Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Усеща ли сома металите
Модератор: sapuna
Re: Усеща ли сома металите
С магнитното поле, което е около него. При внасяне на метал - полето се променя. Така мисля.Troli Rapala написа:...Как сомът усеща метала?Това е въпросът?Ако не го усеща сетивно,то как?![]()
От Въча по-хубав няма.
Мисля обаче , че се знае , че магнитното поле с шлаух не може да се неотрализира или изолира.
Освен да направим едни полимерни куки, обаче за да са на половина зрави трябва да са доста големи
Според мен , ако е гладен или настървен сома си лапа метала без да му пука много.
Освен да направим едни полимерни куки, обаче за да са на половина зрави трябва да са доста големи

Според мен , ако е гладен или настървен сома си лапа метала без да му пука много.
Така е, шлаухът няма неутрализира метала, но ще го предпази от директен допир на муцуната, което пак си е нещо.
От Въча по-хубав няма.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Слаб съм по физика и не ми е ясно,как се образува магнитно поле под водата!
Европейският сом,май не произвежда електрически импулси,като амазонските си събратя!
Явно,че мустаците са му най-силното оръжие и специалната кожа!По-скоро с тяхна помощ различава метала,но не знам как?

Магнитно поле имат само постоянните магнити. Но предполагам, че около металите възниква някакво статично електричество. Водата притежава свойството "електропроводимост"(без дестилата), а водата в сладководните басейни има киселинен характер и това усложнява още повече нещата.
В крайна сметка ще преминем към метода "ловете и не му мислете"
.
В крайна сметка ще преминем към метода "ловете и не му мислете"

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Така е!
Аз досега ходех на плаж по язовирите!Жегите са ми виновни,че не съм ударил сом!

Ето куки с тефлоново покритие,които използваме повечето от нас.VGS написа:Мисля обаче , че се знае , че магнитното поле с шлаух не може да се неотрализира или изолира.

Охо, те хората вече са мислили по въпроса и даже са го измислили. Че са го и произвели. Аз къде съм тръгнал по джапанки и по кюспети!? 

Капоне, удряй катинара, че като гледам на Емо Куките, всичко е ясно...!!! Не ми се говори, нямам настроение, дори губя апетит. Видя ли какво пише, намагнитване нулево, все едно си попаднал в леглото на Албена Вулева.
Diman-e, какво толкова се палиш по тефлоновите куки. След няколко риболова тефлона се лющи, а при първото съприкосновение на върха с нещо твърдо се обръща. Това го няма при Гамакацу. Аз лично се отказах от тези куки. Но не се отказвам от идеята за прикриване на метала. И доколкото схаващам, не магнитно поле, а електрическо се образува около сома.
От Въча по-хубав няма.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Според мене,не става въпрос за електричество а за "миризма",както се оказа,че при сьомгите основната причина намиране на родното вирче при хвърляне на хайвера е миризмата му.Нека не забравяме,че водата е мнаго по-плътна среда от въздуха и там миризмите са няколко хиляди пъти по-силни,защо и желязото да не мирише?Лично от моят опит,мога да кажа,че винаги при риболов на дъно се старая,максимално да прикрия куката в стръвта и когато съм успявал винаги съм имал удар,дори съм сменял куката с по-малка в момента и тогава сомът си я лапа доста спокойно.При риболов на кльонк и на спининг,за разлика от дънния,това не би трябвало да е толкова решаващо,все пак целта се движи и сомът няма много време за проверка но все пак.......
п.с.Специално каня,Телето,ако иска разбира се и когато иска,на риболов по Марица за сом.Много ми харесват неговите постове,нека не обръща внимание на някои хора нямащи си и понятие от сомския риболов.
п.с.Специално каня,Телето,ако иска разбира се и когато иска,на риболов по Марица за сом.Много ми харесват неговите постове,нека не обръща внимание на някои хора нямащи си и понятие от сомския риболов.

валатът не най-лошото нещо на света
аксел, това с миризмата е интересна теза, НО:
1. Помня от уроците по зоология, че за първи път в еволюцията на животните НАЧЕНКИ на памет се забелязва при земноводните, което означава, че рибите нямат памет и сьомгата няма как да запомни вира. Забелязал съм, че мъжките риби при мръстенето тръгват първи по реката и когато намерят подходящото място се задържат там, а женските тръгват по-късно, възможно е да се откриват и по миризмата. За земноводните- крокодила ПОМНИ щраусите къде пият вода и ходи пак там да ги чака(пример).
2. Не прави каквито и да е квалификации кой колко разбира, не е етично, а и не е по правилата на форума. Телето знае, че аз нищо не разбирам от сомски риболов, но човека ми търпи глупостите колкото може, и най-важното- иска да бъде полезен на всички в този форум. А иначе си ходете за рибка на реката, разбира се, лошо няма. Този риболов крие много неизвестни за мен, като се започне с рибата и се стигне до намирането на производни за неговото улавяне. Стигнали сме донякъде, но все нещо не достига. Пък който си мисли, че вече знае всичко, значи е безкрайно щастлив човек. На такъв мога само да му се разпиша още веднъж:
1. Помня от уроците по зоология, че за първи път в еволюцията на животните НАЧЕНКИ на памет се забелязва при земноводните, което означава, че рибите нямат памет и сьомгата няма как да запомни вира. Забелязал съм, че мъжките риби при мръстенето тръгват първи по реката и когато намерят подходящото място се задържат там, а женските тръгват по-късно, възможно е да се откриват и по миризмата. За земноводните- крокодила ПОМНИ щраусите къде пият вода и ходи пак там да ги чака(пример).
2. Не прави каквито и да е квалификации кой колко разбира, не е етично, а и не е по правилата на форума. Телето знае, че аз нищо не разбирам от сомски риболов, но човека ми търпи глупостите колкото може, и най-важното- иска да бъде полезен на всички в този форум. А иначе си ходете за рибка на реката, разбира се, лошо няма. Този риболов крие много неизвестни за мен, като се започне с рибата и се стигне до намирането на производни за неговото улавяне. Стигнали сме донякъде, но все нещо не достига. Пък който си мисли, че вече знае всичко, значи е безкрайно щастлив човек. На такъв мога само да му се разпиша още веднъж:
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Лорде......Лорде,ама много си смешен!!!!!!
1.Все пак не съм решил нито да се хваля колко сомове съм уловил на спининг/доста повече от твоите/,включително и 29кг,а това не е лъжа, добре знаеш че имам доказателства
2.Всички риби сомове над 3кг,са уловени по нормалния начин с една въдица.
3.Не мога да разбера тезата за плувкаро-дънар!!!!моето лично мнение,че ловя тази риба защото ми харесва да я ловя по всички начини-на стръв,на спининг и на кльонк.
3.Ето живото доказателство,за твоята неетичност-публикуваш моя снимка без разрешението ми!!!!!!!
1.Все пак не съм решил нито да се хваля колко сомове съм уловил на спининг/доста повече от твоите/,включително и 29кг,а това не е лъжа, добре знаеш че имам доказателства
3.Не мога да разбера тезата за плувкаро-дънар!!!!моето лично мнение,че ловя тази риба защото ми харесва да я ловя по всички начини-на стръв,на спининг и на кльонк.
3.Ето живото доказателство,за твоята неетичност-публикуваш моя снимка без разрешението ми!!!!!!!

Да виждаш снимка.
Много ми е интересно на кой отговаряш

А ако питаш мен сомовете ти на спининг са НИТО ЕДИН
А по малкитеаксел написа:...това не е лъжа, добре знаеш че имам доказателства

По ненормален ли са уловени?
За доказателствата.
Интересно защо не съм видял ни едно от тях.
Както виждаш оня ден те оставих да си лъжеш на воля.
Последно промяна от lorda на Нед Сеп 14, 2008 10:33 am, променено общо 2 пъти.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да,виждам,че си на ти с компютрите,за разлика от мене!!!!!
Ако искаш публикувай "шпонската ти снимка",давам ти разрешение не я крий,та да разберат и другите хора,за какво става въпрос и защо по реката се налага да се крием като престъпници от такива като тебе.
Ако искаш публикувай "шпонската ти снимка",давам ти разрешение не я крий,та да разберат и другите хора,за какво става въпрос и защо по реката се налага да се крием като престъпници от такива като тебе.