Самострой-лодка на 6-ти етаж

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Re: Самострой-лодка на 6-ти етаж

Мнение от КАЯ »

Цено съгласен съм,че помещението е важно, дори много.Относно цената аз пуснах една примерна 200 лв. с цел да предизвикам спорове и да се раздвижи темата.Не смятам,че ще постигна заводско качесво, но ще се старая.Ще се откажа от промените на оригиналните чертежи, тъй като незнам какво ще предизвикат в поведението на лодката.Предполагам че ползваш Карене за проектите си.
Ванеса работил съм с епоксидна смола, но нямам представа полиестерната доколко е удобна за работа.Поне по форумите за самострой дават предимство на епоксидната като по-здрава и с по-голямо отворено време.Единственото предимство на полиестерната посочват по-голямата и течливост и по лестната пропитка на плата.
Сампо наистина си шампион щом я държиш на вдигнати ръце. :D Аз моята ако явдигна така няма да имам проблем с качването и на тавана на буса.
По-късно ще постна снимки от строеж на лодка по метода заший и залепи.Това за колегите които са далеч от темата и не им се рови из специализираните форуми.Метода изглежда прост и лесен.Пък де да знам някой може и да се запали по самостроя.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

barutchiata © написа:Ей това дето Марко го е споделил, ама въобще не съм съгласен. Ей таа лодка 3,5 м мое да се кара максимално с 25 коня, и това го казва производитела на лодката.От лодка до лодка разлика голяма, факторите са съвсем различни и дължината не е най важния.

Изображение

Първо правиш лодката и после преценяш какъв двигател да слагаш.
Баце,нали знаеш как са направени Бостъните,нямат нищо общо с тези от рода направи си сам :idea: Тези които се правят по гаражите тук са с максимум три пласта мат и смола и това е всичко,което е вложено в тях.Бостаните са с по 5 пласта от вътре и от вън,и по средата натъпкани с пяна.Пяната прави лодката толкова стабилна и плитко газеща и дава възможност да е с много по-висока товароносимост,освен плоското дъно направено - тип катамаран което пък я прави стабилна.Разликата е просто огромна и недостижима за гаражните БГ лодки :wink: :wink: :wink: Има възможност и в гараж да се направи добра лодка,но трябват сърце,ръце,парееее и доста свободно време.Смятам от това което знам като човек правил нещо от този род/основни ремонти на всичките ми лодки/че за три месеца,човек е в състояние да направи лодка,която след като я пусне на вода,да не се срамува от това което е сътворил.Каквато и лодка да тръгне да прави колегата КАЯ,единственния ми съвет на които държа е да не е по къса от 3.8.Да не се подвежда по дължината на Самповата лодка,защото тя е от алуминий и няма нищо общо с модела които ще прави колегата от шпертплат и стъкломат от външната страна.

Обърнете внимание на поста които е пуснал колегата и какво е написал :idea: :idea: :idea: ..........Лодката ми идва малка,и сега съм тръгнал да си правя друга с дължина 4.20 м :idea: :idea: :idea: Това е потвърждение на моите думи,и истината е че може да направим каквато си искаме лодка до 3 метра,рано или късно обаче,смяната е неминуема,идва момента в които ще доиде конструктора на моя и ще направи като колегата,смяна на дължината а от там и височина и ширина.Целта от писането тук е не да го отказваме да прави лодка,въпроса е да го посъветваме да направи такава лодка че да не се налага да прави после втора.Ако не съм прав,здраве да е :!: :!: :!:

Винаги съм изказвал ясно и точно вижданията си, и този пост не цели никакво заяждане с които и да е,просто аз никога не бих тръгнал да правя лодка,която утре ще трябва да продавам,подарявам или хвърлям.Ако ще правя нешо,то ще бъде направено като задължително,първо се съобразявам с моята и сигурноста на хората които ще се возят при мен или по късно в тази лодка :idea: :idea: :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

А КАЯ, ти вече си започнал строежа. Давай снимки, че да ти намерим кусури. :D :D :D :D :D :D
Майтап ей да не се вържеш!!!!!
Уважавам много хората които се наемат да създадат нещо със собствените си ръце.
Аз ползвам Carene за първоначален чертеж, после дообработвам с FreeShip, разгънатите чертежите излизат в AUTOCAD, после ги прехвърлям в Corel Draw, че принтера на които ги пускам не може или поне ние не можем от AUTOCAD..... И се получава една софтуерна епопея. :lol: :lol: :lol: Звучи сложно но не е така. :wink:
Метода, по които се сглобява е също като при теб сшии и слепи. Ползвам епоксидна смола. Мисля, че полиестерната не е подходящата за случая...

Любо добре е да направи човек първо една на която да не залага кои знае какво, че да свикне с материалите и работата. Хич не ми се иска да го "проклиням" :D но ще срещне доста ядове с тия смоли и оребрявания и т.н. Незнам до колко има опит при работа със смола, а и как си го предтавя шкурене с лентов шлаиф в апартамента на шестия етаж. :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

И аз това се чудя ,но" луд човек умора няма " /това в кръга на майтапа :lol: За боравенето с смолата,няма нищо сложно и за нула време ще влезе в час.Щом е начинаещ,ще го посъветвам да си направи много кутийки от дъното на ПВЦ бутилки от бира.Реже на 6 пръста от дъното и пълни с предварително ускорена смола.После само капва малко втвърдител и е готов за работа.Когато изразходва няколко такива дъна пълни със смола,вече ще знае и точната пропорция на втвърдителя,колко да слага,дали повече за по-бързото втвърдяване или по-малко за да има време да я израсходва спокоино преди да се втвърди.За мен,втория е по удачен,докато се науци правилно да полага плата и да тупа.Има обаче една тънкост,която трябва да знае и тя е че плата трябва да е по цялата дължина на борда и дъното и да не е на парчета.Колкото е от самия топ/стъкломата/трябва да го полага целия.Тук е разковничето,ще трябва още преди да е изразходвал смолата от едната кутия,вече да му е направена втората за да не стане токо че да втвърди мата и страните и дъното на лодката да станат на вълни - дунавски :lol: :lol: :lol: Абе,ще се научи,колкото по-бързо,толкова по добре за лодката и естетичния и външен вид :lol: :wink: :wink: :wink: Що се отнася до направата на една за тренировка, и после да прави истинската,за мен е губене на време,средства и т.н.Налязва няколко парчета мат,примерно 40х40 и слата първото върху картон.Налива си смола,задължително предварително ускорена,капва няколко капки втвърдител и тупа.Като иступа първото и го напои както трябва,поага второто,след него третото и за 20 минети е схванал същноста на нещата и е готов на първо време да действа.Така мисля и когато тръгнах за първи път да правя такова нешо,така постъпих и не зграших :idea: :idea: :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Имам известен опит с епоксидна смола,но изделиата които съм правил неса големи и бяха върху матрица.Като не е голямо изделието свършваш работа преди да е започнала да желира смолата.
Ако за няколкото часа от предишното ми включване можех да покажа снимки от собствен строеж щях да се спукам от надуване. :lol:
Ето и обещаните снимки.Подбрал съм само по няколко и така нещата изглеждат прости и лесни, но не е така.Снимките са оттук:
http://forum.motolodka.ru/read.php?f=1& ... 0&t=355899
http://www.boatportal.ru/master/5/
Изображение
Корпуса е зашит със скоби от 2 мм. медна тел
Изображение
Поставени са ребрата
Изображение
облепят се снадките и в последствие и корпуса със смола и плат.
Изображение
лодката е боядисана.

Изображение
Изображение
[img]tp://prikachi.com/files/1297867h.jpg[/img]
Изображение
Изображение

Това пък е стапелният метод
Всеки от тях си има предимства и недостатъци.Тъй като не съм правил нищо по някой от тях, не мога да посоча от собствен опит какви са те.Казват, че метода със скобите бил по.лесен и приложим до съдове с размери 6-7 метра, а за по-голями стапелният метод.
П.с.Мислех основниат сроеж да направя в апартамента с грундирането, а обличането със смола и плат като се стопли времето навън пред блока.Сина като беше малък казваше "Татко всички приатели си имат село, купи и ти." Съжелявам, че не го послушах.Сега щеше да ми е лесно. :D
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:...за 20 минети е схванал същноста на нещата и е готов
:lol: :lol: :lol: :lol:
Любо, не го плаши колегата преди да е почнал де :D :D :D
Като ви чета ей така, много лесно ми се вижда, ше взема май и аз да си спретна някой ден едно ново корито, въпреки, че тая дето я имам за сега си ми харесва :D
КАЯ, УСПЕХ и нямам търпение да гледаме вече първите снимки :!:
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

колега супер е схемата само ни е малко съмнително дали тази медна тел ще е достатъчно здрава
кьоркефали
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

chopara написа:колега супер е схемата само ни е малко съмнително дали тази медна тел ще е достатъчно здрава
Медната тел е само за първоначално закрепване.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
runner
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от runner »

Баруте, това ти ли си го натворил? Покъртително! :rolleyes:
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Барутеее,то туй пампор ве.
Как ще го качва върху колата.
Ама ми хареса,кът се чупи мойта,такова ще си направя.

КАЯ,почвай каквото си намислил,мисля,че вече си наясно със себе си.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Не баце, ама мога да ви засипя със снимки на лодки правени в процеса на работа.Преди 2 години бях полудял да си правя лодка.После заминах за Виена и сега това ми е на заден план. Но един ден ще я направя мойта лодка.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Киро ставаше на въпрос за тази техника на правене на лодка!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Голяма тръпка е да направиш или ремонтираш нещо по твой план.
Само дето сега ме гепи много кофти времето,направо не ме свърта у дома,
като знам какво ме чака,ама природа - ще чакам по-добро време.

Да виждам ти идеята,надявам се че не се сърдиш и на малко майтап.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Баруте, тва много парички, много труд, много удобства...
Красота голяма наистина :!: :!: :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”