Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Качествени чепарета
Абе колеги, вие цели фермани пишете за тези чепарета. Аз например си поръчах едно чепаре при един рибар от Бургас, майката/монофил/ дълга 2 м.-0,16 с куки №10 - 20 на брой и никога не замятам на вътре от брега, защото има много закачки/треви и водорасли/, няма смисъл, според мен, когато сафрида е пред очите ти, не си струва да го търсиш в дълбокото. Е, вярно, не правя гирлянди като Киро, набучва ги по 6-7 на чепаре, ама пак съм доволна и на по 3-4 бр, пък понякога ги улавям и само по 2 на чепаре. Нали не съм на състезание, просто си правя кефа. Имам все още от това чепаре, купих си го/10бр./ миналата година от този рибар/ има магазинче в "краставицата" в Бургас, през деня си върши прекрасно работата, за която е направено. Според мен е много важно рибата да е под носа ти и около теб да няма много нахалници, които да замятат и да ти пречат, пък с какво чепаре ще ловиш, не е много важно, знам го от опит. Пробвала съм и от по-специалните, но когато рибата е далеч, ядец, няма улов. Местата, където ходя са: Несебър - кея, Поморие - пристанището, Сарафово - кея. В Несебър далбочината пред кея е около 4 м., пускам аванс 1,80 - 2м и с чепаре 2м, ловя си рибите прекрасно. В Поморие е по-дълбоко и там отпускам повече аванс.
Наслука колеги и да си хванете повече рибки през почивните дни!
Наслука колеги и да си хванете повече рибки през почивните дни!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
А на някой идвало ли му е на акъл да зарежда чепарето със стръв.
Аз например в повечето случаи ,когато рибата не взима както трябва си зареждам чепарето със скарида и има резултат.Пробвайте
Друго,,,,рибата когато се храни интензивно не различава флурокарбон или обикновенна корда.Аз ловя винаги с най-ефтените чепарета и най- много 2 излета,после ги хвърлям.Вярно е,че има разлика чепаре от чепаре,но разликата е каква залагалка си сложил на куката а не дали е с флурокарбон или обикновенна корда

Друго,,,,рибата когато се храни интензивно не различава флурокарбон или обикновенна корда.Аз ловя винаги с най-ефтените чепарета и най- много 2 излета,после ги хвърлям.Вярно е,че има разлика чепаре от чепаре,но разликата е каква залагалка си сложил на куката а не дали е с флурокарбон или обикновенна корда

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Прав си колега, и аз слагам емче на куките, поне на долните 5-6 куки, белена скаридка или бяло червейче и почти винаги ги хващам. В момента има много сафрид около Несебър, не знам за Бургас. Пасажът щом е под носа ти, лесно се лови и с обикновенно чепаре, заредено с емче.петър василев написа:А на някой идвало ли му е на акъл да зарежда чепарето със стръв.Аз например в повечето случаи ,когато рибата не взима както трябва си зареждам чепарето със скарида и има резултат.Пробвайте
![]()
Наслука!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
- 1000n
- разбира нещата
Ама естествено, че всичко е възможно. И съответно рибата да се плаши и да не се хваща на монофила, но тогава пък на флуорокарбона би трябвало да се хваща, нали и ти пишеш, че флуорокарбона се вижда слабо.MARLIN написа:...... ти редуваш монофил с ф.к. но ако допуснем че монофила проблясва а ф.к се вижда слабо не мислиш ли че рибата когато е капризна това може да я плаши

Мисля си, че има и още нещо, което трябва да се вземе в предвид при тестове на чепарета, а именно колко риба има в момента на теста(или още по-точно до колко рибата е в настроение да се храни и съответно кълве

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Намалете малко на оборотите за мерене на ........
От караници няма никакъв смисъл,най много да доведе до затваряне на темата.
Просто казвате,днес с това чепаре хванах това - и толкова.
Който иска да си прави изводите.
Много чепарета се видяха в темата,отлично направени - да видим какво ще хванат.
Нали търсим най-доброто.
Рибата е много,мойта никой няма да е хване.
Нали търсим най-доброто.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- научил се да хвърля
Къде във Варна мога да намеря термосвиваща се шлаухка?
- 1000n
- разбира нещата
Ама кой се кара бе, Киро!?КИРО написа:Намалете малко на оборотите за мерене на ........
Нали търсим най-доброто.

- 1000n
- разбира нещата
То е ясно, че практиката решава дали я бива примамката, влакното или пък куката. Но пак казвам не съм тествал още чепаретата на практика, макар, че съм си ги направил. Просто не съм имал възможност още да го направя, но ако някой направи този или подобен експеримент и напише какви са били резултатите аз ще съм много благодарен, а надявам се и другите колеги във форума.dobria1 написа:......ПРАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА
що не покажеш някое еспериментално чепареможе пък и нещо да науча знам ли

Що се отнася до чепаретата, аз съм качил снимки основно на бидемите на мои чепарета на 21-а страница в тази тема. А са основно само бидемите, защото те са съществената част в изработката на чепарето и за да се вижда, че примамката(пера или ламета) минава през върховете на куките

- КИРО
- Обратна връзка:
Туй не се ли брои http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 63#p4457601000n написа:То е ясно, че практиката решава дали я бива примамката, влакното или пък куката. Но пак казвам не съм тествал още чепаретата на практика, макар, че съм си ги направил. Просто не съм имал възможност още да го направя, но ако някой направи този или подобен експеримент и напише какви са били резултатите аз ще съм много благодарен, а надявам се и другите колеги във форума.............dobria1 написа:......ПРАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА
що не покажеш някое еспериментално чепареможе пък и нещо да науча знам ли
това че кофите не са пълни,не значи че не работи.
- 1000n
- разбира нещата
Брои се бе, Киро, 'що да не се брои!КИРО написа:......Туй не се ли брои http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 63#p445760
това че кофите не са пълни,не значи че не работи.

Въпреки, че както бях споменал, според мене, а и според много други колеги на практика всичко работи. Искам да кажа, че преди много време, когато траленето на илария и платерина по вълнолома беше нормална практика съм хващал сафрид захапал две куки първи номер(от две куки първи номер си правех куки двойки за търмък). Сафридът си беше разчекнал устата, но беше налапал и двете огромни куки. Също така съм чувал, че и на чепаретата за паламуд и лефер се хваща понякога сафрид. Идеята ми беше като се изследва дали нещо работи добре, да се сравняват поне две неща. Т.е. например да се сравняват две влакна, като да речем четните бидеми са направени от единия вид влакно, а нечетните от другия вид, за да може да се установи кое влакно дава по-добри резултати. Или пък чепарета с два вида куки, за да се види, на кой номер куки отива рибата. Но такива чепарета не съм виждал някой да се занимава да прави, като изключим така наречените микс чепарета, които са изработени с куки вързани с различни цветове перушини и ламета. А аз вече за себе си съм решил да правя чепаретата именно микс, след като в продължение на около час рибата кълвеше все на бяла перушина и изведнъж обърна само на черна.

Важно е обаче да намираме по-работещите неща
незнам вече кое ,как и защо. просто днес си купих чепарета с флуорокарбонова месина - 10 бр. за 30 лева .пробвани,качествени,йофтени.и най-важното на всеки излет ще бъда с ново чепаре ....а сега са на ход тея с 10 левовите чепарета
Лошо няма в цялата работа,само се чудя кой луд вързва цяло чипаре за 1-1.50лв печалба...lefi написа:незнам вече кое ,как и защо. просто днес си купих чепарета с флуорокарбонова месина - 10 бр. за 30 лева .пробвани,качествени,йофтени.и най-важното на всеки излет ще бъда с ново чепаре ....а сега са на ход тея с 10 левовите чепарета
Зарганолог
колега МИ7ШЕЛ,нима откривам нотка на съжаление ,че на пазара има и ефтини(с реални цени)неща? не всеки може да отдели 6-10 лв. за чепаре (в това число и аз за жалост...) така ,че може и да изглежда смешно но за мен това е повод за радост
- Моряка
- кандидат преподавател
Голяма обърквация става с тез чепарета,всичко тече и всичко се мени
То като гледам и аз си меня тактиките всяка година
Понякога с успех,понякога не.Универсално чепаре,когато е рядка рибата няма
Пък като реши да яде,повече зависи от тактиката и клатенето или хвърлянето.Е скоро видях от Киро чепаре ,което работеше много по-добре от мойто.И се амбицирах
Утре рибата ще иска друго,явно ще се учим доста.Накрая на годината темата трябва да свърши със:в определен месец,с това чепаре хванах толкова ,и такава риба
Обаче един стар лодкар в момента си прави чепарета от монофил и със сезалени цветни нишки от чували и хваща
така,че
Качествените чепарета са едно,а съвкупноста от метода на използването им са друго 

А сега де? 

- КИРО
- Обратна връзка:
Ванка,няма обърквация.Просто да дадем на по-младите точните насоки,
навремето никой не казваше,сами си търсехме начините.
Колкото на някои и да не им се нрави,но 1000-ката задава точни и конкретни въпроси.
На някои аз ще отговоря.
Микс чепарета не правя,сменям по няколко модела ( стигал съм до 8 ) на излет,
само с целта да проверя как е работата им.
Показах ви нещото,ваша си работа дали ще го ползвате.
Тайните в риболова няма си ги нося в гроба.
Не се натискам да съм някакъв спец,
просто си казвам моите наблюдения и постижения.
А как се правят чепарета,са ме учили през 1978-79г,
ама да ви споменавам хората......нали
навремето никой не казваше,сами си търсехме начините.
Колкото на някои и да не им се нрави,но 1000-ката задава точни и конкретни въпроси.
На някои аз ще отговоря.
Микс чепарета не правя,сменям по няколко модела ( стигал съм до 8 ) на излет,
само с целта да проверя как е работата им.
Показах ви нещото,ваша си работа дали ще го ползвате.
Тайните в риболова няма си ги нося в гроба.
Не се натискам да съм някакъв спец,
просто си казвам моите наблюдения и постижения.
А как се правят чепарета,са ме учили през 1978-79г,
ама да ви споменавам хората......нали