Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Ами нали точно за това тъпча на едно място и чакам включвания относно предпочитания и опит с различни видове геги . Аз лично не само при УЛ а по принцип залитам към американските гегички Г. Лумис , Ст. Кроа , Ламиглас и др. Наскоро се сдобих и с пръчле от единствената марка наистина стойностни Европейски спинарки на бай Сандро Гатти . Мятал съм с няколко гегички от на големите Японки , пипвал съм от прехвалените Корейки което като цяло затвърди досегашните ми предпочитания . Не искам да остава впечатление че в темата ще се набляга само на скъпи въдици и макари . Просто при УЛ , как да кажа , скъпият такъм се налага от само себе си . Примерно гегичките от подписа на steaven са се наложили като едни от най-читавите Японки . Направило ми е впечатление при тях че от една страна бланка им е много добър и чуствителен как при американките докато самата пръчка като цяло е перфектно балансирана как при тези на Гатти . Не случайно братята руснаци поръчват на Дайко една купчина вариации на различни модели и дължини само за техният си пазар . Основната разлика между американки и японки по принцип е че американките занижават горният тест за изхвърляне на примамката . Примерно при обявен горен тест 5гр. то с тях в повечето случаи спокойно се работи със 7 грамови примамки докато японките се стремят да са точно в обявените периметри . При американките не се набляга особенно на външният вид и баланса на самите геги ( изключая УЛ вариантите откъм баланса ) и в повечето случаи гегата "дърпа" напред но пък за сметка на това имаме една перфектно работеща въдица , невероятно чуствителна , гега създадена за риболов с удоволствие . При японките имаме по-добро крайно изпипване като визия , по-добър баланс на самата въдица като цяло но според мен не си струва крайното ценово затормозяване . Виж при макарите японките са ненадминати 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Я сега аз да попитам, тъй като се здобих с едно много готино пръчле за УЛ риболов, кой ще ми сподели, какво влакно е за предпочитане?
Монофил или плетено за този вид риболов и защо ?
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
да не знеш срам за цял живот.
-
- кандидат преподавател
Много интересна тема особенно за начинаещи като мен.Павка ти хубаво ни представуш тези убавинки но дай и някой по евтини варианти за UL комплекти. За момента си имам едно Екзори с тест 10-30 и една Флюгерче с който си ловя и на Дунава и на Янтра .Ясно е , че съм начинаещ и няма как да се земат най добрете неща след 1 година опити в спининга.
Особенно след като прочетох и написаното за UL спининга разбирам , че съм истървал голяма част от удоволствието при ваденето на рибките .Но надявям се ще се учим - ще чета и ще слушам внимателно.
Благодарности за темата и ще я следя с удоволствие.
пп:Като начинаещ мисля , че една гегичка с 5-10 гр.тест ще ми върши работа за начало .Или се бъркам а
Особенно след като прочетох и написаното за UL спининга разбирам , че съм истървал голяма част от удоволствието при ваденето на рибките .Но надявям се ще се учим - ще чета и ще слушам внимателно.
Благодарности за темата и ще я следя с удоволствие.
пп:Като начинаещ мисля , че една гегичка с 5-10 гр.тест ще ми върши работа за начало .Или се бъркам а

МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- Павел Иванов
Ми има и монофили и плетеняци за УЛ . Кофтито е че в повечето случаи брейдовете с тези диаметри имат непоносимост към въртящи блесни с редки изключения . За сметка на това няма да ти разправям какво е усещането когато ти удари 300 - 400 грамова пъстърва на пръчка с тест 0 - 5гр. когато ловиш с брейд . По принцип за брейдо УЛ риболов си трябва малце повече настройки от страна на задвъдичното . Не друго ами ако не охлабиме доста аванса освен че откачанията още при самото повеждане ще са ни повече то може с почуда да установим че примерно гегата ни от две снадки вече е триснадкова та ... Монофила ни разрешава повече "грешки" от наша страна затова е предпочитан при УЛ спининга . Друг е въпроса че при тези дебелини монофила трябва да е с нужното качество и тъй .pa4o написа:...Монофил или плетено за този вид риболов и защо ?
Наистина една лайт пръчка може да те привлече към УЛ риболова но също така може да те откаже от негоivo75 написа:... мисля , че една гегичка с 5-10 гр.тест ще ми върши работа за начало ...

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
Пацо, лично моето мнение е че видът на влакното зависи в най-голяма степен от търсената риба, а не от класификацията на практикувания риболов.Я сега аз да попитам, тъй като се здобих с едно много готино пръчле за УЛ риболов, кой ще ми сподели, какво влакно е за предпочитане?
Спининг риболов
Както ви обещах от вчера,ще ви пусна едни японски пръчки за УЛ спининг
GUN CRAFT

MAJOR CRAFT-ARRIVAL

MAJOR CRAFT-TOY

А това са най-добрите в света според мен MEGABASS-PAGANI направени са от бамбук

MEGABASS PAGANI GRAFIT

SHIMANO FINAL DIMENSION

SHIMANO FAHRENHEIT

SHIMANO DEPORTIVO

SHIMANO AMENISTA

TAILWALK DODGE

TAILWALK TRINIS

DAIWA PRIMEGATE

DAIWA ARDITO

DAIWA STEEZ

Това е за сега.Павката може да покаже от Американските тояги,те също са уникални.
GUN CRAFT

MAJOR CRAFT-ARRIVAL

MAJOR CRAFT-TOY

А това са най-добрите в света според мен MEGABASS-PAGANI направени са от бамбук

MEGABASS PAGANI GRAFIT

SHIMANO FINAL DIMENSION

SHIMANO FAHRENHEIT

SHIMANO DEPORTIVO

SHIMANO AMENISTA

TAILWALK DODGE

TAILWALK TRINIS

DAIWA PRIMEGATE

DAIWA ARDITO

DAIWA STEEZ

Това е за сега.Павката може да покаже от Американските тояги,те също са уникални.

-
- кандидат преподавател
Мите, с тези пръчки уби всичко детско в мен. И аз си мисля че нещо имам!

Върл Shimano фен!
-
- вече хвърля и на тежко
Да стъпим на земята моля - може ли мнение за това: http://fast.bg/product/3447/shakespeare ... -prat.html (първата пръчка: 2,10 тест 2-15 гр)
- Павел Иванов
Брррррррр , това ЕВА на УЛ си е меко казано светотатство
Имах за кратко един Мегабасс ( не Пагани де ) ама не останах особенно очарован . То не друго ами кат го поръчвах имах предвид друго , а то се оказа трето , ама сегашният му собственик много му се радва 
Относно Триона . Може би това е най-сполучливият модел на Шекспир . Отговаря си на теста за разлика от доста други модели на фирмата . Този Трион за който питаш е една много добра за парите си Мидиум Лайт пръчка . По принцип е доста далече от УЛ но пък е доста по-универсална
пп - онова за дърпането на ушите по-горе ся ми направи впечатление че съм го споменал точно след постовете на две Митета

Относно Триона . Може би това е най-сполучливият модел на Шекспир . Отговаря си на теста за разлика от доста други модели на фирмата . Този Трион за който питаш е една много добра за парите си Мидиум Лайт пръчка . По принцип е доста далече от УЛ но пък е доста по-универсална

пп - онова за дърпането на ушите по-горе ся ми направи впечатление че съм го споменал точно след постовете на две Митета

Павел Иванов
Павел Иванов
В Бг мисля че най-доброто,което може да се купи на сносна цена е Сент Кроа.Не знам дали продават някъде Фенуик,но новите им модели също са перфектни.А Лумисите са скъпички,но са май най-добрите от Хамериканските тояги.Гарболино имат добри модели,също и Колмик.Това са ми наблюденията за сега.

Всеки си има мнение,за това е и темата.Да ти кажа,колега,ако подържиш едно Сент Кроа Легенд-едноделно,друга песен ще запеешsteaven написа:St.Croix - NO THANKS ! НЕ СЪМ ТАКЪВ МАЗОХИСТ !revox написа:В Бг мисля че най-доброто,което може да се купи на сносна цена е Сент Кроа.Не знам дали продават някъде Фенуик,но новите им модели също са перфектни.А Лумисите са скъпички,но са май най-добрите от Хамериканските тояги.Гарболино имат добри модели,също и Колмик.Това са ми наблюденията за сега.

окsteaven написа:айде да не кажа нещо ,че ще има голям вой !

- Павел Иванов
Много интересно мнение . Интересно на какво е базирано то . Също така примерно ако човек би имал възможност да пазарува само в БГ и има някой лев заделен за класна спинингова пръчка то каква друга алтернатива освен Кроа би имал особенно съпоставена с тях ?steaven написа:St.Croix - NO THANKS ! НЕ СЪМ ТАКЪВ МАЗОХИСТ !
Павел Иванов
Павел Иванов
- stancom
- ще става разбирач
Колега Revox, ти ли си прибра снимките от постовете или имам някакъв проблем с нета, но само твоите снимки не виждам 

- майсторчето страхил
- сериозен играч
То на хубавото лесно се свиква
.Аз използвах 30 години (до миналата година)макара и пръчка за спининг която ако я хванеш след като си ловил с някой от сегащните съвременни спининг въдици ,ще кажеш:"Ау,как си ловил с това "Да ама ловил съм.Вярно че след 30-40 замятания ръцете ти се откъсват ,ама пусто безпаричие ,няма пари за нова.Както и дае,малко след нова година успях да събера някой лев, и айде в риболовния магазин.Там както повечето се досещате е пълно с всевъзможни пръти и макари, и коя от коя по хубава и лъскава.Да ама аз на тея нови означения нищо не чатвам,и почнах една по една да претеглям , за и против съобразявайки се с цената
.Накрая събрах комплекта на сравнително изгодна цена (на мен и 100 лева са ми много),но останах доволен. По думите на някои разбиращи от тея работи ,комплекта за тая цена е малко скъп ,но на мен ми хареса
.При направените проби новия комплект мяташе двойно по на далеч едни и същи примамки,така че може и да е менте ,но е по добро от старото(поне засега).
Прътлето е "ФОКУС" 2.70м.на него има камара означения които неми говорят нищо
,ако някой знае със сигурност да сподели какво означава.Пръчката е комплект с три сменяеми върха.
IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding
Другото е някаква макарка "МИКАДО"(небях го чувал досега)която засега добре изхвърля и нарежда.

С тази марка влакно е обурудвана ,0.08(5кг.)

Та това е
,на мен ми харесва и върши работа
,риба да има 
п.п.Ей стария ветеран,много риба ми е уловил

Прътлето е "ФОКУС" 2.70м.на него има камара означения които неми говорят нищо

IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding
Другото е някаква макарка "МИКАДО"(небях го чувал досега)която засега добре изхвърля и нарежда.

С тази марка влакно е обурудвана ,0.08(5кг.)

Та това е

п.п.Ей стария ветеран,много риба ми е уловил

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ