Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

За сом с кльонк
Модератор: bobopeli
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Re: За сом с кльонк
Тоше,споко
Както се казва ще има за всички от сърце
И да цирикат и да не цирикат, аз си ловкам все така добре
И не се вълнувам от словоизлеянията на който и да било

Бате хващай риби, снимай се, пиши във форума само не искам конфликти!Това е поседно предупреждение!!!Не се шегувам въобще! barutchiata ©

Бате хващай риби, снимай се, пиши във форума само не искам конфликти!Това е поседно предупреждение!!!Не се шегувам въобще! barutchiata ©
Последно промяна от magiosnika--- на Съб Яну 09, 2010 11:47 am, променено общо 1 път.
[quote="magiosnika......... аз си ловкам все така добре ........[/quote]
И аз , и аз! Само че без магии!
И аз , и аз! Само че без магии!
Сомът обича смелите!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
От няколко дни пускам, но резултат никакъв - виждам на сонара, че се вдигат риби, въртят под лодката, но не пипат.
Та в тази връзка да попитам - когато видя, че сомът се мотка отдолу - да продължавам ли да кльонкам?...да помръдвам ли въдицата леко нагоре-надолу, за да може стръвта "да му хване окото"?
Вчера бях пуснал три въдици...едно въженце под кльонка, въдица отляво и отделно бях метнал една тапа да се движи на 10-на метра зад лодката.
Трите бяха съответно на 4, 5 и 6 м. дълбочина, с различна стръв - миди, скариди и дроб - но дръжки!
Рибата беше активна, хищници гонеха (а не си бях взел спининга
), но сом така или иначе не хванах. 
Та в тази връзка да попитам - когато видя, че сомът се мотка отдолу - да продължавам ли да кльонкам?...да помръдвам ли въдицата леко нагоре-надолу, за да може стръвта "да му хване окото"?

Вчера бях пуснал три въдици...едно въженце под кльонка, въдица отляво и отделно бях метнал една тапа да се движи на 10-на метра зад лодката.
Трите бяха съответно на 4, 5 и 6 м. дълбочина, с различна стръв - миди, скариди и дроб - но дръжки!

Рибата беше активна, хищници гонеха (а не си бях взел спининга

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Баси дайте някой жокер, па макар и на ЛС, пък аз освен да пчерпя
Поздравления, радвам се, че се пораздвижи и темата.

Поздравления, радвам се, че се пораздвижи и темата.
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
GODzillata написа:От няколко дни ... не хванах.

- magiosnika---
- научил се да хвърля
Според мен сонара не пречи.
- magiosnika---
- научил се да хвърля
За Дунав ли става въпрос или за язовир ? На язовир си слагай рибетаGODzillata написа:От няколко дни пускам, но резултат никакъв - виждам на сонара, че се вдигат риби, въртят под лодката,
Трите бяха съответно на 4, 5 и 6 м. дълбочина, с различна стръв - миди, скариди и дроб - но дръжки!![]()
.

-
- сериозен играч
Много замряла таз тема,та реших да подосаждам малко с въпроси!
Интересува ме,кой кога започва сезона?Къде е по добре да се тропа в началото на сезона,на малки язовири и баластриери или на по големи водоеми?Кой на каква дълбочина и с каква стръв тръгва през месец април?

-
- научил се да хвърля
Според мен няма значение на какав язовир тропаш стига да можеш да тропаш а месеца може и да е март
ХУБАВО ЕВТИНО НЯМА
- Don4o_62
- учете се от него
За Кърджалийските язовири,като цъфне ябълката,цъфвам и аз там 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

На малките водоеми най-доброто време за тропане е около 1-я учебен ден.За съжаление според мен активноста им свършва по-рано.....до края на Октомври,но пак се гледа годината.Всичко това се обуславя от по-бързото изстиване на водите.Но има големи язовири,които също рано приключват играта.Единия от тях е Тича,но пък го замества Цонево в този регион.Кърджали,Ст.Кладенец и Ивайловград са единтични.Рибата обикновенно се изтегля в дълбокото.През другото време стои около водораслите.....както е на Ст.Кладенец например.За това съм мислил за чукане близо до брега в дълбоката част и използване на котва с дълго въже.В противен случай вятъра бързо те издухва от местото с дребна риба.Много малък е този удобен участък покрай брега.Дъното със стръвта е до 8м. дълбочина.Следва рязък спад на 15м.,но с малка широчина.....там е нашето място.В тиха вечер и ден също става с безшумно повтаряне на тигелите.yzyna написа:Много замряла таз тема,та реших да подосаждам малко с въпроси!Интересува ме,кой кога започва сезона?Къде е по добре да се тропа в началото на сезона,на малки язовири и баластриери или на по големи водоеми?Кой на каква дълбочина и с каква стръв тръгва през месец април?
- Don4o_62
- учете се от него
Вярно е че сома седи близо до брега,и то около 10-15м.от брега.Говоря за надолу(С. Клад.около сипейте),но както спомена Емо,дълбочините там са стряскащи.И на мен ми направи впечатление че седи близо до брега.Но е логично,откакто се навъдиха тия водорасли(растят на 15-18м. от дъното
),всичко което плува се скатава там.Но е факт че 80% през деня не взима.Гледаш го как лежи на дъното сам,но във водораслите,след границата която свършват няма нищо.Говорехме за удари,дига се,опипва леко и да го няма.Последния път като бях, в един ръкав се беше събрала изключително много и всякаква риба.Имах две леки навеждания на пръта,но до там.Май познат имал същия случай,дига ги и пак надолу. Влезнал вечерта на същото място,и за около1,5- 2ч.изкарал два сома.Не много големи,но е хванал.Та работата отива май само вечер да се търси.Без туй зимата е време за умуване и измисляне на нови тактики 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- сериозен играч
Дончо,по Арденската яка,положението е аналогично и на тролинг,правиш тегели по средата на ръкава и йок,минаваш на 2-3 метра,и тогава бият рибите!Нормално е според мен рибата да се придържа по близо до брега,храна,укрития,всичко е там,при тези отвесни и стръмни брегове!
-
- вече хвърля и на тежко
Колеги, тъй като съм начинаещ в този вид риболов, но съм прочел доста из форума, достигнах до следният извод - сомът явно се плаши от тройкатa. Дайте съвет как да се скрие тази тройка или да се закачи на рибето, за да не пречи.
Мисълта убива действието!
С чист вълнен конец омотай тройката.Влакната на вълната са кухи и това позволява да задържа миризма,ако ползваш някакъв ароматизатор.lubo9 написа:Колеги, тъй като съм начинаещ в този вид риболов, но съм прочел доста из форума, достигнах до следният извод - сомът явно се плаши от тройкатa. Дайте съвет как да се скрие тази тройка или да се закачи на рибето, за да не пречи.