За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Рецептата е:- Бере се китката на бъзак/ едногодишният тревист бъз/ след като е добре узрял- Това е през втората половина на септември! Познава се кои зърна са узряли по това, че не се налага усилие за оронването им от китката! Много е важно това, защото зеленият бъзак е отровен! Всички зърна, които не са оронени от китката ги изхвърляйте заедно с китката! Така оронените узрели черни зърна бъзак се насипват в стъклен буркан с широко гърло/3-5кг./ на пластове, като се започва първо с пласт от 1см. захар, после 1см. зърна и пак захар и така до стигането на гърлото, което запечатвате със захар! Гърлото на буркана го покривате с най-старата си капачка или плат . Оставяте буркана на светло, но по възможност да не е на пряка слънчева светлина. Оставя се 21 дни да престои, като нищо не му правите. След това 7 дни всеки ден го бъркате добре с дървена лъжица. Изстисквате през два.три ката тензух сиропа, който наливате в бутилки, но не натягате капачката, за да може по малко да диша. Сиропът е готов за употреба, по една малка чаена лъжичка сутрин 20-30 мин. преди ядене. РЕДОВНО! Ако искате твърдият отпадък от бъзака може да консумирате с кисело мляко или да направите мармалад! Също е полезен, но поради това, че семчиците са по-едри и се чувстват при дъвчене доста от домакините и децата го избягват. Балсамът е полезен с това, че мощно стимулира съпротивителните сили на организма, има противо туморен ефект и чисти плаки! не е противопоказен при високо кръвно. Главното е да не се приема след ядене, а преди! да не се злоупотребява с количествата защото има и разслабително действие! Все пак дозирайте , че не е едно и също мъж от 120кг. и дете от 12кг. Аз приемам една чаена лъжица, а на 5г. внучка - непълна чаена лъжичка.
А и когато берете бъзака, гледайте да не е покрай пътищата, а в полето или градините!
Дървесният многогодишен бъз е също полезно растение, от чиито цветове се прави отличен сироп за безалкохолно, а от зрелите китки с плодчетата-мармалад!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
rado25
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rado25 »

Диканаров написа:Дървесният многогодишен бъз е също полезно растение, от чиито цветове се прави отличен сироп за безалкохолно, а от зрелите китки с плодчетата-мармалад!
От цвета също става страхотен чай
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

dantho.mihov написа:
lusienn написа: ... да си знаете-хигиена-няма.
Поне там се работеше с гранула-пластмасови топчета на чували ...
Люси, сега е още по-зле.
Нефтозавода в Бургас спря производството на въпросните гранули. Полиетилен ниско и високо налягане, Полипропилен, Бутадиен и т.н. И се започна внос от Турция. Да, ама турците пък спряха гранулите и подават суровината в прахообразно състояние. Това пък изисква нови машини по-модерни за работа с тях.
И се започна - някои цехове се преустроиха в такива за рециклиране на стари пластмаси. Тук има един такъв. Внасят от Гърция употребявани касетки, бидони и каквото се сетиш. Трошат, смилат и ги правят на гранули. А доста отровни промишлени химикали се съхраняват и транспортират в пластмасови бидони и туби. В течно и прахообразно състояние. И после рециклирани на гранули стават част от изделията в бита ни.
В това е трагедията ни при пластмасите. Съвест няма там.

Аз се Чудя-тия Бутилки дето ги Сабират от кофите за Боклук-защо ги събират циганите,

и предлагат срещу 0.60 лв килото-къде се преработват мръсни.

В пункта за Вторични имат машина-намачкват ги с калта и мърсотията и ги изнасят в Гърция,

Там кво ги правят незнам.

В германия ги плащат по 0.25 цента шишето,като ги връщаш-но мръсни-незнам,

как се връщат преработени отново в Бита Ни-под какви изделия-Отровно Токсични.

Аз учих УПК-Каучук и Пластмаси-навремето и в тоя Завод ми беше Стажа,

но при Комунизма-И тогава си бяха Отровни,след работа бях като замаян от изпаренията в Завода,

Даваха ни по 2 кисели млека-за прочистване.

Процеса беше Денонощен-машините не Спираха Работа.

Един оператор Бързак работеше на 3 машини едновременно да дигне норма за по голема заплата,

и пръскаше с Едно шише Веро-вътре Двигателно масло-Матрицата-да няма шупли на всеки 20 минути,продукцията в случая беше Бъркалки за кафе-пада в Кашон,и с една Дървена Бъркалка се бърка да останат само бъркалките за кафе-мери се на кантар в плик по кило-и така отива в склада,за продаване-Никакво миене-Никаква хигиена.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Трагедия от рециклирани неща няма , как пластмасите , в случаят тя се появява при взаимодействие с агресивни пълнители как в случаят течност тип оцет . Дори и най-чистата пластмаса съчетана с престой на агресивна течност или вид киселина като оцета си дава проблемации . За какво иде реч ? Ами и малките деца знаят , че ПВХто или тъй нареченото ПеВеЦе от PVC на латински се състои от морска сол и петрол с някакъв втвърдител , като най-разпространен такъв е оловото . Демек в случаят при ПолиВинилХлорида от който най-често се изработват шишетата , чашките и бидоните , съдържа петрол , натриев холорид ( сол ) и олово . Това във втвърдено състояние и съчетано с неутрални , неагресивни течности как вода , примерно , би довело само до кофти дъх и мирис при по-продължително престояване . Не така стои въпроса обаче ако съчетаеме основа - натриевата такава и киселина - в случаят оцетната , да не споменавам и хлора като хлор какво представлява . Те тогава при по-продължителен престой една в друга многото свръх силни отрови , ако и да са в доста минимални количества , отиват на ниво доволно силна комбинация да се преебе организма на човек . В случаят не се препоръчва и продължително престояване на туршии в бидони , щото така сами си правим мизерии каквито никой друг не може да ни ги направи :idea: Та "отровно токсични" са си и най-чистите пластмаси а при рециклираните мърсотията и пр. изказани по-горе си се изчистват при високотемпературното гранулиране и пак идват на началното "отровно токсично" ниво как при първоначалното им производство .
Та както и Киро загатна , за по продължителен престой на оцети и пр. ползвайте стъкло , буре или глинен / циментов съд но не и пластмаса !!!
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Момци, не съм отразил едно от най-полезните проявления на бъзака! :oops: Става дума за тези, които имат хемороиди и често страдат. Аз знам от личен опит, както и от семейният такъв колко е ефективен. Вземат се сутрин половин час преди ядене с чаша хладка вода 20 зърна от бъзак . Ако няма пресен, може да се ползват със същият успех изсушени зърна. Това се прави редовно в продължение на 21 дни. Проблемите изчезват за години! При ново проявление, процедурата се повтаря! Бъзакът се суши на китки на проветриво място и се съхранява в хартиен плик или друг, но да диша!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:. Балсамът е полезен с това, че мощно стимулира съпротивителните сили на организма ...

И мен тази есен ме захранват с така приготвен бъз.
Сега нещо ме мори - да видим дали сиропа ще пребори вируса ?
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

В допълнение към казаното от ПаФ:

Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Георги, твоят сироп от бъз ли е или от бъзак? Защото пишеш БЪЗ! Бъзакът е едногодишно тревисто растение, а бъзът е дървовидно многогодишно. Аз писах за бъзака, че е стимулиращ имунната система и съпротивителните сили на организма. Той на цвят е тъмно червен към черно, а от цветовете на бъз се получава светло жълт ароматен сироп. Той е за вместо безалкохолните химикали и още за отхрачване, но не е за стимулация на ИС или срещу хемороиди.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Диканаров написа:Георги, твоят сироп от бъз ли е или от бъзак? Защото пишеш БЪЗ! Бъзакът е едногодишно тревисто растение, а бъзът е дървовидно многогодишно. Аз писах за бъзака, че е стимулиращ имунната система и съпротивителните сили на организма. Той на цвят е тъмно червен към черно, а от цветовете на бъз се получава светло жълт ароматен сироп. Той е за вместо безалкохолните химикали и още за отхрачване, но не е за стимулация на ИС или срещу хемороиди.
Диканаров, купувам един сироп от черен бъз от аптеките. :smt017 чудя се дали е от многогодишния бъз или от бъзака. Мисля че Димков беше давал рецептата, която описваш по-горе, и с бъза и с бъзака. Моят сироп е в линка и на цвят е тъмно червен към черно. Плодчетата на многогодишния бъз, ако ги изчакаш да узреят, пак ще дадат същия цвят.

http://apteka.framar.bg/30015222/%D1%87 ... 10-%D0%B3-

Та има черен бъз /бъзуняк/ :

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0 ... 1%8A%D0%B7

и

Бъзак:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1 ... 0%B0%D0%BA

В разни статии има доста обърквация - само ти давам примери:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2011647

http://pik.bg/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B3 ... 50468.html

Въпросът да си го изясним ние тук, защото тоя сироп върши по-полезна работа, отколкото двадесет вида скъпи фармацевтични препарата. Мисля че и черният бъз и бъзака могат се използват по начина, който си обяснил ти!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Кире, аз от аптека не съм купувал и не знам от какво го правят! Дори сега за първи път прочетох, че се предлага. Рецептата я знам от една много стара, пожълтяла изрезка от вестник от средата на миналият век, в която се подчертаваше, че балсамът се прави от БЪЗАК! За хемороидите знам от майка ми и от неин братовчед! За това, че има разслабително действие знам от опит при по-голяма лакомия към мармалада. Един път прекалих с палачинки с мармалад и го научих! Но пък чисти плаките в дебелото черво.
Бъзът освен цвят за цвят не го търся! От него си правя по студен способ сироп за разреждане вместо безалкохолно. Майка ми правеше и мармалад от плодовете. Знам, че помага за откашляне и ако имаш сушен цвят можеш да си правиш и запарка при настинка, но аз си имам други билки за това.
Аз не съм голям билкар и това което знам или го търся да го науча е в резултат само на някаква проявила се нужда за някой член от родата. Та така ползвам доста билки, но не им познавам всичките проявления, а само тези, които са били полезни за някой от семейството. Е имам си и едно с което се гордея. Преди 10-15 години ми се прояви псориазис по дланите. Беше ми много конфузно дори да се ръкувам, защото дланите ми изглеждаха нацепени и кървящи, като от тежка екзема. А тогава бях на отговорна работа и ежечасно се срещах с външни хора, а и ръководех голям колектив. Прочетох случайно нещо за една билка, после за друга. Направих си специален извлек и след 2 години дланите ми станаха като на всеки здрав мъж! Понякога на пролет имам наченки, но ги туширам за една седмица. Науката казва, че псориазисът не се лекува, ама аз не знаех това и си помогнах сам. Може и да е състояние на ремисия, но на мен ми достатъчно и това. Сега на сестра си помагам, но тя не е много упорита и редовна в прилагането, та нещата стават по-бавно.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

кирил великий написа: В разни статии има доста обърквация ...

Въпросът да си го изясним ние тук ...
Различни видове са, като и двата вида имат лечебни свойства. Много са видовете бъз. Като студент ги изучавахме в дисциплината Ботаника и вече ги забравих. По спомен в българия са три вида. В действителност Бъзакът е Тревист бъз, известен още като бъзуняк. Търсете го в нета с латинското име Sambucus ebulus, а Черния бъз е многогодишно с името Sambucus nigra. Третия вид е Червен бъз.
Не съм полезен с това разяснение, но след толкова години друго не помня.
lusienn

Мнение от lusienn »

Четох при гъбарите-че имат сбирки-Опознавателни на живо.

В тоя Форум пък има Национални срещи-та лошото е че не всеки е свободен за 3 дни-точно тогава,

иначе там,може всеки да се представи в това в което е най добър.

Примерно Борето,мисля че Беше от стрелча-Донесе Буркани с Букет0горски гъби и почерпи всички.

Питах го къде ги е брал-каза на 100 км от нас.

Досега от Риболовните Форуми си увеличих приятелите и познатите с над -50 човека.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Диканаров написа:Кире, аз от аптека не съм купувал и не знам от какво го правят! Дори сега за първи път прочетох, че се предлага. Рецептата я знам от една много стара, пожълтяла изрезка от вестник от средата на миналият век, в която се подчертаваше, че балсамът се прави от БЪЗАК! За хемороидите знам от майка ми и от неин братовчед! За това, че има разслабително действие знам от опит при по-голяма лакомия към мармалада. Един път прекалих с палачинки с мармалад и го научих! Но пък чисти плаките в дебелото черво.
Бъзът освен цвят за цвят не го търся! От него си правя по студен способ сироп за разреждане вместо безалкохолно. Майка ми правеше и мармалад от плодовете. Знам, че помага за откашляне и ако имаш сушен цвят можеш да си правиш и запарка при настинка, но аз си имам други билки за това.
Аз не съм голям билкар и това което знам или го търся да го науча е в резултат само на някаква проявила се нужда за някой член от родата. Та така ползвам доста билки, но не им познавам всичките проявления, а само тези, които са били полезни за някой от семейството. Е имам си и едно с което се гордея. Преди 10-15 години ми се прояви псориазис по дланите. Беше ми много конфузно дори да се ръкувам, защото дланите ми изглеждаха нацепени и кървящи, като от тежка екзема. А тогава бях на отговорна работа и ежечасно се срещах с външни хора, а и ръководех голям колектив. Прочетох случайно нещо за една билка, после за друга. Направих си специален извлек и след 2 години дланите ми станаха като на всеки здрав мъж! Понякога на пролет имам наченки, но ги туширам за една седмица. Науката казва, че псориазисът не се лекува, ама аз не знаех това и си помогнах сам. Може и да е състояние на ремисия, но на мен ми достатъчно и това. Сега на сестра си помагам, но тя не е много упорита и редовна в прилагането, та нещата стават по-бавно.
В аптеките има този, който съм показал - нашенски за около 6 кинта бурканчето, има един, пак нашенски, който е като вода черна и не го купувам, а сега започнаха да предлагат американски по 20 лв. и българските взеха да ги избутват :?
За билкар не знам какъв си, ама си много добър гъбар и ме е яд, че през лятото не пишеш! Не можеш ли да си прекараш нет нещо около язовир Сопот? :fishing2: Ама сигурно си добър билкар щом си си махнал витилигото.

Поздрави и благодаря за споделеното!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа: Различни видове са, като и двата вида имат лечебни свойства. Много са видовете бъз. Като студент ги изучавахме в дисциплината Ботаника и вече ги забравих. По спомен в България са три вида. В действителност Бъзакът е Тревист бъз, известен още като бъзуняк. Търсете го в нета с латинското име Sambucus ebulus, а Черния бъз е многогодишно с името Sambucus nigra. Третия вид е Червен бъз.
Не съм полезен с това разяснение, но след толкова години друго не помня.
Данчо, да не си завършил Пловдивския агрономически университет? Ако да, там ботаника са ти преподавали я проф. Ковачев, я Чешмеджиев, я Терзийски, я Попова, я някой друг от същата Катедра Ботаника - бяха отлични преподаватели. Освен ако не си пък съвсем млад - сега са повечето жени там.
Последно промяна от кирил великий на Вто Дек 08, 2015 10:03 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Киро, не витилиго бе братче! Псориазис, която болест била на генна основа и се изразява в ускорено делене на клетките на кожата! Не е заразна! Мъртвите клетки правят кожата твърда, мазолеста, чуплива и през пукнатините просълзява и кърви! Това е при тежки случаи. Обикновено се проявява с тъмни петна, които се лющят, със силен пърхот, мазоли по лактите, напукани пети и др.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”