Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Я и от мен едно питане към по-знаещите в сферата .
Тъй , днес си набрах доволно количество масловки + няколко сърнели но ми стана интересно каква е тази гъба и дали евентуално е ядлива ?

Както е видно всичките се бяха пръкнали на бреза . Някои от тях бяха на отсечена трупа , а други на живо дърво .
пп - като се кликне върху снимките стават по-големи и лесни за разглеждане .
Тъй , днес си набрах доволно количество масловки + няколко сърнели но ми стана интересно каква е тази гъба и дали евентуално е ядлива ?

Както е видно всичките се бяха пръкнали на бреза . Някои от тях бяха на отсечена трупа , а други на живо дърво .
пп - като се кликне върху снимките стават по-големи и лесни за разглеждане .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- кирил великий
- разбира нещата
Ако е била умряла брезата, това може да е само Piptoporus betulinus - сапрофага по брезите. Не става за консумация. Брезова праханка.
Смятам че са същите като на снимките в изображенията от линка.
https://www.google.com/search?q=Piptopo ... ="nofollow
Смятам че са същите като на снимките в изображенията от линка.
https://www.google.com/search?q=Piptopo ... ="nofollow
- G.Petkov
Разгледах ги, но ми се струва че са различни гъби
!

- кирил великий
- разбира нещата

Същите са - в ралични фази на съществуване. Виж горната снимка, виж и долната страна на тази снимка - идентично.

- G.Petkov
Кириле,
Смятам, че си един от корифеите на темата!
Дай мнение за четвърта и пета снимка ?
Смятам, че си един от корифеите на темата!
Дай мнение за четвърта и пета снимка ?
- кирил великий
- разбира нещата
Корифей е само bgbul, особено когато снима щайгите с трюфелите. Ти я крепиш тая тема, а най-много ме е яд, че Диканаров и Пчеличката спряха да пишат.
А аз съм само книжно силен и от пет години не съм стъпвал в гората...
За коя снимка ме питаш, не зацепих?
А аз съм само книжно силен и от пет години не съм стъпвал в гората...
За коя снимка ме питаш, не зацепих?
- G.Petkov
Доооообрекирил великий написа:Корифей е само bgbul, особено когато снима щайгите с трюфелите...

А питам за гъбите на четвъртата и петата снимка от поста на Павел ?
Видяха ми се различни

- кирил великий
- разбира нещата
Те са горната и долната страна на един и същ вид гъба. /не на един и същ екземпляр от вида/.
Четвъртата снимка от неговия пост съм я съпоставил със снимка на произволно взета долна страна на същия вид гъба от Мрежата.
Сега ще видя последната негова снимка дали ще и намеря подобие:

- това е неговата петата;
а това е произволен Пиптопорус - горна страна

и долна страна
.
Между другото тая година имаше много дървесни гъби, но най-вече неядливи. По Софийските паркове и полета и по района на вилата.
Четвъртата снимка от неговия пост съм я съпоставил със снимка на произволно взета долна страна на същия вид гъба от Мрежата.
Сега ще видя последната негова снимка дали ще и намеря подобие:

- това е неговата петата;
а това е произволен Пиптопорус - горна страна

и долна страна

Между другото тая година имаше много дървесни гъби, но най-вече неядливи. По Софийските паркове и полета и по района на вилата.
За пореден път се убеждавам, че тук има хора къде по-знаещи от мене за гъбите...
Тези, дето ги е снимал колегата visuall, и аз съм ги срещал, ама като не ги знам - не пипам.
Тези, дето ги е снимал колегата visuall, и аз съм ги срещал, ама като не ги знам - не пипам.
И днес имах късмет:
Надушваха ги отдалече и си беше истинска надпревара кой ще се добере по-напред до следващата гъба от редичката.
Не си спомням досега да съм намирал толкова сърнели по моя край.
Ако не бях излязъл по къра с яретата, щяха да са повече, но... колкото - толкова. Надушваха ги отдалече и си беше истинска надпревара кой ще се добере по-напред до следващата гъба от редичката.

Не си спомням досега да съм намирал толкова сърнели по моя край.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
tomov-1 написа:...Ако не бях излязъл по къра с яретата, щяха да са повече, но... колкото - толкова.
Надушваха ги отдалече и си беше истинска надпревара кой ще се добере по-напред до следващата гъба от редичката...
Томов,
Нима искаш да кажеш, че яретата ядат сърнелите

А добре си набрал от тези хубави гъби

И аз днес, както си карах и видях конкуренцията, налазила в едни ливадки

Праааааааас, спирачките и по половинки обувки, с едно макетно ножче се включих и аз

За петнадесет минути намерих две "плантацийки", точно едно тиганче и вече пети ден ям полски печурки,
Не ми омръзват, явно сушата това лято прекъсна потока свежи гъби и стомаха ми е зажаднял за аромата им

- Don4o_62
- учете се от него
Жорка, направо се учудвам на смелостата ти да хрупаш тия печурки,няма майтап,нали имали кофти двойник дето после не важи,извинете
аз одеве хапнах печурки около пържолка меча стъпка
, но култивирани,но и там викат ставало проблем,но дали е верно...само накой да каже и спирам гарнитурата и пържолките ще си ги ям постни 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Днес заваля лек дъждец,но лишото е да не застудее по нашия край,в източна и Южна България,
е съвсем друг климата.
Отворих от Бурканите-изядох вече 2,станали са идеални-леко са в розов цвят от оцета,
а бяха жълти като ги слагах.Сложих и от Сърнелата в марината-та и тя е идеална за Мариноване,
то май всички стават за мариноване от ядливите.
Номера е да уцелиш-количеството сол и оцет-при направата на марината-аз ги цела на око.
Сложих между гъбите и нарязани кисели краставички,и резанчета лук-а в няколко буркана и парчета,пъстърва или цяли Сафриди,и може и скалидки с чесън.
Сега за Печурките-не смея да слагам диви.
При прясно готвени-лесно замирисва на Бакелит,ако има и една карболова,и се изхвърлят всички.
Най ме е страх от Печурката.
е съвсем друг климата.
Отворих от Бурканите-изядох вече 2,станали са идеални-леко са в розов цвят от оцета,
а бяха жълти като ги слагах.Сложих и от Сърнелата в марината-та и тя е идеална за Мариноване,
то май всички стават за мариноване от ядливите.
Номера е да уцелиш-количеството сол и оцет-при направата на марината-аз ги цела на око.
Сложих между гъбите и нарязани кисели краставички,и резанчета лук-а в няколко буркана и парчета,пъстърва или цяли Сафриди,и може и скалидки с чесън.
Сега за Печурките-не смея да слагам диви.
При прясно готвени-лесно замирисва на Бакелит,ако има и една карболова,и се изхвърлят всички.
Най ме е страх от Печурката.

Риболовци.
Не просто ядат - лапат, лапат и гълтат като стой, та гледай.G.Petkov написа:Томов,
Нима искаш да кажеш, че яретата ядат сърнелите???

По този повод - овчаря, на когото съм поверил майките-кози, твърди, че козата отровна гъба не бутва. Не знам доколко е вярно. Цяло лято наблюдавам хранителните им навици и си нямаш идея с колко билки "се запознах" покрай тях. Даже книги си накупих разни, за да си обогатя познанията. Гледам какво пасат, мъкна треволяците вкъщи и сравнявам по снимки и описания. Цирк!

Люси, ако застудее пак ще има какво да ни чеше крастата - кладницата, припънките... А за печурките - щом толкова те притесняват обикновените - потърси горска печурка! Няма как да я сбъркаш.
- G.Petkov
Don4o_62 написа:Жорка, направо се учудвам на смелостата ти да хрупаш тия печурки...
lusienn написа:...Най ме е страх от Печурката.
Така е !
Единствената гъба, от която съм брал яд е полската печурка!
Затова всеки път споменавам, че гъбите трябва да се помирисват

Мирисът на бакелит при карболовата печурка е отчетлив и ясно различим от този на полската печурка.
Пак ще се повторя,
Ако времето е студено и обонянието ми е отслабено, у дома мия гъбите с топла вода от чешмата и отново помирисвам всяка гъба.
Всичко съмнително и без отчетливата миризма на печурка - в кофата!
Та затова ги ям без страх.
Неотворени, млади печурки вече никога няма да сложа в тигана!
А най-изненадващо, това лято ми разказаха, че имало хора със здрави стомаси или здрави организми, които ядели и карболовата печурка, въпреки неприятната миризма и още по-неприятните последици!
И нищо им нямало