Платените Реки – За или Против

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Платените Реки – За или Против

Мнение от ribolovcho »

Без ограничения няма как да стане,.Ходи ли кой където си иска както до сега управия няма да има.Един като хване 5-6 риби за 5 мин. и като се развънят едни телефони стой та гледай..Аз не съм съгласен да зарибявам а да дойде петкан /примерно/ от перник и да
налови един чувал със риба..а аз да ловя и да ги пускам..Една година дойдоха на реката няколко човека,за зла беда взеха та хванаха един шаран около 6 кг...не може да си представите колко хора доведоха..блокираха целия вир 36 човека се събраха..та питам аз не сме ли сами довели до това положение наще реки ,самите ние...ламери сме си българите..така правим и във европата .НЕ съм съгласен и да плащам
такси за всички реки..не ми е ясно как точно трябва да стане.Но трябва да се ограничи
нашествието по реките..всички сме свидетели ако някаде даде риба за какво става въпрос.
масова сеч...Рядко са ,да не кажа почти нулеви случаите във които някой пуска уловена риба,всеки вика е..ал; съм го днеска има утре няма..Миналата година на Ч. Бряг ловиха риба със чувалите а сега се чудят защо няма ...е няма това е..и повечето от тези не бяха
местни..а от други места,.Чувал съм коментари-"дал съм 50 лева за бензин и не пускам нищо"
Аз като съм местен /примерно/и като знам че утре пак ще си хвана,много ясно че ще пускам рибата..утре пак ще си хвана..няма да давам 50 кинта за бензин..:)..ще си правя кефа..знам че реката си е "моя." няма да има захранване с кофите и рибата ще си кълве
на спокойствие ,така и няма да се набутвам за скъпи захранки...а ще минавам и със по евтини......всеки тълкува както му е удобно на него...Аз като си купих къщата на село
ме гледаха накриво..но като видяха че не съм месар взеха да не ми обръщат внимание и
ме взеха по така..гледаха ме по друг начин..викат "ти не си дошъл да вземеш-дошъл си да дадеш" ако се сещате за какво става въпрос..но и аз взех да гледам на реката по друг начин.Взех да бия бракониерите,хайки,ала бала и т.н................е тва е ....
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

jorro11 написа:
useit написа:
Колега щом като можеш да си позволиш да ходиш на риболов на 30 различни реки , не вярвам да е проблем да заделиш примерно и за една такса от 5лв( на река,за която нямаш членска карта ) включени към плануваните разходи.Тук изобщо не говорим за ограничаване по някакъв начин , които иска да лови и се държи адекватно на стопанисваният участък( адекватно = разбирай спазва си правилата за улов)е добре дошъл.
Всяка държава която в момента има някакви традиции в риболова е с клубни участъци или области , които са на същия принцип.Дори Сърбия е така и там резултатите са налице.
Според мен е въпрос на време и у нас това да стане , но дано да е в по-близко бъдеще иначе може и да спре да ти се налага да ходиш на риба по Рила,Родопите др. пъстървови реки, просто защото няма да има какво да се лови в тях.

п.п.Според мен освен задължителния риболовен билет нормалната такса за членски внос е в рамките на 50-60лв.
Ясно-о както е тръгнало ще стане както на времето, цяла година се събираха пари за едно летуване по морето, сега народа ще трябва да събира за да изкара една отпуска през лятото по планинските реки и язовири :twisted: . Когато станат частни де, за сега поне ходенето е неплатено и си остават само другите разходи.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
patter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от patter »

pitcha написа:Ето ви пример – в колко от платените водоеми се практикува Хвани и Пусни задължително??? В нито един.
Аз знам за един - задължително всичко се пуска, задължително се ползват антибиотици и има още ограничения. Не съм сигурен дали се посещава от много хора и как им върви бизнеса.

Относно платените реки аз лично съм ЗА, при положение че има и ясно дефинирани правила за контрол и санкции над стопанисващите я.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Темата наистина заслужава сериозно обмисляне. Защото се чуват разумни мнения и от двете страни. Наистина отношението към рибите е различно, ако ходиш все на една и съща река, или само на няколко. Много повече ти пука тогава. Още повече ти пука ако ходиш само за пъстърви. Като ходиш пет пъти в годината – по-лесно си обезрибяваш, защото няма да идеш пак на тая река.
Това е една от причините ние да искахме отделен билет за пъстървовите реки. Който ходи само там – плаща само за пъстървите. Който ходи на двата вида риболов – плаща два билета.
Обаче разбрахме, че това няма шанс да мине в закона засега и затова не сме го искали отново.

Ето какво бих искал аз да се случи:
1. Платен риболов – на десетина-двайсет от големите реки. Или по една-две във област. Не повече!!! Всички тия реки – със списък в закона!!! Да не може който си иска – да прилапва всяка река. Ако няма да е така – аз ще съм вечно против!
2. Останалите – с отделен билет за пъстървов риболов, който важи за цялата страна. Парите от тия билети – 100% за зарибяване и охрана..
3. Уникални санкции, ако стопанисващите бъдат хванати да взимат риби от съседни реки.
4. Повечето точки на Лъчо . Lachezarnb. Само не вярвам, че ще се навият концесионерите да зарибяват съседните реки и това за комисия която да включва и членове на риболовни клубове, щото няма как да ставе

Големите проблеми са два:
Как ще се определят тия реки – ще има огромни спорове навсякъде
Трябва да се измисли и как местните хора да не бъдат ощетени, а напротив – да бъдат привлечени.

Пример – Дава се за стопанисване Бели Вит в Рибарица. Всички притоци са разрешени. Местните хора и всички като мен могат да си ходят по притоците безпроблемно. Туризмът се развива Притоците не са преградени за да не се пречи на естествената миграция. Така ще мога сгепцам и някоя тупалка безплатно, но и рибите от притока ще влизат в платеното.
Мухарите си ходят на платеното. И аз ходя отвреме навреме – когато ми се прииска. Хем ша ги ловкам с муа.
Ако искам неплатена голяма река – Ходя на Черни Вит или другаде. Въобще кеф!
Но честно казано тая идилия ми се струва сложна за вкарване в законите, а докато има толкова много браковци – абсолютно невъзможна.

Обаче там има още един проблем. Бреговете на реката на много места са частна собственост??? Ко праим???

И Важната Новина – Забраната излезе и е както се надявахме. Има я в отделна тема. Честито – най-после нещо разумно!!!
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

pitcha написа:Само не вярвам, че ще се навият концесионерите да зарибяват съседните реки и това за комисия която да включва и членове на риболовни клубове, щото няма как да ставе
Що да не стане, първо за зарибяването, ако е задължително, и е единственият начин да получиш концесия? А и от гледна точка на клуба-концесионер, така и така печалбата ще се използва за зарибяване. И по второто, и сам знаеш че и в момента се работи по представителство на клубовете в ИАРА.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
kekerence
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kekerence »

Някой да е чувал да се спазва забрана през размножителен период на платен водоем?
И какво искате-само тези с въдици за хиляди да ловят.Те и сега си ловят навсякъде и не спазват нищо,защото идват с риболовните.Бият и с ток,и с бомби.А тези които бачкат за 300-400 лева и искат да си починат на реката ще гледат през мрежата,ако искат да останат пари за децата им.Ама че голяма глупост...Да си направят частни реки в именията,като искат.
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

Аз незнам защо тая тема е на дневен ред. Има много по важни неща, които ако се решат по модерен европейски стандарт всичко ще си дойде на мястото.
Това са ДЕЙСТВАЩИ охранителни органи, СТРОГИ закони и РАБОТЕЩА съдебна система
Неможеш да направиш хубава къща върху гнили основи :idea:
Иначе похвални са инициативата и желанието на колегите от Балканка да се промени нещо към по-добро за което ги поздравявам, но за някои неща трябва да се поизчака. Лично мнение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Съгласен съм с Насо отсекъде инак постове като на kekerence където е повече от явно че хал хабер си няма за какво иде реч са уекинко смешни .
Та така , само информативно !!!
Идеята за концесия на 51 държави водоеми или части от тях е от преди пет години :idea: След като бъдат "разпределени" идва ред и на някои реки или участъци от тях които също да бъдат отдадени на клубовете / сдруженията . Сега защо предполагам че я има темата ? Ами право да участват в "разпределянето" имат клубове / сдружения регистрирани за участия първо до декември 2007г. , последствие до края на удълженият срок 31.03.2008г. . От тук натам повече от явно е че ако не бъдат направени някакви промени по тези изисквания клуб "Балканка" и да иска и да не иска няма как да вземе под концесия държавен водоем или река .
Глюпостите от сорта сравнение с арендованите гьолчета за напояване са само доказателство че по темата се пише ей така за спорта от някои колеги :idea:
Клубът / сдружението , взел под концесия съответният водоем или река е длъжен да поддържа добра рибна популация в него . Длъжен е да следи за спазването на всички законови норми и забрани :idea: За целта да го контролират имат право една купчина институции от типа на ИАРА , НУГ , МВР , РИОСВ и пр. като му налагат съответните санкции ако не спазва определените изисквания :idea: :idea: :idea: За да има право клуб / сдружение да се кандидатира за река или участък от нея освен че трябва да го е заявил до 31.03.2008г. трябва да има минимум 51 члена , да е извършвал документирани зарибявания от последните две години преди 2008г. и пр.
Има още една купчина изисквания и чудесии ама човек трябва да се разрови неколко години назад във форума за да му стане ясно ако не се е интересувал специално за това !
Та така , молим ви , давайте мнения само ако сте наясно за какво в случаят иде реч :idea:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

В отговор на Павел Иванов и Nasо
Моите уважения, обаче по тия въпроси сме толкова наясно, че няма накъде.
Така например – миналата година успяхме да вкараме предложения за промени в ЗРА между първо и второ четене, за пъстървовия риболов през седмицата, но за това е писано доста. Целогодишната забрана, която сега четете – имаме огромен принос, за тези области, в които знаем реките наизуст. Не ми се разправя колко усилия са ни коствали тия неща. И колко лични връзки сме използвали. А използването на връзки никога не е срещу нищо.
Освен това – въпросът със стопанисваните реки щеше да бъде забранен – така беше прието на първо четене в законопроект за промени в ЗРА, не по наше настояване.
Между първо и второ четене беше вкарано предложение от Георги Икономов – което щеше да урежда 99% ловните дружинки от СЛРБ. С всички опасности, произхождащи от въпросите в първия ми пост. Клубове от преди неква година – дрън, дрън. Не знам как се пускат линкове, но ако следите наистина сериозно тия работи – ще знаете къде да ги намерите.

Така че – Кой Какво Си Е Мечтал По Форумите, или кой – какви желания и мечти е написал до някоя институция – въобще не е интересно. Тия работи не стават така. Стават с търчане, усилия и връзки.

Темата е супер актуална – в момента се подготвя изцяло нов закон. Написал съм го в началото. Много клубове пишат отново разни желания. Идеите да пусна тая тема са две:

1. Сближаване на позициите и съвместни действия.
2. Всички клубове, които искат платените реки – да чуят опасностите!!! Казал съм го по друг повод – противниците на тая идея са много повече от привържениците – няколко мижави клуба. Като нашия или малко повече на брой. И хората имат всички основания на света да са против.

Не ми се вярва искането за платените реки да влезе в новия закон. Поне не толкова недообмислено, колкото е засега. Обаче – ако влезе???
Тая тема я пуснах и като предупреждение – за всички клубове, които ще го искат. Те трябва да осъзнават какви рискове се поемат. И ако се случат лошите неща, за които много хора дадоха примери – после да не реват.

Защото единственото, което съм чул засега от привържениците на идеята е цитирам:
„Ти така разправяш, защото не си ходил в Сърбия, Босна, Словения и т.н. и не знаеш колко е хубаво! И защо да не може да стане и у нас?”
Все едно аз ги ям доматите с колците.
Нито един разумен отговор – на нито един от въпросите в първия ми пост!
Поздрави
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

В отговор на Лъчо
Задължителното зарибяване е неясно – защото Панега няма приток например. Искър – над язовира догоре – там ако някой ще зарибява притоците – трябва да посинее от зарибяване. По добре би било да се съберат пари и да се дадат на ИАРА – те да зарибяват. Обаче там Дянков ще ги прилапа. А той е като баракуда – нема пускане.

Пропуснал съм и един важен въпрос към първия ми пост.

9. Представяме си, че арендаторът реши да се махне, защото фалира. Какво става тогава с реката и притоците?? Дори и да се задържи паричната гаранция, дето Лъчо я предлага? Тая гаранция ще се използва за зарибяване, но колко време ще отнеме възстановяването на популацията?
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

pitcha написа:..Моите уважения, обаче по тия въпроси сме толкова наясно, че няма накъде....
Точно поради тази причина това трябваше да се изложи в първият пост ! Сега виждам само едно леко кривване в страни от първоначално презентираната дискусия . Леко , леко , колко да е леко ?!?
pitcha написа:...Освен това – въпросът със стопанисваните реки щеше да бъде забранен – така беше прието на първо четене в законопроект за промени в ЗРА, не по наше настояване.
Между първо и второ четене беше вкарано предложение от Георги Икономов – което щеше да урежда 99% ловните дружинки от СЛРБ...
Щеше ама друг път :lol: Има една купчина такива "висящи" по фондове който ТОЙ , дЯнков , от доста време се чуди как да ги "усвои" без това да се отрази по някакъв начин на предназначението им или по-точно да не отидат за него . Първите четения ги има с цел да има втори такива преди които работни групи да внесат различни промени и пр.
pitcha написа:...Така че – Кой Какво Си Е Мечтал По Форумите, или кой – какви желания и мечти е написал до някоя институция – въобще не е интересно. Тия работи не стават така. Стават с търчане, усилия и връзки...
Мечтите са едно , фактите съвсем друго . Примерно на мен ми се затвърди виждането че темата е на база именно промени които биха били в полза на това и Балканка да се вреди в нишата на правоимащите , в случаят право ползващите . Не е нужно човек само по форумите да се рови а след като е много , ама много наясно , просто да провери във вече изготвени законопроекти и пр. Да се поинтересува как протече одисеята с 51 държавни и че в момента всичките и последици са си в сила , предполагам обаче го знаеш :wink: Споменаваш че не ядеш доматите с колците ама същото време ни се радваш как вадим картофите с бомби :lol: :lol: :lol: Пич , радваш ме :D

pitcha написа:...Не ми се вярва искането за платените реки да влезе в новия закон. Поне не толкова недообмислено, колкото е засега. Обаче – ако влезе???...
След като имате пределна ясното по въпроса то смятам че сте наясно че това няма как да не се случи , също как задължителните "зелени" ватове .

Основният проблем е че темата беше подвеждащо започната и като и гледам развитието ....

Павел Иванов
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Ето сега официално изявление - в качеството ми на отговорик по нормативната уредба на клуб Балканка. Това е пост, на който съм се самоназначил. Приобретил съм го – така да се каже. То и без това няма други кандидати.

Ето изявлението:

Никога, в нито един момент, по никакъв повод - не сме коментирали въпроса със стопанисването на която и да било река от нашия клуб!!!
При настоящата форма на обществено устройство и ред у нас, сме против платените реки – независимо, че със сигурност ще вземем някоя, ако решим да го направим. Без никакви проблеми. Имаме необходимите връзки и ресурси за това.

Ако някой си въобразява, че това някога ще стане възможно само за някакви клубове, които са създадени преди някоя си година – да вземе да си говори с юристи по тия въпроси. Няма да ви казвам колко нормативни актове по въпроси за равнопоставеност и защита на различни права са нарушени в две – три изречения от такава идея. Нито пък ми се спори по въпроса.

Коментирали сме стопанисването на един водоем, но се отказахме – защото решихме, че е по-добре средствата да ги влагаме в зарибяване. А и кефът и ползата са по-големи! И е по-лесно и не се искат толкова пари.

Коментирали сме и опасностите, които могат да настъпят, ако платените реки станат факт в настоящия момент. Сигурни сме в тия опасности. Имаме специална декларация по този въпрос.

Край на официалното изявление.

Сега лична молба отново – нека спазваме коректния тон и да търсим разумни доводи За и Против. Така можем да стигнем до някое разумно решение, което да сближи позициите. Разумът свършва там, където заяждането започва.
Поздрави от мен.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Не търся конфронтация или каквото и да било от сорта . Ако е прозвучало така съжалявам . Водя просто диалог . В случаят след последното ти изказване насочеността на темата поне на мен ми звучи като "Пазете реките от такива като нас" :lol: Да се обоснова ? Ами през цялото време повтаряш какви връзки имате и съответно в такъв случай за вас законите и разпоредбите не важат . Не друго ами подчертаваш че на въпреки приетите до сега разпоредби и пр. ако решиш да използваш връзките си то те няма да имат никаква стойност , тва закони и разпоредби де :wink: В случаят въпросите за равнопоставеност и защита на различни права нямат особена стойност при положение че иде реч на старата ни поговорка "След дъжд качулка" . Естествено че ако се пуснат повече от обявените бройки водоеми от тези за които се е провела процедура , кандидатствано в срок и съответно не бъдете допуснати до тях , то тогава може и да се споменават неща от сорта ама в случаят "минало бешало" и всичко друго си е грубо вмешателство в законовите норми , процедури и разпоредби . Та тъй :wink:

Павел Иванов
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Още малко от мен, докато не измисля нещо по-свястно по естеството на темата.
Трябва да подчертая нещо – ако съм подразнил някого. Но без да се извинявам.

Цялата работа с всички клубове, взети заедно, си е мижава. Нашият – най-мижав сред тях. И въпреки това – направихме някои неща, които няма да изброявам. Не защото сме силен клуб с яки връзки, а защото нещата бяха разумни и намерихме разумни хора, които да ги чуят. Много от тях бяха коментирани във форумите и разумните предложения бяха включени. Е, малко връзки винаги помагат, все пак – няма лошо, нали сме си у нас.

Защо е мижава работата – защото ако се появи някой сериозен корпоративен играч да поиска нещо от държавата или закона – ни е отнесъл и клубовете и форумите – всички взети заедно. Въобще няма да ни усети.

Но ето още един пример – петицията на Видрите. Поне като намерения на новото ръководство на ИАРА – някои неща има надежда да станат. Не защото са предложени от Видрите или пък са подкрепени от клубовете, които се включиха. Има надежда - защото много отделни хора се обединиха и подкрепиха цялата работа и най-вече – защото е много разумна!!! Хората затова я и подкрепиха.
Така че – не всичко върви на провала, въпреки че личните ми очаквания не са много големи..

Затова е и тая тема. Знаем, че някъде по света този въпрос е уреден много добре.
Големият въпрос е – Как да стане у нас?
За да можем да стигнем до нещо правилно – трябва да се чуят всички За и Против!

Наистина не съм следил коментари по такава тема досега, но съм сигурен в едно – ако някой се е изказал против – е бил излапан, сдъвкан и изплют моментално.
И съм видял крайния резултат – в отделни мнения, по отделни теми. И знам мнението на някои клубове, където имам познанства. А тоя резултат няма да го коментирам повече – да не подразня някого отново.

Така че – ако някой ден всички заедно родим някакви правила, които като ги предложим – 90% кажат – Ние сме За, а не обратното – тогава ще знаем, че Разумът ни е осенил, и че има надежда.
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Павел Иванов написа:Не търся конфронтация или каквото и да било от сорта . Ако е прозвучало така съжалявам . Водя просто диалог . В случаят след последното ти изказване насочеността на темата поне на мен ми звучи като "Пазете реките от такива като нас" :lol: Да се обоснова ? Ами през цялото време повтаряш какви връзки имате и съответно в такъв случай за вас законите и разпоредбите не важат . Не друго ами подчертаваш че на въпреки приетите до сега разпоредби и пр. ако решиш да използваш връзките си то те няма да имат никаква стойност , тва закони и разпоредби де :wink: В случаят въпросите за равнопоставеност и защита на различни права нямат особена стойност при положение че иде реч на старата ни поговорка "След дъжд качулка" . Естествено че ако се пуснат повече от обявените бройки водоеми от тези за които се е провела процедура , кандидатствано в срок и съответно не бъдете допуснати до тях , то тогава може и да се споменават неща от сорта ама в случаят "минало бешало" и всичко друго си е грубо вмешателство в законовите норми , процедури и разпоредби . Та тъй :wink:
В голяма грешка си и то изначално, влез в сайта ни, почети малко и ще видиш колко си далече от истината за нас. Ако трябва да съм честен, понеже на вярвам че не си наясно с позицията ни, възприемам горния цитат като поредния опит за дискредитиране на клуба ни. Още от създаването ни върху нас се нахвърлиха старите форумни лъвове като теб. Що глупости изписахте, но в един момент се видя какво правим и че то е за доброто на всички и повечето млъкнаха. Въпреки че сме малко хора и сме клуб от скоро, свършихме за по-малко от година повече от по-стари и многобройни клубове, и ще продължаваме в същия дух. Така че " кучето си лае кервана си върви". Като член на управителния съвет, мога да кажа, че докато не видим смислена нормативна база, ще бъдем ПРОТИВ платените реки, и ще се борим за това с всички средства, защото ни е писнало да гледаме как всичко се опорочава.

Поздрави
Последно промяна от lachezarnb на Сря Яну 25, 2012 10:57 pm, променено общо 1 път.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”