Съответствие между номер и маса на оловни съчми
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Re: Съответствие между номер и маса на оловни съчми
Колеги, не искам да спамя но да ви предложа едни качествени оловца. Преди дни си ги купих от рибарския магазин в квартала. Кутийката е жълта и са доста прецизни и меки. Направо съм очарован. На кутийката пише "Наслука!" и има нарисувани два рибока. Който си купи няма да съжалява 

- Zen
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Като попрегледах мненията на колегите по тази тема, бих искал да споделя моите наблюдения по въпроса. Независимо каква марка са тежинките и с каква тежест са, в къщи в кофата или без нея може да се направи само грубо предварително утежняване на линията. Водата в различните водоеми е с различно съдържание на водорасли и други примеси, което променя съществено относителното и тегло. В тази връзка според закона на Архимед (А, кой беше тоя
) се налага допълнително прецизиране(утежняване/олекотяване) на теглото на утежнението на самия водоем. В този смисъл теглото на съчмите и товароносимостта на плувката са само за ориентация. Нито плувките са с товароосимост ТОЧНО като посочената на тях, нито сачмите са с маса точно като обявената от производителя, но за груба преценка вършат работа.

-
- кандидат преподавател
Връщам се към поста си от 31 август 2009 г.,независимо,че колегата Георги Кръстев ме е "посрязал"в поста си от същата дата.Това е,защото той не знае свойствата на водата,която тече от чешмите в жилищата в центъра на Смолян
.Тази вода,която никой разумен човек в града не използва за пиене и готвене /всички си наливат вода за в къщи за тези цели от разни изворни чешми в околностите/,поради специфичното си химическо съдържание,дава много точна преценка на утежняването на плувката,в смисъл доколко има съответствие между номера и действителната маса на оловните съчми.

- М. Сталев
- разбира нещата
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2437
Някой ползвал ли това олово,ако наистина е толкова добро както пише във описанието ,е супер тогава за 5 лв които струва
Някой ползвал ли това олово,ако наистина е толкова добро както пише във описанието ,е супер тогава за 5 лв които струва

-
- кандидат преподавател
Имам и от тези,както и други с такава опаковка на "Тубертини" и на "Колмик". В опаковката на това,което показваш,бях намерил цяло отделение с изобщо неразцепени съчми.Иначе не знам дали са точни.Независимо от марката и цената,си правя прецизната проба в кофата в къщи,а ако се окаже,че например в леко пияно състояние не съм нацелил,то тогава на водоеума това ми е първата работа 

- Zen
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
INCUBUS написа:... .Тази вода,която никой разумен човек в града не използва за пиене и готвене /всички си наливат вода за в къщи за тези цели от разни изворни чешми в околностите/,поради специфичното си химическо съдържание,дава много точна преценка на утежняването на плувката,в смисъл доколко има съответствие между номера и действителната маса на оловните съчми.

-
- кандидат преподавател
То си е майтап от всякъде,ама е и псулютната реалност -наистина след проба в такава вода,ми се е налагало да правя само три-четири пъти за 7 години корекции на утежняването по готовите ми линии за директните бойци на самия водоем. 

Не знам дали е от водата, ама аз също си ги утежнявам у дома линиите и не ми се е налагало да правя корекции на водоема. Само че, от моя практически опит и впечатления,бързото, гладко и безпроблемно протичане на процедурата по това предварително отежняване, определено МНОГО зависи от качеството на изработка на плувките и оловните тежести, били те съчми или оливетки. Ползвал съм тежести само на COLMIC и Dinsmores за това нямам впечатления от другите марки, но определено всеки производител си има особености и като им свикнеш веднъж нещата стават лесни.INCUBUS написа:То си е майтап от всякъде,ама е и псулютната реалност -наистина след проба в такава вода,ми се е налагало да правя само три-четири пъти за 7 години корекции на утежняването по готовите ми линии за директните бойци на самия водоем.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
В качеството си на алкохолик
и анонимен риболовец, да направя един паралел:
Като си меря градуса на ракията в килера ми дава 45, като я меря в хладилника ми дава 42. Спиртомера е константа - тип ваглер - куха стъклена тръбичка с 15-20 дропера на дъното. Причината (само за лаиците) е, че студената ракия е по-гъста от топлата, съответно в студената спиртомера потъва по-трудно и по-малко, следователно показва по-малък градус. Връзката с плувките е - повече физика, по-малко химия.

Като си меря градуса на ракията в килера ми дава 45, като я меря в хладилника ми дава 42. Спиртомера е константа - тип ваглер - куха стъклена тръбичка с 15-20 дропера на дъното. Причината (само за лаиците) е, че студената ракия е по-гъста от топлата, съответно в студената спиртомера потъва по-трудно и по-малко, следователно показва по-малък градус. Връзката с плувките е - повече физика, по-малко химия.

нямам живарник
- М. Сталев
- разбира нещата
От тези заключения дотук,си мисля ,че ако се иде на риба на морето със Ваглер пак ,ще има отклонения във грамажа заради соленоста на водата .
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Във вода с температура 5 градуса, ваглера ще потъне по-малко, отколкото във вода с температура 25 градуса. Това е същественото, а не разликата в химичния състав на водата.
нямам живарник
Колега,за да проверя достоверността на написаното от теб направих експеримент,който показа,че при 5 градуса и при 25,ваглерът потъва еднакво!Което ще рече,че по-съществена разлика ще се получи при различен химичен състав на водата!Примери могат да се дадат много,но тогава ще се получи нещо като алхимичен спор в риболовен форум,което едва ли е от значение за количеството уловена риба!!!hristotihov написа:Във вода с температура 5 градуса, ваглера ще потъне по-малко, отколкото във вода с температура 25 градуса. Това е същественото, а не разликата в химичния състав на водата.

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Няма логика да е така, но щом казваш ...
Иначе съм съгласен че температурата и химичния състав на водата, са от нищожно значение. По-сериозен проблем с промяната в плаваемостта на плувките е това че "пият" вода. Некачествените модели имат микро шупли по боята, през които тялото поема вода като гъба и след продължителен престой във водата се налага ревизия на утежнението.
Иначе съм съгласен че температурата и химичния състав на водата, са от нищожно значение. По-сериозен проблем с промяната в плаваемостта на плувките е това че "пият" вода. Некачествените модели имат микро шупли по боята, през които тялото поема вода като гъба и след продължителен престой във водата се налага ревизия на утежнението.
нямам живарник
-
- кандидат преподавател
Да,а и доста други плувки,уж качествени,вземат,че се напукат надлъжно по някое време и тъй като ми е писнало да ги мажа с някой от безцветните лакове на жената,със съответните леки псувни ги изхвърлям и правя нови линии за директните с нови плувки