МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: МАГИЧЕСКИ РЕПОРТАЖИ

Мнение от Павел Иванов »

Мерси , мерси , трогнат съм :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

pitcha написа:Тая възраст, до какво води..... Пропуснал съм.
Честит Имен Ден на всички Петровци, на всички Павловци, и в частност – на Павката /Pavilion/ и на нашия основен „филмов критик”/по собственото му самоопределение/.
Да са живи и здрави.
Здравейте банда,

Специални благодарности Димо за поздрава, макар да пиша малко със закъснение :)

Дългоочакваната отпуска ме отведе до далечни и красиви земи в Европа и преминах през няколко реки, които ми спряха дъха с цялата си красотата и рибните си обитатели, които се виждаха да плуват на воля! Личеше си, че хората извън България се опитват да запазват красотата, която имат! В България тези хора сме малцинство все още, но се надявам и в нашата страна да сме свидетели на време, когато освен на красивите места (които ги имаме в България) да се радваме и на незабравими риболовни емоции! За целта трябва да опазваме и още повече да помагаме на природата да се възстановява!
Екскурзията ми, която не беше с цел риболов беше интересна, но както всеки път поемам на път въдицата и рибарския елек са винаги в колата! Така и сега! Попаднах на едно място във Франция, което ме плени още в посока отиване, където се разхождаха необезпокоявани балканки с различни габарити (от маломерни до класни риби по 40-50 см и нагоре. Вторите бяха редки, но се забелязваха на моменти).
Изображение
Рекох си на връщане ще спрем с моята приятелка на това място и така и стана! Разпънахме на връщане тази неделя палатката в един къмпинг точно на реката, а на мен ми трябваха точно 5 минути да се подготвя и да съм веднага на реката! А тя ме посрещна с цялата се прелест!
Изображение

Изображение
Камъните притихнали под преминаващата студена вода, а между тях се спотайваха петнистите обитатели!
Изображение
Пробвах какви ли не примамки от блесни и сума воблери, но само на две примамки беше резултатно! Това бяха Антакс от магазина на Пигов и един воблер Салмо! Останалите единствено събуждаха интерес за кратко на пъстървите, подгонваха и се отказваха в последствие! Всички примамки са с премачкани контри предварително още от България за минимално нараняване на пъстървите, които така или иначе виднага връщах във красивата планинска река! Появи се и първата мерна балканка!
Изображение
Последва и следващата и следващата, като рибите варираха от 25 см до 35 см!
Изображение

Изображение

Изображение

Всяка една риба е откачена с предварително изстудена ръка в реката и върната обратно в потока!
Ударите следваха един след друг, като част от рибите се откачаха при подскоците и липсата на контри, но вдигаха адреналина ми на макс!
Местата следваха едно след друго и всяко едно ми изглеждаше по-перспективно от предишното! Красота, която хората са запазили и пазят, защото ние хората сме само за миг на тази земя, а природата си остава!
Изображение

Изображение

Изображение
Веднага последваше и това
Изображение
Придвижих се до следващото перспективно място, което представляваше дълъг бързеи! Притаих се зад едни клони и заметнах воблера Салмо (почти не съм ловил на него, но малко по-късно го закачих в едни подводни корени и там си остана)! Ето го бързея!
Изображение
Задържах за миг и направих леко потрепване с китката, за да придам дразнеща игра на рибката, когато последва бесен удар, който сам, където не извади пръчката от ръцете ми и започна да развива бясно! Течението беше силно и трудно се одържаше порива на закачилата се риба! Викам си това не е 35 см балканка, а нещо по-голямо! Разтърчах се надолу по реката, за да се измъкна от клоните, които допълнително ми пречеха! Влезнах в реката, защото се хлъзгах по камъните и тогава съзрях голямата пъстърва! Голяма и охранена балканка с червени точки! Кеп нямах както винаги, но се справих! Рибата се приближи към мен, като при всяко леко докосване във водата и духваше обратно в бързея! След малко се предаде и вече беше до мен във водата! Красива балканка с червени точки и кафеникаво червеникав нюанс! Мерките набързо показаха 52 см, която след целувка и възстановяване във водата обърната в посока на течението за около 5 минути отплува обратно в дълбоката част!
Изображение

Изображение
Бях на седмото небе от щастие! Това ми е най-голямата балканска пъстърва! Пожелавам си и в България да имам късмет с такъв трофеен екземпляр!
А реката една красива и течаща си тихомълком и разкриваща ми тайните си скрити под повърностните слоеве на водната маса спускаща се от високата планина!
Изображение

Последва и още една красива балканка, която бързо беше освободена и върната обратно!
Изображение

За около 5 часа имах може би над 60 удара, а извадените риби бяха над 25!
Това красиво място и риболовният успех ми напомнят за думите на Димо (Pitcha) "Магията на пъстървовия риболов"

Поздрави и наслука
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Прекрасна река с прекрасни риби :supz: :smt023
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Нещо ми беше изчезнал от хоризонта и си знаех, че ще последва буря. Ха добре дошъл.
Обаче тоя репортаж ти се отфърля.
Що се отфърля – защото правилата са очевидно пренебрегнати. На такива реки винаги се носи кеп. Нема тая оная. Иначе трябва да бръкнеш в хрилете и да я стиснеш душмански за гушмака – та да я откачиш. А хрилете трябва да не се пипат.

Да си защитя реномето на критик, де. Да не кажат, че само другите критикувам. Много ме бива, а и голям кеф ми доставя. Обаче целта е да се научим всички да го правим като хората.
Вече имаш подарък – кеп! Свирни да си го получиш.

http://www.youtube.com/watch?v=Lo2PT_bY ... r_embedded#!

P.S.
Тая работа с кепа е малко особена. Забелязал съм, че като не го нося – се случва да ми потрябва, макар и рядко. Като го взема - никога не ми е потрябвал и само се закача по храсталака. Да се чуди човек.

Р.P.S.
Толкова и такива риби съм виждал като малък по Искрецка. Дали ще ги видя някога пак?
vikuser
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vikuser »

Павка, къртиш мивки, направо съм в джаза:)
А иначе Димо както винаги е конструктивен. Аз на Панега винаги си го нося кепа на гърба.
Браво и наслука на всички!
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Павка, тази порция неземна красота ми направи деня, дано един бял ден и в България имаме подобни речни обитатели, радващи се на спокойствие и дълбоки старини. Благодаря за споделените мигове :)
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Здравейте колеги,
През изминалата седмица бях малко на почивка с жената. Успях да се измъкна за един ден за риба.
Района напълно непознат, ясно беше, че повече ще се проучва, от колкото да се лови :)

Събота, ставане рано. Планината ме посрешна така:

Изображение

Бях си нябелязал няколко рекички. Първата спирка, малко ходете и хоп, изгубих ума и дума...

Изображение

Продължих нагоре по реката.

Изображение

Изображение

Изображение

Изведнъж от реката останаха само камъните :mrgreen:

Изображение

Хайде на обратно към другата дестинация.
Реката сълза.

Изображение

Изображение

Изображение

Закачих една петниста, която се откачи още с първият скок.
Викам си ехх, прекрасно, намерих ги :)
По едно време стана непоносима джунгла и реших да местя.

Река трета...
Адска джунгла, мухи ужас...
Малко вода, но намерих два вира. Първият - един удар и край.
Вторият - буммм :)

Изображение

Изображение

Изпълних се с кеф. От там реших, че рибки вече не ми трябват и тръгнах да се
поразходя по още един участък с цел проучване. За щастие видях няколко рибки, и си набелязах места
като това:

Изображение

за следващият път :)
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от mita4eto »

Марияне, бил си в сърцето на Рая, снимките ти са меко казано фантастични, че и балканките си набарал къде са ... фантазия ...
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Павка, европейския ти репортаж ме изкърти! Отработи ми се....
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Много яко -

Изображение
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
mimok
новобранец
новобранец

Мнение от mimok »

Марияне само не казвай къде са тези реки.И много успехи пантера на Мюран.
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Ха, ето те и теб :)
Реките ще си останат тайна, а блесната ще бъде изтествана още следващият излет.
И пак да кажа едно голямо МЕРСИ :)
Аватар
Paviljon
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Paviljon »

Привет на всички колеги,

Много жеги последните дни. Викам си определено трябва да отида на река, на която има сенки, а да не съм по откритите участъци, че щях да рискувам топлинен удар!
Неделният ден ме отведе на едно такова място, където водата хем студена, хем има и сенки където може човек да се скрие от жулещите слънчеви лъчи!
Изображение

Интересното този ден беше (сега така разправям, но вчера за малко и по дърветата да се катеря), че на два пъти имах среща с диво прасе! Бай Димо мечките го навестяват или на пушещи лайна попада, а аз с диви прасета си правех компания! Та пристигам на реката рано сутринта и заметнах няколко пъти, но без индикация на петнисти! Чувам наблизо около мен, че нещо се изметна в реката! Викам риба и започвам да се взирам, когато виждам недалеч от мен че диво прасе преплува реката и то откъм моята страна! Излезна, изтръска се и започна нещо да рие! Оглеждам се и виждам, че навсякъде шубрак, само една вяла пътечка около мен! Викам си тоз шопар точно покрай мен ще се провре! Оглеждам се за достъпно дърво, че знам ли го в какво настроение ще прасьо! Тъкмо сгънах въдицата и достигнах едно дърво и мощно бягане на прасето в моята посока дигащо пушилка ми изкара акъла! Видях го като сянка, както и пъстървите прибягват в реката като сенки! Всякакви животни бях виждал докато съм бил за риба, но с диви прасета досега не сме ловили заедно! Продължих напред и започнах да облавям! На моменти видях и прилични рибоци (30-40 см) махащи леко с перките от дъното на реката! Не искаха обаче да да се индикират за протокола! Наврях се в едни шубраци и застанах на място, откъдето едвам подавах пръчката! Заметнах и пръчката се сгъна и започнаха едни подскоци! Хубава американка 30+, която преди да я снимам още и тя се освободи сама! Тъкмо се разви тази случка и хоп гледам растителността около мен на 7-8 метра се раздвижи! Викам си пак прасе и наистина. Шмугна се в реката и хоп на отстрещния бряг. Не ме усети веднага, но когато заскърцах с аванса и взе да се оглежда уплашено. Не, че и аз бях в абсолютно спокойствие! Само тази джунгла ми трябваше, а и доста грухтящи станаха вече! Преместих се нагоре на едно перспективно място! Замятам HZL и хоп една прилична американка около 27-28 см. Откачих я от безконтрените тройки с изстудена ръка и хоп обратно в реката! Замятам пак и хоп въдицата отново се сгъва и започнаха подскоци! Викам си балканиада ще да е и наистина!
Изображение
Охранена балканка 30 см. Откачих я внимателно от другия воблер (Goldy) и хоп обратно в реката! Започна да става интересно!
Продължих нагоре по реката, но настана такава джунгла ще трябваше да се провирам като партизанин и си викам, че и ако тук се срещна със зурлата на прасето няма да е приятно! Тръгнах на обратно и викам, ще отида в друг участък! Обаче реших да спра при едни надвиснали драки във водата, от където реката се провираше! Заметнах воблера HZL в началото на клонаците, а той се провря през тях и продължи надолу! Рисково си е такова изпълнение, но пък и риба може да се хване! Затворих скобата и тъкмо завъртях и мощен удар и подскоци над водата! Викам оплете се, но не! Дойде до мен хубава американка 30+, тъкмо да я снимам и тя се върна сама там откъдето е дошла! Събрах такъмите и слезнах малко по надолу, точно под едни сенки и хубав вир!
Изображение

Заметнах няколко пъти и хоп въдицата се сгъна отново! Рибата не беше голяма (25 см), но много красива!
Изображение
Откачих я внимателно и я пуснах в студените води! Стоях си на сянка и само замятах под клони бързеи, но не искаше друга да се закачи! Преместих се по-нагоре до място, които представляваше дълъг бързей! Сложих Голди-то и заметнах и оставих да продължи надолу! След това затворих и леко завъртях и като последва силен удар и подскок във въздуха на хубава балканка! И така няколко пъти! Заплете се в едни клонаци, но се откачи и приближи към мен! Рибата беше хубава и охранена 35 см поне! Нямах възможност да я измеря по-добре, защото като видях колко е красива и веднага забърках за фотоапарата, а нея оставих във водата! Нали не се видях с Димо да ми подари официално кепа и рибата се откачи! Нищо, още по-добре! Тъкмо по-бързо ще се възстанови!

За деня имах 8 извадени риби и 9 удара! Най-малката риба към 25 см! Най-големите към 35 см.
Ето го воблера, на който удари последната балканка! Много ми харисваше, но се закачи в едни коренаци малко по-късно и не успях да го спася!
Изображение
Дори и воблера трябва да се снима като уловена пъстърва, във водата потопен! Бъзикам си!
За HZL-то обаче нагазих на едно място до чатала и усетих прохлада, но си е обратно в кутийката, а не на клона на отсрещния бряг!

Поздрави и наслука на всички колеги!
Последно промяна от Paviljon на Пон Юли 30, 2012 10:59 am, променено общо 1 път.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
starlight
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от starlight »

Чаках с нетърпение репортажа, се едно и аз съм бил там :mrgreen:
Добре си се представил :)
Тази седмица си ловках кефали, но другата няма да пропусна.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Виктор Стоянов и Магията:

Изображение

Изображение

Край с него:

Изображение

Изображение

Изображение

Красотата около нас:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Какво хапна тоя ден:

Закуска към 7.00 – три пържени яйца с неизвестно количество хляб /поне пет – шест филии/
Закуска към 8.10 – едно кисело мляко с половин кутия шоколадови бисквити.
Към 11.00 – четири пет от мойте бисквити с неква глазура от яйце
Към 13.00 – три от неговия специален размер сандвичи. Сам си ги прави и са доста големи.
Към 6.00 – два таратора с четири филии хляб.
След 8.30 – ВЕЧЕРЯ. Качеството и количество не са ми известни, защото не съм присъствел, обаче главните букви не са случайни.

Забележка: - по някое време беше си доял и шоколазовите бисквити, ама не разбрах кога.

Та думата ми е за Магията и какво прави Тя с хората. Едни губят апетит и сън, а други...

P.S.
Сметам вече проблема с мечки, глигани и тем подобни за разрешен. Водиш го Виктор със себе си, и не му даваш да яде. Като се появи некой хищник – само му го обозначаваш като разрешена храна и готово. И нищо че мечките са защитен вид – тука става въпрос за оцеляване и самозащита.
Последно промяна от pitcha на Пон Юли 30, 2012 11:15 am, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”