Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Jack Daniels
- разбира нещата
Re: Има ли гъбари?
G.Petkov написа: Поддържам кулинарната класация за гъбите така:
- полска печурка;
- манатарка;
- сърнела;
- булка гъба;
И всички останали!
Според мене булката трябва да я качиш по-нагоре, особено ако е млада и хубава

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тая година двора ми е пълен с такива гъби , ама мисля да се въздържа от консумирането им . Още повече гледам на Георге не са му харесали кулинарно , та ще карам на изпитаните такива .Stefko написа:...
...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
Здравейте колеги,
в събота се отвори време във Варна и реших да заведа сина за гъби в гората. До гората не стигнахме, тъй като минахме покрай един доста голям пояс от тополи и салкъм в края на града, и реших да го проверим за кладница. Явно нещо ме е побутнало да спра, защото си набрахме доволно!
Пояса ни посрещна с ето това дърво:

под което обикаляхме като котаци, ама много високо и аз заключих мъдро: ".. гледай сега малък, тея габи не са наши затова са там...", и продължихме по нататък в пояса..
Нещата придобиха не толкова философски вид като пред нас изникна ето това:

Плътен къпинак около дървото а гъбите пак за катеричките... Повъртях се направих няколко снимки и с "бодра" крачка пак напред....
По натам пояса ни се отблагодари и намерихме ето това:
Намерихме и на още няколко места по малко и накрая се получи ето това:

Хубава разходка си направихме, въпреки че не стигнахме гората с вълците и мечките, и сина остана доволен....
Искам да попитам за ето тази гъба:

Много пъти съм я срещал, но никога не съм я докосвал! Гледам е ядено от нея, но като не я познавам и не смея да я бера...
Моля, споделете кава е и става ли за ядене....
в събота се отвори време във Варна и реших да заведа сина за гъби в гората. До гората не стигнахме, тъй като минахме покрай един доста голям пояс от тополи и салкъм в края на града, и реших да го проверим за кладница. Явно нещо ме е побутнало да спра, защото си набрахме доволно!

Пояса ни посрещна с ето това дърво:

под което обикаляхме като котаци, ама много високо и аз заключих мъдро: ".. гледай сега малък, тея габи не са наши затова са там...", и продължихме по нататък в пояса..
Нещата придобиха не толкова философски вид като пред нас изникна ето това:

Плътен къпинак около дървото а гъбите пак за катеричките... Повъртях се направих няколко снимки и с "бодра" крачка пак напред....
По натам пояса ни се отблагодари и намерихме ето това:

Намерихме и на още няколко места по малко и накрая се получи ето това:

Хубава разходка си направихме, въпреки че не стигнахме гората с вълците и мечките, и сина остана доволен....

Искам да попитам за ето тази гъба:

Много пъти съм я срещал, но никога не съм я докосвал! Гледам е ядено от нея, но като не я познавам и не смея да я бера...
Моля, споделете кава е и става ли за ядене....
Приятелю, заслужава ли си? Риска?
Бъди уверен, все някога ще "гръмне". Дори и да е празна пушката.
Преди 25 години имах познат, приятел дори бих казал, който през целият си съзнателен живот от 30-40 години професионално бе свързан с гората. С гъбите - също. Но, "пушката гръмна", той и тъстът му починаха, а синът му едва оживя.
Зная, че близките му по бързата процедура продаваха имоти, за да ги спасят, но ... !
Какво ли би казал днес Токито ако имаше възможността, какво ли би те посъветвал по въпросът за гъбите и тяхната консумация?
Според мен, не си заслужава, приятелю, огромния риск който поемаш!
Бъди уверен, все някога ще "гръмне". Дори и да е празна пушката.
Преди 25 години имах познат, приятел дори бих казал, който през целият си съзнателен живот от 30-40 години професионално бе свързан с гората. С гъбите - също. Но, "пушката гръмна", той и тъстът му починаха, а синът му едва оживя.
Зная, че близките му по бързата процедура продаваха имоти, за да ги спасят, но ... !
Какво ли би казал днес Токито ако имаше възможността, какво ли би те посъветвал по въпросът за гъбите и тяхната консумация?
Според мен, не си заслужава, приятелю, огромния риск който поемаш!
Някъде четох, че виолетките са афродизиак. Ползвали ги за това още от древността. Та, ям ги ама колко помагат.... ще питамG.Petkov написа:
......На мен не ми харесаха, въпреки че моите ливадни виолетки бяха "свежи и хубави"!!!.....

-Тони- написа: Някъде четох, че виолетките са афродизиак. Ползвали ги за това още от древността. Та, ям ги ама колко помагат.... ще питам
Колко да помагат? На мен жените ми действат повече от гъбите.

- Vid
- кандидат преподавател
И, аз така мислЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ............Стрезов написа:Според мен, не си заслужава, приятелю, огромния риск който поемаш!
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Вие обикаляйте-те си растат при мен на улицата,баш център Варна...
- Jack Daniels
- разбира нещата
Ми хубаво, бери и яжstarcho написа:Вие обикаляйте-те си растат при мен на улицата,баш център Варна...

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Ми берем и ядем-за да стане това ги кисна 1 ден и поливам...
- Диканаров
- кандидат преподавател
Май закрих сезона с торба есенни ливадни виолетки. Нямаше ги много. Бе сухо,а имаше и други гъбари, та повече от доволно! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз днес след риболова се разходих по ливадите около София,
Само и нарядко - ливадна виолетка,

А иначе, е зелено сякаш идва пролет !!!!!!

А май имахме много добра година за гъбите,
Аз съм направил 10 файла със снимки, нещо което не ми се е случвало преди.
Много гъби имаше, както и обилни дъждове през цялата година.
Не помня да съм намирал толкова много гъби в един сезон !!!
Само и нарядко - ливадна виолетка,
А иначе, е зелено сякаш идва пролет !!!!!!
А май имахме много добра година за гъбите,
Аз съм направил 10 файла със снимки, нещо което не ми се е случвало преди.
Много гъби имаше, както и обилни дъждове през цялата година.
Не помня да съм намирал толкова много гъби в един сезон !!!

Някой може ли да ми каже какви са тези гъби? Датата не е вярна, брани са вчера, не в гора, а по поляни и бяха доста запазени и свежи.
- Диканаров
- кандидат преподавател
На снимката не се виждат ясно пънчетата! Ако са виолетови то гъбите са ливадна есенна виолетка! Ако цветът на пънчето е като на гуглата, то това са есенни сиви миризливки/ не говоря за мишата гъба, която е дребна и прилича на мишка/. Но те се срещат предимно в просветлени гори или поляни на групи, пътеки или кръгове. Понякога една гъба припокрива друга и покритото място изглежда, като набрашнено. И двата вида са ядливи и вкусни, като стават и за мариноване и за готвене. Есенната ливадна виолетка се отличава от виолетката/боровинката/ по това, че само пънчето е виолетово, докато виолетката е с виолетово пънче, гугла, ламели, и месо. Отлична гъба с превъзходни кулинарни качества. И тя расте есенно време до сняг. Виж колега гъбите отново и ако е възможно ги снимай с не толкова силна светлина.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Благодаря за изчерпателния отговор Диканаров! Иначе пънчетата са по-скоро белезникави с виолетов оттенък. И друго-нямаха силна миризма като за есенната миризливка, тъй че за мен са ливадни виолетки. Но и в двата варианта-вкусни гъби казваш. Сугурно бяха стотина и то само на 1 декар. Нищо за догодина ще знам къде и кога да ги търся.Диканаров написа:На снимката не се виждат ясно пънчетата! Ако са виолетови то гъбите са ливадна есенна виолетка!