Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Качествени чепарета

Мнение от babushka »

Абе колеги, вие цели фермани пишете за тези чепарета. Аз например си поръчах едно чепаре при един рибар от Бургас, майката/монофил/ дълга 2 м.-0,16 с куки №10 - 20 на брой и никога не замятам на вътре от брега, защото има много закачки/треви и водорасли/, няма смисъл, според мен, когато сафрида е пред очите ти, не си струва да го търсиш в дълбокото. Е, вярно, не правя гирлянди като Киро, набучва ги по 6-7 на чепаре, ама пак съм доволна и на по 3-4 бр, пък понякога ги улавям и само по 2 на чепаре. Нали не съм на състезание, просто си правя кефа. Имам все още от това чепаре, купих си го/10бр./ миналата година от този рибар/ има магазинче в "краставицата" в Бургас, през деня си върши прекрасно работата, за която е направено. Според мен е много важно рибата да е под носа ти и около теб да няма много нахалници, които да замятат и да ти пречат, пък с какво чепаре ще ловиш, не е много важно, знам го от опит. Пробвала съм и от по-специалните, но когато рибата е далеч, ядец, няма улов. Местата, където ходя са: Несебър - кея, Поморие - пристанището, Сарафово - кея. В Несебър далбочината пред кея е около 4 м., пускам аванс 1,80 - 2м и с чепаре 2м, ловя си рибите прекрасно. В Поморие е по-дълбоко и там отпускам повече аванс.
Наслука колеги и да си хванете повече рибки през почивните дни!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
петър василев

Мнение от петър василев »

А на някой идвало ли му е на акъл да зарежда чепарето със стръв. :roll: Аз например в повечето случаи ,когато рибата не взима както трябва си зареждам чепарето със скарида и има резултат.Пробвайте :!:
Друго,,,,рибата когато се храни интензивно не различава флурокарбон или обикновенна корда.Аз ловя винаги с най-ефтените чепарета и най- много 2 излета,после ги хвърлям.Вярно е,че има разлика чепаре от чепаре,но разликата е каква залагалка си сложил на куката а не дали е с флурокарбон или обикновенна корда :wink:
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от babushka »

петър василев написа:А на някой идвало ли му е на акъл да зарежда чепарето със стръв. :roll: Аз например в повечето случаи ,когато рибата не взима както трябва си зареждам чепарето със скарида и има резултат.Пробвайте :!:
Друго,,,,рибата когато се храни интензивно не различава флурокарбон или обикновенна корда.Аз ловя винаги с най-ефтените чепарета и най- много 2 излета,после ги хвърлям.Вярно е,че има разлика чепаре от чепаре,но разликата е каква залагалка си сложил на куката а не дали е с флурокарбон или обикновенна корда :wink:
Прав си колега, и аз слагам емче на куките, поне на долните 5-6 куки, белена скаридка или бяло червейче и почти винаги ги хващам. В момента има много сафрид около Несебър, не знам за Бургас. Пасажът щом е под носа ти, лесно се лови и с обикновенно чепаре, заредено с емче.
Наслука!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

MARLIN написа:...... ти редуваш монофил с ф.к. но ако допуснем че монофила проблясва а ф.к се вижда слабо не мислиш ли че рибата когато е капризна това може да я плаши :wink:
Ама естествено, че всичко е възможно. И съответно рибата да се плаши и да не се хваща на монофила, но тогава пък на флуорокарбона би трябвало да се хваща, нали и ти пишеш, че флуорокарбона се вижда слабо. :wink: То и на чепарета изработени само от монофил пак си се хваща, но явно по-малко както е станало в случая, който цитираш. Не толкова това, че колеги около тебе не са хващали ми направи впечатление, колкото, че след замяната на флурокарбоновото чепаре с обикновен монофил си имал по-слаби резултати. Между другото то на почти всичко се хваща(особено пък, когато има много риба) - не е там въпроса(т.е. не дали се хваща въобще или не се хваща), а на какво се хваща повече и колко повече се хваща. Така, че в този ред на мисли не се ли сети да попиташ, каква марка е било флуорокарбоновото влакно на чепарето ти и съответно каква марка е било монофилното влакно на следващото чепаре(това, което си сложил след като си скъсал флуорокарбоновото), защото имам и предположението, че не всички флуорокарбонови корди са еднакво качествени, както и не всички обикновени монофили. :roll: Искам да кажа, че имам монофилни влакна, от които съм по-доволен от други флуорокарбонови такива. :roll: Пишеш ми "ти редуваш монофил с ф.к.", ами ако ми дадеш по-добра идея как да направя още по-коректен експеримент, обещавам веднага да зарежа моята концепция и да възприема твоята. :roll:
Мисля си, че има и още нещо, което трябва да се вземе в предвид при тестове на чепарета, а именно колко риба има в момента на теста(или още по-точно до колко рибата е в настроение да се храни и съответно кълве :wink: 'щото то може и да има риба ама ако не й се яде то за нас въдичарите е все едно, че няма риба :D ). И тук ще изкажа мнение, което вече срещам на няколко пъти във форума. А именно, че когато има много риба или когато няма никаква е все едно с какви такъми ловиш, а разликата в такъма става най-осезаема, когато има някаква риба(т.е. нито много нито малко). Почти всички сме виждали как близко до брега преди да извадим такъма от водата някоя риба се е засилвала след чепарето, бомбардата или блесната и в последния момент се е отказвала да клъвне, може би подобно е положението и навътре - когато има риба дори и 5 или 6 риби да се откажат да клъвнат то седмата захапва куката, докато явно при качествените влакна(каквито явно са повечето флуорокарбони и по-малкото монофили) отказалите се да клъвнат риби не са 5 или 6, ами например една или две. :wink: Наслука! :D
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Намалете малко на оборотите за мерене на ........
От караници няма никакъв смисъл,най много да доведе до затваряне на темата.

Просто казвате,днес с това чепаре хванах това - и толкова.
Който иска да си прави изводите.
Много чепарета се видяха в темата,отлично направени - да видим какво ще хванат.
Нали търсим най-доброто.
Рибата е много,мойта никой няма да е хване.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
gromost
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gromost »

Къде във Варна мога да намеря термосвиваща се шлаухка?
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

КИРО написа:Намалете малко на оборотите за мерене на ........
От караници няма никакъв смисъл,най много да доведе до затваряне на темата.

Просто казвате,днес с това чепаре хванах това - и толкова.
Който иска да си прави изводите.
Много чепарета се видяха в темата,отлично направени - да видим какво ще хванат.
Нали търсим най-доброто.
Рибата е много,мойта никой няма да е хване.
Ама кой се кара бе, Киро!? :D Аз не съм забелязал такова нещо. :roll: Вярно, може и да има някаква форма на спор, но пък така се стига до истината! :D Наслука! :D
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

dobria1 написа:......ПРАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА
що не покажеш някое еспериментално чепаре :wink: може пък и нещо да науча знам ли
То е ясно, че практиката решава дали я бива примамката, влакното или пък куката. Но пак казвам не съм тествал още чепаретата на практика, макар, че съм си ги направил. Просто не съм имал възможност още да го направя, но ако някой направи този или подобен експеримент и напише какви са били резултатите аз ще съм много благодарен, а надявам се и другите колеги във форума. :D
Що се отнася до чепаретата, аз съм качил снимки основно на бидемите на мои чепарета на 21-а страница в тази тема. А са основно само бидемите, защото те са съществената част в изработката на чепарето и за да се вижда, че примамката(пера или ламета) минава през върховете на куките :idea: , а това е доста важно. Така са ме учили, че трябва да бъде, а и опитът ми с чепаретата ми е показал същото. :wink: Този момент, с преминаването на пера и ламета през върховете на куките съм забелязал, че е известен и на Моряка. Но той във форума на фишинг мания (http://forum.fishing-mania.com/) каза тези дни, че се е учил от майстор на спорта и голям спец. Явно случайни работи няма. :wink: Иначе съм дал и снимка на навито чепаре на картонче, въпреки, че навити на картонче чепаретата риба не ловят, може да "хванат" най-много някой клиент :wink: , но аз чепарета не съм тръгнал да продавам и съответно не се старая да режа картончета така, че да са подредени безупречно куките по картона. :lol: Наслука! :D
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

1000n написа:
dobria1 написа:......ПРАКТИКАТА МУ Е МАЙКАТА
що не покажеш някое еспериментално чепаре :wink: може пък и нещо да науча знам ли
То е ясно, че практиката решава дали я бива примамката, влакното или пък куката. Но пак казвам не съм тествал още чепаретата на практика, макар, че съм си ги направил. Просто не съм имал възможност още да го направя, но ако някой направи този или подобен експеримент и напише какви са били резултатите аз ще съм много благодарен, а надявам се и другите колеги във форума.............
Туй не се ли брои http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 63#p445760
това че кофите не са пълни,не значи че не работи.
Изображение

Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

КИРО написа:......Туй не се ли брои http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 63#p445760
това че кофите не са пълни,не значи че не работи.
Брои се бе, Киро, 'що да не се брои! :D И естествено, че това, че кофите като не са пълни, не значи, че чепарето не работи. :D
Въпреки, че както бях споменал, според мене, а и според много други колеги на практика всичко работи. Искам да кажа, че преди много време, когато траленето на илария и платерина по вълнолома беше нормална практика съм хващал сафрид захапал две куки първи номер(от две куки първи номер си правех куки двойки за търмък). Сафридът си беше разчекнал устата, но беше налапал и двете огромни куки. Също така съм чувал, че и на чепаретата за паламуд и лефер се хваща понякога сафрид. Идеята ми беше като се изследва дали нещо работи добре, да се сравняват поне две неща. Т.е. например да се сравняват две влакна, като да речем четните бидеми са направени от единия вид влакно, а нечетните от другия вид, за да може да се установи кое влакно дава по-добри резултати. Или пък чепарета с два вида куки, за да се види, на кой номер куки отива рибата. Но такива чепарета не съм виждал някой да се занимава да прави, като изключим така наречените микс чепарета, които са изработени с куки вързани с различни цветове перушини и ламета. А аз вече за себе си съм решил да правя чепаретата именно микс, след като в продължение на около час рибата кълвеше все на бяла перушина и изведнъж обърна само на черна. :roll: Конкретно в твоя случай би ме заинтересувало как влияят шлаухките на количеството хваната риба. А именно как ще се държи чепаре изработено с половината куки със шлаух и другата половина без шлаух, като отново куките се редят една със, една без шлаух иначе като ламета и пера куките да са идентични. Тогава би си проличало този шлаух помага ли или повече пречи, както и презгризаните бидеми от чернокопите дали ще бъдат повече сред куките без шлаух или няма да има разлика в това отношение. Наслука! :D

Важно е обаче да намираме по-работещите неща
lefi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lefi »

незнам вече кое ,как и защо. просто днес си купих чепарета с флуорокарбонова месина - 10 бр. за 30 лева .пробвани,качествени,йофтени.и най-важното на всеки излет ще бъда с ново чепаре ....а сега са на ход тея с 10 левовите чепарета
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

lefi написа:незнам вече кое ,как и защо. просто днес си купих чепарета с флуорокарбонова месина - 10 бр. за 30 лева .пробвани,качествени,йофтени.и най-важното на всеки излет ще бъда с ново чепаре ....а сега са на ход тея с 10 левовите чепарета
Лошо няма в цялата работа,само се чудя кой луд вързва цяло чипаре за 1-1.50лв печалба...
Зарганолог
lefi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lefi »

колега МИ7ШЕЛ,нима откривам нотка на съжаление ,че на пазара има и ефтини(с реални цени)неща? не всеки може да отдели 6-10 лв. за чепаре (в това число и аз за жалост...) така ,че може и да изглежда смешно но за мен това е повод за радост
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Голяма обърквация става с тез чепарета,всичко тече и всичко се мени :lol: То като гледам и аз си меня тактиките всяка година :lol: Понякога с успех,понякога не.Универсално чепаре,когато е рядка рибата няма :wink: Пък като реши да яде,повече зависи от тактиката и клатенето или хвърлянето.Е скоро видях от Киро чепаре ,което работеше много по-добре от мойто.И се амбицирах :D Утре рибата ще иска друго,явно ще се учим доста.Накрая на годината темата трябва да свърши със:в определен месец,с това чепаре хванах толкова ,и такава риба :!: :!: Обаче един стар лодкар в момента си прави чепарета от монофил и със сезалени цветни нишки от чували и хваща :idea: :idea: :idea: така,че :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :lol: Качествените чепарета са едно,а съвкупноста от метода на използването им са друго :D
А сега де? :roll:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ванка,няма обърквация.Просто да дадем на по-младите точните насоки,
навремето никой не казваше,сами си търсехме начините.

Колкото на някои и да не им се нрави,но 1000-ката задава точни и конкретни въпроси.
На някои аз ще отговоря.
Микс чепарета не правя,сменям по няколко модела ( стигал съм до 8 ) на излет,
само с целта да проверя как е работата им.

Показах ви нещото,ваша си работа дали ще го ползвате.
Тайните в риболова няма си ги нося в гроба.
Не се натискам да съм някакъв спец,
просто си казвам моите наблюдения и постижения.

А как се правят чепарета,са ме учили през 1978-79г,
ама да ви споменавам хората......нали
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”