Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

ПЛАВНИЦИ
Модератор: nkolev66
Re: ПЛАВНИЦИ
-макар и с по-скромен опит от Яво , с тия три модела съм гмуркал и ги подреждам абсолютно по същия редyavorsub написа: най-твърди са Креси, следват Бюша ,, Спорасусб

Здравейте колеги! Начинаещ харпунджия съм и ще съм благодарен ако ми дадете съвет отностно плавниците, които съм решил да си купя за този сезон!
Доста се рових из Интернет, но никъде не открих коментари и мнения за плавниците Omer Millenium Ice! Прочетох внимателно форума и разрах,че теглото както и предпочитанията за риболов указват влияние при избора на плавници. Ще дам малко информация за себе си, за да ви ориентирам горе-долу - тежа 85кг. и предпочитам по-дългите преходите. Смятате ли, че плавници, на които съм се спрял са подходящ изрбор, както във връзка с особеностите, които отбелязах по-горе за себе си, така и като отношение цена-качество? Какво бихте ме посъветвали?
В двата линка може да видите това, което открих аз за този модел:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... anguage=bg
Благодаря Ви предварително!
Доста се рових из Интернет, но никъде не открих коментари и мнения за плавниците Omer Millenium Ice! Прочетох внимателно форума и разрах,че теглото както и предпочитанията за риболов указват влияние при избора на плавници. Ще дам малко информация за себе си, за да ви ориентирам горе-долу - тежа 85кг. и предпочитам по-дългите преходите. Смятате ли, че плавници, на които съм се спрял са подходящ изрбор, както във връзка с особеностите, които отбелязах по-горе за себе си, така и като отношение цена-качество? Какво бихте ме посъветвали?
В двата линка може да видите това, което открих аз за този модел:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... anguage=bg
Благодаря Ви предварително!
Мисля,че този модел ще ти върши по добра работа http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2008
Моето мнение е че след като си решил да даваш толкова пари поне не ги давай за пластмаса ами за композитен материал като вибровото стъкло или карбон.
Плавник от виброво стъкло ще те надживее. Най-доброто за мен, аз ползвам такива за Черно море а доскоро и за егейско, е Капитан Немо:
http://store.spearfish.org/product_info ... de29809248
За твоето тегло твърдост 3 ще е идеална.
Плавник от виброво стъкло ще те надживее. Най-доброто за мен, аз ползвам такива за Черно море а доскоро и за егейско, е Капитан Немо:
http://store.spearfish.org/product_info ... de29809248
За твоето тегло твърдост 3 ще е идеална.
Почти всички които имаха модела Ice тук в Гърция и ги ползваха редовно -дадоха дефект.Самия материал от който са направени перата има "таван" в огъванията си.Определено модела Стингрей е бестселер от гамата на Омер , най-популярен от всички пластмасови модели на пазара в момнета и е и най-добър като показател-от всички марки пластмасови плавици.Иначе Юли е прав -никой пластмасов плавник все още не може да се доближи до композита.
Последно промяна от yavorsub на Чет Апр 08, 2010 9:37 pm, променено общо 1 път.
-
- научил се да хвърля
Aз съм твърдо за OMER Stingray,колегата каза че е новобранец-съответно няма опит и не се очаква да пази екипировката,както някой по опитен.Предполагам че ще гмурка и по на плитко,където пораженията по перата са по сериозни,особено за композита.
"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."
Колеги, Благодаря Ви Много за полезната информация! Първо се бях спрял именно на Omer Stingray, но се разколебах тъй като ме бяха посъветвали да купя плавници задължително със сменяеми пера. Но съм съгласен с всичко, което казахте! Ще се спра на Stingray !
Благодаря Ви Много!
Пожелания за добра слука и големи риби!
Благодаря Ви Много!
Пожелания за добра слука и големи риби!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Според мен, си се спрял на правилните плавници, успех 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
- Valyo68
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
На Omer Stingray винаги можеш да смениш перата!Пантофа е прилично удобен! 

-
- научил се да хвърля
Колеги, специално за Стингрей бих искал да ви предпазя от някои грешки ! Това са прекрасни плавници, мога да го кажа като ползващ такива, вярно е също и това, че перата са сменяеми, НО! за сега поне, само 2 марки композитни пера стават за тях! Това са новите карбонови пера на Омер за пантоф Стингрей и карбоновите пера на Пиер Ван Ек, каквито имам аз. Не, че те са лоши, но са скъпи както повечето карбонови пера. За сега други по-евтини алтернативи като файбърглас няма, да се надяваме, че ще се появят...
Ако ви е интересно, ще споделя каква е разликата в закрепването от пантофа Стингрей до стандартните сменяеми пантофи Омер Милениум, Спорасъб, Марес Рейзър, Пикасо, Патос и още някои:
Повечето стандартни пантофи от гореизброените имат ъгъл (чупка) на перото спрямо равнината на пантофа между 15 и 17 градуса, докато Стингрей има увеличен до 22 градуса ъгъл. След чупката на перото (ъгъла) назад, "опашката" на перото Стингрей - тази част, която влиза в джоба под ходилото на пантофа - е по-дълга с 10 - 15 мм. Мисля, че пак тази част е и малко по-широка. Не, че е невъзможно да се набутат стандартни пера в този пантоф, пробвали сме, но е компромис. Обратното обаче е невъзможно - пера за Стингрей да се монтират в стандартен пантоф.
Иначе и оригиналните пластмасови пера са си наистина много прилични и вършат чудесна работа.
btw, има и други фирми, чиито пера са сменяеми, но само с техния си стандарт - Беша и новият Есклапез.
Ако ви е интересно, ще споделя каква е разликата в закрепването от пантофа Стингрей до стандартните сменяеми пантофи Омер Милениум, Спорасъб, Марес Рейзър, Пикасо, Патос и още някои:
Повечето стандартни пантофи от гореизброените имат ъгъл (чупка) на перото спрямо равнината на пантофа между 15 и 17 градуса, докато Стингрей има увеличен до 22 градуса ъгъл. След чупката на перото (ъгъла) назад, "опашката" на перото Стингрей - тази част, която влиза в джоба под ходилото на пантофа - е по-дълга с 10 - 15 мм. Мисля, че пак тази част е и малко по-широка. Не, че е невъзможно да се набутат стандартни пера в този пантоф, пробвали сме, но е компромис. Обратното обаче е невъзможно - пера за Стингрей да се монтират в стандартен пантоф.
Иначе и оригиналните пластмасови пера са си наистина много прилични и вършат чудесна работа.
btw, има и други фирми, чиито пера са сменяеми, но само с техния си стандарт - Беша и новият Есклапез.
Ето ви тема за размисъл.....???australia написа:Някой случаино да му е идвалона акъла да пробва да изработи плавници в домшни условия
![]()
щото скоро видях нещо подобно докато се ровех из нета
ще пробвам да намеря и снимки

-
- ще става разбирач
Ремонт на плавници.
И така,След като скопосах от тук оттам екипировката,служила вярно толкова години и оставена тихо да се саморазпада,дойде ред и на плавниците.Не са мои,но аз им бях последен шанс-или някой мангуста щеше да вади миди от канала с тях ако ги набара в казана.Пантофите ги бях шил с копринен конец по маншона да не се цепят надолу-файда никаква.Предишния им собственик им беше слагал текстолитови планки за стелки-режеха ми краката и ботите,а и на всичкото отгоре са номер 44-46,при положение че нося сандали-48,49(на бос крак).Сами може да си представите колко мъка и псувни отнесоха,но на харизан кон....Та този сезон си казах ,че или трябва да ги направя,или наистина да ги изхвърля.Гледах и се чудех кое по напред да почна.
1.махане на стелките-болтчетата не бяха неръждавейки-само аз си знам с колко "мамата" ги развих.

2.рязане до живо месо ,дето викат хирурзите.Режа и рева,как разказвам мамата на тези верни слуги,които повече от 10 години вярно и безропотно служеха.

3.На другия ден,(днес демек)бегом за гума от магазинчето за обущарски материали,и винтчета които естествено не доизчислих като размер,но то това си е в реда на нещата,кво се учудвам.Гума-10 лв. болтове,шайби и гайки-3.80.
4.Нещо като кройка,дори незнам какво точно е ,но замисъла се изчиства постепенно.

5.лепене на табаните,мерене на око,псувни,един порязан пръст.

6. монтиране към плавника,с винтоверт и болтчета 4мм/20мм

та изглеждат така засега,малко като рокерски с тия стърчащи винтове,но като стегне лепилото,ще има шев и кройка,на всички лепени места с боцмански конец.Ще станат мамка им и плавници,сега идва пипкавата работа-бродерията
А дъщерята кротко си реди боклуци и парчета гума като домино и не пречи на татя си да работи.........чаша този път не съм снимал,тя е част от инструментите,и то е ясно че има.
Наслука и благодаря за вниманието.
1.махане на стелките-болтчетата не бяха неръждавейки-само аз си знам с колко "мамата" ги развих.

2.рязане до живо месо ,дето викат хирурзите.Режа и рева,как разказвам мамата на тези верни слуги,които повече от 10 години вярно и безропотно служеха.

3.На другия ден,(днес демек)бегом за гума от магазинчето за обущарски материали,и винтчета които естествено не доизчислих като размер,но то това си е в реда на нещата,кво се учудвам.Гума-10 лв. болтове,шайби и гайки-3.80.
4.Нещо като кройка,дори незнам какво точно е ,но замисъла се изчиства постепенно.

5.лепене на табаните,мерене на око,псувни,един порязан пръст.

6. монтиране към плавника,с винтоверт и болтчета 4мм/20мм

та изглеждат така засега,малко като рокерски с тия стърчащи винтове,но като стегне лепилото,ще има шев и кройка,на всички лепени места с боцмански конец.Ще станат мамка им и плавници,сега идва пипкавата работа-бродерията

А дъщерята кротко си реди боклуци и парчета гума като домино и не пречи на татя си да работи.........чаша този път не съм снимал,тя е част от инструментите,и то е ясно че има.
Наслука и благодаря за вниманието.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
-
- научил се да хвърля
Колега, спри се бре...!
Направо ме смаза с тези плавници - според мен трябва да са на над 20 г.
Такива ми бяха първите небългарски плавници, които бащата на един мой приятел, работещ като тираджия, ми донесе през 1985 г. от Триест. Целите са от гума, вкл. и перата, нали? Ееее, нямам думи!
С тях последно съм влизал през 1994 г. и когато после през 2006-та ги изрових от един чувал, при опита да ги обуя, се сцепиха на петата - бяха тотално изгнили. По настояване на майка ми ги изхвърлих при едно разчистване на мазето преди 2 години заедно с други вехтории...
Не ме напуска чувството, че нещо ни поднасяш...

Такива ми бяха първите небългарски плавници, които бащата на един мой приятел, работещ като тираджия, ми донесе през 1985 г. от Триест. Целите са от гума, вкл. и перата, нали? Ееее, нямам думи!

С тях последно съм влизал през 1994 г. и когато после през 2006-та ги изрових от един чувал, при опита да ги обуя, се сцепиха на петата - бяха тотално изгнили. По настояване на майка ми ги изхвърлих при едно разчистване на мазето преди 2 години заедно с други вехтории...

Не ме напуска чувството, че нещо ни поднасяш...

- Jack Daniels
- разбира нещата
за плиткача ще станат, ама колко ще издържат на натоварване.... , освен само да балансираш , с най-добри чувства - не дълдисвай с тях, не може да им имаш вяра, физически стареят
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
-
- ще става разбирач
Как да ви поднасям,като предните ми плавници бяха руски,а тези ги ремонтирам вече за 2 път,един път на собственика им Rikititavi а сега са си мои,и ги подготвям за водата,щото други нема.С тия мои лопати като на мутирал хобит ,един път изкарах извън нерви представителя на Беша в София на едно изложение,казах му ако ми намериш плавник в който да си събера пачата,купувам го.Събраха се и от другите щандове,но никой не намери харпунджийски плавник 48-50,да ми става на босо.
Лесна е вашата ама на мен ми се е е... мамата да млатя с плавници нахлузени като чехли....Ще станат .

Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,