Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Малко ще сменя тактиката, щото сайта пак почна да ми трие постове - ""поради опасност от нещо си ... Ви затворихме страницата" !
Добре, ама написаното как мога да си го рефрешна - не знам,
Ако някой знае - да сподели!
Затова първо снимките,
После текста
!
Щото ще ми се изтрият показалците от повтаряне.
!
Та днес се качих в гората на кривите борове
,
Стара планина.

Бях любопитен дали ще има още гъби - имаше !!!!!!!!!!!!
Тази година гъбите не спират!
Верно, че и миналата брах печурки до 7-ми декември,
Ама бяха мнооого по-малко от настоящата година.

И пак растат накриво, не знам защо е така,
Но факт
!
И тези приличат на сърнели, ама ги отбягвам въпреки че имат много общи белези.
Освен размера не мога да различа и характерната, отчетлива миризма на сърнелата!!!!!!!

За сравнение на размерите,

Имаше и други гъби, но нямах време да се разходя, така както съм свикнал, защото ми намериха работа и трябваше да пътувам целия следобед.
Но като видях прогнозата за времето,
Пак ще има гъби
!

Добре, ама написаното как мога да си го рефрешна - не знам,
Ако някой знае - да сподели!
Затова първо снимките,
После текста

Щото ще ми се изтрият показалците от повтаряне.

Та днес се качих в гората на кривите борове

Стара планина.
Бях любопитен дали ще има още гъби - имаше !!!!!!!!!!!!
Тази година гъбите не спират!
Верно, че и миналата брах печурки до 7-ми декември,
Ама бяха мнооого по-малко от настоящата година.
И пак растат накриво, не знам защо е така,
Но факт

И тези приличат на сърнели, ама ги отбягвам въпреки че имат много общи белези.
Освен размера не мога да различа и характерната, отчетлива миризма на сърнелата!!!!!!!
За сравнение на размерите,
Имаше и други гъби, но нямах време да се разходя, така както съм свикнал, защото ми намериха работа и трябваше да пътувам целия следобед.
Но като видях прогнозата за времето,
Пак ще има гъби

- G.Petkov
Jack Daniels написа:Абе по тея едрите няма ли нашественици ?
Някъде след 20 септември ми направи впечатление, че гъбите рязко се изчистиха от червейчета.
Не че ми пречат особено, не ме притесняват,
Но явно времето вече не е подходящо за тези насекоми, чиито ларви се хранят с гъбите!
- Jack Daniels
- разбира нещата
Кво няма да те притесняват бе. Още като ги бера ги оглеждам дали са "чисти".Поради обилната реколта бях оставил да се сушат. При огледа имаше някои съмнителни от тези по-разперените , ама викам си, айде и те с останалите. Отивам на другия ден да ги разбъркам и няма лъжа няма измама - парчетата направо трептят...... като ги погледнах - ужас!!! Червеите ръфат ли ръфат, чак клатят гъбите..моментално всичко на боклука.G.Petkov написа:.
Не че ми пречат особено, не ме притесняват,
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
- G.Petkov
Jack Daniels написа:...като ги погледнах - ужас!!! Червеите ръфат ли ръфат, чак клатят гъбите..моментално всичко на боклука.

Е,
Някъде имаш "системна грешка4

1. Много опаразитените гъби изоставям още в гората.
2. Сърнелите съхнат много бързо, та през лятото, дори и да има малко червейчета - те остават на "сухо" и изпадат от гъбата. Особено ако има и топъл ветрец - едри гъби изсъхват за 4-5 часа !!!
3. И на мен ми се е случвало това с ръфането, приемаш го като част от "хранителната верига"

И още,
4. Вече суша само манатарки. И те имат "посетители" през лятото, но нарязани на тънки ивици съхнат лесно.
5. Сушенето трябва да е ефективно, още в първите часове гъбата трябва да се свие и червейчетата да изпадат. Наличието на влага и бавното сушене предизвикват излюпване на нови и нови червейчета и процеса става неудържим.
И аз така знам.
Неги ли нарежеш на филийки веднага,при цяла гъба-червейчетата я изяждат и става за боклука.
Имам още цяли у ризера Мантарки.
Неги ли нарежеш на филийки веднага,при цяла гъба-червейчетата я изяждат и става за боклука.

Риболовци.
- Jack Daniels
- разбира нещата
Режи бързо че ще подкарат и фризерОlusienn написа:И аз така знам.

- G.Petkov
lusienn написа:...Не ги ли нарежеш на филийки ...
Люси е прав,
И на мен се е случвало, манатарка оставена в хладилника,
Да я извадя вече куха

Е,
В поста му има малко граматически и стилистични грешки,
Ама то е от превъзбудата по представянето на българските деца в конкурса на Евровизия

Ама,
Както казваше покойният Инкобус:
- Какво е червеят - малко белтък !!!
- Jack Daniels
- разбира нещата
Предвид късната есен и предстоящото застудяване, днес , с дежурната кофа сърнели, малко пърхутки и едни дето приличат на кладница,май приключих гъбарски сезон - 2014.
зад тази в далечината се виждат още няколко ей тея приличат на кладница, утре експертът ще даде консултация
зад тази в далечината се виждат още няколко ей тея приличат на кладница, утре експертът ще даде консултация
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Здравейте любители на природата и гъбите. Вече доста хладно, но все пак днес си взех почивка от работа и си направих една прекрасна разходка сред природата. В интерес на истината нямах голяма надежда да намеря много гъби, НО намерих повече от достатъчно за една чорба.
Не мога да се сдържа и да не ви покажа тези красавици. Та така с моя може би последен гъбен излет за годината.
Рапорт даден
P.S. В следващия пост ще ви покажа 2 вида гъби с молба за предложения относно техния вид.
3 Режеки, няколко кладници, няколко виолетки и половин торба ливадни виолетки. Не мога да се сдържа и да не ви покажа тези красавици. Та така с моя може би последен гъбен излет за годината.
Рапорт даден

P.S. В следващия пост ще ви покажа 2 вида гъби с молба за предложения относно техния вид.
Сега да пристъпим към питането - най вероятно вече ви е писнало, НО какви са според вас тези гъби???
Дали не е някакъв вид Дипленка??? Доста е дребничка. Нямаше да ги видя ако не се бях навел да си вържа връзката на обувката. И като се загледах видях че са стотици, ако не и хиляди.
Сега втората гъба според мен е виолетка, но ми се иска да чуя и специалистите. Айде сега да ви видя какво мислите!!!
Дали не е някакъв вид Дипленка??? Доста е дребничка. Нямаше да ги видя ако не се бях навел да си вържа връзката на обувката. И като се загледах видях че са стотици, ако не и хиляди.

Сега втората гъба според мен е виолетка, но ми се иска да чуя и специалистите. Айде сега да ви видя какво мислите!!!

- G.Petkov
Днес, след риболова се разходих малко по ливадите около София.
Гъби има малко, предимно ливадна виолетка, тук-там по някоя мършава челадинка и много челадинкоподобни гъбки.

Полските печурки, които миналата есен бяха в изобилие сега ги няма. Не съм намерил нито една тази есен, за сметка на огромния брой карболови печурки.
Явно природните условия не позволяват да се развият тези гъбки. Жалко.
Все пак да предупредя колегите - покрай София блуждаят твърде много глутници кучета и винаги ходя с една тояга, грижливо скрита в колата.

Кучетата са безстопанствени и доста агресивни. Един познат, който също има проблеми с кучета, ми сподели че пиратките са добро кучегонно средство, ама все ме мързи да пробвам.
Снимката е кофти, ама да я има.

Не съм ял досега виолетки, ама Диканаров ме агитираше
- та утре ще пробвам !
Гъби има малко, предимно ливадна виолетка, тук-там по някоя мършава челадинка и много челадинкоподобни гъбки.
Полските печурки, които миналата есен бяха в изобилие сега ги няма. Не съм намерил нито една тази есен, за сметка на огромния брой карболови печурки.
Явно природните условия не позволяват да се развият тези гъбки. Жалко.
Все пак да предупредя колегите - покрай София блуждаят твърде много глутници кучета и винаги ходя с една тояга, грижливо скрита в колата.
Кучетата са безстопанствени и доста агресивни. Един познат, който също има проблеми с кучета, ми сподели че пиратките са добро кучегонно средство, ама все ме мързи да пробвам.
Снимката е кофти, ама да я има.
Не съм ял досега виолетки, ама Диканаров ме агитираше

И аз макар и да съм нов да споделя агитацията. Много са вкусни. Както споделих вчера си направих чорба от тях, 3 рижики и 3-4 кладници. Стана ВЪЛШЕБНА
И с масълце също стават много добри. По консистенция се доближават до манатарките когато не са в първа младост, но вкуса и аромата са специфични и много приятни според мен.
Кажи и ти как си ги приготвил и дали ти допадат.

И с масълце също стават много добри. По консистенция се доближават до манатарките когато не са в първа младост, но вкуса и аромата са специфични и много приятни според мен.
Кажи и ти как си ги приготвил и дали ти допадат.

Здравейте 
Тази седмица не остана време за риболов, но пък имах възможност да закрия гъбарската година с много приятен излет. Бях решил да търся главно ливадни гъби, с надежда да открия някоя печурка и ливадна виолетка. С първата така и не се срещнахме, но виолетки имаше, макар и не толкова свежи и хубави като на колегата Петков

Моите повечето бяха едри и пропити целите с вода...
Между другото и аз за пръв път събирам ливадна виолетка, ще видим дали ще ми допадне на вкус
По поляната други гъби почти нямаше, като изключим една гъбка, с която също досега не се бяхме срещали:

По мое скромно мнение - ливаден пачи крак.
Жълто-оранжева дребна гъбка, много напомняща челядинка (и наистина много приличаща на горския пачи крак). Малко по-едра и с по-ярък цвят е от челядинката, с редки и едри пластинки, спускащи се по пънчето:

След поляните остана малко време да надникна и в близката горичка. Очаквах да открия някоя рижика, но не би. Вместо тях най-напред се натъкнах на хубава туфа с тръбенки:

Намерих и последния за годината пачи крак (само 2 гъбки):

Накрая дойде поредната изненада
Гората ме зарадва с добро количество от още една гъба, за която само съм чел, но която не бях срещал и брал до сега – Сив пачи крак. На пръв поглед почти не се различава от тръбенката, но като се загледа човек се вижда, че при тази гъбка цвета е малко по-светъл (по-кафяв), а долната повърхност е набръчкана като със жилки (подобно на жълтия пачи крак). Ето тук съм се опитал да ги снимам за сравнение:

Вече опитах трите вида пачи крак и мога да кажа, че много ми харесаха. Вкусът не е ясно изразен, но леката жилавост в съчетание с деликатния гъбен аромат изключително ми допадат . Определено ще се ползват като добавък към супи и сосове
Та така, мили другари
Приключва една доста успешна гъбарска година, не толкова като количество набрани гъби, колкото като нови видове, с които успях да се срещна, както и като нови места, които посетих... Дано и следващата година бъде все така успешна и вълнуваща 
Поздрави!

Тази седмица не остана време за риболов, но пък имах възможност да закрия гъбарската година с много приятен излет. Бях решил да търся главно ливадни гъби, с надежда да открия някоя печурка и ливадна виолетка. С първата така и не се срещнахме, но виолетки имаше, макар и не толкова свежи и хубави като на колегата Петков

Моите повечето бяха едри и пропити целите с вода...

Между другото и аз за пръв път събирам ливадна виолетка, ще видим дали ще ми допадне на вкус

По поляната други гъби почти нямаше, като изключим една гъбка, с която също досега не се бяхме срещали:

По мое скромно мнение - ливаден пачи крак.

След поляните остана малко време да надникна и в близката горичка. Очаквах да открия някоя рижика, но не би. Вместо тях най-напред се натъкнах на хубава туфа с тръбенки:

Намерих и последния за годината пачи крак (само 2 гъбки):

Накрая дойде поредната изненада

Вече опитах трите вида пачи крак и мога да кажа, че много ми харесаха. Вкусът не е ясно изразен, но леката жилавост в съчетание с деликатния гъбен аромат изключително ми допадат . Определено ще се ползват като добавък към супи и сосове

Та така, мили другари

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Щом си доволен-Това е най важното.
И аз съм доволен от тая година.
И аз съм доволен от тая година.

Риболовци.
- G.Petkov
Stefko написа: ...Между другото и аз за пръв път събирам ливадна виолетка, ще видим дали ще ми допадне на вкус ...
На мен не ми харесаха, въпреки че моите ливадни виолетки бяха "свежи и хубави"

Поддържам кулинарната класация за гъбите така:
- полска печурка;
- манатарка;
- сърнела;
- булка гъба;
И всички останали