Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.?
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Re: Питане за язовир Горна Диканя-статут след януари 2011 г.
Така колеги тук има малко разминаване с резултатите,миналата седмица прекарахме 3 дни(24-27.06) на язовира с палатка,на устието точно до притока на реката,колегите които са били там са ни видяли.Та Първо да кажа че съм прекарвал месеци там.Риболовът на плувка за мирни риби там в момента е почти невъзможен от брега.Пробвах захранвах и т.н.много плитко и неравно и обрасло.Хванахме няколко костурета на виолетки големи колкото тях
.И ориентирах се към риболова на дъно,мястото беше най-плиткото точно до реката доста кал и тиня и много растителност.От опита ми там бях уверен че каракуда там ще има като се има в предвид че имаше такива които си хвърляха хайвера жсе още.Почнахме да замятаме(Бяхме група по едно време
с фидер и стария груб метод с пружина.Първият ден около десет каракуди(бъфъло ми разправят,незнам:)но не просто каракуди а 600-700 г.както и такива над кило.на следващата сутрин до 11 никой и после още 4-5 като едната беше измерена на 1.500кг,както и клен на царевица .имам и някоя друга снимка за невярващите.Също така ми направи впечатление изобилието от малки рибки сред които много морунажчета и някое друго шаранче,кленчета и др.Да кажа за тези които говорят че няма никой там че все още има толстолоб,видях с очите си едно ято сравнително малко но има.също така хванах и 5-6 прилични червеноперки(2-3 преди това).Моето мнение е че с малко помощ,по-малко идиоти с цапала които не липсваха и с по-малко хора които слагат ж плика маломерни кленчета(и такива видях) язовира ще се пооправи в следващите 2-3 години.МОРУНАЖ ИМА,не като преди да хванеш 20-30 прилични но дребни се хванаха и на колегите.Така че не бързайте със заключенята.Според мен състоянието не е критично за след арендаторски сезон
.Много съм пристрастен към Диканите там съм изкарал много лета като дете по цял ден.Нека всички си помогнем да имаме не лош водоем за риболов,неплатен на 25 мин от София.

Последно промяна от kontrabanda на Пет Юни 24, 2011 11:12 am, променено общо 1 път.
-
- новобранец
Въпросното място...Да отбележа че бяхме съчетали риболов с всичко останало ловенето беше до към обед и привечер през деня само топяхме пръчките.то беше и навалица.
- Прикачени файлове
-
- 14062011495.jpg (67.89 KiB) Преглеждано 1200 пъти
-
- 19062011547.jpg (78.41 KiB) Преглеждано 1200 пъти
-
- 14062011493.jpg (48.18 KiB) Преглеждано 1200 пъти
Здравей колега. Ние се видяхме. Аз бях с Клиото и лодката ако се сетиш, влязох с нея до вас. (Точно зад шатрата от втората снимка бях паркирал колата). Единият от дните - бях със спининга (онзи с камуфлажното облекло
). Само датите, които си посочил в поста си не са верни - едва днес е 24.06.2011 г.
. Грешка, няма нищо. Аз те видях и потвърждавам това, което си написал. Просто не се запознахме. Към горното, мога да добавя, че беше хванат и доста клен от един колега, включително и два доста над 700 грама, но за съжаление, всичко в неговия живарник си остана в живарника. Поне да беше си взел според закона. Но....
Иначе, за морунажа - да, наистина се е появил, но е много дребен. Ако се спазват правилата от всички, язовирът има шанс. Има и няколко големи толупа толстолоб, които до миналата седмица (от пролетта) играеха в залива, в дясно от носа, до който бяхте вие с палатките. На този нос, между другото му викаме "Чучката", а мястото е за пускане на лодки и преди беше известно още като "Плажът".
Там, където бяхте, като изключа коритото на реката (старото и новото), дълбочината е не повече от 60 см. до 1 метър в момента, а нивото продължава да спада. Вчера забелязах и много малки рибета, които са най-много на една седмица - все още като личинки, но вече се появиха, а това е добре. Нищо, че тази година се забави всичко с поне две-три седмици. А за каракудата, това, което сте хванали, го оценявам, но правилно ме разбери - не е масово и е изключително слабо за периода. Това, което съм пуснал като инфо е общо за язовира, а не за единични участъци. Така че, има изключения, но и те не са както преди поне 3-4 години, а за по-ранни периоди изобщо няма да коментирам. Риба има, не е много, но има много добри екземпляри, съхранили се независимо от мрежите на арендаторите. Това е добре. Но пак ще го напиша - рибата в момента е в зоната над 7 метра дълбочина и повече от 100 метра от брега - в дълбокото. Радва ме и популацията на клена, но за това трябва и ние да се погрижим, като риболовци - поне да се връщат маломерките и поне, това, което се задържа, да е в рамките на позволеното. С една дума, да се спазват правилата от всички. Защото, аз съм се нагледал на "риболовни" успехи на този язовир. Познавам го повече от 45 години - още от строежа на стената, преди да е построена. Зная, какво беше през годините, знам и сега. Две-три червеноперки, няколко каракуди и няколко клена се правеха за 30-40 минути преди повече от 10 години. Към тях можеше да се прибави и някой шаран за същото време. Преди 15-20 години, (когато пъртвият арендатор го взе зарибен, ама зарибен до дупка), когато по пътя над язовира минеше кола и й гръмнеше ауспухът, язовира "подскачаше" на метър като гейзер от риба. Тогава червеноперката никой не я броеше за риба и не се занимаваше с нея. Имаше над 17 вида риби като разновидности - и то риби и рибища, като екземпляри. Дори преди 3-4 години, най-слабият улов беше над 2-3 кг. Сега, нещата са инцидентни и успехите са само в определени участъци, като са много далеч от резултатите от миналите години. Не казвам, че не се хваща, но е много слабо. Има силни дни, но повече са слабите. А пък за мен, точно това е предизвикателството - да намеря рибата дори и в такива условия.
На Вас, които бяхте с палатките - вярвам, че сте си изкарали много приятно (като изключа дъжда, ако не се лъжа, който малко ви наваля). И рибката ви е създала емоции, та точно за това - от мен браво за излета. Важното е всеки да извлече максимално положителните емоции от излетите си.

Иначе, за морунажа - да, наистина се е появил, но е много дребен. Ако се спазват правилата от всички, язовирът има шанс. Има и няколко големи толупа толстолоб, които до миналата седмица (от пролетта) играеха в залива, в дясно от носа, до който бяхте вие с палатките. На този нос, между другото му викаме "Чучката", а мястото е за пускане на лодки и преди беше известно още като "Плажът".
Там, където бяхте, като изключа коритото на реката (старото и новото), дълбочината е не повече от 60 см. до 1 метър в момента, а нивото продължава да спада. Вчера забелязах и много малки рибета, които са най-много на една седмица - все още като личинки, но вече се появиха, а това е добре. Нищо, че тази година се забави всичко с поне две-три седмици. А за каракудата, това, което сте хванали, го оценявам, но правилно ме разбери - не е масово и е изключително слабо за периода. Това, което съм пуснал като инфо е общо за язовира, а не за единични участъци. Така че, има изключения, но и те не са както преди поне 3-4 години, а за по-ранни периоди изобщо няма да коментирам. Риба има, не е много, но има много добри екземпляри, съхранили се независимо от мрежите на арендаторите. Това е добре. Но пак ще го напиша - рибата в момента е в зоната над 7 метра дълбочина и повече от 100 метра от брега - в дълбокото. Радва ме и популацията на клена, но за това трябва и ние да се погрижим, като риболовци - поне да се връщат маломерките и поне, това, което се задържа, да е в рамките на позволеното. С една дума, да се спазват правилата от всички. Защото, аз съм се нагледал на "риболовни" успехи на този язовир. Познавам го повече от 45 години - още от строежа на стената, преди да е построена. Зная, какво беше през годините, знам и сега. Две-три червеноперки, няколко каракуди и няколко клена се правеха за 30-40 минути преди повече от 10 години. Към тях можеше да се прибави и някой шаран за същото време. Преди 15-20 години, (когато пъртвият арендатор го взе зарибен, ама зарибен до дупка), когато по пътя над язовира минеше кола и й гръмнеше ауспухът, язовира "подскачаше" на метър като гейзер от риба. Тогава червеноперката никой не я броеше за риба и не се занимаваше с нея. Имаше над 17 вида риби като разновидности - и то риби и рибища, като екземпляри. Дори преди 3-4 години, най-слабият улов беше над 2-3 кг. Сега, нещата са инцидентни и успехите са само в определени участъци, като са много далеч от резултатите от миналите години. Не казвам, че не се хваща, но е много слабо. Има силни дни, но повече са слабите. А пък за мен, точно това е предизвикателството - да намеря рибата дори и в такива условия.
На Вас, които бяхте с палатките - вярвам, че сте си изкарали много приятно (като изключа дъжда, ако не се лъжа, който малко ви наваля). И рибката ви е създала емоции, та точно за това - от мен браво за излета. Важното е всеки да извлече максимално положителните емоции от излетите си.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- новобранец
Да помня и клиото и лодката
.Мисълта ми беше, че положението не е толкова критично колкото се говореше,просто ще трябва време и аз помня 10 тина години по-рано(все пак съм на 24
)въпреки че бяхме деца пускахме много от уловената риба в язовира а не я хвърляхме на котките. Силно се надявам шарана да се размножи,за клена и морунажа не се притеснявам,според мен има условия и от това което знам за язовира бързо ще се развие популация.Наистина беше много много плитко да спомена че една от патиците които се мотаеха там видя царевицата пуснасе под водата и се хвана.Извадихме я и я пуснахме разбира се,макар че имаше и гладни
.Нивото спада според мен защото се полива много в момента.Също така мисля че няма да се напълни,но има шанс да закрепи едно ниво.Мисля да направя поне още два три излета за по няколко дни там.Но вече по-подготвен с по-малко месо за скарата да не се разсейвам
.

Значи ще се видим. Аз съм през цялото лято тук, с малки изключения, така че, като видиш клиото или лодката - обади ми се. Ще ми е приятно да се запознаем. Слизам на язовира предимно привечер за по 2-3 часа. Можеш да ме хванеш и със спининга, и с мухарката, и на плувка и на дъно, и с лодката да влача. Според времето и това, какво ще ми е в момента в главата. Аз си шаря често по язовира, дори и нищо да не хвана. Просто, приятно ми е да съм около водата. А и си правя наблюдения на водоема.
А тези малки сладури - патетата вече им научих цаката, за да не ходят върху плувката ми или захранката. Просто им хвърлям на брега малко жито и те си пасат около мен без да ми пречат. Дори си имам и любимци, които съм ги кръстил Гошо и Пенелопа
. И понеже си падам по мухарският риболов, след като си тръгнат патетата, за това, че съм ги хранил с житце, ми оставят и по няколко перца на брега - в смисъл, че намирам перата на брега, където са лежали, а не да ги скубя
. Патетата са много дружелюбни и ме е страх, да не пострадат от някой, който да се съблазни ит доверчивостта им. Но дано колегите да ги пазят. Голям колорит са на язовира и създават много положителни емоции и разнообразие.
А иначе, от днес:
Няколко души риболовци на целия язовир и една палатка на шаранджийския залив (Залива на преливника), както и колеги с една лодка - на влачене. Бях на брега и нямам инфо, с лодката какъв е резултатът, но от брега - слаб резултат. Един колега с мухарка срещу мен, за около час, час и половина - нищо. Аз - на булдо, въртяща блесна, воблер и силиконка (многократно сменяни през 10-15 мин. различни видове и цветове), имам два леки удара на вътяща блесна и воблерче (2 грама) / по един удар на всяко, както и два удара на розово силиконче с 3 грамова JIG глава. Краен резултат: 1 добър костур на силикончето и 3 празни удара. Много вяло. Имаше около мен и още двама колеги на плувка, но без резултат. Водата от вчера е спаднала с още около 5-6 см. Реката е с много малък дебит - преди пресъхване (гледам в местата на бързеите) - ширина около 1.20 - 1.40 метра. Температурата на водата е 24 градуса, мерена около 18:00 часа. Подводната растителност в заоната на устието вече започва да се показва на повърхността и закачките се увеличават (около 'чучката'). Ако водата спадне с още 30-40 см., ще се покаже и първото от трите островчета. За лодкарите: В зоната на устието, да се внимава да не заорат перките в някой от трите островчета, които са доста близо до повърхността (Зоната на 'Чучката' или както му казват още полуостровчето на 'Плажа'.
А тези малки сладури - патетата вече им научих цаката, за да не ходят върху плувката ми или захранката. Просто им хвърлям на брега малко жито и те си пасат около мен без да ми пречат. Дори си имам и любимци, които съм ги кръстил Гошо и Пенелопа

А иначе, от днес:
Няколко души риболовци на целия язовир и една палатка на шаранджийския залив (Залива на преливника), както и колеги с една лодка - на влачене. Бях на брега и нямам инфо, с лодката какъв е резултатът, но от брега - слаб резултат. Един колега с мухарка срещу мен, за около час, час и половина - нищо. Аз - на булдо, въртяща блесна, воблер и силиконка (многократно сменяни през 10-15 мин. различни видове и цветове), имам два леки удара на вътяща блесна и воблерче (2 грама) / по един удар на всяко, както и два удара на розово силиконче с 3 грамова JIG глава. Краен резултат: 1 добър костур на силикончето и 3 празни удара. Много вяло. Имаше около мен и още двама колеги на плувка, но без резултат. Водата от вчера е спаднала с още около 5-6 см. Реката е с много малък дебит - преди пресъхване (гледам в местата на бързеите) - ширина около 1.20 - 1.40 метра. Температурата на водата е 24 градуса, мерена около 18:00 часа. Подводната растителност в заоната на устието вече започва да се показва на повърхността и закачките се увеличават (около 'чучката'). Ако водата спадне с още 30-40 см., ще се покаже и първото от трите островчета. За лодкарите: В зоната на устието, да се внимава да не заорат перките в някой от трите островчета, които са доста близо до повърхността (Зоната на 'Чучката' или както му казват още полуостровчето на 'Плажа'.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- новобранец
Ами колега с това изчерпателно инфо, преди да ходя ще ти пиша да съм подготвен
.В главата ми се върти един шарански излет,може би на преливника към скалите(обичайното),но незнам кога ще е,ако чуеш нещо за шарани,сподели
.Много лошо че нивото спада с тези темпове.дано се понапълни че устие скоро няма да има
.Това не е хубаво за никой.Непременно ще се обадя като съм там.Поздрави засега.

Благодаря на колегата JAGGER1 за изчерпателното инфо.Аз съм всяка събота привечер на язовира и имам слаб опит от тези излети.Откъм риба - на приливи и отливи. На скалите при устието дребосъци , много слънчаци и две трофейни каракуди ,/едната е пусната / другата 40 см. и за мое съжаление беше с хайвер.Затова следващите пъти пусках всичката риба обратно.Ловя на дъно - фидер и 5-ца директен с жило . Голям кеф ми правят прилични червеноперки , много са борбени.Последният път 02/07/ събота имаше един щекар под ТР. и ми бе доста трудно да завъртя рибата на брега но все пак имах някакъв успех. На дъното този път Резил , освен един Дикански Омар,който веднага бе пуснат да подсети рибите да кълват . Колегата Щекар имаше силни серии от перки и морунажи и това ме зарадва за бъдещето на Язовира.Странното бе ,че този ден и слънчаците не ми досаждаха но затова имаше грижата Дъжда , и бързо се изнесох към пътя.С нетърпение чакам следващият съботен следобед.Призивът към всички които посещават язовира е да си събират отпадъците, нека да има поне един водоем що годе чист .
Опазвайте Рибата , за да има какво да се лови !!!
Последно инфо от 04.07 и 05.07.2011 г.
Нивото на водата е спаднало още с около 10 см спрямо това от 26.06.2011 г. Наблюденията са ми само за залива на устието. Температурата на водата е спаднала с около 2 градуса и в момента е между 21.5 и 22 градуса. Времето - много променливо. От пълно затишие за около 15 мин., през лек ветрец до силен вятър. Постоянна смяна на дъжд - слънце. Островите са вече съвсем близо до повърхността. Водораслите са се вдигнали, но са по-малко от това, което беше през миналата година. Високите водорасли са по-малко, но тези, които са по дъното (лигавите) са обхванали почти цялото дъно, без старото и новото корито на реката. Това последното е за тези колеги, които са решили да ловят на дъно.
За 04.07.2011 - около 1 ч. - 1.5 ч. на мухарка. Вятърът беше на приливи и отливи, от много силен, до слаб, с промяна на посоката. Наблюденията са ми в диапазона 20:00 ч - 21:00 ч. Имаше колеги, които лагеруваха от два дни. При тях (на дъно и плувка), резултатът беше много слаб (приличен морунаж и клен - единично). На скалите, от страната на пътя, колега беше хванал няколко клена. При мен - на мухарката, за около 1,5 часа - два слаби удара, без засичане. Вятърът също си оказа влияние за изхвърлянето на шнура - мъка.
За 05.07.2011 г. - наблюденията са за периода от 15:00 ч. до 22:00 ч. Мухарка - сумарно около 1.5 часа и дъно (на пружина) - през цялият часови диапазон. Стръв - жито. Времето - предимно дъжд и силен вятър, с малки паузи на затишие - сумарно за около 1.5 часа. Резултат: На мухарката - отново два удара (явно по-едър уклей или дребни кленчета) - без засичане. На дъното - 4 слаби моментни отпускания без последващо повторение. При колегите - един клен и един морунаж на дъно, с вкарване на такъма с лодка на дистанция в хранително петно.
През предходните дни от седмицата имам данни за извадени няколко хубави каракуди (пак в района на устието) и един шаран от 4,740 кг. Шаранът бе хванат от комшията ми на скалите в зоната на устието (отсрещната страна - виж картата в началото на темата) на грозд от бял червей и захранка от жито.
Общи наблюдения на водоема: Като цяло, рибата леко се е раздвижила и се е доближила малко до брега, но все още, резултатите на колегите са предимно на дългите дистанции - над 70 метра от брега. За плувка - предимно в районите на скалите, където и дълбочините са по-големи. Прави ми впечатление, че рибата е съсредоточена в момента само в определени зони. Отклонения от около 50 метра (ляво-дясно) от тези зони си граничи с капо. В сметката не слагам единичните удари или екземпляри, които се засичат.
п.п.: Здравей колега. С теб сме се разминали за малко. Този ден нямах възможност да сляза до язовира. За Диканските Омари: Не ги пускай обратно, защото популацията им в момента е доста голяма. Като си хвърлиш дънарката, считай, че първите животинки, които ще уважат стръвта ти са именно те - Диканските Омари. По тази причина, ще си позволя да посъветвам колегите, които предпочитат риболовът на дъно, да прехвърлят въдиците си максимално през 20-30 мин., защото именно тези Дикански Омарчета са една от причините да си чакаме зумерчето да 'писне', а те си правят пиршеството под водата. А там, където има Дикански Омари, или не остава стръв на куката, или рибата се плаши и не отива на стръвта. Та съветът ми е - по-честа проверка на дънарките и подмяна на стръвта. Прехвърляйте през 20-30 мин.
Нивото на водата е спаднало още с около 10 см спрямо това от 26.06.2011 г. Наблюденията са ми само за залива на устието. Температурата на водата е спаднала с около 2 градуса и в момента е между 21.5 и 22 градуса. Времето - много променливо. От пълно затишие за около 15 мин., през лек ветрец до силен вятър. Постоянна смяна на дъжд - слънце. Островите са вече съвсем близо до повърхността. Водораслите са се вдигнали, но са по-малко от това, което беше през миналата година. Високите водорасли са по-малко, но тези, които са по дъното (лигавите) са обхванали почти цялото дъно, без старото и новото корито на реката. Това последното е за тези колеги, които са решили да ловят на дъно.
За 04.07.2011 - около 1 ч. - 1.5 ч. на мухарка. Вятърът беше на приливи и отливи, от много силен, до слаб, с промяна на посоката. Наблюденията са ми в диапазона 20:00 ч - 21:00 ч. Имаше колеги, които лагеруваха от два дни. При тях (на дъно и плувка), резултатът беше много слаб (приличен морунаж и клен - единично). На скалите, от страната на пътя, колега беше хванал няколко клена. При мен - на мухарката, за около 1,5 часа - два слаби удара, без засичане. Вятърът също си оказа влияние за изхвърлянето на шнура - мъка.
За 05.07.2011 г. - наблюденията са за периода от 15:00 ч. до 22:00 ч. Мухарка - сумарно около 1.5 часа и дъно (на пружина) - през цялият часови диапазон. Стръв - жито. Времето - предимно дъжд и силен вятър, с малки паузи на затишие - сумарно за около 1.5 часа. Резултат: На мухарката - отново два удара (явно по-едър уклей или дребни кленчета) - без засичане. На дъното - 4 слаби моментни отпускания без последващо повторение. При колегите - един клен и един морунаж на дъно, с вкарване на такъма с лодка на дистанция в хранително петно.
През предходните дни от седмицата имам данни за извадени няколко хубави каракуди (пак в района на устието) и един шаран от 4,740 кг. Шаранът бе хванат от комшията ми на скалите в зоната на устието (отсрещната страна - виж картата в началото на темата) на грозд от бял червей и захранка от жито.
Общи наблюдения на водоема: Като цяло, рибата леко се е раздвижила и се е доближила малко до брега, но все още, резултатите на колегите са предимно на дългите дистанции - над 70 метра от брега. За плувка - предимно в районите на скалите, където и дълбочините са по-големи. Прави ми впечатление, че рибата е съсредоточена в момента само в определени зони. Отклонения от около 50 метра (ляво-дясно) от тези зони си граничи с капо. В сметката не слагам единичните удари или екземпляри, които се засичат.
п.п.: Здравей колега. С теб сме се разминали за малко. Този ден нямах възможност да сляза до язовира. За Диканските Омари: Не ги пускай обратно, защото популацията им в момента е доста голяма. Като си хвърлиш дънарката, считай, че първите животинки, които ще уважат стръвта ти са именно те - Диканските Омари. По тази причина, ще си позволя да посъветвам колегите, които предпочитат риболовът на дъно, да прехвърлят въдиците си максимално през 20-30 мин., защото именно тези Дикански Омарчета са една от причините да си чакаме зумерчето да 'писне', а те си правят пиршеството под водата. А там, където има Дикански Омари, или не остава стръв на куката, или рибата се плаши и не отива на стръвта. Та съветът ми е - по-честа проверка на дънарките и подмяна на стръвта. Прехвърляйте през 20-30 мин.
Информацията на колегата jagger1 е много точна и правилна
)) Аз бях там от 04.07 до 07.07 и мога да кажа, че този язовир има много голям потенциал, но трябва и да се пази !!! За периода в който бяхме там единствената що-годе активна риба беше костура. Последния ден, когато времето започна да се затопля, започна и играенето на рибата, като имаше мятания на доста добри рибоци, които обаче не слезнаха да опитат
Има много раци, които се опитахме да преборим с изкуствена царевица, но дали успяхме - не мога да отговоря със сигурност
Като заключение мога да кажа - хубав язовир си е и със сигурност ще се върна за това, за което бях отишъл и сега
)) Наслука !!! 

Като заключение мога да кажа - хубав язовир си е и със сигурност ще се върна за това, за което бях отишъл и сега

Кратко инфо от 08.07. и 09.07.2011 г.
За 08.07.: Вечерна проверка на рибоците. Отново заливът на устието (чучката). Стръв - качамак (собствено производство
) и царевица. Kуки No 8 с пружинка - за задържане на качамака. Хранилка - тип пружина. Монтаж: задна кука (на около 30 см. след пружината) и предна кука, висяща, с повод около 8 см - на около 30 см. пред хранилката. Смяна на стръв и захранка - през около 15 - 20 мин. Резултат: - събрах раците на залива
. На всяко зареждане и прехвърляне имах непрекъснати леки 'почуквания' с отпускане на индикатора. Последва смяна на стръвта с царевица. Резултатът - същия. Само непрекуснати леки почуквания. Около мен при колегите, ситуацията беше аналогична.
За 09.07.2011: Времето - прекрасно. Слънце, горещина, лек постоянен, като на моменти се усилваше за кратко. Температурата на водата - 22 градуса. Рибата се е вдигнала в слоевете между 5 и 7 метра, но още е съсредоточена далеч от брега. В зоната на около 100 м от брега се засичат вече единични или малки групи, но са предимно дребни. Добри екземпляри се засичат предимно на дълбочини около 7 метра. Посещаемост: отново процент рибари / процент къпещи се е 50:50. Този път шумотевицата беше на ниво, т.е. децибелите идваха малко в повече. Резултат от около 7 часови проби на воблери, клатушки, силиконки, въртящи блесни, като бяха обхождани различни слоеве - от 1 м до 7-8 метра в зони от 15 до 200 метра отдалеченост от брега: няколко по-дребни костурчета, върнати обратно и един красавец, който си задържах. За трети пореден излет, костурът взема само на розов силикон. Кленът играе, но е много предпазлив. Придържа се в зоната около 40-50 метра от брега. Щуката също си почива.
Направи ми впечатление, че устието вече гъмжи от дребни рибета (около 1.5 см). Толкова малки рибки като популация не съм виждал от години. Мисля, че ако нещата се развият в тяхна полза (на рибетата), след година-две ще ним се радваме истински. Има и няколко пасажа (около 5-6 (доста многочислени), които за сега предполагам, че са малки толстолоби. Държат се около централната част на язовира.
п.п. Благодаря още веднъж за поканата колега, (в дъжда, като се видяхме). Тогава, уж щях да събирам и да тръгвам, а се получи така, че имах два удара почти веднага, когато идва при мен. Та нали знаеш, че рибарят все си вика - аха, сега ги почнах, ама само ме подлъгаха и накрая - за мен дъждът и водата, а за рибата захранката и стръвта. Другия път ще пием по една биричка.
За 08.07.: Вечерна проверка на рибоците. Отново заливът на устието (чучката). Стръв - качамак (собствено производство

За 09.07.2011: Времето - прекрасно. Слънце, горещина, лек постоянен, като на моменти се усилваше за кратко. Температурата на водата - 22 градуса. Рибата се е вдигнала в слоевете между 5 и 7 метра, но още е съсредоточена далеч от брега. В зоната на около 100 м от брега се засичат вече единични или малки групи, но са предимно дребни. Добри екземпляри се засичат предимно на дълбочини около 7 метра. Посещаемост: отново процент рибари / процент къпещи се е 50:50. Този път шумотевицата беше на ниво, т.е. децибелите идваха малко в повече. Резултат от около 7 часови проби на воблери, клатушки, силиконки, въртящи блесни, като бяха обхождани различни слоеве - от 1 м до 7-8 метра в зони от 15 до 200 метра отдалеченост от брега: няколко по-дребни костурчета, върнати обратно и един красавец, който си задържах. За трети пореден излет, костурът взема само на розов силикон. Кленът играе, но е много предпазлив. Придържа се в зоната около 40-50 метра от брега. Щуката също си почива.
Направи ми впечатление, че устието вече гъмжи от дребни рибета (около 1.5 см). Толкова малки рибки като популация не съм виждал от години. Мисля, че ако нещата се развият в тяхна полза (на рибетата), след година-две ще ним се радваме истински. Има и няколко пасажа (около 5-6 (доста многочислени), които за сега предполагам, че са малки толстолоби. Държат се около централната част на язовира.
п.п. Благодаря още веднъж за поканата колега, (в дъжда, като се видяхме). Тогава, уж щях да събирам и да тръгвам, а се получи така, че имах два удара почти веднага, когато идва при мен. Та нали знаеш, че рибарят все си вика - аха, сега ги почнах, ама само ме подлъгаха и накрая - за мен дъждът и водата, а за рибата захранката и стръвта. Другия път ще пием по една биричка.

-
- новобранец
Колега jagger1,имам план утре да опъна палатката на язовира.Но не е 100%.За мястото незнам още,защото незнам къде ще е по-спокойно имам в предвид хората,все пак е петък.Но ще е в твоя район,така че ако видиш едно рено лагуна и палатка в същия цвят
,отбий се да се запознаем лично.Очертава се да да не е много риболовен уиекенд,пак скара и т.н.,Но сутрин докато другите спят, аз ще се мъча.
Такъв е плана ако нещо не пропадне ще сме там.поздрави

- indalo
- фен клуб-скобар
Днес стана уникален риболов на Диканя и всичко щеше да е супер ако не ни беше отнесла вихрушка. Ето линк към темата ми.
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=135&t=50316
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- новобранец
Прекарах почивните дни на Диканите.Риболов до към обед на плувка на скалите откъм Дрен и после плажуване(беше нечовешки топло). Значи с идването напомпах дюшека взех жито царевица и други разни семки
.Влезнах на около 40-50 метра от брега дълбочина около 4-4.50 захраних стабилничко(нямам лодка) и почнах да си замятам от брега,на дъно.Така цял ден до тъмно.направо ужас нито един удар само раци.Всичо заминаваше за 10 мин от куката какво ли не слагах стиропори дори топчета които заминаваха за 20-на мин.Много е труден риболовът на дъно тази година.Хванахме около 10 рака на въдица.И така реших сутринта мача и на скалите.стана приличен риболов.От 5.30 до към 11.30 ставаше.Първия ден около 12-13 баби много приятни имаше две три около 350-400г. 1 морунаж 2-3 кленчета но дребни,но ще пораснат и 3 рака(да отбележа че не бях много подготвен откъм захранка имах доста малко матерял):(.На втория горе долу същия резултат обаче с доста откачени риби и една каракуда около 800-900 гр.Прилично като цяло,лошото е че на дъно е почти невъзможно да се лови поне в този участък и от брега ни мисля че и по-навътре положенито е същото.Времето беше много приятно с изключение на 2-те минути за които колегата разказа.

indalo написа:Днес стана уникален риболов на Диканя и всичко щеше да е супер ако не ни беше отнесла вихрушка. Ето линк към темата ми.
kontrabanda написа:Прекарах почивните дни на Диканите ............................................. .................................................................................................................................................................Прилично като цяло,лошото е че на дъно е почти невъзможно да се лови поне в този участък и от брега ни мисля че и по-навътре положенито е същото.Времето беше много приятно с изключение на 2-те минути за които колегата разказа.
Това съм го пропуснал (за моя радост - торнадото) . Жалко за всички потърпевши. Аз съм го преживял това, ама бях в лодката преди около три години - на устието. Само където после не си вадих тръни от едни интимни места и за моя радост не потънах и лодката ми оцеля. Това в петък не съм го видял, защото слязох на скалите (под трафопоста) към 19:00 ч. По това време бях и в събота - пак там. До мен имаше няколко колеги (сигурно сте били вие), ама нали само си пишем ...

Колега kontrabanda - късно видях поста (едва сега), иначе, непременно щях да ви се обадя. Видях ви отсреща (бивака на шаранджийския залив - от към скалите), но не знаех, че сте вие. От няколко дни нямам Нет на Диканите и не съм влизал във форума, а пък слизам само привечер - след 18:30 / 19:00 ч. А и тази седмица ще пропусна (за съжаление). Но да сме живи и здрави. Ще се уцелим. И на indalo и на kontrabanda и на всички останали колеги

п.п. Рибката се е раздвижила. Язовирът е паднал повече от 60-70 см за една седмица. Устието е пълно с водорасли (най-вече от онези лигавите по дъното, които са като прежда). Температурата на водата е около 24 градуса. Има няколко оформени зони (в централните зони на водоема, в които температурата на водата е по-ниска (около 22 градуса). Зоните се наблюдават от брега при лек вятър като полоси или петна с по-равна повърхност.
-
- новобранец
Ами нищо здраве да е другия път ще се видим,Аз се оглеждах за рено и лодка 2 дни ама греда
.Може би ще имам още един излет там така че тогава.Поздрави