Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Re: Качествени чепарета

Мнение от 1000n »

gergi_81 написа:
1000n написа:Преди време тук споменах, че съм се "парил" от прехваленият кринкъл. Обаче понеже хвалбите не престават преди около седмица го тествах по-внимателно. Резултатът беше: през деня, ако е слънчево рибата упорито избягваше бидемите с кринкъл, но след залез слънце предпочиташе по-често именно тях. С две думи - използвайте ламетата разумно!!! Положението със УВ боите не е много по-различно!

Наслука на всички! :)
Вендага ще се заформи спор. :) Ето ти снимка на чепаре, в което има кринкъл, две пресукани ламета, нишка УВ и малко полиестерен конец, съчетано с фосфорна боя. Всичко това навързано със Seaguar Abrazx. ..Еми извинявай, ама винаги работи, и няма част от денонощието, в която нещо в тази комбинация да плаши рибите.
29468845_10209122422736560_6650673230547779584_n.jpg
Не е проблема в кринкъла, а това, че рибите избягват някои бидеми, го отдавам по-скоро на позицията им в чепарето, а не на цвят или материал от който са направени.
ОК. Нека се заформи спор! В спора се ражда истината! :idea:

Първо нека да кажа аз какъв експеримент съм провел!

Направих си чепаре от ролките на Сия Фишинг,
като съм махнал двете (най-често) бели на цвят
нишки, увити около всяко едно ламе.

Първи бидем ми е оранжев с оранжев кринкъл.
Втори бидем е същия като първия, но БЕЗ кринкъла.
Трети бидем ми е син на цвят със син кринкъл.
Четвърти бидем е същия като третия, но без синия кринкъл.
Пети бидем е зелен със жълт кринкъл.
Шести бидем е като петия, но без кринкъл.
Седми бидем е сив на цвят със сребрист кринкъл, който си променя цвета като холограма(LASER).
Осми бидем е същия като седмия, но без кринкъл и т.н.

Тестовете съм провел на Морска гара Варна, където дълбочината е около десет метра и половина!
Лових с директен прът 11м., с който стигам до дъното. Чепарето беше със 70 броя куки.
Както казах, през деня докато имаше пряка слънчева светлина рибите избягваха бидемите с кринкъл.
Около и след залез слънце започнаха да се хващат пък повече на бидемите с кринкъл.

На снимката, която си показал аз никъде не виждам кринкъл.
Ако и рибата не го вижда е нормално да хващаш винаги риба с това чепаре!!!

Аз на твоето чепаре почти не виждам да има коса.

Възможно е ако ловиш на практика само с MIRROR FLASH(кринкъл)
и само с Crystal Flash (пресуканите ламета) да хващаш
и на кринкъла по обяд при слънчево време.
Това не съм го тествал и нямам мнение по въпроса.
Също така ако ловиш на дълбочина например 30м може кринкълът
отново да работи и по обяд и това не сълм тествал и нямам мнение по въпроса.

Бързам да кажа нещо много важно - А БЕ ХОРА НЕ МОЖЕТЕ ДА ЛОВИТЕ С ЧЕПАРЕ С ЕДНИ И СЪЩИ НАПЪЛНО ЕДНАКВИ БИДЕМИ И ДА МИ КАЗВАТЕ "АМИ ЧЕПАРЕТО МИ ВИНАГИ РАБОТИ, ЗНАЧИ Е ХУБАВО И ДОРИ НАЙ-ХУБАВОТО ВЪЗМОЖНО ТАКОВА"!!!

Откъде знаете, че това чепаре няма да ЗАРАБОТИ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ, ако промените нещо в него?!

Дайте шанс на рибата да има избор!!!

В случая, ако искате да тествате кринкъл, трябва да си направите чепаре, например, от следния вид:
Първи бидем с кринкъл, втори бидем абсолютно същия като първия бидем, но БЕЗ КРИНКЪЛ, трети бидем отново с кринкъл, четвърти бидем същия като трети бидем, но отново БЕЗ кринкъл и т.н.

Това е коректен експеримент!!!

Не може да направите чепаре с еднакви бидеми и да ми казвате "Хванах рибка, значи чепарето е идеално"!
Веднага ви казвам "От къде знаете, че (в случая) ако сте без кринкъл нама да хванете не една, а десет риби?"
Това няма как да го разберете, ако не си направите чепарето МИКС с различни бидеми!!! Толкова е просто и логично!!! Ако това не го осъзнавате е безпредметно да водим какъвто и да било спор, защото тогава в спора няма да се роди истината, а само ще е някаква жалка караница, в която нямам желанието и нервите да участвам!!!

Или сетих се още нещо - ако използваме пример на футболна тема да ми кажете, че вашият любим отбор е най-добрият, защото винаги вкарва голове, когато е сам на терена, т.е. на терена са само единадесетте играча на любимият ви отбор наречен например Кринкълите! :lol:

Можете да кажете, че любимият ви отбор е най-добър само ако има винаги и играчи на някакъв противников отбор, които да се казват случая например KRINKLELESS Теам! :lol:

Наслука на всички!!! :)
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

5 6 кг се хваща за около 6 часа въртене
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
rashkoto1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rashkoto1 »

Не може да направите чепаре с еднакви бидеми и да ми казвате "Хванах рибка, значи чепарето е идеално"!
Веднага ви казвам "От къде знаете, че (в случая) ако сте без кринкъл нама да хванете не една, а десет риби?"
Това няма как да го разберете, ако не си направите чепарето МИКС с различни бидеми!!! Толкова е просто и логично!!! Ако това не го осъзнавате е безпредметно да водим какъвто и да било спор, защото тогава в спора няма да се роди истината, а само ще е някаква жалка караница, в която нямам желанието и нервите да участвам!!

За това е добре да имаш с кринкъл, без кринкъл, шарени, едноцветни....сменяш и намираш истината някъде :) .
Онзи ден напримен надвечер предпочиташе без кринкъл (лично според мен).Няма как да знаем с точност, но приблизително и като има с какво да се пробва стават нещата :) .
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
Аватар
rashkoto1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rashkoto1 »

begleca_sv написа:5 6 кг се хваща за около 6 часа въртене
Може ли снимка на тези чепарета, че да видиме за какво иде реч?
Аватар
st_beer
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от st_beer »

rashkoto1 написа:
Когато върви риболова и пасажа е от хубав едър сафрид 1 кг риба се прави от две пълни чепарета. Даже за 6 часа това е малко риба ако чепаретата са натоварени хубаво и излизат синджири.
Изображение
Последния път моя приятел когато ги беше набарал и вадел пълни чепарета за 5-6 часа беше напълнил 19 литрова хладилна чанта до горе. Ловял е с тия чепарета ,които аз вързвам и му ги подарих , Аз все още не съм има такъв късмет и успех тази година.
Hobie Mirage Outback
Аватар
kiril_bulgaria
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от kiril_bulgaria »

В един кг влизат средно около 33 бр. сафрид.

Преди около 45г, дядо ми така правеше връзките, които продаваше за 1кг. Запомнил съм го за цял живот!
Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

rashkoto1 написа:
РАшко,чепаретата по Дунав са забранени,не вкарвай човека в приключение. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
rashkoto1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rashkoto1 »

КИРО написа:
rashkoto1 написа:
РАшко,чепаретата по Дунав са забранени,не вкарвай човека в приключение. :wink:
:), ми....да видя на някой негов анонимен приятел поне :)
Аватар
rashkoto1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rashkoto1 »

st_beer написа:
rashkoto1 написа:
Когато върви риболова и пасажа е от хубав едър сафрид 1 кг риба се прави от две пълни чепарета. Даже за 6 часа това е малко риба ако чепаретата са натоварени хубаво и излизат синджири.
Изображение
Последния път моя приятел когато ги беше набарал и вадел пълни чепарета за 5-6 часа беше напълнил 19 литрова хладилна чанта до горе. Ловял е с тия чепарета ,които аз вързвам и му ги подарих , Аз все още не съм има такъв късмет и успех тази година.
Аз за скумрията по Дунав ми беше интересно, понеже колегата споделя информация само, че я накъсват, а темата е за чепарета :)
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

Това с различните бидеми съм го отписал вече. На цвят -Да, но като материали, размер на куките и количество ламета винаги спазвам еднакви пропорции. Един от най-важните фактори за мен, е чепарето да плава в синхрон. Всички куки да са еднакви и да приличат на малко пасажче (макар и вертикално) Една кука да има с малко повече материал, или с различен размер и тежест, ебава мамата на цялата игра.
А тестове с различни куки на чепарето (през една) е безумие! Ако искаш тестове- направи ги последователно. 5 с кринкъл и после 5 без кринкъл (примерно). Така ще видиш горната или долната част на чепарето се пълни повече. На разстояние 18-20см под водата нещата се случват толкова бързо, че нямам как да е реална оценката, коя от куките е нападнал сафрида. Особенно в пасаж. Там се случва- който свари!. Различните бидеми допринасят до толкова, че когато всички се втурнат към една кука- само един я захапва, но останалите не остават валат и взимат каквото има покрай нея. Затова си мисля, че повечето рибари имат успехи на шарени чепарета. Това обаче си е само мое мнение и не искам да го натяквам на никой. Само споделям до какви изводи съм стигнал аз.
Аз лично правя всякакви чепарета, но в моята чанта на лодката си имам само бели ув-та с пресукан пърпъл. Еми винаги ми работи! Какво да направя. :)
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

gergi_81 написа:Това с различните бидеми съм го отписал вече. На цвят -Да, но като материали, размер на куките и количество ламета винаги спазвам еднакви пропорции. Един от най-важните фактори за мен, е чепарето да плава в синхрон. Всички куки да са еднакви и да приличат на малко пасажче (макар и вертикално) Една кука да има с малко повече материал, или с различен размер и тежест, ебава мамата на цялата игра.
А тестове с различни куки на чепарето (през една) е безумие! Ако искаш тестове- направи ги последователно. 5 с кринкъл и после 5 без кринкъл (примерно). Така ще видиш горната или долната част на чепарето се пълни повече. На разстояние 18-20см под водата нещата се случват толкова бързо, че нямам как да е реална оценката, коя от куките е нападнал сафрида. Особенно в пасаж. Там се случва- който свари!. Различните бидеми допринасят до толкова, че когато всички се втурнат към една кука- само един я захапва, но останалите не остават валат и взимат каквото има покрай нея. Затова си мисля, че повечето рибари имат успехи на шарени чепарета. Това обаче си е само мое мнение и не искам да го натяквам на никой. Само споделям до какви изводи съм стигнал аз.
Аз лично правя всякакви чепарета, но в моята чанта на лодката си имам само бели ув-та с пресукан пърпъл. Еми винаги ми работи! Какво да направя. :)
По телевизията, гледах, че бяха монтирали камера на влакното на макарата и се виждаше как рибите кълват.
Ти нещо подобно ли си използвал или само предполагаш какво се случва под водата?

Ако оловната тежест ти е достатъчно тежка
то тогава не би трябвало играта на куките под водата
да се различава особено много.

Ако мислиш обаче, че кринкълите ти работят винаги, то тогава отиди на Морска гара Варна през някой слънчев ден и бистра вода, например в ранния следобед и се опитай да хващаш риба колкото колегите-риболовци, които хващат най-много(а не най-малко) риба! Гарантирам ти, че резултатът ще е много на (почти) нула в полза на бидемите без кринкъл спрямо тези с кринкъл!!!

и казваш: "А тестове с различни куки на чепарето (през една) е безумие!"
А ако знаеш това безумие колко успешно работи винаги,
никога няма да повториш тази своя реплика!

И не се плаши толкова, че ако направиш някое микс чепаре с различни бидеми, че няма да хващаш риба!
Рибите много често кълват на едни и същи куки като цвят дори и да не са поредни тези еднакви куки, а да са разположени по чепарето например така първа кука, четвърта и седма. И защо си отписал това с различните бидеми? На мене това винаги ми работи (дори и да не напълвам винаги чепарето)! Но направя ли ги еднакви или пълня повечко чепарето(което за съжаление се случва по-рядко) или само гледам как другите хващат, а аз - не!!!

Затова само МИКС му е майката!!!

Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

rashkoto1 написа:...
За това е добре да имаш с кринкъл, без кринкъл, шарени, едноцветни....сменяш и намираш истината някъде :) .
Онзи ден напримен надвечер предпочиташе без кринкъл (лично според мен).Няма как да знаем с точност, но приблизително и като има с какво да се пробва стават нещата :) .
Да. И аз съм така. Или сменям чепарета, които са с еднакви бидеми
или ловя с чепарета МИКС с най-различни куки.
И аз имах случай, когато до тъмно рибата не искаше кринкъл.
Нещо повече имал съм случаи да не иска дори и Crystal Flash(пресуканите ламета с кристален блясък).
Това ако не бях с МИКС чепарета няма как да мога да го констатирам!!!

Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

С кринкъл или без, рибарите наоколо са най добрия критерий. Ако дойдат да ти оглеждат чепарето или искат да си купят от твойте, значи си улучил ЗА МОМЕНТА НА ТОВА МЯСТО. При клатене и при чепарене движението е различно, а оттам и материалите, куките, дебелината и дължината на бидемите също. Аз съм си намерил една комбинация от матеруали, количество и цветове, които СУМАРНО ми дават най добри резултати НА МЯСТОТО където най често ходя. Ако мръдна на север или на юг, резултатите са различни. Въпроса е струва ли си безкрайни експерименти или можеш да огледаш какво има в куките които хващат най много около тебе и да си направиш правилните изводи.
lusienn

Мнение от lusienn »

Изображение

Днешните творения.

Има и с кринкъл и без кринкъл.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
rashkoto1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rashkoto1 »

Ето и от мен първите с ролките на Яни.Бяло Ув и кринкъл и пресукано и......само 4D май няма :).+едно зелено.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”