъснато хапеха опашката на туистера. /Ице, къде си?

Не бях си взел кутийката с микроджиговете и импровизирах - закачих малка ивица силикон на микроклатушка и ги подпуках.

За половин час налових кая за 5 бири и едная малка.

Обаче ми омръзна и продължих по течението. Улових няколко дребни расперчета и едно костурче за спорта.

Вятърът утихна съвсем, водата прозрачна с видимост над метър. Видях на около 15 м две скали под водата и реших да обловя пред тях. Пуснах джиг, задържах го пред скалите с лек джърк и рязко го вдигнах за да не закачи. В момента който примамката премина над скалата, зад нея се изстреля торпила - огромна щука - може би 5-6 кг, пред очите ми настигна джига и го погълна. Борбата продължи десетина секунди, бях със затегнат аванс и напъвах с въдицата, като не и давах да се обърне. В този момент влакното се скъса малко след върха. Стоях и гледах с празен поглед няколко минути докато изпусна адреналина. Явно съм протрил влакното в скалите, защото щуката отнесе 7-8 метра...

За всеки случай сложих единствения ми останал повод /ползвам тънки на джаксон, но в момента няма по магазините/ и тежка клатушка, но както предполагах повече щука - нанайси... Вместо това улових дребна бяла рибка, помятах още малко и се прибрах удома...

- koda33
- разбира нещата

Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Полезно, Пав, полезно...няма да си купя китайски грип.
Кофти за щуката, ама поне пък попчета яко!

Кофти за щуката, ама поне пък попчета яко!

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- научил се да хвърля
Павка, кое влакно протри?
Салтига 15 лб /реален диаметър 0.17 мм/. На Тунджа закачах и късах много по бързеите, премята се през клони, шипки и трънаци, пък и и понамаля доста в края на сезона. Днес пристига новата ролка.kameti написа:Павка, кое влакно протри?
-
- научил се да хвърля
по ибейските търгове, колко секунди преди края трябва да цакаш, за да не те пре.бе програмата?
- jasonsmith
- разбира нещата
евалата баце, невероятен както винаги, дори и с това ниско ниво на реката..

Павка с тея попчета вече ме разби тотално
пускай дребосъка ако искаш да хванеш ЙЕдро
- Whassup
- ще става разбирач
И отново страхотни риби, жалко за щуката, но и това се случва в риболова. А за тия попчета вече знам, че не съм единствения, който е хващал