Морска гара Варна - ПОБЕДА!!!

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Морска гара Варна - ПОБЕДА!!!

Мнение от КИРО »

Значи - пирса.
Нямам идея защо там пък е забранено ?
Навремето спокойно си влизахме с колите там.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Плочата ,не гледайте заграденото в червено,снимката я правих за друга тема.

Изображение
А сега де? :roll:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Да де,разбрах.
Преди няколко години там се правеха и състезания с автомобили,кой ще спре най-близо до другия край.
До ръба демек,единия ми млад колега участваше и разправяше.
Може би заради скъпите яхти има забрана ? Нямам си идея,
но май в по-старите броеве на в-к Позвънете имаше нещо като заповед на кмета на града,
че няма основание за забрана за риболов.
И някъде тук в темите го има,май Моряка го пусна.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
tatkoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tatkoogi »

Риболовът на "плочата" според мен е загубена кауза. Там е разположен яхт-клуба и хората които упражняват това скъпо хоби съм сигурен, че няма да се примирят с нас. Не за друго, просто хвърлят луди пари за обурудване и когато нещо изчезне боли доста. Далеч съм от мисълта, че сме банда обирджии, ама съм чувал за разни случки и сигурно има нещо вярно в това. Освен това се наляха доста пари за благоустройство - ток, вода и т.н. Ако не се охраняват с времето тези екстри неминуемо ще попаднат под въздействието на дураци, каквито добре знаем има сред нашего брата. С част от елита Добрия вече ни запозна. Та колеги, и аз да съм хвърлил сума пари, и аз ще съм доволен от загражденията. Уви! Идеята да се организират регати и спортни морски прояви на въпросното място е допълнителна спънка. След като веднъж е приведено в подходящ вид, поддръжката му в това състояние и по-лесна когато е с ограничен пропусквателен режим. Не си мислете, че съм доволен от фактите, просто изразявам мнение!
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

КИРО написа: имаше нещо като заповед на кмета на града,
че няма основание за забрана за риболов.
И някъде тук в темите го има,май Моряка го пусна.
Да бе пуснах го ,ама къде не си спомням.По памет ,кмета казва да се лови и ако има спънки да се представя копие на заповедта :roll: Имам една позната в общината,ще я питам може ли да каже нещо от "кухнята"
А сега де? :roll:
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

То за плочата няма и смисъл, независимо дали биха разрешили. Яхтите са толкова нагъсто вече че няма къде да "пуснеш".
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

kuku написа:То за плочата няма и смисъл, независимо дали биха разрешили. Яхтите са толкова нагъсто вече че няма къде да "пуснеш".
А, как така бе, човек? :shock: Какви са тези яхти толкова много на брой? :? До преди две-три седмици там кея си беше в огромната си част свободен от всякакви плавателни съдове! :roll: Тези яхти да не би да са от регатата, за която толкова се говори и пише? Питам, защото в момента не съм във Варна! :(
lusienn

Мнение от lusienn »

Я пуснете снимки и по простичко кои за какво се бори. :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
sonax
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sonax »

Доколкото знам вече няма яхти от регатата там.
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

В момента може и да няма. Те сега ги пускат на вода. И пиратските параходи там застават та лятото е - лодки, въжета, найлонови торбички, туфи с водорасли и какво ли не оплетено и тук там вода. Последните няколко пъти като още беше свободен достъпът отивах, хвърлях бърз поглед и - и- и - беж на морска гара.Инак беше много удобно място за сафрид на плувка. Тая година мисля да ползвам вълноломът за целта. Сега се сещам че преди много години плочата пак беше табу но ползвахме заобиколен маршрут - вълноломът от вътрешната страна. Другата ценност(освен осветлението и равното място) на плочата е че се завъртат зъбати още преди да се появят масово отвън. Да дойде риба пък ще и търсим цаката :D .
В началото на сезонът пожелавам на всички - НАСЛУКА !
Умолявам Ви - пазете чисто и бъдете толерантни! Нека се насладим на един прекрасен сезон.
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

lusienn написа:Я пуснете снимки и по простичко кои за какво се бори. :D
Първо снимките направени от високо:

Изображение

Изображение
До колкото ми е известно, мястото ограденото със жълт цвят се нарича плочата, защото погледнато отгоре прилича на плоча! :D

Иначе по-простичко казано рибарите се борим да можем да ловим риба на Морска гара и на плочата, но явно притежателите на яхти не желаят присъствието на непознати около имането им и притискат пристанищните власти да гонят и да не допускат ловящите риба наоколо! Това е горе-долу положението описано с две думи! :?
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Май, намерих статията, пасаж, от която цитира dobria1:

http://pozvanete.bg/news.php?id=56118&lpa=0

От целия текст става ясно, че областният управител на Варна Христо Контров се е захванал със случая след като е получил протестно писмо, подписано от 154-ма любители на риболова, т.е. моята идея да се направи подписка за това, че искаме просто да ловим риба вече всъщност е била реализирана и засега се очаква да даде положителен резултат в полза на риболова по тези места! Също така от статията става ясно, че самият областен управител е изискал да се цитира и нормативният акт(т.е. както и аз бях попитал тук в тази тема дали някой знае на базата на кой закон, правилник или наредба се забранява риболова на тези места), въз основа на който на въдичарите се забранява да ловят в района на “Плочата”. Като причина за забраната се цитира международния код за сигурност на пристанищата и пристанищните съоръжения! Все още не съм се разбовил в интернет, за да го разбера що за код е тоя, но съдейки по това, че е "за сигурност на пристанищата"(а ние едва ли ще тръгнем да бягаме през граница, нито ще стоим под товар пренасян с кранове, застрашаващ нашето здраве и т.н.) и "(за сигурност) на пристанищните съоръжения", става ясно, че явно хората с яхтите се опасяват някой да не ги обере или да им строши плавателните съдове! Но тези от администрацията на пристанището видимо не искат да поемат твърдо отговорността за това, че на своя глава забраняват риболова, което ме навежда на мисълта, че им ясно, че не са прави! Така, че и Христо Контров е изказал мнение, че очаква да получи конкретни отговори от шефовете на пристанището без последните да си прехвърлят взаимно отговорността за забраната за риболов(т.е. ясно е, че е прав tatkoogi(както вече казах) казвайки, че един пъдар(охраната) не ни пуска да ловим риба там)!
В интернет намерих и по-нова статия описваща развитието на въпроса:

http://www.moreto.net/novini.php?n=81230

където се казва, че съдът се е произнесъл в полза на рибарите, но пък директорът на „Пристанище Варна” ЕАД Данаил Папазов обявил, че ще обжалва решението на съда. Много ми е смешен този човек - първо казва, че ако му бъде наредено от “Морска администрация” щял да отмени забраната за риболов, но оттам му казват, че не те, а самият той трябва да реши дали ще се забранява или ще се разрешава риболова там, т.е. едва ли не Данаил Папазов няма нищо против забраната за риболов, но когато дори кметът на Варна Кирил Йорданов обявява заповедта за нищожна, незаконосъобразна и немотивирана и когато дори съдът се произнася в полза на идеята да се премахне заповедта за забрана на риболова, Данаил Папазов изведнъж започва да обжалва решението на съда, както се казва на лъжата краката са къси, т.е. стана ясно, че си е вълк, та ако ще и с триста овчи кожи да се покрива! Но и той не е виновен, то на всички стана ясно, че хората с яхтите го притискат да действа така и понеже, той знае, че законът не е на негова страна, той притиска пък охраната и те(пъдарите) не ни пускат по тези места да ловим риба и това е положението! Не знам обаче какво е станало със съдебната сага - дали са обжалвали и това дали е наклонило везните в друга посока? Ако някой знае нещо да казва!

Но спокойно, хора, АЗ ИМАМ ПЛАН(както казваше Лари от "Напълно непознати")! :lol:

Ясно е, че собствениците на яхти и ресторанти не желаят да можем да ловим риба на Морска Гара и на Плочата, а хората от "Пристанище Варна" ЕАД само изпълняват изискванията на споменатите влиятелни хора! Така, че ние трябва да убедим именно тези собственици на яхти и ресторанти, че може да има полза от нас рибарите и тогава те самите биха искали да има риболовци там! Винаги ми е харесвала идеята да бъда ЗА нещо, отколкото да бъда ПРОТИВ нещо си, за да устоявам интересите си! Т.е. в частния случай, аз съм само за това да може да се лови риба, но не съм против собствениците на яхти или пък ресторанти! Така, че е добре да направим подписка (но не и ПРОТЕСТНО писмо или нещо подобно) за това че просто желаем да ловим риба, като едновременно с това декларираме и готовността ни да приемем някакви задължения и отговорности свързани с присъствието ни в района на Морска Гара и Плочата! Например:

1. Да поискаме да ловим риба само в западната половина на плочата(то и без това там са хубавите места за риболов), където няма яхти и да декларираме, че няма дори да преминаваме в източната половина на плочата(т.е. отвъд мислената линия определена от стълбовете на уличното осветление), където са на практика всички яхти!
2. Да ходим само пеш на плочата, но не и с коли(така вероятността да може да открадне някой нещо от яхтите и да го изнесе оттам намалява значително)!
3. Всеки, който ще отива да лови риба на това място дори да преминава задължително покрай охраната и ако е необходимо дори да се записва в някаква тетрадка(например попълва името си, в колко часа е дошъл на плочата и се подписва и когато си отива срещу името си попълва и в колко часа е напуснал плочата и отново се подписва)! Така, ако нещо си недай си боже изчезне от някоя яхта ще се знае точно кой е бил там по това време и те ще са сравнително малко на брой хора! Пък и ще си имаме сигурно доказателство пред жената, че наистина сме били за риба! :lol:
4. Можем да заявим и готовност да съдействаме на охраната в случай, че видим, че някой се приближава до някоя яхта! Т.е. не е кой знае какво ако веднъж на ден повървим 50 или 60 метра и отидем до охраната(тъкмо може човек да посети и WC-то :lol: ) и му кажем, че на яхта еди си коя си има хора в момента! Като от това ще имат полза собствениците на яхти! Т.е. добре е да се държим така все едно яхтите са си наши или хайде да са на наши близки и/или познати и да сигнализираме ако забележим някакви нередности около тях!
5. Също така може да се въведе и минимална такса(например 1лв.) за риболов на Плочата! Така ако някой колега направи някой сакатлък и запрати оловната тежест върху някоя хубава яхта, то собственикът на яхтата пък ще може да бъде един вид обезщетен със средства идващи от таксата за риболов! А и варианта да се заплаща, за да може човек да лови риба си има и друго предимство - ще има малко по-голяма вероятност да остане някакво място откъдето да се лови(та макар и срещу малка сума пари)! Т.е. времето е пари - човек или има повече свободно време, но по-малко пари(както са пенсионерите, например) или има повече пари, но не и толкова много свободно време(както са повечето работещи хора) и така един пенсионер може да стане и в 03:30 часа сутринта и да си запази място за риболов на Зеления фар, а после на обяд ще се наспи в къщи, работещият човек обаче ако стане в 03:30 часа сутринта после цял ден сигурно ще дреме на работното си място и затова просто отива към 05:00 или 05:30 часа дава левче, намира си място на Плочата и готово!
Визирайки основният проблем около ресторанта на Морска Гара:
6. Мисля, че е добре е да закупим поне 5 или 6 кошчета и чували за буклук, защото те са си сериозен дефицит не само на Плочата, Морска Гара и Зеления фар, ами и така си е в цялата страна почти навсякъде! Парите за кошчета и чували биха могли да се вземат от таксата за риболов, описана като идея в предходната точка 5!
7. Разбира се никакво понататъшно замърсяване от наша страна не трябва да има!
Нещо повече:
8. Защо да не започнем едно почистване дори и на водата от отпадъци чрез големи куки и дебели влакна! Докато няма риба, това може да бъде нещо като тренировка за моментите, когато наистина ни се налага да се борим с големи риби(аз веднъж трябваше да се справям със надуваем дюшек от PVC и въпреки, че бях с чепаре с бидем 0.15, успях да докарам огромния обект до брега и с ръка го измъкнах от водата)!
9. Задължително би трябвало да бъде пазенето на тишина(особено около ресторанта) и без това за по-добри резултати в риболова е по-добре да е тихо отколкото да е шумно(та дори и на морето)!
10. Използване само на изкуствени примамки за риболов в близост до ресторанта на Морска гара(поради възможността, че може да има посетители на заведението, които имат остро зрение и едновременно с това негативно отношение към различните видове стръв за риболов)! И без това там най-вече е ценно да се лови на чепаре, докато попчетата и кефаловите могат да се ловят и на много други места и не е болка за умиране, ако не ги ловим именно там, още повече, че мазута и нефтените продукти, могат да се открият и във вътрешностите на рибите хранещи се по дъното и уловени на това място! Пък ако някой иска да лови попчета там, то тогава да ги лови далеч от ресторанта и готово!
11. Добре е да поставим поне три табелки(една на Плочата, една на Морска Гара и една на Зеления фар) описващи основните задължения и отговорности, които има всеки ловуващ на тези места!

Май друго в момента не се сещам, но ако някой има някакво друго предложение, за да допълним горните десетина точки(основната идея мисля, че стана ясна - търсят се изгодни и за двете страни варианти за справяне с проблема) ще се радвам да го сподели с останалите ползватели на форума, след което предлагам да направим една декларация с подписка към нея, където да се изброяват всички тези наши задължения и отговорности, които сме готови да поемем, като в замяна искаме да имаме правото да можем да ловим риба на вече многократно споменатите места!
След това изпращаме копия от декларацията и подписката до управата на „Пристанище Варна” ЕАД, "Морска администрация" и т.н., както и до кмета и едновременно с това и до медиите(радио, телевизия, вестници, новинарски сайтове и т.н.), като последните ще са коректив и катализатор за бързото разрешаване на проблема! Сигурен съм, че със задружни усилия можем да направим нещата много по-добри отколкото са в настоящия момент! И наслука на всички! :D
iliev68
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iliev68 »

На Морска гара вече пускат да се лови риба.От нас зависи до кога.
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

iliev68 написа:На Морска гара вече пускат да се лови риба.От нас зависи до кога.
Ето това мнение много ми хареса и ще е добре да се замислим над него! :!:

Въпреки, че можем вече да ловим риба и там, трябва да се стараем да не създаваме дискомфорт и на хората, които са надигнали глас против риболова на това място, иначе те отново ще искат да ни гонят от там и само ще се изнервяме и ние(рибарите) и те! :idea:
Teodor
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Teodor »

Става въпрос за там където спират пътническите кораби или за "плочата" :roll: ?
Дай на човек една риба и той ще яде един ден. Научи го да лови риба и той винаги ще има храна. ;)

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за местата за риболов по морето”