Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Използване на Paravane при тролинг
Модератор: bobopeli
-
- научил се да хвърля
Re: Използване на Paravane при тролинг
Sampo благодаря ти за изчерпателното инфо и споделен опит.На моето крило нямаше никакво инфо и схема на монтаж.Това обяснява до някъде плачевните резултати от първият ми опит.Явно ще трябва още да се експериментира,но като се имат в предвид всички фактори-скорост на лодката,комбинации от различни монтажи , дължина на линията след лодката и не на последно място водоем с подходящо за експерименти дъно задачата става доста трудна да не кажа невъзможна.В тоя ред на мисли ако някой знае от къде мога да намеря крило на корморан ще съм много благодарен.
Между другото Sampo какви воблери използваш след крилото(в смисъл дълбочина на газене)
Между другото Sampo какви воблери използваш след крилото(в смисъл дълбочина на газене)
- MITKO70
- кандидат преподавател
Днес пристигна и моя параван ,за което благодаря на Киро от Видин,но също няма упътване къде да се закача за различните дълбочини.Модела е този

Ако някой намери някъде инструкция за този модел ,да казва
Мисля да го пробвам като му дойде времето по схемата на паравана на Корморан,но не всички отвори съвпадат при двата.Английския има по малък кил и само два отвора за закачане,другите са отзад.
А,такъв на Корморан ще има внос след Нова година в Майсторски риболов,такава поне е информацията.Ще взема и от него един и ще ги сравнявам пък ще видиме,но има време до тогава
Ако някой намери някъде инструкция за този модел ,да казва

А,такъв на Корморан ще има внос след Нова година в Майсторски риболов,такава поне е информацията.Ще взема и от него един и ще ги сравнявам пък ще видиме,но има време до тогава

Всичко може,но не всеки го можe.

гледам че е като моя но все пак 2-3 гр може да са от значение. основния конец се закача на една от горните дупки а примамката на задните. как е при мен -
при скорост 4-5км/ч,конец 0.50мм,и отдзад на 3-4м примамката с наи- малкото олово отпред/при мен е с 3 различни/ на наи-предната закачен се потапя на 2до3м на наи-задната около15м.на наи крините задни закачен странично се отклонява около 4-6м в ляво или дясно. при смяна на оловото с по големи дълбочината се увеличава.при закачване на рибе около 200гр се обръща тръгва на горе и го искарва.
колега по напред беше писал че закачен воблер дава съпротивление и го обраща и тои пак трагвал на горе ??
за проба аз пробих на моя 2 дупки на крилото по напред къдедо да се закачва примамката но не сам го пробвал още така как е.тези които сами си ги правят слагат подобни когато закачат по тежки примамки и така то по трудно се обръща да върви нагоре 
при скорост 4-5км/ч,конец 0.50мм,и отдзад на 3-4м примамката с наи- малкото олово отпред/при мен е с 3 различни/ на наи-предната закачен се потапя на 2до3м на наи-задната около15м.на наи крините задни закачен странично се отклонява около 4-6м в ляво или дясно. при смяна на оловото с по големи дълбочината се увеличава.при закачване на рибе около 200гр се обръща тръгва на горе и го искарва.

- чпс
- ще става разбирач
Разгледах внимателно http://www.pauls-angling-supplies.co.uk/index.php, но засега не откривам параван.MITKO70 написа: ... Ако някой намери някъде инструкция за този модел ,да казваМисля да го пробвам като му дойде времето по схемата на паравана на Корморан,но не всички отвори съвпадат при двата.Английския има по малък кил и само два отвора за закачане,другите са отзад ...
Може със сигурност да се очаква, че два различни паравана може би ще имат различни характеристики, но пробвай и няма какво да чакаш да му дойде времето.
Един сравнително сигурен критерий за дълбочина на плаване на примамката след паравана е "драскане" по дъното. Трябва да намериш участък с подходящо дълбоко равно дъно без закачки - например на язовир Искър покрай ловното стопанство. Така - ако имаш достатъчно търпение - ще можеш сам по експериментален път да определиш характеристиките точно на твоя параван - при различни скорости (1 м/с, 0,5 м/с), при закачане на лидера (влакното между паравана и въдицата) към различни отвори отгоре на паравана, при закачане на влакното с примамката към различни отвори в задния край на паравана, при различни примамки - блесни, воблери, силикони.
Още по-сигурен начин е някой да се потопи - примерно на дълбочина 5 м - и да гледа непосредствено движението на примамката, но сега застудя, водата е мътна, пък и не всеки има акваланг ...
Успехи !
stanistud, използвам всякави, дълбочината на газене на воблера няма значение, площта му е много по малка от тази на крилото. За бяла риба и други случайно попаднали слагам 9см. воблери, за пастърва 3-4см. или блесна. Линията след крилото ми е 2.5м. , естествено през вирбел.stanistud написа:Между другото Sampo какви воблери използваш след крилото(в смисъл дълбочина на газене)
На платено не одим !
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
А на колко метра след лодката трябва да е паравана? 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

GODzillata, този дето ползвам си има таблица, но едва ли е общовалидна , ето я :
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
На платено не одим !
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Ама тя май дава само дълбочина на газене....не успях да се ориентирам на колко метра зад лодката се влачи паравана и на колко метра зад него върви стръвта? 

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

- MITKO70
- кандидат преподавател
Така е колега ЧПС ,ако не намериме схема ,ще експериментираме.На яз .Искър е удобно да,от бунгалата след Филмовата до Сухото дере е равно 9-11м.на 500-600м. от брега,ще пробваме ,а току виж и сме хванали някоя риба 

Всичко може,но не всеки го можe.

колега,на моите на опаковката имаше подобна таблица но одавна съм е загубил и карам на око. паравана го водя на 20-30-40м а одзад, на примамката е на 3-4м, сега какво пише на таблицата на колегата- повода за примамката е от 1.20 до 2.50. последната графа в таблицата е на колко от лодката е паравана - например са 1.5 дълбочина е 24м а за 20м дълбочина е 30м .данните са за скорост на влачене 3.2км/ч. не е даден при каква дебелина на конеца е - и това оказва малко влияние.но няма страшно - с малко проба и ще се ориентираш как е при твояGODzillata написа:Ама тя май дава само дълбочина на газене....не успях да се ориентирам на колко метра зад лодката се влачи паравана и на колко метра зад него върви стръвта?

-
- новобранец
Здравейте! моля някой да ми даде линк на това чудо на техниката в бг (Paravane при тролинг) ,че от чужбина за сега не пазарувам през нета.Или ако някой си е купил и има един брой в повече ........
аз съм насреща. Благодаря ви предварително!

-
- вече хвърля и на тежко
Клега, в София май никъде няма. Поръчал съм от 1 месец за двама приятели, но за сега нищо. Иначе през февруари на такова чудо имам една бяла 3 кг.
Мисълта убива действието!
-
- вече хвърля и на тежко
Има в Мастърфишинг срещу Пирогов, София. Корморанския, 12лв.
-
- новобранец
Явно разбулихме духовете и предизвикахме интерес и в търговците за въпросното крило.....,вече можем да го поръчаме и онлайн от БГ тук.. http://www.masterfishing.bg/index.php?p ... oduct=7492 

Колеги, мислех че ще зарадвам мераклийте но виждам, че са ме изпреварили. И все пак може на някои да му е по близо. Паравани има и в риболовния магазин на бул."Никола Мушанов" №114 в София.