Жълъдов червей!!!

Модератор: Paublo_Eskobar

Nedeltcho Delev

Re: Жълъдов червей!!!

Мнение от Nedeltcho Delev »

milo69 написа:...или си слагал и кора от дъба..
Има и кора от дъба,пръста също е от изгнило дърво,събирал съм я от тази хралупа

Изображение
Изображение

Все пак ме радва,че излезнаха толкова отначало си мислех,че ще излезнат десетина двадесет но са някъде около стотина.За догодина вече ще знам колко да събера,мисля,че две три тенекии спокойно могат да изкарат един зимен сезон риболов.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

ей ще взема и аз да опитам да ги завъдя тия гадини...само трябва дъб да намеря...
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailu1992 »

здравейте колеги извинете ме ,но не разбрах какво точно трябва да се направи и ще помоля накой който е пробвал да си направи и е успял да ми каже точният начин и през кои сезон е наи-подходящо да се прави това.благодаря ви предварително!!!
hipodil4ooo
новобранец
новобранец

Мнение от hipodil4ooo »

Здравейте колеги ,искам да ви попитам закаснял ли сам вече да сабирам жълади или още има червйчета :)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Късно е
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Wikstil
новобранец
новобранец

Мнение от Wikstil »

В Ямбол почти всеки рибарски магазин продава жълъдов червей.Много са трайни и са силна зимна стръв.
valentin_l_ivanov

Мнение от valentin_l_ivanov »

AL KAPONE написа::roll: Та чръвчето има доста лесна технология за въдене :roll:
Значи.... взимате и събирате една тенекия от сирене жълъди и кора от дърво :arrow: После събрания матерял се кара на фуражомелка :arrow: получава се едро брашно на гранули :arrow: в готовия материал се пускат 100-тина цръвчета :arrow: а на дъното на тенекията се подлага 5 см. речен пясък. :idea: Слага се в тъмно и влажно помещение... примерно мазе в панелен блок. :arrow: Материала не трябва да изсъхва, чат пат трябва да се напръсква с вода лекичко и да се разравя с ръчица, пръчка или кот дойде.... :roll:
След около два месеца примерно, вътре има хиляди бройки, които се намират отдолу между пясъчното дъно и гранулите! Дава целогодишно стига да се подържа :roll:
Е друго нема за казване....
Аааа.... хубаво е да има река наблизо за да се ползва... :lol:
Поздрав
Не съм съгласен с това мнение. Занимавам се със събирането на "жълъдов червей" и мога да посоча следното:
- във почти всеки жълъд наесен т.нар. жълъдова муха снася до 10 яйца, твърди и с неправилна форма, които са слепени едно за друго, най-често в удебелената част на плода;
- от тези "яйца" не е задължително да се излюпят всички ларви; те дори не се и излюпват едновременно, около3-4, рядко повече ларви;
- не може от 100-на ларви, след 2-3 месеца да станат хиляди!..........Колкото са в жълъдите, толкова си и остават!
- иначе се съхраняват при температура не по-ниска от 0-1 срадуса по Целзий в посочените условия, иначе замръзват и умират;
- не забравяйте, че със постоянното затопляне на времето ларвите какавидират, излюпват се мухичките-те са дребни, но и вредни, защото подобно на термитите се хранят с целулоза (дървен материал!!) и могат да направят на решето каквото им попадне от домашния ви интериор! Трудно могат да се опазят за през лятото.
Затова гледайте да се включите в годишния "цикъл" на тази, иначе понякога, незаменима стръв. Събирайте само най-едрите "конски" жълъди- в тях има най-много ларви! Те последни окапват от дъветата. Времето, когато се събират, е различно. Просто трябва да сте наблюдателни и да се разходите един-два пъти до гората през октомври. След като един път откриете къде са дъбовете с едрите жълъди, запомнете ги и наесен-пак там! Набрани 40 -50 кг са ви напълно достатъчни за материал! И друго-преди да изсипете събраните жълъди в съдовете -кофи, тенекии ( аз използвам 10-литровите туби от минерална вода, като отгоре съм ги изрязал) и др., не забравяйте да ги продупчите не само отдолу, но и отстрани- в противен случай поради запарването и влагата започва процес на гниене и се появяват плесен и мухъл, които не само миришат неприятно и могат да убият ларвите в жълъдите, но могат и да са опасни при вдишване на спорите от тази плесен!
-
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

valentin_l_ivanov написа: Не съм съгласен с това мнение.
Колега, прочети я първо цялата тема, преди да не си съгласен с нещо :idea: Ето този пост, например:
IDA написа:
AL KAPONE написа:Добро утро :roll: Ида е прав :oops:
Методът за размножаване е доста точен. Поради твърдостта на жълъда в него популацията се развива слабо 2-3 екземпляра а яйцата са стотици, в кората на дърветата може да се открият цели колонии. При стриването на материала се дава възможност на по голяма колония да се развие, което вече се прави и със стопанска цел . Светлината и сушата в случая са враг на продукта.
Д. Балджиев
Много ценен пост по отношение на развъждането на ларвите в големи количества :idea: :idea: :idea: Тук в Карлово цената им е , за един лев , трийсетина мижави бройки от които повечето трябва да се слагат по 2-3 на кука 14-16 :?
:idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
Изображение
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rmstanev »

Значи: събрах жълъди и ги сложих в торба от картофи и отдолу подложих съд с влажен пясък, торф и листа, започнаха да падат червейчетата и как да продължавам по нататък. В същата кутия в която са падали ли да ги съхранявам на тъмно и хладно или да вадя червейчетата оът кутията и плътно затворени да ги държа в хладилника. Мисълта ми е ако останат в кутията с пясъка и торфа дали няма да какавидират и да се излюпят проклетите мухички?
viiksan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от viiksan »

Продава ли се вече въпросната стръв по магазините в София или е рано още!
НЕ ИЗПОЛЗВАМ Facebook!!!
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

rmstanev написа:Значи: събрах жълъди и ги сложих в торба от картофи и отдолу подложих съд с влажен пясък, торф и листа, започнаха да падат червейчетата и как да продължавам по нататък. В същата кутия в която са падали ли да ги съхранявам на тъмно и хладно или да вадя червейчетата оът кутията и плътно затворени да ги държа в хладилника. Мисълта ми е ако останат в кутията с пясъка и торфа дали няма да какавидират и да се излюпят проклетите мухички?
Спокойно могат да си живеят там и да си вземаш когато ти трябват, но моя съвет е да ги отделяш периодично в кутийки, за да ползваш най напред тези, които първи са излезли - защото те и първи ще какавидират. Така ще разбереш и кога жълъдите са спрели да пускат червей и ще можеш да ги изхвърлиш.
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”