как ловите сом в по малките реки

Модератор: sapuna

аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: как ловите сом в по малките реки

Мнение от аксел »

Да,аз съм го пробвал.........а сега си помисли,колко слаби места има по линията!
1.Основно влакно 0.6,после вирбел/възел-слаба точка/
2.Възел на повода от по-тънко влакно/слаба точка/
3.Възел на куката/слаба точка/
4.Повод дълъг един метър от по-тънко влакно/по-слабо от основното/,ограничен от двата края с възли,което значи още по-слабо поради малката дължина на кордата и двата възела-вирбел/кука. :idea:
Малко преработен този монтаж е доста успешен,така че смело можеш да го пробваш.
В този си вид става за други хищни риби например бяла,но не и за сом.Това разбира се е мое мнение.
валатът не най-лошото нещо на света
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Специално искам да попитам,Валмет има ли кълване на конеца?
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

аксел написа:Специално искам да попитам,Валмет има ли кълване на конеца?
Няма баце,все още не съм сложил новото влакно,което купих преди време.Прецених,че това с което съм в момента,ще ме изкара този сезон.
Но като цяло,нещо сома се "покри".Вчера-18.07,от обяд до вечерта сме го чакали на какво ли не.Резултат-едно бебе,което се закачи за устната и съм сигурен че е живичко.Колегите и те се оплакват,нивото на Марица постоянно се мени,предполагам от това не пипа.
Поздрави! :wink:
"Пише жени - влизаш то тоалетна"
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Опитайте сутрин много рано и по обяд......вечер почти винаги реката качва.Мерил ли си температурата на водата едва 16-17 градуса.Не знам дали само от Антона идва тази ледена вода,ама според мене сомът още не се е "избил" и затова капризничи.Иначе намериш ли го празно няма.При мене си кълве. При спинигистите е още по-трагично.Свикнаха последните две години почти на всяко излизане да закачат по някоя риба и сега им е много тъжно.............ама като не щат да чакат на дъно :D ..........Поздрави.
Аватар
enduro51
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от enduro51 »

колега по принцип с колко тояги ходите за сом по Марица , и кво слагате на куките , че тоя следобед ми се очертава едно излетче на дъно , мисля да ползвам жабки и попови прасета пък може и някоя мазна пиявица :wink: :drinkers:
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Аз ходя с две или три въдици/едната е да си хвана стръв/,но винаги хвърлям само една за сом.
Двете въдици за сом са с различна дебелина влакно и твърдост на пръчките.
Едната на която не слагам по-тънко от 0,50 влакно е за силов риболов на сом в места със закачки или когато знам,че рибата е толкова голяма,че не бива "да я лигавя" с тънка корда.
Другата въдица я използвам при чисти места с дебелина на влакно 0,30-0,40 при дискретен риболов с по-дребна стръв-пиявици,червеи и др.
Винаги,обаче използвам само едната,като другата стои в колата в случай на нужда.
Преимущаствата са много.
1.Хвърляш на най-перспективното място,което обикновенно е само едно и е около метър широко.
2.Хвърляш много по-рядко,отколкото с две и повече пръчки.
3.Дава максимална свобода при използване на всякакви монтажи.Въдицата е под постянно наблюдение.
4.Последно ,но според мене най-важно прави твоето присъствие по-дискретно.Тук е мястото да спомена,че винаги сядам на стол и не мърдам докато не приключа "чакането".Всякакви разходки по брега са забранени.За сом се ходи сам или с много "печен" твой приятел,като препоръчителното разстояние м/у двамата да е повече от 10 метра.Надявам се да съм бил изчерпателен.
мирославмладенов
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от мирославмладенов »

благодаря колега,ще го преработя.имам вьпрос-случват ми се откачания на сома на 4/0-6/0.удачно ли е да монтирам по малка троина кука?благодаря предварително!
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

При риболов на жива риба,особенно когато е по-голяма е допустимо използването на допълнителна тройна кука.Важното е монтажът да се направи така,че няма два възела на единичната и на тройната кука,защото това съществено отслабва линията.Тройната кука се монтира на това място на рибата където са най-честите атаки.
Каква риба използваш за стръв?,ако не е тайна разбира се! :D
Лично аз правя индивидуален монтаж в зависимост от вида и големината на използваната рибка.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Забравих да добавя,че монтирането на допълнителна или единична тройка съществено намалява броя на кълванетата,но "пълно щастие няма",за съжаление.
мирославмладенов
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

ловя на таранка-6 до 10 см,предимно на р.искьр.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Значи при малки 3-6см. риби-през очите.При по-големи може с две куки или една по-голяма през гърба.
мирославмладенов
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

не умират ли през очите?с голяма през гьрба след удара често я вадя с разцепени грьбен и опашен плавник-изплюва я :cry:
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

мирославмладенов написа:не умират ли през очите?с голяма през гьрба след удара често я вадя с разцепени грьбен и опашен плавник-изплюва я :cry:
Миро(ако мога да те наричам на малко име,понеже,тук във форума всички ги имам за приятели),като закачиш попово прасе или жабка за стръв те също умират,но на сома това не му пречи,той си ги намира :!:
А що се отнася за изплючането на рибето което слагаш за стръв,според мен имаш някаква грешка в монтажа.Не съм чул или не ми се е случвало сом да изплюе стръвта,след като е тръгнал да "взима",иначе съветите на колагата Аксел ги следвай,малко хора споделят тънкости на занаята :wink: !
Поздрави!
valmet
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от valmet »

Аксел,с тези промени на нивото на Марица и с нередовното ми ходене(само събота и неделя),в момента не мога да се надявам на нещо кой знае какво,но и познатите ми които ходят редовно се оплакват,а рядко пропускат ден,след работа да отскочат до реката.Имаха уловени екземпляри между 8 и 28 кг,а сега суша :?
Пробвал съм по всяко време-и сутрин и на обяд и вечер,ама ме е хванал каръка нещо :roll: ,но след всяко затишие идва и буря :D ,оптимист съм!
За да избегна студената вода от Антона,както и рязкото колебание на нивото,съм се ориентирал по риболова преди р.Въча!
iuri 1975
новобранец
новобранец

Мнение от iuri 1975 »

здравейте колеги риболова на сом не е труден слижен го правят повече бракониерите тази година го търся само на спининг и съм по доволен мисля че завой доста от колегите го подценяват дзаради пресевната но е така имам един 14 кг. от там точно след забраната но не мога да кача нещо снимките можете ли да ми помогнете
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”