Чепаре

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Чепаре

Мнение от runner »

Ето ги и моите чепаренца. Използвах куки Mustad 1799D №8 за сафридените и №5 за карагьозовите. Влакното е Горила наТубертини (флуорокарбон), на които декларирания размер е 0,14 и 0,20. Но всъщност се оказа че са 0,183 и 0,276. Както и да е, ще посочвам декларираните дебелини. На абсолютно всяка кука съм сложил и лъскавко – лентички някакви, с повърност като холограма. Това после, когато го нахапят рибите - пада, разбира се, но блясъка остава, като на седеф е. Направих си няколко разцветки, ще пробваме и анализираме, според условията, пък може и да хванем някаква закономерност в предпочитанията. Перата са от юрдек, а черното е от щъркел. Бяха ми обещали и барне, но при тази топла зима не можаха да ми гръмнат. Шаренийката е от разплетена кордела, само вътъка, мисля така се казваше. Перличките ги слагам по модела на Моряка, защото ми се струва че ще се виждат като очички на “рибетата”. Ако се изхлузи пък напред по бидема – ще изглежда сякаш рибето гони нещо си там. Не знам ще помага ли, но едва ли ще вреди. Всичко съм вързвал към куката направо с влакното, а възела е покрит с Hempel Pilot Red. Старал съм се “материала” да остава отпред върху контрата на куката, по съвет също на Моряка, за да няма празни предърпвания. Бидемите ми са определено къси ,6 см, и обяснявам защо. Пред Ирак, в Залива, сме случвали толкова много риба, че съм имал възможност и да я наблюдавам как атакува чепарето. Първата когато се хване - ляга настрани, започва да се върти около чепарето като се мъчи да се освободи. Като по сигнал останалите риби се събират и става нещо като цилиндър около чепарето, но празен – държат се на разстояние и само гледат. Явно полегналата риба нещо ги притеснява. Ако се разклати чепарето вертикално – никаква промяна. Но поведе ли се настрани, рибата тогава не може да се върти и ще-неще тръгва с чепарето и не е легнала вече – тогава има атака, направо сеч. :shock: Мисълта ми е, че с късия бидем ще й е по-трудно да легне и да се върти. Е, разбира се така се натоварва повече такъма и се губят куки, но си приготвям предварително други, готови вързани, и веднага запълвам мястото.

Сега и “продукцията”:

Изображение
За сафрид. Това съм го кръстил “слънчево”, защото съм забелязал да се проявява много добре при слънчево време, с тих вятър до щил. Но пак ще продължим с експериментите и “систематизирането” на инфото.

Изображение
За сафрид. Това, обаче, твърдо заявявам че работи направо супер при залез, и по точно в момента, на който Киро казва “когато пламне града”. Това са 5 куки от щъркел и 5 куки шарения в жълто-зелената гама.

Изображение
За сафрид. Това е за през деня, иска още наблюдения. 5 куки от юрдек, 5 куки шарения. Юни месец я разкъртих точно на такива, обаче тя тогава гонеше всичко.

Изображение
За сафрид. Класика в жанра – само юрдек.

Сега и карагьозените.

Изображение
Само от щъркел. Когато си върви без проблеми. Бидема 0,20 , майката 0,20.

Изображение
Когато по- не й си яде. 5 куки щъркел, 5 куки смесени – щъркел и шаренийка. Бидем 0,14 , майка 0,20.

Изображение
Когато е съвсем капризна – всички куки са смесени. Бидем 0,14 , майка 0,20.

Знам, че на повечето от вас ще се сторят прекалено слаби, тези карагьозените чепарета, но вече казах че диаметрите на влакната реално са доста по-големи. Повечето разцветки и комбинации имат по-скоро елемент на очакван успех, отколкото опит :wink:

Изображение
Голяма шаренийка стана, има разнообразие и варианти всякакви за проби. Остава да има и време за риболов. :D :D :D

Моля ви, ако някой може да ми помогне да излязат снимките направо в поста, а не линковете, че така много тягаво някак си. Благодаря предварително.

Освен че трябва таговете да са [img], трябва да взимаш адреса не от горния ред, а от самата снимка с десен бутон. ;)
МР
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Изображение
класическо,няма да те подведе,но и другите си ги бива .
Снимки сам ще си ги оправиш,само че ги слагай м/у [ Img ] [/Img],
А не URL.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

runner моите адмирации :smt023 мен още ме мързи да се захвана за сезона :oops: Имам малко допълнения ако разрешиш де :drinkers: :drinkers: :drinkers:
А сега де? :roll:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Много арни тия чепарета :D ! Дано и рибата ги оцени подобаващо. Като се замисля време е да почвам и аз да връзвам, че май месец наближава. :wink:
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Моряка написа:runner моите адмирации :smt023 мен още ме мързи да се захвана за сезона :oops: Имам малко допълнения ако разрешиш де :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Давай, колега! За това съм ги изтипосал - да коментираме и намерим заедно истината, разбийш!
Благодаря ти Марко, свършил си я вместо мен!
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Първата снимка ,вижда ми се претрупано,особенно жълтото,но не ти знам материала и като се намокри най добре се вижда.Според мен мънистата няма как да се движат по бидема,и в двете посоки на клатене(освен ако не са плуващи,но тези не са)След това от едно перо вземам такава перушина да съответства на куката и естествено върха е остър,ти си ги отрязъл прави,когато използвам такива пера ги подрязвам да станат остри,даже и конците и преждата.Гледам да ползвам по малко лак и по добре се нанася,като се вземе капчица от лака с клечка за зъби.Има едно ламе,дето се наложи холограмно с почти цветовете на дъгата,в едно шивашко ателие го има на 1.50лв.аз ползвам от него.
Най ми харесват 3 и 7 -ма снимка. :D Пожелавам ти успех естесвено,а на колегите да споделят,зима е радвам се на всяко мнение за Морси риболов и такъми.Е а Наздраве :drinkers: :drinkers: :drinkers:
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Заострям ги веднага - туй да им е проблема. За жълтото - не знам, да ти кажа. Миналата година ги правех така. След десетина риби и става на пашкулче с кука и много рядко бяха празни - май им харесва. Панделката наподобява на плюшена и се поомотват конците. Това зеленото не съм го мокрил в морето, но е по твърдо и стегнато и сякаш няма да става така. Дано и то им хареса. Взех го, защото имаше моменти колегите наоколо със зелени и си хващат много добре, а аз само на жълто - значително по-вяла работата. След някое време - обратно.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

За зеленото се ползват електриково зелени връзки за обувки(магазина на Пискюлиев на двата етажа)имаше и такова ламе там по едно време.Подостри само по -дългите. :drinkers:
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Тоест казах за жълтия материал как се държи намокрен(дали не изглежда претрупан когато е на сухо) :roll:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Март,април,май,юни,
е има още време.Ще вързваме,пък после ще видим какво ще изкараме.
RUNNER,ще ти свършат работа според мен,само дето още трябва да правиш.Поне 20-30 бр си приготви.
Изображение

runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

КИРО написа:Март,април,май,юни,
е има още време.Ще вързваме,пък после ще видим какво ще изкараме.
RUNNER,ще ти свършат работа според мен,само дето още трябва да правиш.Поне 20-30 бр си приготви.
Кептън, то верно има време, ама е бунтя голяма това. Пък и аз друга сметка си правих - първо чепаретата, викам, после мятам бомбардите. :D :D :D Ама там удрям на камък - нещо нямам ясна идея как да ги направя, пък мерака да мяткам с мои неща - колосален, разбираш ли! Направо ми е черно пред очите :( :( :cry: :cry: ама гледам да не се отчайвам, пък току-виж някой помогне с някакви идеи.
За бройката - гледай сега: правя по три от всеки фасон - винаги се надявам да стигат за излет. За в краен случай си нося допълнително готови от магиите с прогонени бидеми да попълвам липсите на място. Очите ми изтекоха с тези ФК - нищо се не види, баси! Мисля че лятото навънка по- ще се вижда и за това не съм се засилил много в бройките. Абе то риба да има..... :D :D :drinkers: :drinkers: :drinkers:
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

runner написа:после мятам бомбардите. :D :D :D Ама там удрям на камък - нещо нямам ясна идея как да ги направя, пък мерака да мяткам с мои неща - колосален, разбираш ли! Направо ми е черно пред очите :( :( :cry: :cry: ама гледам да не се отчайвам, пък току-виж някой помогне с някакви идеи.

Чуруликпенчо е обещал да покаже как се правят бомбардите в морският риболов, но кога ще му дойде музата не се знае, а и време не остана ей сега ще дойде май месец.
КИРО написа:Март,април,май,юни,
е има още време.
Не остана Кирееее, многото мина, остана още малко :D :D
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

irsh написа: Не остана Кирееее, многото мина, остана още малко :D :D
Ааа,тъй както го писа,май утре в морето. :D
Абе ще ни дойде времето,сега е време за подготовка на всичко.Да нямаме през сезона засечки,че кофти се получава понякога. :wink:
Изображение

irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

КИРО написа:Абе ще ни дойде времето,сега е време за подготовка на всичко
Сага докато е лошо времето, че като напече слънце ще започне да се обажда каичка, пък и някоя къщна работа ще излезе. Времето лети, дано младежите не го разбират скоро :D
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

runner забравих да вметна,че си прав за бидемите :smt023 даже 6 см.ми се види много ...т.е.аз повече от 5 не слагам :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”