Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Черна мряна - наблюдение.
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
Re: Черна мряна - наблюдение.
мряна в езеро -
-товаи с очите си да го видя малко ще ми е трудно да го повярвам
но напълно възможно като се замисля
само да попитам - това езерце дето е със собствен извор и е много тинесто - как може да има мряна след като на нея и трябва доста чиста вода - богата на кислород ?

но напълно възможно като се замисля
само да попитам - това езерце дето е със собствен извор и е много тинесто - как може да има мряна след като на нея и трябва доста чиста вода - богата на кислород ?
-
- кандидат преподавател
Сергей,звучи невероятно,но е така.При това тинесто дъно,няма подводна растителност,освен малко шавар в единия край.Очевидно,този поток вкарва достатъчно кислород във водата,защото от 4 години насам наблюдавам,че популацията на мряната се увеличава.При това,там има достатъчно конкуренция - кефал,кротушки,шаран и напоследък-каракуди.Тези последните са внесени от новия собственик,който е решил да прави водоемчето обект за платен спортен риболов.За този водоем,съм писал малко в раздел "Шаран",в темата "Шарани на плувка".Но покрай шараните,съм вадил мрени с големината на телефонна слушалка-ама знаеш ли от кои слушалки?Ако си виждал по филмите германски телефонни апарати -от "Вермахта"периода 1939-1945г.И на края,да ти кажа защо това е истина-защото се случва в планината на чудесата - в любимите ми Родопи.
Мряна съм изкарвал и в канал.Напълно е възможно да има , епизодични в някое езерце , макар че всички знаем , къде е истинския дом на мряната - бързо течащите води.Писах доста за наблюденията ми при черната мряна в друга тема , като тук само ще постна снимка от монтажа , които ползвам по река Марица и Стряма.Напълно вероятно е , в другите водоеми да има по особена тактика , като искам да подчертая , че става въпрос единствено за тези две реки.

Надявам се да съм бил полезен на начинаещите , тъй като по опитните риболовци , надали ще научат нещо ново.Разбира се , всеки има правото да не се съгласи , това е метода , които аз ползвам.Наслука на всички!

Надявам се да съм бил полезен на начинаещите , тъй като по опитните риболовци , надали ще научат нещо ново.Разбира се , всеки има правото да не се съгласи , това е метода , които аз ползвам.Наслука на всички!

TICA FAN
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Черна мряна има в почти всички язовири в Асеновградската яка.Явно влизат от реките които се вливат в тях.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
На канал съм изкарвал мряна.На язовир не , но съм чувал , че има.
TICA FAN
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Скъпи агенти,черната мряна, както казва колега по горе
СЕ ГРУПИРА И СТАДОТО СТОИ ЗАЕДНО,
вследствие на което, ако го напипаш - ще ловиш цял ден !
Поне това е характерно за Моите излети, няма мътна или бистра вода...
СЕ ГРУПИРА И СТАДОТО СТОИ ЗАЕДНО,
вследствие на което, ако го напипаш - ще ловиш цял ден !
Поне това е характерно за Моите излети, няма мътна или бистра вода...
Ако се пази тишина, рибата идва близо до брега !!!
-
- кандидат преподавател
Чак пък цял ден - не става така.Може да се групира на" стадо"/според мен това е обидно за черната мряна,някак по й върви понятието "ято"/,но инстинктите й не са стадно-преживни.Има период от деня,в който и най-вкусното по мренските класации да хвърлиш точно под носовете им,не барват.
нека да бъде -пасаж.мисля ,че по ще и прилича
Мряната в мътна вода търси това което носи водата така , че затова яде ! (поне така мисля) 

I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
-
- кандидат преподавател
Вярно е,точно си го забелязал-в мътна вода действа светкавично и е нямало случай,да откаже стръв.Налапва всичко,което й се мерне пред носа и й създава усещането,че става за ядене.В бистра вода си позволява да проявява капризи.Например,вчера,на р.Арда,в зоната на общ.Ардино,в местността "Дядовци",в плитката бистра вода черната мряна вземаше като скобара - само на т.нар."френски хляб",ама българското производство.Не щеше нито торен червей,нито ручейник,нито бял червей - а в други участъци на реката се съсипва да кълве на тях.
Аз също не мисля че има значение мътна бистра вода
. Наща рекичка (Чая) попринцип е около 60 см , е има и места Вирове по 2м де . Та аз редовно си правя излети и на плиткото заставам върху една скала и сичкара риба се гледа както и стръвта. Мота се дребосък (7-12см.) ръфат малко по малко червея и нищо, мине някоя бабка само пипне червея (без да мръдне плувката) и си отиде. Но има дни... гонят дребосъка и налитат на червея като пирани на прясно месо.
Само като видят червия изкачат изпод скалра ииии...
, А на дълбоките вирове нямам резултат
Това е от мен
НАСЛУКА ,КОЛЕГИ

НАСЛУКА ,КОЛЕГИ
Няма маистори и начинаещи.... има ходещи и не ходещи за риба.!!!
-
- кандидат преподавател
Твоята Чая,колкото е твоя,е колкото и национална-който не го мързи да се транспортира до там,де.Доколкото разбирам,стратегическата ти грешка е ,че не правиш разлика между бистра и мътна вода.Тактическата грешка е да се изтипосаш отгоре на скалата при бистра вода-да те гледа какъв си интересен юнак цялата мренска популация и да бега от зоната под теб всяка по-значителна рибка /дребовете естествено не му хващат много-много края и си тормозят червеите ти както си им приляга за възрастта /.В дълбоките вирове лятно време няма и да имаш успех - в жегата мряната търси бързеите,където водата съдържа повече кислород,а и носи постоянно папо.
ОК колега мерси на съвета.. нямам търпение да се стопли и да атакувам река Чая... м/у другото в бързеи никога не съм пробвал и ме е чудно как например мряна около 200 гр може да се задържи в бързеи около 10-20 см долбочина 

Няма маистори и начинаещи.... има ходещи и не ходещи за риба.!!!
-
- кандидат преподавател
Невероятно е,и аз не мога да го обясня,ама съм ги наблюдавал с часове в плитките бързеи на Арда,как стоят,почти без да потрепват с плавници и опашка,съвършено неподвижни срещу течението!Разбира се,за да се насладиш на такава гледка,трябва да се маскираш като храст - с дрехи,цвят "каки"и почти незабележими плавни движения.За да ловиш обаче,се иска точно замятане от поне 10-15 метра в плиткия бързей с т.нар."леко дъно"-10-20 г подвижно олово ,като стръвта е различна за различните участъци от реката и няма гаранции,че точно този ден ще кълве на това,с което си ги "скъсал"предния ден.
-
- ще става разбирач
на мряната не й е никакъв проблем силното течение,тя формата на тялото й е точно за тая цел,пък и си мисля че е една от най-силните риби срещащи се у нас