Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Кой какви куки използва при риболов на мач
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Кой какви куки използва при риболов на мач
Куките трябва да са съобразени с размера на рибите ,които ловим,както и да са подходящи и за стръвта която използваме.Кука, с късо рамо,отворена, 10 номер, за перки и баби ми се вижда,като кука 8 номер за уклей
Предпочитани куки-Камасан,Дренан,Престън,Суехиро.Без контра-Гуру,Мило,Корда и някои модели от гореспоменатите.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- научил се да хвърля
Прав си.butnik написа:Кука, с късо рамо,отворена, 10 номер, за перки и баби ми се вижда,като кука 8 номер за уклей![]()

http://lagunabg.com/kuki-Owner-Iseama-Gold
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Терзиев,не ми се влиза в обяснения коя кука за какво и що е.Лови си костурчета по 20 грама с шарански куки и си свиркай.На твоите куки се хващат случайни риби,там е разликата в риболова между нас.
Еее.., колеги! Спорът за номерацията не е коректен. Говорите за различни неща. Дори и за закъсал със зрението като мен е видно, че примерно Kamasan b611 n10, отговаря на n9 Mustad 224 и няма нищо общо с n10 на Owner-ките. С n10 Funa лових скобари есента, докато с предните два модела от същия номер е малко грубичко. Имам почти всички куки, изброени дотук, и смея да твърдя, че са страхотни марки и модели, покриващи всякакви ситуации. От нас се иска да се съобразим с условията(вид стръв, риби, въдица и т. н.) на риболов и да направим правилния избор.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
stas написа:Еее.., колеги! Спорът за номерацията не е коректен. Говорите за различни неща. Дори и за закъсал със зрението като мен е видно, че примерно Kamasan b611 n10, отговаря на n9 Mustad 224 и няма нищо общо с n10 на Owner-ките. С n10 Funa лових скобари есента, докато с предните два модела от същия номер е малко грубичко. Имам почти всички куки, изброени дотук, и смея да твърдя, че са страхотни марки и модели, покриващи всякакви ситуации. От нас се иска да се съобразим с условията(вид стръв, риби, въдица и т. н.) на риболов и да направим правилния избор.

...и това е за перки нали

- М. Сталев
- разбира нещата
това си е кука за шарани и едри караконджули когато се лови с царевица ,не че и по дребни риби не могат да се хванат но..............,
Една задачка към колегата и ще си отговори сам на въпроса,защо тази кука не е подходяща за дребна риба: Кое е по лесно да си забиеш във пръста със еднакво усилие ,пирон или кърфица ?
Една задачка към колегата и ще си отговори сам на въпроса,защо тази кука не е подходяща за дребна риба: Кое е по лесно да си забиеш във пръста със еднакво усилие ,пирон или кърфица ?

- nikolaiiliew
- сериозен играч
Ми сигурно, щото Iseama`та е с доооста по-голям F.PikeM написа:това си е кука за шарани и едри караконджули когато се лови с царевица ,не че и по дребни риби не могат да се хванат но..............,

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- М. Сталев
- разбира нещата
Не само ,според мен критериите когато се избира кука за конкретен риболов са много :като се започне със големината ,която трябва да е съобразена със големината на очаквания улов ,както спомен колегата г-н Butnikov ,няма как със кука 10 номер да ловим бабушки и червеноперки защото празните засечки ще са адски много.После трябва да се съобразим със стръвта която ще се ползва,не може на кука със дебело стебло да се опитваме да ловим на бял червей ,защото червея се пука и нищо не става,затова повечето производители за различните видове стръв си имат специални серии.После ако рибата е капризна може да се вземе на предвид и цвета на куката ,затова има жълти ,черни,сребристи,червени и т.н ,който цвят пак се съобразява със използваната стръв.И не на последно място при определени условия и методи се взема предвид и теглото на самата кука,някои от реномираните производители посочват и тези данни.Няма как да се опитваме да ловим примерно на пропадане със бял червей ,а да използваме тежка кука,защото ефикасно и естествено пропадане на стръвта ще имаме на Куково лято .
Разбира се, че защото е с голям диаметър на телта и широка извивка. Аз за универсална кука не говоря. Всичко според условията. Късна есен за перки бих стигнал до n16 Kamasan B511, но през лятото, както беше на Копринка преди няколко години с едни баби по 30см., преспокойно се слага Funa n10, а за каракуди дори по-голяма като например Gamakatsu ls-2210b n12(по-голяма е от Funa n8) и дори n10 за сладка царевица и торен. Тази пролет уклея на яз.Ал. Стамболийски го лових с Kamasan B511 n14, с n16 се откачаше. Звучи абсурдно, но е факт.
Исках да акцентирам на факта, че размерите от различните марки и модели не съответствуват един на друг и диапазонът на размерите, използвани за определен вид риби е доста широк според условията. Така мисля аз и не твърдя, че съм прав.
И колега Бутников, точно тази iseama n10 е твърде дебела за перки, но за каракуди какво не и харесвате?
Моите уважения, ще продължавам да ви чета и гледам с интерес!
Исках да акцентирам на факта, че размерите от различните марки и модели не съответствуват един на друг и диапазонът на размерите, използвани за определен вид риби е доста широк според условията. Така мисля аз и не твърдя, че съм прав.
И колега Бутников, точно тази iseama n10 е твърде дебела за перки, но за каракуди какво не и харесвате?
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Не се хващай буквално за изброеното.Както и да е,имам друго виждане за използването на куките даже и за каракудите.Използвам номера които са малки и малцина прибягват до тях.Няма нищо лошо да ловиш и с Исеамата каракуди,важното е плувката да потъва.stas написа:Разбира се, че защото е с голям диаметър на телта и широка извивка. Аз за универсална кука не говоря. Всичко според условията. Късна есен за перки бих стигнал до n16 Kamasan B511, но през лятото, както беше на Копринка преди няколко години с едни баби по 30см., преспокойно се слага Funa n10, а за каракуди дори по-голяма като например Gamakatsu ls-2210b n12(по-голяма е от Funa n8) и дори n10 за сладка царевица и торен. Тази пролет уклея на яз.Ал. Стамболийски го лових с Kamasan B511 n14, с n16 се откачаше. Звучи абсурдно, но е факт.
Фуна 10-ка е малко широка за перки и бабушки,бих използвал малките и номера, устите им са малки и една кука тип Кристал би вършила безпогрешно работата си,по-уверено ще се налапва.
-
- новобранец
За пътви път срещам подобна тема.От доста време ползвам,Gamakatsu,и като извод си правя,че за доста от вас е фаворит.Аз лично от като ги полвам съм доволен от успеха който ми носят.Които не ги е пробвал,може винаги да отскочи до магазина
.

Gamakatsu LS 2210 номера 10 и 12 !!! Тази кука е невероятна! От може би 2 години я ползвам за мач, фидер и директен телескоп. Със сигурност става и за болонеза 

-
- ще става разбирач
Gamakatsu LS 2210-наистина добра серия!За мач най-често ползвам номер 14,понякога и 12.Също и сериите FUNA-12,14,IZUMEZINA-10,12,CHINTA-11,12 на OWNER.
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз все пак си оставам фен на Камасана...здрава кука...а и серии бол.
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Камасан В511 - за баби, уклей и други дребосъци, от 16ти до 24ти номер
В611 - едри баби, платики, каракуди, кефали, от 10ти до 18ти номер
В711 и Animal с ухо - за всякакъв вид добичета, от 10 нагоре(т.е. по-големи).
и Owner Iseama Gold, към която просто имам сантименти, иначе не е от най-квалитетните.
В611 - едри баби, платики, каракуди, кефали, от 10ти до 18ти номер
В711 и Animal с ухо - за всякакъв вид добичета, от 10 нагоре(т.е. по-големи).
и Owner Iseama Gold, към която просто имам сантименти, иначе не е от най-квалитетните.
'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!