Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум




ПОПЧЕТА - 2011
Модератори: emo vasilev, alekst
- evgeni jordanov
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 257
- Регистриран на: Вто Сеп 07, 2010 9:48 pm
- Местоположение: Варна
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Тука съм напълно съгласен с колегатa!недялко радков написа:А за попчетата си в голяма грешка, като ги приготвиш както трябва, са по-вкусни от повечето морски риби (изключвам хищниците) ......
По този начин може да ги панираш, изпържиш и да гарнираш с различни сосове - ако опиташ, ще се влюбиш в тази риба!


Това, което не ни убива, ни прави по-силни!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Тъй амчи как.недялко радков написа:Ми темата е за попчета![]()
![]()
![]()
А за попчетата си в голяма грешка,като ги приготвиш както трябва,са по-вкусни от повечето морски риби(изключвам хищниците),тая снимка съм я побликувал,ама ще я повторя!![]()
По този начин може да ги панираш,изпържиш и да гарнираш с различни сосове-ако опиташ,ще се влюбиш в тази риба!

Това е черноморската риба за мен,не ме гледайте че за сега клатя само чепарета.
Скоро тръгвам пак да го търся попа.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- borkok
- научил се да хвърля
- Мнения: 193
- Регистриран на: Нед Фев 08, 2009 8:05 pm
- Местоположение: Варна
Re: ПОПЧЕТА - 2011
А някой да е правил маринована кая
Щото един колега се опита да ме убеди ,че ставала супер




- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Аз съм правил,но на филета,става наистина супер!
Ако ти си играе отстраняваш само средния кокал,след 24 ч. в саламура много лесно се маха кожата с перките.След това я кисна в специална марината от 0.7 л. оцет,0.7 л. вода,4-5 лъжици захар,15 зърна бахар,10 карамфил,30-40 чер пипер,1-2 дафинови листа.Маринатата се загрява до завиране,оставя се да изстине при затворен капак,отстраняват се подправките и след това в нея се разтварят 2 с.л.горчица.
В тази марината рибата се кисне 3-4 дни,след това се нарежда буркани без подправки,поела си е достатъчно от маринатата и заливаме с олио,в което преди това е изпържена филия хляб а аз я правя със зехтин.

Ако ти си играе отстраняваш само средния кокал,след 24 ч. в саламура много лесно се маха кожата с перките.След това я кисна в специална марината от 0.7 л. оцет,0.7 л. вода,4-5 лъжици захар,15 зърна бахар,10 карамфил,30-40 чер пипер,1-2 дафинови листа.Маринатата се загрява до завиране,оставя се да изстине при затворен капак,отстраняват се подправките и след това в нея се разтварят 2 с.л.горчица.
В тази марината рибата се кисне 3-4 дни,след това се нарежда буркани без подправки,поела си е достатъчно от маринатата и заливаме с олио,в което преди това е изпържена филия хляб а аз я правя със зехтин.



Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
- borkok
- научил се да хвърля
- Мнения: 193
- Регистриран на: Нед Фев 08, 2009 8:05 pm
- Местоположение: Варна
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Ще я пробвам 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Въх Недялкооо - това не съм го правил.
Ще има коментари,само дето трябва на друго място да пишем после де.
Ще има коментари,само дето трябва на друго място да пишем после де.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Тази рецепта според мен става и за таранка и за ватус.
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 154
- Регистриран на: Сря Май 27, 2009 8:43 pm
- Местоположение: Варна
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Колега, има ли някаква тънкост , при филетирането 

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
- Мнения: 1815
- Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
- Местоположение: Бургас
Re: ПОПЧЕТА - 2011



Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: ПОПЧЕТА - 2011
str.hadjiev написа:Колега, има ли някаква тънкост , при филетирането
Няма никаква тънкост,караш с ножа направо от страната на главата(която се отстранява)по кокала,ако ти се играе можеш след това да отстраниш и коремните ,но ако попчето не е едро няма нужда.Ако ще я панираш,това е зедължително,ако ще я пържиш или мариноваш не е нужно.
Чироз става от цели попчета без глави,но внимавай да не го пресушиш,че става каиш.
Има нещо,което съм правил и го е опитвал лично бат'Бойко(самата истина е,случайно имахме една среща на Бяла,когато той беше там за риба преди да стане премиер).Голяма играчка е,но си струва!!!
Само от едри попчета над 100 гр. се отделят филета без коремните кокали,кожата се отстранява след 24 ч. в саламура.След саламурата се държи само 12 ч.в маринатата.Вади се,отцежда се няколко часа и се овкусява със счукан чесън,чимен(не много),червен пипер и съвсем малко бяло вино,за да не е сухо.Съединяват се по 5-6 филета,омотават се с конец и след това се овалват в суха кайзеровъчна смес,без да се прекалява,за да не горчи после.На така получените ролета им слагаш по един конец с иглата горе и ги закачаш да съхнат 5-6 дни(внимавай да не ги пресушиш).
Това е нещо уникално,което си струва труда!!!
Тази рецепта съм я измислил аз след многобройни импровизации,за пръв път я споделям,белким някой почерпи!!!






Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Излизаме от темата колеги.
Има си риболовна кухня,нека си преместим там кулинарията.
И като за последно - Пешо,не съм чувал за чироз от дънни риби.
Има си риболовна кухня,нека си преместим там кулинарията.
И като за последно - Пешо,не съм чувал за чироз от дънни риби.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Бат'Кире,сори за спама,но темата е попчета,рецептите са за попчета,колегите питат,а аз гледам да съм от полза.А Кулинарията никой не я е посещавал от 2 седмици...Колегите сега ловят риба,сега е момента да си приготвят мезета...
Извинявам се още веднъж,че наруших правилата на Форума!
Извинявам се още веднъж,че наруших правилата на Форума!
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
- Мнения: 1815
- Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
- Местоположение: Бургас
Re: ПОПЧЕТА - 2011



Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 101
- Регистриран на: Пет Сеп 03, 2010 11:25 am
- Местоположение: Добрич
Re: ПОПЧЕТА - 2011
Колеги някой има ли инфо за Каварна ? Има ли гаден вятър или се е пооправило времето ? Миналата събота се прибрах от Каварна с 3 кила попчета за около 3 4 часа.А да ви питам някой пробвал ли е да лови на чепаре целенасочено попчета защото аз пробвах в събота и резултата беше много добър закачах на всяка кука рапан и мида и един път извадих пълно чепаре с попчета след като престоя 6-7 минути във водата.
Снимка имам на телефона но не мога да я кача.

Re: ПОПЧЕТА - 2011
На мене ми се е случвало (не целенасочено), когато съм оставял чепарето просто да си виси до дъното и съм се опънал в лодката! Без стръв естествено! Улавяли са се, но по настоящем избягвам тези опити заради драконите, че те много обичат чепаретаthisiswar написа:Колеги някой има ли инфо за Каварна ? Има ли гаден вятър или се е пооправило времето ? Миналата събота се прибрах от Каварна с 3 кила попчета за около 3 4 часа.А да ви питам някой пробвал ли е да лови на чепаре целенасочено попчета защото аз пробвах в събота и резултата беше много добър закачах на всяка кука рапан и мида и един път извадих пълно чепаре с попчета след като престоя 6-7 минути във водата.Снимка имам на телефона но не мога да я кача.
