Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Възел за стопер?
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Възел за стопер?
И аз правя посочения по-горе възел и пак двоен, но за мача ползвам копринен хирургически конец (какво да правиш - професионапна деформация), а когато ловя щука на подвижна плувка - парче монофилно влакно около 0.30 - трябва ми голям възел, а и водачите са широки и не пречат.
pdimitrof написа:Или както бех писал в Манията - Заубера, това е сиромашката Стела ..............
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
За какво служи стопера, защото аз съм начинаещ рибар.
Аз правя възела от влакно няма значение какво е като кукичка само че вартиш със влакното дето стрърчи и правиш около 6/7 намотки и мустачките ги оставяй по дълги непречат 

- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Аз правя два възела един след друг от монофилно влакно (0,18мм.ми е основното влакно),а стоперния възел ми е 0,16мм. или 0,14мм. Мустаците ми са дълги около 2см.
Някой по-нагоре беше го написал в темата, че намотките не трябва да са повече от четири. Дългия възел къдри основното влакно.xey123 написа:Аз правя възела от влакно няма значение какво е като кукичка само че вартиш със влакното дето стрърчи и правиш около 6/7 намотки и мустачките ги оставяй по дълги непречат
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Къдри му се косъма,най-малко 5 намотки и не повече от 6.4 намотки се разхлабват и възела не е стабиуен 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
За къдрене на косми не ми се говори, а и едва ли колегите имат нужда. Останалото си е твоето мнение. Моето е, че добре направен възел с повече от 4 намотки те праща по-бързо в магазина за ново основно влакно, а с по-малко от 4 се разхлабва наистина. За тежък ваглер трябват два възела с по 4 намотки. И държа да отбележа, че не споря, а споделям моите изводи.butnik написа:Къдри му се косъма,най-малко 5 намотки и не повече от 6.4 намотки се разхлабват и възела не е стабиуен
- М. Сталев
- разбира нещата
Това е жива глупост за мене със тия 4 намотки ,аз си ги правя най различно винаги над 5-6 ,ама всеки си шета сам на акъла ,така ,че който каквото иска да си прави ,важното е накрая да има успех ! 

Така е.PikeM написа:Това е жива глупост за мене със тия 4 намотки ,аз си ги правя най различно винаги над 5-6 ,ама всеки си шета сам на акъла ,така ,че който каквото иска да си прави ,важното е накрая да има успех !
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
И аз така правя,от 3 години не съм сменял основното и е още здраво,нямам загуба и на ваглер:)Трабуко-ми е влакното 0,18,никави проблеми макарата не е скъпа или мачова и пак нямам грижи от стоп възелите и са ми два един до друг?PikeM написа:Това е жива глупост за мене със тия 4 намотки ,аз си ги правя най различно винаги над 5-6 ,ама всеки си шета сам на акъла ,така ,че който каквото иска да си прави ,важното е накрая да има успех !
- М. Сталев
- разбира нещата
Колега хубаво е след всеки сезон да се сменя ,защото видимо може да няма изглед за стареене но в действителност не така, и може да дойде момент когато най малко очакваш а и искаш да те подведе и някой трофей да си иде ,по живо, по здраво.Същото положение е както и със автомобилните гуми втора употреба ,гледаш ги имат голям грайфер и на ниска цена ,ама живота на една гума е 3 години ,и след това каучука се втвърдява и става като пластмасова и не работи.Поздрави
- SammY
- фен клуб-скобар
Колеги вчера за пръв път ползвах подвижен ваглер и беше страшно
2/3 пъти ваглера цопваше пред мен ( добре че 0.18 на трабуко е много здраво влакно , но диаметъра е сигорно 0.20 реално ) Имах 2 зверски оплитания от разместаването на съчмите явно ... Използвах "купешки" възли който не струват и реших ,че вече аз ще си ги правя ... от темата разбирам , че има значение на къде въртим възела ... аз предполагам че е от монтажа в посока въдицата , прав ли съм ?

Макар и с голямо закъснение, подкрепям колегата miro253. Неправилно поставен възел не само къдри, но и води до непоправимо пресукване на влакното и го прави негодно. Само че не съм сигурен дали броят на намотките(4,5 или 6) или силата, с която стягаме оказва по-съществено влияние. Аз лично, като стегна силно си съсипвам линията. Независимо дали възелът е от корда или конец (купешки възел).miro253 написа:За къдрене на косми не ми се говори, а и едва ли колегите имат нужда. Останалото си е твоето мнение. Моето е, че добре направен възел с повече от 4 намотки те праща по-бързо в магазина за ново основно влакно, а с по-малко от 4 се разхлабва наистина. За тежък ваглер трябват два възела с по 4 намотки. И държа да отбележа, че не споря, а споделям моите изводи.butnik написа:Къдри му се косъма,най-малко 5 намотки и не повече от 6.4 намотки се разхлабват и възела не е стабиуен
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Винаги с 5 намотки,два възела един до друг,преди да стегнеш възела го намокри добре/наплюнчи/ и бавно го изтегли да са равномерни намотките,не ми се снима да видиш възли на по няколко риболова дали са ми навредили с нещо влакното.Възлите ги стягам до толкова ,че да се движат стегнато по влакното,като ги местя мокря влакното,ако ги местиш на сухо знаеш какво се отделя при триене,да не давам примери защо на жените им са ......и тогава се къдри влакното.Плюнката е най-добрия лубрикант с който разполагаме винаги 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Благодаря за съвета колега butnik, ще се постарая да не презатягам възлите. Всичко останало правя както трябва.