Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Блесни разни всякакви
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- grigorov90
- новобранец
Re: Блесни разни всякакви
Здравейте колеги,
някой има ли впечатления от Rapide на Pezon & Michel ? В частност ме интересува дали има извадена щука на нея?
Простете, ако модела и цвета е коментиран по-назад в страниците, но темата не е малка
Поздрави !
някой има ли впечатления от Rapide на Pezon & Michel ? В частност ме интересува дали има извадена щука на нея?
Простете, ако модела и цвета е коментиран по-назад в страниците, но темата не е малка

Поздрави !
- Прикачени файлове
-
- cuiller-pezon-michel-rapide-af-tiger-z-426-42644.jpg (8.88 KiB) Преглеждано 2070 пъти
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Това е една брутална щуколовка в размер 4 и за клен 3 и 2
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
- grigorov90
- новобранец
Момчета, как ги водите тия блесни, клатушки и воблери бе мама му стара . От 2 месеца търся щука и досега освен 2 писалки по 30-тина (и двете хванати за един излет) сантиметра друго не съм хванал... Едната беше на Mepps Syclops SIlver #2, другата на Lusox #1. Всяка седмица ходя за риба, и тъй като спининга ми влезе много под кожата съм се посветил само на него и не правя опити за друг тип риболов...
Е хубаво де, ама ставам с приятелите ми тападжии посред нощите отиваме на гьола към 6 сутринта, те си мятат тапите още по тъмно, аз чакам изгрева за да разпъна спининга, газя в кал, в драки в боклуци и кво ли не и колкото и да съм привърженик на теорията, че риболова трябва да е за кеф и спинингиста да търпи капота в крайна сметка това да си правя просто излети започва леко да ме побърква. Няма да крия, че като цяло "облавям" едно място и не обикалям много много по гьола, тъй като преди около 4 месеца счупих 2 кости на ходилото си и не съм много-много по маането пеша по брега, но за конкретното място знам, че държи риба. 99% съм сигурен, че проблема е във задвъдичното устройство.
Пръчката с която си къпя примамките е Formax Striker 210cm (10-30gr), макарата е Formax Attract Spin 20, плетено влакно Formax Avanger, поводи съм използвал само готови купешки до момента, като първите няколко пъти бях със стоманен със свръхсмотана и мека карабинка долу, но пък именно с него хванах двете си така ценни за мен риби, после минах на волфрамов, а вчера купих флуорокарбонови и днес бях с тях. Не ми се вярва щуката да налита само на Шимано и Понтон21, но описвам такъмите си за да бъде поста ми изчерпателен.
Железата и пластмасите с които разполагам са:
Mepps Lusox Silver (#2, 3)
Mepps Aglia Silver #5
Pezon & Michel Rapide firetiger #4 (снимка има в поста ми малко по-нагоре)
Клатушка Grba Red #3
Mepps Syclops silver #2
Gt Bio Leech 15gr.
Кастмастер сребрист (около 10гр, марка не знам)
И така...ще ви напиша общо взето как поднасям примамките на тъй недружелюбните към мен риби:
Въртележките ги водя така:
1) Започвам риболова винаги с Lusox-а (това е първата примамка, която си закупих и ми е слабост). Както вече споменах имам 1ви номер, а от вчера се сдобих и с 3ти. Ползвам утежнението почти винаги.
2) Гоня максимална дистанция при замятане, като малко преди да падне примамката във водата затварям бигела или слагам пръст на влакното, за да се приводни с изпъната линия и да избегна оплитане (така съм чел)
3) В повечето случаи изчаквам 3-4-5 секунди блесната да потъне и започвам да въртя
4) Когато ловя с Лусокса понякога придърпвам само с пръчката без да обирам с макарата, за да пропадне надолу, тъй като въртележката знам, че работи и при свободно падане в дълбочина и след секунди започвам пак да въртя. С другите въртележки общо взето експериментирам само с промяна в скоростта на въртене на макарата и позицията на въдицата (сменявам ляво/дясно и горе/долу). Под промяна на скоростта на въртене разбирам следното - водя примамката със умерена скорост, забавям или почти спирам и после правя 2-3-4 много бързи оборота, след което пак възвръщам първоначалната умерена проводка и така след малко пак повтарям описания "финт" ...
Клатушките предлагам по следния начин:
1) Нямам любима клатушка с която да започвам риболова и затова слагам каквото ми попадне (и без това избора не ми е особено голям). Замятам аналогично на гореописания начин (дистанция, изпъване, потъване и т.н.)
2) Отново проводката ми е умерена към бавна, като тук понякога правя следните неща (умишлено не използвам думата "туичинг" тъй като не съм сигурен дали това което правя се описва с този термин)
- в някои случаи водейки клатушката при въртенето на макарата редувам половин бърз оборот с половин бавен, вярвайки в идеята, че така клатушката се "заклаща" по-отчетливо. Проводката представлява това: - понякога водейки клатушката тръскам леко пръчката, стремейки се движението да бъде само с върха.
-друг път спирам въртенето като през това време придърпвам само с върха, а преди да започна пак да въртя правя едно по-рязко придърпване.
В повечето случаи проводката ми е или равномерна и монотонна или комбинация от описаните горе. Сега като се замисля къде може да ми е грешката се питам дали подобно водене на примамките не идва твърде хаотично и отблъскващо.
Голям проблем за мен е, че на местата където ходя (предимно една софийска баластриера) са доста обрасли с водорасли. Макар и крехки, най-малката пауза при воденето става причина примамката да се закачи в тях и оттам насетне цялата й игра по оставащия път до брега да отиде по дяволите. По тази причина е сложно и представянето на железата близо до дъното и въобще не знам какво да правя.
Всеки съвет, който бихте ми дали ще бъде от голяма полза. Тъй като темата е за блесни и клатушки няма да питам за воблерите.
Тъй като поста ми стана доста дълъг (за което се извинявам), предполага и дълъг отговор...Ако сметнете, че е по-подходящо може да пишете и на лични
Благодаря ви предварително!
Е хубаво де, ама ставам с приятелите ми тападжии посред нощите отиваме на гьола към 6 сутринта, те си мятат тапите още по тъмно, аз чакам изгрева за да разпъна спининга, газя в кал, в драки в боклуци и кво ли не и колкото и да съм привърженик на теорията, че риболова трябва да е за кеф и спинингиста да търпи капота в крайна сметка това да си правя просто излети започва леко да ме побърква. Няма да крия, че като цяло "облавям" едно място и не обикалям много много по гьола, тъй като преди около 4 месеца счупих 2 кости на ходилото си и не съм много-много по маането пеша по брега, но за конкретното място знам, че държи риба. 99% съм сигурен, че проблема е във задвъдичното устройство.
Пръчката с която си къпя примамките е Formax Striker 210cm (10-30gr), макарата е Formax Attract Spin 20, плетено влакно Formax Avanger, поводи съм използвал само готови купешки до момента, като първите няколко пъти бях със стоманен със свръхсмотана и мека карабинка долу, но пък именно с него хванах двете си така ценни за мен риби, после минах на волфрамов, а вчера купих флуорокарбонови и днес бях с тях. Не ми се вярва щуката да налита само на Шимано и Понтон21, но описвам такъмите си за да бъде поста ми изчерпателен.
Железата и пластмасите с които разполагам са:
Mepps Lusox Silver (#2, 3)
Mepps Aglia Silver #5
Pezon & Michel Rapide firetiger #4 (снимка има в поста ми малко по-нагоре)
Клатушка Grba Red #3
Mepps Syclops silver #2
Gt Bio Leech 15gr.
Кастмастер сребрист (около 10гр, марка не знам)
И така...ще ви напиша общо взето как поднасям примамките на тъй недружелюбните към мен риби:
1) Започвам риболова винаги с Lusox-а (това е първата примамка, която си закупих и ми е слабост). Както вече споменах имам 1ви номер, а от вчера се сдобих и с 3ти. Ползвам утежнението почти винаги.
2) Гоня максимална дистанция при замятане, като малко преди да падне примамката във водата затварям бигела или слагам пръст на влакното, за да се приводни с изпъната линия и да избегна оплитане (така съм чел)
3) В повечето случаи изчаквам 3-4-5 секунди блесната да потъне и започвам да въртя
4) Когато ловя с Лусокса понякога придърпвам само с пръчката без да обирам с макарата, за да пропадне надолу, тъй като въртележката знам, че работи и при свободно падане в дълбочина и след секунди започвам пак да въртя. С другите въртележки общо взето експериментирам само с промяна в скоростта на въртене на макарата и позицията на въдицата (сменявам ляво/дясно и горе/долу). Под промяна на скоростта на въртене разбирам следното - водя примамката със умерена скорост, забавям или почти спирам и после правя 2-3-4 много бързи оборота, след което пак възвръщам първоначалната умерена проводка и така след малко пак повтарям описания "финт" ...
1) Нямам любима клатушка с която да започвам риболова и затова слагам каквото ми попадне (и без това избора не ми е особено голям). Замятам аналогично на гореописания начин (дистанция, изпъване, потъване и т.н.)
2) Отново проводката ми е умерена към бавна, като тук понякога правя следните неща (умишлено не използвам думата "туичинг" тъй като не съм сигурен дали това което правя се описва с този термин)
- в някои случаи водейки клатушката при въртенето на макарата редувам половин бърз оборот с половин бавен, вярвайки в идеята, че така клатушката се "заклаща" по-отчетливо. Проводката представлява това: - понякога водейки клатушката тръскам леко пръчката, стремейки се движението да бъде само с върха.
-друг път спирам въртенето като през това време придърпвам само с върха, а преди да започна пак да въртя правя едно по-рязко придърпване.
В повечето случаи проводката ми е или равномерна и монотонна или комбинация от описаните горе. Сега като се замисля къде може да ми е грешката се питам дали подобно водене на примамките не идва твърде хаотично и отблъскващо.
Голям проблем за мен е, че на местата където ходя (предимно една софийска баластриера) са доста обрасли с водорасли. Макар и крехки, най-малката пауза при воденето става причина примамката да се закачи в тях и оттам насетне цялата й игра по оставащия път до брега да отиде по дяволите. По тази причина е сложно и представянето на железата близо до дъното и въобще не знам какво да правя.
Всеки съвет, който бихте ми дали ще бъде от голяма полза. Тъй като темата е за блесни и клатушки няма да питам за воблерите.
Тъй като поста ми стана доста дълъг (за което се извинявам), предполага и дълъг отговор...Ако сметнете, че е по-подходящо може да пишете и на лични
Благодаря ви предварително!
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Колега grigorov90,запалих се по спининга миналата есен.Нямам кой знае какви успехи.За тази година една писалка към кило.Това обаче не ме обезкуражава.Ходя мятам експерентирам,чета расъждавам и така докато стигна до истината.За клатушките мога да ти кажа да ги хвърлиш пред теб наблизо и да наблюдаваш при каква скорост каква и е играта.Това което знам е,че нетрябва да се върти като въртележките а да се поклаща в ляво и в дясно.Можеш когато има възможност да я оставиш да пропадне до дъното след това пранвиш три оборота оставяш да падне на дъното с опъната линия и така.Можеш да правиш и равномерна проводка като въртиш със скороста с която е за съответната клатушка се движи най-добре.Можеш да я придърпваш(туичваш).Може да не я оставяш да пропада до дъното а след като си я хвърлил оставяш да пропадне няколко секунди правиш няколко оборота два три и оставяш са две три секунди да пропадне и пак навиваш.Флорокарбон ако ползваш вземи 0.50-0.60 така съветват колегите.Имах риба на флорокарбон 0,44 която удари на два метра пред мен.Беше доста голяма и го проряза за секунди.Цяла година мятах за такава риба и я изгубих за секунди.От тогава съм на повод от струна.И все пак риболова трябва да е за удоволствие.Никога не съм се разочаровал от многото поредни капота.Напротив амбицират ме повече да чета и да експериментирам.
- grigorov90
- новобранец
Привет колега! Да, наистина риболова е за удоволствие или както пишеше в подписа на един доста активен тук колега: "Риболова е за разтоварване, а не за натоварване"goran2 написа:Колега grigorov90...

Друго, което искам да попитам, а не видях в тази тема е, когато ползвате клатушки как ви е построена линията ?
Моята е: основно влакно-вирбел-повод-карабинка-примамка
Питам защото 3-ма колеги ми казаха, че ако ловя с клатушка този въртящият вирбел не трябва да го има, тъй като позволявал на клатушката да се върти, а тя трябва да се клати. Моето мнение, е че ако е хубава и добре балансирана, тя няма да се върти, ако ще и 5 такива вирбела да наредя, а именно той ще ме предпази от нежелани усуквания каквито се получават дори и при клатенето. От друга страна пък съм виждал снимки на доста компетентни колеги, които връзват флуорокарбона с възел директно за плетеняка, а отдолу карабинка (осморка), на която си закачат примамката, като обяснението им е, че всяко утежнение по линията е предпоставка за лош завършек при борба с едра риба.
Извинявам се за лаишките въпроси, но около мен няма кьорав спинингист, който да разпитвам

grigorov90 написа:
- водя примамката със умерена скорост,
-друг път спирам въртенето като през това време придърпвам само с върха,
Въртележките ги върти бавно,доколкото позволява терена.
Паузата при клатушките я прави пълна,без придърпване.
От водораслите няма как да се оттървеш,освен с повърхностни примамки,попери,уокъри и тем подобни...
Въртелешки и клатуни ги води с високо вдигнат връх на пръчката и пак си прави паузите.
При един от последните ми риболови имах над 30 щучки в подобен тревясал водоем,всички ми взеха на клатушка Мепс-циклоп;бяла;1-ви номер-12 грама. И повечето удари бяха точно при тази пауза,за която ти говоря.
Не жали примамките да не ги скъсаш,колкото повече ги пазиш,толкова по-малко риби.

В тоз гьол,риба няма!
- grigorov90
- новобранец
Много благодаря за вниманието и съветите! Определено облавянето на трудни участъци е нещо, с което трябва да се преборя и да не ги жаля толкова тези железасирака написа:Не жали примамките да не ги скъсаш,колкото повече ги пазиш,толкова по-малко риби.

-
- научил се да хвърля
Здравейте , отскоро съм начинаещ в спининга и това на снимката са първите ми три изкуствени примамки
Силиконовата рибка е от старите такъми на баща ми , може и да е некъв ретро такъм , не знам
Двете блесни си ги взех с цел кефалчета , костур... Ловя само на р.Янтра в момента . Как мислите адекватен ли е такъма , или да тичам за нещо , което не струва 2лв?

- Прикачени файлове
-
- DSC01064.JPG (642.67 KiB) Преглеждано 1877 пъти
Да направиш нещо тъпо със стил - на това му викам изкуство!!!
grigorov90
Няма да крия, че като цяло "облавям" едно място и не обикалям много много по гьола.....
Това е част от проблема .Щуката ако я има на мястото където хвърляш атакува обикновенно още на 1 - 2 хвърляне.Блесните които изброяваш са идеални за щука и не е в тях проблема.Понеже и аз ловя в силно обрасла Софийска баластиера проблема с водораслите отчасти го реших като замених тройките на блесните с единични куки.И по мое наблюдение точно хаотичното и неравномерно водене на клатушките води до повече удари.
Успех
Няма да крия, че като цяло "облавям" едно място и не обикалям много много по гьола.....
Това е част от проблема .Щуката ако я има на мястото където хвърляш атакува обикновенно още на 1 - 2 хвърляне.Блесните които изброяваш са идеални за щука и не е в тях проблема.Понеже и аз ловя в силно обрасла Софийска баластиера проблема с водораслите отчасти го реших като замених тройките на блесните с единични куки.И по мое наблюдение точно хаотичното и неравномерно водене на клатушките води до повече удари.
Успех
- Martin Mihailov
- учете се от него
Мои сьвет е не се исхвьрляи на скьпи и прехвалени примамки които ще ти предложат по магазините.Като начало си вземи основните блесни с цветове сребьрно златно и бронзово.Препорьчвамти на Мепс аглиа 1и2 номер поне докато свикнеш да ги вводиш.Другото ще доиде от самосебеси.И като хванеш да не забравиш да се похвалиш.Corewin написа:Здравейте , отскоро съм начинаещ в спининга и това на снимката са първите ми три изкуствени примамкиСиликоновата рибка е от старите такъми на баща ми , може и да е некъв ретро такъм , не знам
Двете блесни си ги взех с цел кефалчета , костур... Ловя само на р.Янтра в момента . Как мислите адекватен ли е такъма , или да тичам за нещо , което не струва 2лв?

- njoyz
- научил се да хвърля
С две ръце подкрепям мнението на Мартин, мое да си вземеш някое дребно и етино воблерче като Голди вибромакс или Салмо хорнет и си напълно готов за бой. Бъди готов за празни излети и то доста(поне при мен беше и е така), но никога не се отчайвай и все напред.
Hrabri je vodja narodu treb'o.
Според мен всяка блесна и воблер са индовидуални сами по себеси. Понеже съм ловил и с евтини и скъпи блесни... трябва да следиш играта и и в кой слой се движи. Има блесни които почти никога не потъват и при най лекото завъртане на макарата тя полита пак в горния слой. Другия момент е следи играта на лопатката, при по марковите с малко движение блесната играе (се върти) много, при евтини модели и марки се иска по силно въртене, иначе слабата игра на блесната няма да ти даде пак резултат. При клатушките там тя имитира падаща рибка и тя се вдига и пада пак към дъното за целта се правят леки придърпвания с върха, но този риболов е доста по труден докато му свикнеш. При воблерите пак голямо значение има плаващ или потъващ и каква риба ще ловиш
Най добре е да направиш няколко риболова с опитен спинингист и ще ти покаже как, какво що и как да си изчистиш грешките при воденето които всеки един новобранец прави

Някак в страни остават черните блесни. Традиционно когато начинаещ спинингист прохожда в занаята по-напредналите му дават акъл да си набави сребристи, златисти и с меден цвят на лопатката примамки и от там да започне натрупването на арсенала в кутията. И така си и трябва де, но както казах пропускат се черните въртушки. Според мен когато някой започва да риболовства на блесна успоредно с трите "основни" споменати цвята трябва да се слага и черният. Черните блесни привличат рибата в много по-голяма степен благодарение на акустичният ефект който създават, отколкото чрез визуални дразнения, които могат да привлекат но и да отблъснат хищника. Най-едрите си риби и най-успешни излети съм правил на черни Aglia 0 и 1, както и на Black Fury на жълти точки. С последната имам дванайсе почти последователни удара на едно и също място на което лових и на нищо друго не ми удари нито преди, нито след Black Fury.
Късметът е на страната на подготвените.
Mоже ли някой да ми даде актуална информация къде точно и кой магазин в столицата могат да се намерят блесни на Моsca
Slavi_82
Mоже ли някой да ми даде актуална информация къде точно и кой магазин в столицата могат да се намерят блесни на Моsca
Примерно тук можеш да ги намериш
http://akulataflyfishing.com/index.php? ... 7a9dd0d198" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Примерно тук можеш да ги намериш
http://akulataflyfishing.com/index.php? ... 7a9dd0d198" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;