6-ца - Shimano, Tica, Mitchell или ... ?

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
marto 85
новобранец
новобранец

Re: 6-ца - Shimano, Tica, Mitchell или ... ?

Мнение от marto 85 »

Да, доста твои постове срещам, а и на други колеги, активни във все интригуващи ме теми, за което съм благодарен. :)
Това с разпъването пред магазина с поставена макара, наистина е добра идея, максимума от усещане, което можеш да извлечеш от една стока, задължително ще го направя.

Вкусовете ни към влакната съвпадат. Колмик Фендриил и Тубертини в няколко модела, ползвам и аз.
Миналата есен си взех 5м. Формакс Визаш 5-20гр. и му сложих Ryobi Ecusima 1000 с преден аванс и стана много лек комплект. Имах удоволствието да го пробвам с 0.12мм повод на един силен бързей с килограмов скобар, след няколко дена в един вир извадих кефал 1.300кг.
Макарата се представи чудесно, а цената и беше абсолютно народна, но да, има хубав аванс и широка шпула реди добре влакното.
Ето това е със закачения скобар
Изображение
така се държеше пръчката, на моменти и повече се огъваше, немога да кажа, че няма сила в нея. Но е лек комплекта, есента почти всеки ми риболов, преминаваше от зори до здрач без да я изпускам от ръка и почти без да спирам да возя, особено когато ходя сам се средоточавам в плувката и риболова изпадам в някакъв вид медитация. :D Даже на едно място, една дива котка промъквайки се към реката, щеше да се блъсне в мен без да ме усети, така се бях отнесъл да си возкам :lol:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

От това,което си прочел,написал и показал,смятам,че имаш вече някакъв опит,който ще ти позволи да си направиш най-добрия за теб избор.Успех и много екшън рибоци!
tchenkete
новобранец
новобранец

Мнение от tchenkete »

marto 85 написа:Имам подобни колебания между няколко марки и модела болонезе на 6м. Имам вече на 5м. от не дотам реномирана марка и искам нещо на 6м в диапазона до 300лв +/-.
Обекти на риболов ще бъдат предимно р.Искър и р.Вит в долните течения, съответно кефал, морунаж, скобар, б.мряна, а през лятото понякога, едри каракуди и шаран.
Трябва ми боло с по-твърда акция, но да не е колец, няма да ловя единствено и само трофейни риби от горепосочените, но да мога да контролирам примерно една мряна около 2кг. в течението или някой шаран 1кг+ закачен недалеч от препядствие във водата.
Като за начало съм се спрял на тези въдици-
Colmic Regal XT 250 (пише в описанието, че става и за едри риби)

Colmic Glamour (струва ми се мощна въдица, има и видео с нея, но се опасявам да не е прекалено мощна, от силовите модели и водачите ми се струват на къси крачета)

Tica Advantge,Inspirat (Wonder-а вече е по-стар модел и се опасявам за напред с частите как ще е)

Shimano Technium TE5-6 (SpeedMaster вече ми идва в повечко цената като че ли, иначе Techniuma-а, ако не ме лъже окото има доста добра изработка)

Гледах и Trabucco Energhia, но няма никакви показатели за акция, пише че е твърда, а и малко снимков материал има, в каталога има три модела с това наименование, но всички са различни от тази в бг сайта.

Да уточня, че на живо мога да видя единствено някоя от тиките или при добър късмет Shimano Technium, което ми затваря кръга доста и се надявам, по-опитните тук да ме ориентират, как се държат горепосочените въдици. Приемам и други предложения.
Миналата седмица бях в това положение. Видях Tica, Shimano, Colmic.
Tica-ta я забравяш. Избирай между Shimano Technium и Colmic Regal.
Аз избрах Colmica.
Да се сравнява някой модел на Tica със Colmic-a e несериозно. Просто взимаш 2 те въдици в ръце, виждаш изработката и нямя да има никакво колебание.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Изработката,лака и лъскавината няма да ти хващат рибите,а кое е сериозно и кое не,ще те помоля да пишеш тук във форума,като спраскаш някоя секция на Колмика и затърсиш подмяна :lol:
Gad975
фен клуб-скобар

Мнение от Gad975 »

INCUBUS написа:Изработката,лака и лъскавината няма да ти хващат рибите,а кое е сериозно и кое не,ще те помоля да пишеш тук във форума,като спраскаш някоя секция на Колмика и затърсиш подмяна :lol:
:lol: :lol: :lol:
Рибата винаги е на другия бряг
tchenkete
новобранец
новобранец

Мнение от tchenkete »

INCUBUS написа:Изработката,лака и лъскавината няма да ти хващат рибите,а кое е сериозно и кое не,ще те помоля да пишеш тук във форума,като спраскаш някоя секция на Колмика и затърсиш подмяна :lol:
Във форума виждам, че се търсят само секции за СПРАСКАНИ Тики, пяк за Colmici нещо не се тярсят много :)))
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Щото толкова и се купуват.
Изображение
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

tchenkete написа:
marto 85 написа:..........Обекти на риболов ще бъдат предимно р.Искър и р.Вит в долните течения, съответно кефал, морунаж, скобар, б.мряна, а през лятото понякога, едри каракуди и шаран.
Трябва ми боло с по-твърда акция, но да не е колец, няма да ловя единствено и само трофейни риби от горепосочените, но да мога да контролирам примерно една мряна около 2кг. в течението или някой шаран 1кг+ закачен недалеч от препядствие във водата.
Аз избрах Colmica.
Да се сравнява някой модел на Tica със Colmic-a e несериозно. Просто взимаш 2 те въдици в ръце, виждаш изработката и няма да има никакво колебание.
За да контролираш успешно такива риби не е абсолютно задължително болото да е обезателно с твърд строй. Риболовствал съм в тоя район /Ставерци/и успешно извадих мряна с тегло 1.8кг. с VEGA Seraphic Bolo на 6м. с акция 5-20гр и определено мек строй./после не мога да си закача червея-адреналин/
По отношение на избора ти - съгласен съм с колегата. Взимай Colmic-а! Само който не е пипнал тези пръчки, той се изказва критично. На мен едно Colmic "FIUME" ми го продадоха точно за три минути, ако че струва 500лв. - само ми го дадоха да го пипна и......си излязох с него.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

Що? Ти колко Colmic-а имаш чупени?
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

ха ха аз предлагам тези които критикуват colmic да вземат да пипнат едно боло corvette, key seven, Competizione ...

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 5&start=15

тук съм снимал моя colmic без проблеми се вадят килограмови шарани
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Koгато се говори за най-оптималното съотношение...цена-качество, то на всеки е ясно, че само ТICA го предлага...абсолютни глупости са приказки от рода на, колко са крехки и чупливи, като солети и всякакви празни и безмислени слова. Това е несериозно.
А като си говорим за безумно високи цени, то определено COLMIC, води класацията, но друг е въпроса, дали си струва...!
п.п. Килограмов, че и отгоре шаран, го извадих и със Swing-а, така че, нещата са доста относителни...с каква пръчка, какви риби могата да се вадят.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

колега аз 10кг шаран и с руски телескоп мога да ти го извадя, то е ясно че въдицата сама не улавя рибата , просто тук искам да подчертая че е безмислено да се сравняват разни болонези, директни и каквото и да било когато не са в една категория, TICA не са лоши болонези , но никога няма да извадят на пазара болонеза от топ модел с fuji водачи и супер високомодулен карбон защото не им е там мястото в действителност, всяка една марка си има традиции и пазари

Просто италианците са най-добри при болонезите , още повече всички топ болонези на големите фирми са за италианския пазар и на Mitchell , daiwa, ...всички са с италианското знаме и на повечето даже водачите се поставят в Италия

На дайва една гола болонеза от висок клас още преди да и се сложат водачите струва над 350 Е , но за сметка на това пак на 6м тежи 115 гр
Аватар
stoianoff
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stoianoff »

tchenkete написа:
marto 85 написа:Имам подобни колебания между няколко марки и модела болонезе на 6м. Имам вече на 5м. от не дотам реномирана марка и искам нещо на 6м в диапазона до 300лв +/-.
Обекти на риболов ще бъдат предимно р.Искър и р.Вит в долните течения, съответно кефал, морунаж, скобар, б.мряна, а през лятото понякога, едри каракуди и шаран.
Като за начало съм се спрял на тези въдици-
Colmic Regal XT 250 (пише в описанието, че става и за едри риби)

Colmic Glamour (струва ми се мощна въдица, има и видео с нея, но се опасявам да не е прекалено мощна, от силовите модели и водачите ми се струват на къси крачета)

Tica Advantge,Inspirat (Wonder-а вече е по-стар модел и се опасявам за напред с частите как ще е)

Shimano Technium TE5-6 (SpeedMaster вече ми идва в повечко цената като че ли, иначе Techniuma-а, ако не ме лъже окото има доста добра изработка)

Гледах и Trabucco Energhia, но няма никакви показатели за акция, пише че е твърда, а и малко снимков материал има, в каталога има три модела с това наименование, но всички са различни от тази в бг сайта.

Да уточня, че на живо мога да видя единствено някоя от тиките или при добър късмет Shimano Technium, което ми затваря кръга доста и се надявам, по-опитните тук да ме ориентират, как се държат горепосочените въдици. Приемам и други предложения.
Аз избрах Colmica.
Да се сравнява някой модел на Tica със Colmic-a e несериозно. Просто взимаш 2 те въдици в ръце, виждаш изработката и нямя да има никакво колебание.
Аз ползвам Maver Falcon 145 MX, 6 метра. Мисля, че това е болонезата за този участък на искъра, защото редовно я използвам именно там и никога не ме е разочаровла.Тежи 220 г., диаметър 20 мм. в основата, средно твърда акция, усещаш удоволствието от риболова.

Имам и Colmic Fiume XXT 180, акция 18, диаметър в основата 17 мм., 165 г. Удоволствието да се лови с нея е невероятно, но е 5 м. Най-голяма риба с нея съм вадил морунаш около 800-900 г. Но съм сигурен, че и над кило и половина ще извади успешно. Кепчето е задължително за крайната фаза, нямам как... Е, има и 6 метрови, но тъй като споменах горе за Maver-a, който ползвам - 6 м., хубаво е човек да има и 2-те дължини.

Пипнеш ли такива болонези, забравяш за Tica завинаги!

Виждам, че споменаваш Trabucco Energhia. И на мене ми се вижда интересна пръчка, но специално модела XPS Competition 600. Добре изглежда е, но за съжаление не успях да я открия из българските сайтове. Ако успееш - пиши!

Успех!
Едри!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”