Тайната на успеха - трофейни шарани, амури и шаранови риби

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
AlexMunro
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Тайната на успеха - шарани, амури и шаранови риби

Мнение от AlexMunro »

Аз считам забелеките на Илийката за правилни, не искам да засягам никой, просто моето мнение съвпада с неговото!В случая искам да добавя, че при дадените условия(закачки) и в повечето случаи, използването на шоклидер е задължитилно, защото при скъсяването на дистанцията, един бесен амур при теглене на буксир, ще скъса на 100% независимо от положението на пръчката!Изказвам това мнение изхождайки от един прост физически закон - силата на тегленето на рибата се разпределя равномерно по-дължината на влакното!С други думи, ако вържете един бик за рогата с примерно 5 метра въже, в никъкъв случай няма да го удържите но, ако въжето е с дължина 50 метра, ще държите животното кротко и с една ръка :mrgreen:
Имал съм случаи, когато амура наближи брега и кепа, се изправя, като свещ и се връща в средата на язовира!Ако съм го подпукал на буксир без шок лидер, картинката става тъжна!Прас, пляс, чао, извинявай, че се видяхме...и аз почвам с поздравите, на майка му, на леля му, на балдъза му...
Съгласен съм, че тръпката и емоцийте, често пъти пречат за правилно манипулиране, но то си идва с времето и опита!Винаги съм казвал, че рибарлъка е, като шофирането!Каране му е майката!Та така и в рибарството - излети, четене, тренировки, усъвършенстване, усърдие, опити...Никога неможеш да кажеш, че си стигнал края!Всяка една ситуация си е уникална сама по себе си и ни изправя пред резлични обстоятелства!
Последно промяна от AlexMunro на Пет Фев 27, 2009 7:21 pm, променено общо 1 път.
Всеки умира, но не всеки живее!
Не ползвайте Шимано, води до пристрастяване!!!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

carpsliven2 написа:.... и български пилети на с.Калояново 4-5 килограма (продават ги 0.80лв за килограм)
Не мислиш ли,че точно те събират дребната риба?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Събират я много , но като дойде голямата и малката изчезва.. тва ми е най големия проблем .. как да извикам само голямата .. за едра царевица е нужно много свободно време.. с топчета съм пробвал ..доста пъти .. понеже дребната неможе да ги яде .. ама все безъспешни опити .. още си блъскам главата. мисля че най добре работат миризмите на карамел и шоколад ... но тогава ще дойде да хапва много дребосък. Омитат много ядене и за голямата не остана.
Сега действаме така: леко захранване .. и имали удар .. почваме като на война да храним със всички подръчни средства. Проблема сега застава на големите растояния .. като сме на Жребчево как ще работим? Миналата година се убих да греба ..
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
dian
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dian »

таината ти е разкрита хванатия 27 килограмов амур е ударил на малко доматче
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

dian написа:таината ти е разкрита хванатия 27 килограмов амур е ударил на малко доматче
Не е разкрита понеже хората незнаят как се закача доматчето , пък има и други особенности .. между другото .. приятел със име Пламен (бат Зоро) е доволен много и от тигровия фастък .. има искаран и двасетина килограмов черен амур .. Друг приятел Миро ще седи една седмица на теца и ще пробва тактики и после ще разказва.
Аз ще пробвам нова тактика на 6-7 март на теца в топлото до селото.
Изображение
Аватар
сандански карп
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от сандански карп »

ааа,беше се изтървал някъде по форумите за доматчето :wink: ама ако не ще питам пламен,аз и без това съм му редовен клиент :D :D :D
YOU LL NEVER WALK ALONE
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Трябва да знаете че, всеки монтаж е за някадеси .. неможе един и същ монтаж да е успешен навсякъде. Първо е нужно да познавате добре водоема, а второто е да си поблъскате малко мозъците и да си задавате нужните въпроси.
Защо при мен неможе , а при колегата може .. дали някой неме е подвел умишлено? По каква причина клъвна там .. и така нататък .. грешката на повечето колеги е че, се оставят да ги огрее слънцето , но така може и цял живот да искарате на сянка :lol: Неможе да расчиташ само на късмета , ако си тръгнал за трофейни риби. Задаийте си въпроса .. къде ли седът на спокойствие? и къде ли отиват да похапнат - пак на спокойствие. Неса прекалено умни и ако се напънете малко .. лесно ще им решите кръстословиците.
Изображение
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

carpsliven2 написа:Събират я много , но като дойде голямата и малката изчезва.. тва ми е най големия проблем .. как да извикам само голямата ..
То де да беше само твой тоя проблем :lol: Аз обаче съм престанал да се блъскам с решаването му защото някак си ми изглежда невъзможно с подхранка да бъдат селектирано привлечени само едри шарани и/или амури!
Много вярно е , че по правило първо се завърта по дребната риба и ако това са дребни шаранчета, платики, канални сомчета или др. и започва да омита това което сме сервирали. Въпроса е колко дълго ще чакаме да се появят и трофейните риби(ако въобще се появят) ще остане ли нещо от подхранката ни до този момент?
Ето едно решение което съм проверил и работи(на конкретен водоем с добра популация на едра платика) - добавете в подхранката си сварено жито! На пръв поглед звучи стряскащо защото свареното жито със сигурност привлича още повече дребни риби но....така се осигурява и достатъчно храна за всички :wink:
Разпиляно на петното което захранваме житото поради по малкия си размер доста по трудно се обира сравнено със останалата захранка(царевица, пелети) от по дребните риби и така печелим време до...следващато захранване! :wink:
Това което съм пробвал като захранка комбинирах така: 7 кг добре накисната царевица(или леко заварена); 3 кг суха царевица; 3 кг жито(твърдо сварено или само накиснато във вряла вода) и 2-3 кг кюспе(заводско натрошено на плочки с размер около кибритена кутия).
Проба му е майката, де да знаехме и бащата кой е... :roll: :wink:
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

rikosheth написа:Проба му е майката, де да знаехме и бащата кой е... :roll: :wink:
Любим мой лаф Рикошет :wink: И все пак голямата рано или късно гони малката нали така :wink:
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Мисля че си много прав rikosheth .. сега се сетих за един успешен риболов на жребчево .. в който първоначално захранихме със жито (зимница) докато пристигне царевицата .. после дохранвахве с царевица и .. в крайна сметка .. тактиката ми се видя неподходяща, а всъщност риболова беше доста успешен.
Там пречат големите пасажи от платика каракуда и гърбавица.. .. несе бях сетил да повторя тактиката .. щото мислих че, е грешна .. понеже храненето беше по неволя.. и все гледам да невикам дребните риби,че понякога взимат заложената голяма стръв. Сега като се замисля .. твойта тактика е много подходящта.. ще испробвам пак на водоемите които посещавам.
Изображение
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Secret Carp написа: И все пак голямата рано или късно гони малката нали така :wink:
Да! Мисля нема нужда да потвърждавам установени истини. Радвам се че пишеш пак Secret Carp :wink:
carpsliven2 написа:Мисля че си много прав rikosheth ...
Ако не проработи при теб, ще си остана прав за себе си обаче :lol: :lol: :lol:
Проверил съм на Цонево и Жребчево - работи! :smt023
Никак не е лесно на големи язовири (още повече при разстояния над 150 метра) да се ориентира човек каква риба като големина и гъстота се събира на петното му и с каква скорост омита храната?! От там нататък се пораждат още купчина въпроси..колко още дохранваме, на какви интервали да става това , какви монтажи , брой въдици на петното и т.н. питанки НО пък все отнякъде трябва да се започне ако ще я ловим!Лесно нема! :lol:
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

Всички сте прави!За жито не съм се сещал, само дабавям повечко млечна царевица или кюспе(със същата цел).
Според Вас ако храним само със топчета 22-24мм, дали във петното риба под 2 кг ще се задържи за дълго.Е, ясно е че ще има наличие на дребни риби, но дали няма да е за по-кратко време? :? Щом не могат да хапнат нищо предполагам, че ще обиколят два-три пъти петното и ще се махнат.Вие как мислите?

Иначе е хубаво да ги разбираш на теория...ама иска мисленеее! :lol:
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

Когато стане лесно .. вече се губи тръпката и не е интересно. :lol: Сега звъннах и се заредих с 200 кила зимница .. понеже още е много ефтена .. казах на женами че рикошет е виновен за покупката .. щом работи на жребчево :lol:
Ще видим тази година какво ще покажат дивите водоеми .. че напоследък всичко взе да се изменя. Мисля си да направя едно петно със мозайка .. дали ще привлича рибата .. колко ли човала трябва да изсипа на жребчево.. щях да пробвам на теца ама недават с лодка да се влиза.. несъм луд .. :lol: Отговор към Георги-гопата: Много опити с топчета и всичките са ми неуспешни .. вече съм им сърдит :lol:
Изображение
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

rikosheth написа:
Secret Carp написа: И все пак голямата рано или късно гони малката нали така :wink:
Да! Мисля нема нужда да потвърждавам установени истини. Радвам се че пишеш пак Secret Carp :wink:

От там нататък се пораждат още купчина въпроси..колко още дохранваме, на какви интервали да става това , какви монтажи , брой въдици на петното и т.н. питанки НО пък все отнякъде трябва да се започне ако ще я ловим!Лесно нема! :lol:
Казвал съм и в предишни теми,че е нужно да има различен тип семена и гранули с различен период на разтваряне!За житото съм съгласен,защото храни дребната риба,а когато много дребна риба се задържи на едно място-то неминуемо и едрата забелязва петното...(Визирам шарана)За амур е съвсем различно-това е ебати добитъка,ходи да бие другата риба и я пъди :lol: :lol: :lol:

П.П.Ти rikosheth нали знаеш,че с бате Киро сте ми от любимите модератори и че съм живял във Варна 3 години :lol: Ще пиша не амиииии :drinkers: :drinkers: :drinkers: Само да ви набарам на час пик и двамата :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Да драсна и аз 2-3 реда, 100% "за" , житото. Винаги го ползвам при риболов на шарани и амури с директен, преварено и добре ароматизирано; като пропада при постоянна стрелба със среден размер прашка, прави "неустоим" ароматен облак. Първо идват дребните (каракуди и бабушки) , колкото по-дълго се задържат на петното, толкова е по-вероятно да довтасат и "по-така" гостите- те чуват(усешат по вибрациите) шума от храненене на ятото дребосък от над 100метра...Като дойдат, дребосъка изчезва или рязко намалява; лошото е ако в гьола има и толстолоби- те като дойдат и...... няма нищо друго освен тях, .....трябва да са сменя ластика или пръта 8) 8) 8)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”