За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от кирил великий »

Да бе, обърках се - да пази Господ и от двете!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
vesko_r
новобранец
новобранец

Мнение от vesko_r »

Колеги, понеже говорим за лечебните свойства на бъза/бъзака/, някой може ли да сподели дали аджаба оцета от тези билки е така полезен да речем като ябълковия??
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

кирил великий написа: Данчо, да не си завършил Пловдивския агрономически университет? Ако да, там ботаника са ти преподавали я проф. Ковачев, я Чешмеджиев, я Терзийски, я Попова ...
Приятно ми стана като спомена тези имена. Върна ми спомените за онези хубави години.
Преподавател ми бе проф. Димитров /лека му пръст/ - откривателя на Димитровче-то. Попова току що бе станала професор, а Чешмеджиев бе доцент и през лятото на 1980 год. си счупи крака на един излет в Родопи-те. Ковачев пък бе още гл.асистент.
От къде имаш тези познания ?
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

dantho.mihov написа: Попова току що бе станала професор, а Чешмеджиев бе доцент и през лятото на 1980 год. си счупи крака на един излет в Родопите. Ковачев пък бе още гл.асистент.
Откъде имаш тези познания ?
А, аз мислех, че си по-млад. Ще ти пиша едно лично писмо, да ти разкажа.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Данчо, честит ти РД! Да си жив и здрав дълги години, та да ни светваш за разни агро тайни! :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:Георги, твоят сироп от бъз ли е или от бъзак? ...

Ще попитам :wink: !

Аз само го пия, с надеждата да преборя вирусите, ама за сега без антибиотик не става,
Въпреки старанията :!: !
Това го пиша с идеята, че ако някой закъса сериозно - да се лекува по правилата,
Да не стане някоя грешка !

Иначе, това което ми направиха е гъст тъмночервен сироп, разрежда се с вода и е много приятен на вкус и аромат !

Много добре действа на перисталтиката :D , където нямам никакви проблеми обаче :lol: !
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Георги, балсамът на д-р Димков е същият на цвят и с консистенция на пчелен мед! Не се разтваря във вода, а се взема редовно целогодишно по 1 ч.л. сутрин на гладно-20-30 мин преди закуска! Така има ефект! Не е като лекарствата дето ги пием при разболяване! Мармаладът от бъзак има и разхлабително проявление, мисля , че го споменах преди! Особено за хора с запек е много ефективен!
И аз като измия бурканите, където е зрял балсамът, пия сиропа! Така е! Много е приятен! Особено като безалкохолно! :D
Сега пробвам едно не споменавано в публикациите приложение на ябълковия оцет! Реших да пробвам и има обнадеждаващи резултати! Става дума за гъбичките по ноктите на краката. От години имам такива и ноктите на палците ми от 2-5 см. станаха 0.5 см., като надебеляха, станаха на вълни, покафеняха и с бял прах под тях! Сега след месец ежедневно третиране вечер има видимо подобрение! Израснаха, като десният е почти на нормалните си размери, подобри се цвета, намаля белият прах под ноктите! Това щеше да ми струва два молива по 30 лв. от рекламираните до сега! А съм използвал не повече от 0.1л. от моя яб.оцет! Без пари значи е! Леле ако успея, фармаколозите ще ме преследват, като вреден дивеч целогодишно! :lol:
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:Георги, твоят сироп от бъз ли е или от бъзак? ...

Проверих,
От бъзак е, многогодишен, с консистенция на сироп, разрежда се с вода и го пия преди ядене.

Обещаха ми засилен имунитет :wink: !
За сега изкарах един вирус,
Да видим какво предстои :D ?
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Нещо не те разбирам! Сиропът ли е многогодишен или бъзакът е многогодишен? Защото бъзакът е тревисто, едногодишно растение, а многогодишен е бъзът, който е дървовиден храст! Балсамът не се разрежда с вода! Това е по Димков! Пие се по чаена лъжичка сутрин 20-30 мин. преди ядене! Постоянно и целогодишно! Не е лекарство, а стимулант на собствените съпротивителни сили на организма! Взема се превантивно, а не при вече започнало заболяване! Твоят сироп вероятно е нещо друго с подобна цел!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:... а многогодишен е бъзът, който е дървовиден храст! ...

За да няма елемент на неяснота :D :

- използват се плодовете на многогодишен бъз;
- прави се сироп от ред плодове, ред захар;
- сиропът го разреждам с малко вода и го пия като сок преди хранене;
- не е лекарство, нотвърдят, че стимулира имунната система на организма;

В края на зимата ще споделя дали съм забелязал някакво въздействие - за пръв път ползвам подобен природен дар, никога не съм ползвал билки, диви плодове или друго освен гъбите :D !
lusienn

Мнение от lusienn »

А снимковия Материял-Къде Е-друго си е да е Документиран-Целия Процес.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Диканаров, благодаря за пожеланията брате !
Сега съм по-натоварен на работа и по-рядко влизам тук. Тъкмо прочетох една публикация и реших да ви я предоставя. Вярно, че има рекламен елемент, но споделя една истина за Черния бъз. Ей го къде е: http://www.vesti.bg/plateni-publikacii/ ... ne-6047059" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Значи не пиеш балсама на д-р Димков! Твоят се прави по сходен начин, но е от бъз, а не от бъзак! И вероятно затова се употребява по различен начин. Възможно е и той да има стимулиращ имунната система ефект. Аз за това не сам чел и не съм го ползвал освен, като мармалад, правен от майка ми и за оцветяване на вино! Пробвай сега този и ако ефектът не е удовлетворителен за теб, догодина ела при мен в края на септември да си направиш оригиналният балсам от екобъзак. Расте в най- незамърсената природа, тази около рибарската ми колиба в доволни количества. :D
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Току що прочетох рекламата, която Данчо е посочил за Фитолор! Възможно е да е така, а може и да не е точно така! Рецептата за Балсама я имам от една много стара изрезка от весник от средата на миналия век и там изрично се подчертаваше, че Димков го прави от бъзак! Аз от както го правя и употребявам, а това са години, не съм боледувал от грип или настинки, дори и на крака! Майка ми, която е на 92г. също! Най-малката ми внучка, която е на 6 г. преди да почне да го пие боледуваше по 2 седмици на месец в детските ясли! А някое дете се е закашляло или разсополивило и тя бе втората. Сега, ако се разболее е последната в групата и и минава за ден-два! Бъзакът го ползвам и като средство против хемороиди!
И пак казвам:- не съм професионален билкар и аптекар, а ми е хоби породено от семейни нужди през годините! Не знам кои съставки на някоя билка действат срещу нещо си, не знам латинските им наименования, нямам представа как се правят лекарствените средства от " природни продукти"! Търся в литературата и от доказани билко лечители знания и знам само това което дадена билка може да даде при определени условия:- лапа, запарка, варене, киснене в студена вода, маслен или алкохолен извлек, смеси с други и т.н. за някакви конкретни болежки на мен или член от семейството ми! А може и да имам и аз някакъв принос в билкарството, макар и в едно-две неща, за които не съм чел да съществува лечение или лекарствата да са много скъпи! Например за моите ръце изписвахме от Канада и САЩ кортикостероидни пасти, които стигаха за по-малко от месец и струваха с пътните-майка си и баща си! А и за отрицателното влияние на тези "медикаменти" при продължително прилагане върху организма да не говорим! Аз си направих лекарство, като за 3-4 месеца си ликвидирах проблема и така съм от 6г. Не смея да кажа, че съм се излекувал, защото понякога имам наченки на заболяването, но за седмица го елиминирам и нямам проблеми месеци или година.
Мен си ме това устройва абсолютно!
Та приятели, аз не налагам мнението си, като някакъв авторитет! Нямам такива амбиции! Познанията ми са доста ограничени! Ако на нещо държа, то е защото него го знам от опит, а за други билки със сходни качества, както се твърди, но нямам личен опит не смея да дам какъвто и да е отзив! Ако нещо знам и мога да съм ви полезен, гледам да го споделя, защото знам, че на някого от вас, който страда, това може да е от полза! И казвам само това, което съм успешно прилагал върху себе си или върху член от семейството си!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Чакайте, бе, приятели имам книгата "Билките в България" - колектив голям и отговорен, имам и книгите на Димков - сегичка ще се заровя да видя точно какво става!
Това е оригиналната рецепта на Петър Димков за сироп от тревист бъз!

Публикувано от Спасова · 8 септември 2015 · 17 коментара

Проучвания показват, че бъзът (Бъзак (Sambucus ebulus) или тревист бъз поддържа здравето на мозъка, подобрява имунната координация, предпазва кръвоносните съдове и намалява моделите на растеж на раковите клетки в тялото.

Наберете добре узрели зърна от бъзак (много внимавайте да не попадне сред зрелите зърна някое зелено, защото е отровно!) и направете следното: В буркан от 5 литра насипете един ред зърна, примерно с дебелина два пръста. След това сипете един ред ситна кристална захар и така продължете, докато бурканът се напълни, като най-отгоре сипете захар по-дебел слой, около 5 см. Затворете буркана с тънък памучен плат и вържете с ластик. Докато зърната се стопят този буркан стои на слънце. Това става за около 3 седмици, като от време на време го отваряте и натискате с дървена лъжица. След като стане готов сиропът се прецежда през тензух и се налива в бутилки. Държи се на студено, защото може да вкисне.
Взема се по 1 супена лъжица три пъти на ден преди хранене. Може да се дава и на малки деца. Помага за засилване имунитета на организма, пречистване и въобще за подобряване на жизнеността на тялото. Също така много хора споделят, че предпазва от рак и други опасни болести, тъй като организмът подобрява имунитета си и става неподатлив на заболявания.
Има рецепта за сироп и чрез варене, но според повечето специалисти, по този способ се губят доста от полезните му качества.
Плодовете на бъзака съдържат много големи количества полифенол антоцианин, придаващ им тъмния цвят. Антиоксидантната способност на антоцианините позволява на плодовете да оцелеят от интензивната UV светлинна радиация от слънцето. Тези антиоксиданти преминават към тези, които консумират плодовете и осигуряват анти-канцерогенни ползи.
Явно обаче и многогодишния дървовиден бъз има същите ефекти и може, когато плодчетата му узреят, да се използва по начина, по който се прави бъзакът на сироп в буркан.

Ето сканиран текст на статията от книгата "Билките в България":

КЛИКАЙТЕ ВЪРХУ СКАНИРАНОТО И ТЕКСТЪТ СТАВА ГОЛЯМ И ЯСЕН ЗА ЧЕТЕНЕ!!!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”