Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Молба за съвет относно харпун
Модератор: nkolev66
Re: Молба за съвет относно харпун
Румци, значи ли това магаре, че на който не луша, ще му се дърпат ушите докато станат долу-горе до това състояние (че и по-зле) ???rumci написа:Айде сега, ще се обиждаме ли

Иначе казано "удобни за логаритмуване"

И покрай "ала-бала"-та има поне още 5-10 важни работи за които се сещам на прима виста.Jack Daniels написа:какво е най-важното за един харпун - да е точен, удобен за ръката, маневрен, всичко останало са рекламни трикове и ала-бала
Едно от които е баланса на оръжието.
Другото да кажем е плаваемосттаму със и без стрелата.
Способността му да издава шумове (когато трябва) и да не издава такива (съответно).
Съотношението мощност на изстрела/откат.
Ремонтопригодността му в полеви условия.
Непретенциозността към експлоатационните условия...
И още няколко "тра-ла-ла"-та

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
- Jack Daniels
- разбира нещата
писах : "... НАЙ-важното..." щото те ако не са на лице, другото тра-ла-ла какво да го споменаваме
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Румци , мани го туй махаре
, ми земи сложи снимката с лефера 

С две думи да си купи дървен харпун това ли имаш предвидgunman написа: И покрай "ала-бала"-та има поне още 5-10 важни работи за които се сещам на прима виста.
Едно от които е баланса на оръжието.
Другото да кажем е плаваемосттаму със и без стрелата.
Способността му да издава шумове (когато трябва) и да не издава такива (съответно).
Съотношението мощност на изстрела/откат.
Ремонтопригодността му в полеви условия.
Непретенциозността към експлоатационните условия...
И още няколко "тра-ла-ла"-та

> Съотношението мощност на изстрела/откат - препоръчваш му голям, трудно маневрен харпун за Черно море, така ли

>Ремонтопригодността му в полеви условия. - И дървения и алуминиевия имат спусък, стрела и ластик. С какво дървения е по-ремонтопригоден? Моя личен опит показва точно обратното. Отделно за патоса резервни части(спъсък, дръжки, стрели, ластик, желъди и т.н..) има в почти всеки магазин по морето и страната.
>Непретенциозността към експлоатационните условия - Като излизам от морето просто хвълям алуминия на скалите, буквално и това е. С дървото няма как да стане това, не е нужно да обяснявам защо

>И още няколко "тра-ла-ла" - давай и тях да ги чуем, защото досега това което си изброил показва че човека е направил възможно най-добрия избор за Черно море. Не визирам марката е материала.
Ако е Егейско и подобни морета, да харпуна който е купил става само за дупки. За другите риби там е нужен топ, дървен или карбонов. Но там минаваме в друг ценови клас, говоря за нещо марково и доказало се в онези морета.
Колега направил си прекрасен избор.Харпуна ти е 6 + 

Като си тръгнал да общуваш с този подигравателен тон, ще ти отговоря на писанията ред по ред.spear написа: С две думи да си купи дървен харпун това ли имаш предвид?
> Съотношението мощност на изстрела/откат - препоръчваш му голям, трудно маневрен харпун за Черно море, така ли? С мощност над 5м, къде е тая видимост тука? Тук се бият риби до 2 най-много 3 метра. А с тази видимост ако иска супер мощен се взима въздушен.
>Ремонтопригодността му в полеви условия. - И дървения и алуминиевия имат спусък, стрела и ластик. С какво дървения е по-ремонтопригоден? Моя личен опит показва точно обратното. Отделно за патоса резервни части(спъсък, дръжки, стрели, ластик, желъди и т.н..) има в почти всеки магазин по морето и страната.
>Непретенциозността към експлоатационните условия - Като излизам от морето просто хвълям алуминия на скалите, буквално и това е. С дървото няма как да стане това, не е нужно да обяснявам защо. И въобще откъм Непретенциозност към експлоатационните условия няма нищо по-здраво от алуминия, след това карбона и чак тогава дървото.
>И още няколко "тра-ла-ла" - давай и тях да ги чуем, защото досега това което си изброил показва че човека е направил възможно най-добрия избор за Черно море. Не визирам марката е материала.
Ако е Егейско и подобни морета, да харпуна който е купил става само за дупки. За другите риби там е нужен топ, дървен или карбонов. Но там минаваме в друг ценови клас, говоря за нещо марково и доказало се в онези морета.
Опитваш са да вкараш в устата ми думи, които не съм казал. Отговарях на поста на Веско, за харпуна по принцип, но като си рекъл....
1.За съотношението мощност/откат. Имам тука един пневматик. Късичък. Не е лош ,но кусура му е, че като го напомпя, така че да взимам рибите които си харесвам, от 50санта праща стрелата 15 санта нагоре. Ей за това иде реч.
2.Ремонтопригоден...Ами например чупи ти се жълъда или късаш ластика в Резово.... и к'во прайм?
3.Непретенциозен ... Ами като влезе например пясък или дръг боклук където и да било - в спусъка или в цевта (за пневматика) бързо и лесно да можеш да го почистиш без да се самоблокира , за да излезеш от ситуация.И гарантирано да не ти се чупи дръжката или спусъка когато решиш да поекспериментираш със силата.
4.Това за способността на харупна да издава звук по желание на ловеца, или да не издава такъв при експлоотацията му, също според много от тези, които са напред с материала е важно, но там други да кажат....
Та така....За много хора нещата са маловажни. За мен не са. Всеки сам си решава за себе си.
А иначе да му е честит харпуна на момчето. Много риба да избие с него. Желая му слука.

gunman тона ми не е подигравателен, отговорих ти в твоя тон а именно - момчето си е купило харпун, доволно е а ти веднага му пишеш, казано в прав ред - прецакал си се.gunman написа:
Като си тръгнал да общуваш с този подигравателен тон, ще ти отговоря на писанията ред по ред...
И пак почвам, ако визираш че е трябвало да избере въздушен тогава пък хептен не се връзва на условията които ти си споменал.
И нека да ти отговоря на новите условия:
Ами незнам за какво иде реч но с ластичния взимаш врана от дупката и в следващия момент стреляш по лаврак или платерина.gunman написа:1.За съотношението мощност/откат. Имам тука един пневматик. Късичък. Не е лош ,но кусура му е, че като го напомпя, така че да взимам рибите които си харесвам, от 50санта праща стрелата 15 санта нагоре. Ей за това иде реч.
Влиза в магазина в Ахтопол(два са) и си купува нови. Но ако се прецака въздушния евентуално след месец може и да оправен, но не е сигурно.gunman написа:2.Ремонтопригоден...Ами например чупи ти се жълъда или късаш ластика в Резово.... и к'во прайм?
Каква сила е нужна да изпратиш 6.25мм стрела на 2 метра от 90 см харпун? Според теб толкова голяма че е възможно счупване на спусъка така ли?gunman написа:3.Непретенциозен ... Ами като влезе например пясък или дръг боклук където и да било - в спусъка или в цевта (за пневматика) бързо и лесно да можеш да го почистиш без да се самоблокира , за да излезеш от ситуация.И гарантирано да не ти се чупи дръжката или спусъка когато решиш да поекспериментираш със силата.
От друга страна имаш предвид че спусъка трябва да е огромен и тежък за да издържи огромно натоварване? Ами погледни Митоса или Бентоса които са дори по-малки от този на патоса, що не се чупят? Учи се от тях, хората са го измислили отдавна.
Ей това не го разбирам, какъв звук трябва да издава харпуна по мое желание?!? Когато искам звук чукам с камъче по камъче или издавам звук с гърлото, но в харпуна да има нещо което да издава звук, не съм го гледал и по филмите.gunman написа:4.Това за способността на харупна да издава звук по желание на ловеца, или да не издава такъв при експлоотацията му, също според много от тези, които са напред с материала е важно, но там други да кажат..
Ей това само трябваше да напишеш още в началото.gunman написа: А иначе да му е честит харпуна на момчето. Много риба да избие с него. Желая му слука.
Извинявам се ако съм те засегнал с нещо, но обичам когато се критикува нещо да се говори с факти и ако са верни ако си забелязал или си мълча или ги приемам ... без бой

Юли, извинявай приятелю, че много време забавих отговора на твоя пост, но работата ме е налегнала (дай Боже всеки му) и търча като моторетка от сутрин до вечер
Значи за да не теглиим цитати само, ще си позволя директно реплика.(Нали може ?)
1. Наистина имах проблем с пневматиците (имам тука един-два и май само те ми останаха "купешки") и в един момент стоплих, че с 60см "ластик", си върша чудесно работата, доста по-добре от колкото със 55 или 70см-овия пневматик, именно по тази причина - отката. И да ти кажа честно, готов съм да ти демонстрирам някой ден, когато имам идване към твоя град, как ластик 60см гърми като оръдие и е несравним в пъти със 70сантиметовката. Просто давам пример.
2.Ако ми се скъса ластик във водата, не излизам на брега. Просто продължавам да ловувам и най-много да изхвърля скъсания ластик, ако ми се мятка и ми пречи.Ако скъсам дайнема, даже не я развързвам за да я сменя.
3.Счупиха се доста спусъци за една-две години тука ( и мои, и маркови).Момчетата не се церемонят да слагат и 2х20 в нашето море (макар че аз лично това не го разбирам
) Но все пак това е факт.
Иначе се уча и аз и даже най-мощния ми харпун в момента е с 25сантиметров пластмасов спусък. Работио си супер. Даже мога да ти демонстрирам, как стрелата се зарежда сама в него от собственото си тегло
4.Това във филмите няма да го видиш или да го прочетеш във форумите(истина е, повярвай ми). Много яко се използва. Поне за Черно море това се прилага от онези, дето са напред с матр'яла, но те пък не пишат (за наше общо съжаление).
И все пак искам да ти се извиня пред всички, ако съм те засегнал лично с нещо....

Значи за да не теглиим цитати само, ще си позволя директно реплика.(Нали може ?)
1. Наистина имах проблем с пневматиците (имам тука един-два и май само те ми останаха "купешки") и в един момент стоплих, че с 60см "ластик", си върша чудесно работата, доста по-добре от колкото със 55 или 70см-овия пневматик, именно по тази причина - отката. И да ти кажа честно, готов съм да ти демонстрирам някой ден, когато имам идване към твоя град, как ластик 60см гърми като оръдие и е несравним в пъти със 70сантиметовката. Просто давам пример.
2.Ако ми се скъса ластик във водата, не излизам на брега. Просто продължавам да ловувам и най-много да изхвърля скъсания ластик, ако ми се мятка и ми пречи.Ако скъсам дайнема, даже не я развързвам за да я сменя.
3.Счупиха се доста спусъци за една-две години тука ( и мои, и маркови).Момчетата не се церемонят да слагат и 2х20 в нашето море (макар че аз лично това не го разбирам

Иначе се уча и аз и даже най-мощния ми харпун в момента е с 25сантиметров пластмасов спусък. Работио си супер. Даже мога да ти демонстрирам, как стрелата се зарежда сама в него от собственото си тегло

4.Това във филмите няма да го видиш или да го прочетеш във форумите(истина е, повярвай ми). Много яко се използва. Поне за Черно море това се прилага от онези, дето са напред с матр'яла, но те пък не пишат (за наше общо съжаление).
И все пак искам да ти се извиня пред всички, ако съм те засегнал лично с нещо....

Владо аз не съм злопаметен и дори бях вече забравил коментара ти, и моя също. Без значение дали си ти или някой друг обичам да се говори честно и с факти. Когато не съм прав си мълча и се извинявам ако съм писал нещо грешно.gunman написа: И все пак искам да ти се извиня пред всички, ако съм те засегнал лично с нещо....
Но на нашата възраст и опит определено не е желателно да се пишат празни приказки или глупости.
И лично си засегнал не мен ами колегата STR, на него се извини на мен няма нужда.
zdraveite! iskam da vi popitam , poneje ne sam mnogo naqsno s nestata, ta vaprosa mi e sledniqt: Iskam da si kupq harpun ama nqma da go izpolzvam vatre vav vodata, a 6te strelqm otvan , dali e hubavo da se strelq na suho? i kakuv harpun 6te mi predlojete kato za nachinaest???
Лък , арбалет или въздушна пушка !
В никакъв случай харпун !
В никакъв случай харпун !
-
- научил се да хвърля
ти май си объркал форума пичacho888 написа:zdraveite! iskam da vi popitam , poneje ne sam mnogo naqsno s nestata, ta vaprosa mi e sledniqt: Iskam da si kupq harpun ama nqma da go izpolzvam vatre vav vodata, a 6te strelqm otvan , dali e hubavo da se strelq na suho? i kakuv harpun 6te mi predlojete kato za nachinaest???

"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."
Че го е объркал, объркал го е. Ама дай все пак някакви насоки що ще чиниш с харпун на сушата. По какво ще стреляш и на какво разстояние. Току виж се окаже, че си за оружията, които Явор ти е посочил. Защото ние тука за друго освен за стрелба във вода и по риба не използваме тея пущини.
ПС И понеже тук сме повечето хора (доста) над средношколската възраст вече сме позабравили да четем на латиница. Ако може да ни дадеш разясненията на булгаришен алфабетен плийз
.
ПС И понеже тук сме повечето хора (доста) над средношколската възраст вече сме позабравили да четем на латиница. Ако може да ни дадеш разясненията на булгаришен алфабетен плийз

Рибар сам от малък и ловя само с въдица. В реката където ходя в последно време рибата е на повърхността и е доста едра. За това реших да си купя харпун. Някой ще ми даде ли информация какув харпун да си взема??? Да добавя, че ще стрелям на разстояние от 4 метра най-много...
В реките риболова с харпун е забранен колега.