За и против риболова на щека

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Заключено
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: За и против риболова на щека

Мнение от rmstanev »

Да възродим малко темата, защото за 3 години от последния пост още хора са си купили щеки. За мен най-важното в риболова е да се изпита удоволствие. Да ти е кеф. Аз изпитвам това чувство от риболова с щека (колкото и да ми е стара), да сложа възможно най-тънката жилка, кука и плувка(0.10 основно влакно,по голяма кука от 16 не слагам и по голяма плувка от 0.6 грама), да дебна рибката (колкото и да е малка) изобщо самата процедура от идването на водоема до хвърлянето също е удоволствие - избираш място, платформата да нагласиш, щеката да разпънеш, прикачни, ролери. А това, че ще ми тежи в ръцете не го слагам, важното е да ми е кеф.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Строго по темата -за себе си съм против риболова на щека,не съответства на много от особеностите,които ми доставят най-голямо удоволствие при риболова.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Преди да си взема щека имах различна представа за този риболов. Мислех, че е голяма хамалогия и , че ще остана без ръце и гръб, но откакто ловя на щека разбрах, че съм се лъгал. За платформата пък да не говорим какво удобство ти носи.Всичко ти е на една ръка разстояние.И все пак има голяма разлика от щека и щека. Така, че някой може и да си е направил погрешни изводи за този риболов базирайки се на първата попаднала щека в ръцете му.
Above us only sky
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

За пръв път барнах щека на реката преди....бали го колко години..Беше пролетта .Бях отишъл за морунажи.Там се запознах със Младен Добрев тогава редактор на вестник Наслука..Получи се една ситуация-той лови 10 аз 1..И викам колега дай да пробвам как се лови със това чудо...Пробвах и от тогава вече съм най големия фен на щеките..Само че някога нямаше от къде да се купи та първоначално бях направил един директен със удължители..аве страшна тояга беше за времето си..а какъв ластик само бях сложил.. :lol:
Благодарен съм на този човек че ми отвори очите за този риболов..Ако сега го среща някъде
ще му се поклоня и ще му целувам ръка..
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Ах милите ми съфорумници, колко приатна тема наистина. Щекарството не е за всеки, поради простата причина, че не секи може да си позволи този тип риболов, колкото и да е перфектен той.
Ефтината щека,бих я заменил за качествен директен примерно аз лично.
Хубавите щеки казват са от 1000лв на горе. Хайде столето си го знаем от тук от там и все ще се намери едно.
Сега да не си пишеме глупости купиш ли си веднъж щека , все повече и повече отиваш към по скъпи и по хубави нали така ?
а не всеки има възможност да лови със Сенса 774 примерно или Мавер от тия с нанолитите и тем подобни.
Това е доста скъп риболов мисля аз, тези които могат да си го позволят, да го практикуват .
Въпреки, че един добре обигран риболовец с директен телескоп от 7 метра примерно, не би отстъпил на един щекар ама никога и мога да гарантирам за това.
Да наистина щеката е универсално оръжие в правилните ръце , ама за уклей със щека ми изглежда смешно, както и за бабушка и каракуда и за морунаж и за скобар.
Свързвам риболовът с щека само и единствено за по големи риби от 3 4 килца на горе тогава да сигурно има тръпка.
Изображение
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

VidinskoRibarche написа:Въпреки, че един добре обигран риболовец с директен телескоп от 7 метра примерно, не би отстъпил на един щекар ама никога и мога да гарантирам за това.
Аз бях фен на директните седмици, преди да си закупя първата щека и мислих точно като теб.
След 2-3 форумни състезания, на които повечето хора бяха щекари, а аз с директен и на водоема си имаше лек ветрец и трудни риби, познай къде се класирах. :?
Вярно първата "клатеща" :mrgreen: щека, която имах не можа да ме откаже напълно от директните, но сега съм с мачова и директните ми телескопи изчезнаха от гардероба.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Колега Видински,много неща не са ти ясни,а поста ти е противоречив.Да,прав си,риболова с щека не е за всеки-инвестират се доста пари,хамалогия по носене ....но не е мястото да убеждавам ,че това е най-прецизния риболов.Да,уклеи с щека няма да ловя,ще ги ловя със спиди в краката си,но да твърдиш ,че става само за шарани си е доста несериозно мислене.Да вземем тогава да си хвърлим близалките в кофата за смет.И какво по-голямо оръжие от щеката има за риболов на скобари и морунажи не разбрах само.Кеф ти да изтичаш с буре,кеф ти да задържаш с близалка.Имам директни-3,4,5,6м,но се използват само за риболов на уклей и по каналите около Пловдив за морунажи и скобари,на места където не мога да вкарам в действие късата щека.
И в заключение-имам познати ,които от директни 7-8м преминаха на къси щеки 9.50 и после и в големия клас-13м имам и такива ,които си останаха да си ловят с директните.Нито едното ,нито другото е грешно-въпрос на виждане ,финанси ред други причини и както казват руснаците-по вкус и по цвет-таварищи нет :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

Видинския виждам че си заблуден доста по някои въпроси относно риболова на щека..но само ще ти поясня че най мощното оръжие за морунажа е щеката..както и за скобара и т.н.Имам пред вид на река...
Изображение
Най добрите са тук
geti41
новобранец
новобранец

Мнение от geti41 »

Не ловя с щека а с директен мач и фидер , но от всичко което съм прочел
и видял от вас колеги Щекари смятам ,че този риболов е висшата лига :D
Прецизен,ефективен Само финансите ме спират да се захвана с него :(
Здраве живот и късмет може и да се престраша знам ли? :lol: Аз съм за
Щеката :D
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

В нашият район почти няма щекари и за това, като реших да пробвам този вид риболов, нямаше от кого да гледам. Учил съм се от нета и пресата - филми, статий, списания..постнато и въобще.....колко съм се научил, един господ знае. Факт е обаче, че с щеката почнах да хващам в пъти повече от преди, и то на нашите супер обезрибени и капризни водоеми.
Първата ми щека беше Tica Competitor 11.50м. и веднага ми хареса защото аз обичам прецизни и фини такъми, а щеката е много благодатна и предразполага именно към това. Тя предполага и към много предварителна, "домашна", работа и това също много ми допадна. После си взех ей това: http://123454321.snimka.bg/fishing/shte ... 6.23299330 и в момента съм с него.
Вярно е, че багажа си е доста, ама като се организираш, си го транспортираш и си свикваш, пък си е и удобство всичко да ти е под ръка. Не съм спрял да си ходя и с мача, и с болонезите, и с фидера, ама с щеката най си ми "арадисва" /казано по нашенски/.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

VidinskoRibarche написа:.......
две циганета си говорят:
-Това халвата, много сладко било...
-Ти ял ли си бе?!
-Не, ама батко говорил с един, дето близал хартията...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

Венелин Радушев написа:
VidinskoRibarche написа:.......
две циганета си говорят:
-Това халвата, много сладко било...
-Ти ял ли си бе?!
-Не, ама батко говорил с един, дето близал хартията...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Бързай бавно.
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

Мисля, че по нагоре писах някаде, че щеката е универсално оръжие в правилните ръце.
Казах, че за МЕН ЛИЧНО е смешно да се лови скобар, морунаж, изобщо риби до килограм със щека.
Също така мисля написах и , че един добре обигран риболовец със директен , не и отстъпил на един щекар . Айде не професионален но щекар.
Имам приятели със щеки и съм виждъл какво могат, даже един от тях е и републикански шампион.
Имал сам възможността да държа щека да хвана една две риби с нея макар и малки Ф1 в Испания. Хубаво е да, ама да ги дърпам с директен е още по хубаво :rolleyes:
Прецизност има да, удобство по времена риболов, има да другото е малко хамалогия, но със една количка се пооправят нещата.
Има места примерно достижими с директен телескоп но дълбочина не стига ,което с щеката се компенсира. За това има и мач. И да духа и да не духа мача си е мач.
Всяка една въдица има предимства пред другите.
Коя е най добрата всеки един решава за себе си.
Аз в момента ловя с Уип на Лазер ползвам го предимно като директен на 8 метра и ми е лек и ми е удобен и е с ластик и при вятър знам как да си контролирам линията и ловя риба.
Риболовът със щека пак ще се повторя не е за всеки джоб.
ВИж някой ден една платформичка бих си взел нещо съвсем непретенциозно. Удобни са наистина и има леки модели с малко прикачни по тях .
Изображение
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

До колкото знам щеките си ги има от преди 20 години. Просто на скоро навлязоха и тук. Скоро Скоро 7 8 години. МАсово имам предвид. Не знам поправете , ако греша. Всеки един от вас който разполага и лови със щека сега и мислел като мен преди да си я купи и да почне да лови с нея.
Сега обаче идва и въпросът харесва ли ни или не ?
Каква е гаранцията ,че като половя 2 3 пъти ще ми хареса ?
:roll:
Ще ми хареса това, че ловя примерно 4 килограма риба повече или 10 или 20. Ехаа супер, но за съжаление има други фактори които ме спират .
Може да ви се струва глупост, но аз практикувам спортен риболов и все още се уча. Не съм състезател и не си изкарвам хляба с това. Отивам да си почина от ежедневието да метна плувката във водата и да зацикля в нея.
Оставал съм капо много пъти и предполагам, че ако съм има щека сигурно нямаше да е така. Аз гледам на риболова не толкова да хвана рибата колкото да съм на брега да си седна на стола да закача стръвта да заметна и да гледам как плувката ми застава в работно положение . Следващият момент е първото кълване. Това е риболов за мен !!!
Дали със щека или директен или мач или обикновен телескоп важна е тръпката.
Изображение
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

VidinskoRibarche написа:Мисля, че по нагоре писах някаде, че щеката е универсално оръжие в правилните ръце.
Казах, че за МЕН ЛИЧНО е смешно да се лови скобар, морунаж, изобщо риби до килограм със щека.
Също така мисля написах и , че един добре обигран риболовец със директен , не и отстъпил на един щекар . Айде не професионален но щекар.
Имам приятели със щеки и съм виждъл какво могат, даже един от тях е и републикански шампион.
Имал сам възможността да държа щека да хвана една две риби с нея макар и малки Ф1 в Испания. Хубаво е да, ама да ги дърпам с директен е още по хубаво :rolleyes:
Прецизност има да, удобство по времена риболов, има да другото е малко хамалогия, но със една количка се пооправят нещата.
Има места примерно достижими с директен телескоп но дълбочина не стига ,което с щеката се компенсира. За това има и мач. И да духа и да не духа мача си е мач.
Всяка една въдица има предимства пред другите.
Коя е най добрата всеки един решава за себе си.
Аз в момента ловя с Уип на Лазер ползвам го предимно като директен на 8 метра и ми е лек и ми е удобен и е с ластик и при вятър знам как да си контролирам линията и ловя риба.
Риболовът със щека пак ще се повторя не е за всеки джоб.
ВИж някой ден една платформичка бих си взел нещо съвсем непретенциозно. Удобни са наистина и има леки модели с малко прикачни по тях .
Първо щеки е имало и преди 150 години, просто са били направени от друг материал.
Директният има предимство пред щеката само при бърз риболов на дребна риба в брега.
И ако в тиха вода щеката те дава разнообразни възможности за презентация, възможност за безкрайно изфиняване, игра с стръвта, прецизно опипване на дъното, прецизно захранване, контрол над линията, контрол над уловената риба, приспособимост към промени в атмосферните условия. При риболов на река предимствата на щеката са трижди повече, дотолкова, че обиграният риболовец с директен си чупи директният на коляно и отива да вари компоти. Твърдението, че щеката не е за скобари и морунажи е...... много, много наивно (меко казано, опитвам се да бъда мил... :lol: :lol: ).
Не можеш да правиш такива хвърчащи заключения, на база на предчувствия и предположения, така подвеждаш хора, заблудите са заразни. Никой не те кара да ловиш с щека или не, заради финансови или други причини (не е срамно), но не говори наизуст. Аз съм дунавско чадо като теб, от дете ловя с директни телескопи и отговорно ти заявявам, че откакто ловя с щека съм ползвал директен телескоп по-дълъг от 4 метра само веднъж, късите си ги ползвам редовно. Опитай, прецени и тогава коментирай, иначе думите ти нямат повече тежест от на лисицата (за киселото грозде).
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Заключено

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”