Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Мнение от Павел Иванов »

Ами нали точно за това тъпча на едно място и чакам включвания относно предпочитания и опит с различни видове геги . Аз лично не само при УЛ а по принцип залитам към американските гегички Г. Лумис , Ст. Кроа , Ламиглас и др. Наскоро се сдобих и с пръчле от единствената марка наистина стойностни Европейски спинарки на бай Сандро Гатти . Мятал съм с няколко гегички от на големите Японки , пипвал съм от прехвалените Корейки което като цяло затвърди досегашните ми предпочитания . Не искам да остава впечатление че в темата ще се набляга само на скъпи въдици и макари . Просто при УЛ , как да кажа , скъпият такъм се налага от само себе си . Примерно гегичките от подписа на steaven са се наложили като едни от най-читавите Японки . Направило ми е впечатление при тях че от една страна бланка им е много добър и чуствителен как при американките докато самата пръчка като цяло е перфектно балансирана как при тези на Гатти . Не случайно братята руснаци поръчват на Дайко една купчина вариации на различни модели и дължини само за техният си пазар . Основната разлика между американки и японки по принцип е че американките занижават горният тест за изхвърляне на примамката . Примерно при обявен горен тест 5гр. то с тях в повечето случаи спокойно се работи със 7 грамови примамки докато японките се стремят да са точно в обявените периметри . При американките не се набляга особенно на външният вид и баланса на самите геги ( изключая УЛ вариантите откъм баланса ) и в повечето случаи гегата "дърпа" напред но пък за сметка на това имаме една перфектно работеща въдица , невероятно чуствителна , гега създадена за риболов с удоволствие . При японките имаме по-добро крайно изпипване като визия , по-добър баланс на самата въдица като цяло но според мен не си струва крайното ценово затормозяване . Виж при макарите японките са ненадминати :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Я сега аз да попитам, тъй като се здобих с едно много готино пръчле за УЛ риболов, кой ще ми сподели, какво влакно е за предпочитане?
Монофил или плетено за този вид риболов и защо ?
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

Много интересна тема особенно за начинаещи като мен.Павка ти хубаво ни представуш тези убавинки но дай и някой по евтини варианти за UL комплекти. За момента си имам едно Екзори с тест 10-30 и една Флюгерче с който си ловя и на Дунава и на Янтра .Ясно е , че съм начинаещ и няма как да се земат най добрете неща след 1 година опити в спининга.
Особенно след като прочетох и написаното за UL спининга разбирам , че съм истървал голяма част от удоволствието при ваденето на рибките .Но надявям се ще се учим - ще чета и ще слушам внимателно.
Благодарности за темата и ще я следя с удоволствие.

пп:Като начинаещ мисля , че една гегичка с 5-10 гр.тест ще ми върши работа за начало .Или се бъркам а :oops:
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

pa4o написа:...Монофил или плетено за този вид риболов и защо ?
Ми има и монофили и плетеняци за УЛ . Кофтито е че в повечето случаи брейдовете с тези диаметри имат непоносимост към въртящи блесни с редки изключения . За сметка на това няма да ти разправям какво е усещането когато ти удари 300 - 400 грамова пъстърва на пръчка с тест 0 - 5гр. когато ловиш с брейд . По принцип за брейдо УЛ риболов си трябва малце повече настройки от страна на задвъдичното . Не друго ами ако не охлабиме доста аванса освен че откачанията още при самото повеждане ще са ни повече то може с почуда да установим че примерно гегата ни от две снадки вече е триснадкова та ... Монофила ни разрешава повече "грешки" от наша страна затова е предпочитан при УЛ спининга . Друг е въпроса че при тези дебелини монофила трябва да е с нужното качество и тъй .

ivo75 написа:... мисля , че една гегичка с 5-10 гр.тест ще ми върши работа за начало ...
Наистина една лайт пръчка може да те привлече към УЛ риболова но също така може да те откаже от него :wink: Всичко е въпрос на предпочитания . Примерно ако харесваш основно бързи пръчки но решиш да си вземеш лайт такава с посоченият от теб тест и за да си по-близо до УЛ решиш тя да е модерейт има голяма вероятност в много кратък срок след взимането и да окраси "магазина" :wink:

Павел Иванов
ingos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ingos »

Я сега аз да попитам, тъй като се здобих с едно много готино пръчле за УЛ риболов, кой ще ми сподели, какво влакно е за предпочитане?
Монофил или плетено за този вид риболов и защо ?
Пацо, лично моето мнение е че видът на влакното зависи в най-голяма степен от търсената риба, а не от класификацията на практикувания риболов.
Спининг риболов
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

Както ви обещах от вчера,ще ви пусна едни японски пръчки за УЛ спининг

GUN CRAFT

Изображение

Изображение

MAJOR CRAFT-ARRIVAL

Изображение

MAJOR CRAFT-TOY

Изображение

А това са най-добрите в света според мен MEGABASS-PAGANI направени са от бамбук

Изображение

Изображение

MEGABASS PAGANI GRAFIT

Изображение

SHIMANO FINAL DIMENSION

Изображение

SHIMANO FAHRENHEIT

Изображение

SHIMANO DEPORTIVO

Изображение

SHIMANO AMENISTA

Изображение

TAILWALK DODGE

Изображение

TAILWALK TRINIS

Изображение

DAIWA PRIMEGATE

Изображение

DAIWA ARDITO

Изображение

DAIWA STEEZ

Изображение

Това е за сега.Павката може да покаже от Американските тояги,те също са уникални.
Изображение
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Мите, с тези пръчки уби всичко детско в мен. И аз си мисля че нещо имам! :( :( :(
Върл Shimano фен!
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

Да стъпим на земята моля - може ли мнение за това: http://fast.bg/product/3447/shakespeare ... -prat.html (първата пръчка: 2,10 тест 2-15 гр)
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Брррррррр , това ЕВА на УЛ си е меко казано светотатство :wink: Имах за кратко един Мегабасс ( не Пагани де ) ама не останах особенно очарован . То не друго ами кат го поръчвах имах предвид друго , а то се оказа трето , ама сегашният му собственик много му се радва :D

Относно Триона . Може би това е най-сполучливият модел на Шекспир . Отговаря си на теста за разлика от доста други модели на фирмата . Този Трион за който питаш е една много добра за парите си Мидиум Лайт пръчка . По принцип е доста далече от УЛ но пък е доста по-универсална :wink:

пп - онова за дърпането на ушите по-горе ся ми направи впечатление че съм го споменал точно след постовете на две Митета :smt044

Павел Иванов
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

В Бг мисля че най-доброто,което може да се купи на сносна цена е Сент Кроа.Не знам дали продават някъде Фенуик,но новите им модели също са перфектни.А Лумисите са скъпички,но са май най-добрите от Хамериканските тояги.Гарболино имат добри модели,също и Колмик.Това са ми наблюденията за сега.
Изображение
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

steaven написа:
revox написа:В Бг мисля че най-доброто,което може да се купи на сносна цена е Сент Кроа.Не знам дали продават някъде Фенуик,но новите им модели също са перфектни.А Лумисите са скъпички,но са май най-добрите от Хамериканските тояги.Гарболино имат добри модели,също и Колмик.Това са ми наблюденията за сега.
St.Croix - NO THANKS ! НЕ СЪМ ТАКЪВ МАЗОХИСТ !
Всеки си има мнение,за това е и темата.Да ти кажа,колега,ако подържиш едно Сент Кроа Легенд-едноделно,друга песен ще запееш :wink:
Изображение
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

steaven написа:айде да не кажа нещо ,че ще има голям вой !
ок :wink:
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

steaven написа:St.Croix - NO THANKS ! НЕ СЪМ ТАКЪВ МАЗОХИСТ !
Много интересно мнение . Интересно на какво е базирано то . Също така примерно ако човек би имал възможност да пазарува само в БГ и има някой лев заделен за класна спинингова пръчка то каква друга алтернатива освен Кроа би имал особенно съпоставена с тях ?

Павел Иванов
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Колега Revox, ти ли си прибра снимките от постовете или имам някакъв проблем с нета, но само твоите снимки не виждам :roll:
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

То на хубавото лесно се свиква :wink: .Аз използвах 30 години (до миналата година)макара и пръчка за спининг която ако я хванеш след като си ловил с някой от сегащните съвременни спининг въдици ,ще кажеш:"Ау,как си ловил с това "Да ама ловил съм.Вярно че след 30-40 замятания ръцете ти се откъсват ,ама пусто безпаричие ,няма пари за нова.Както и дае,малко след нова година успях да събера някой лев, и айде в риболовния магазин.Там както повечето се досещате е пълно с всевъзможни пръти и макари, и коя от коя по хубава и лъскава.Да ама аз на тея нови означения нищо не чатвам,и почнах една по една да претеглям , за и против съобразявайки се с цената :smt017 .Накрая събрах комплекта на сравнително изгодна цена (на мен и 100 лева са ми много),но останах доволен. По думите на някои разбиращи от тея работи ,комплекта за тая цена е малко скъп ,но на мен ми хареса :smt023 .При направените проби новия комплект мяташе двойно по на далеч едни и същи примамки,така че може и да е менте ,но е по добро от старото(поне засега).
Прътлето е "ФОКУС" 2.70м.на него има камара означения които неми говорят нищо :smt017 ,ако някой знае със сигурност да сподели какво означава.Пръчката е комплект с три сменяеми върха.

IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding

Другото е някаква макарка "МИКАДО"(небях го чувал досега)която засега добре изхвърля и нарежда.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

С тази марка влакно е обурудвана ,0.08(5кг.)

Изображение

Та това е :smt102 ,на мен ми харесва и върши работа :smt023 ,риба да има :drinkers:

п.п.Ей стария ветеран,много риба ми е уловил :prayer: :prayer: :prayer:

Изображение
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”