За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Като му дойде времето на лозарството,надявам се Барута да помага.
Че тази година лозите ми трябва да се качат вече на асмата.

А за другото - айде довечера да пиша,че сега възам по задачи.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

Михов,с този 1 кубик вода колко нещо поливаш и през колко време в горещото?за първи път миналата г. си направих капково,5 реда домат(дължина около 6 м),2 царевица(за какво ли),1 ред краставици ,малко пипер,малко морено,но понеже това е на село(17км),ходя от седмица на седмица,и една поливка ми е около 2-3 куб. мислех да вземам бидон еднокубиков ,но няма да ми върши работа.А сега гаднярите(вик-дружества),искат да се сложи ограничение на водата-до 5 куб.на една цена(на човек) ,от там нагоре по-висока.а като не се води никой там,как ще стане еб.м ли му майката!!!май, май ще трябва кладенец,щото 15 куб. са си 30лв
на месец.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Зависи как си настроил дозаторите и на какво разстояние са маркучите. Но към 300 кв.м. можеш да поливаш капково един месец, а в горещите месеци ще похарчиш до 2 куб. Това са към 10 литра на кв.м., но подадени само в зоната на корена. Не е скъпо като оборудване, но градината трябва да ти е подредена, за да не купуваш всяка година нови маркучи.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Днес засях първо три вида домати.
Изображение

Два вида пипер
Изображение

люти чушлета - пак два модела
Изображение

и целина,там доста са семената,ама не е проблем
Изображение

Айде отгоре към 2см пръст,леко трамбоване
Изображение

и това отива на прозореца в една слънчева и отоплена стая.
След 20-тина дена( абе повече ще са де ),
чакам повода за нови снимки. :wink:
Изображение

delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

dantho.mihov написа:Зависи как си настроил дозаторите и на какво разстояние са маркучите. Но към 300 кв.м. можеш да поливаш капково един месец, а в горещите месеци ще похарчиш до 2 куб. Това са към 10 литра на кв.м., но подадени само в зоната на корена. Не е скъпо като оборудване, но градината трябва да ти е подредена, за да не купуваш всяка година нови маркучи.
ти не ползваш ли черво с вградени цицки?разтояние между цицките 20-40 см.
Киро,сега като го сееш разсада за ранно ли е ?и аз тази година мисля да сея ,но съм чувал че го сеят февруари.при нас през април падат слани ,и ако е на открито си е голям риск.трябва вечер да му се хвърля найлон
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Христо Рангелов »

КИРО, супер е , чакаме нови снимки :)
"The more you know, the less you carry"
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

chirusa_bg написа:Нищо не разбирам от ваще работи, ама ми е супер интересно :lol:
Следя ви :)
Ако наистина ти е интересно ( и естествено ако имаш възможност- градинка , на село... ) си направи някоя друга лехичка и си хапвай натурални зеленчуци и плодове..

Тия по магазините са пълни с нитрати и какво ли още не.. :)
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

delio-haidutin написа:
dantho.mihov написа:Зависи как си настроил дозаторите и на какво разстояние са маркучите. Но към 300 кв.м. можеш да поливаш капково един месец, а в горещите месеци ще похарчиш до 2 куб. Това са към 10 литра на кв.м., но подадени само в зоната на корена. Не е скъпо като оборудване, но градината трябва да ти е подредена, за да не купуваш всяка година нови маркучи.
ти не ползваш ли черво с вградени цицки?разтояние между цицките 20-40 см.
Киро,сега като го сееш разсада за ранно ли е ?и аз тази година мисля да сея ,но съм чувал че го сеят февруари.при нас през април падат слани ,и ако е на открито си е голям риск.трябва вечер да му се хвърля найлон
Има маркучи за капково напояване /купуваш на дължина, която те устройва/, правиш си отвора на каквото разстояние желаеш и върху отвора поставяш дозатора. доматите например не е правилно да се засаждат в лехи. Правилното е на тирове, независимо как поливаш. При ширина на тировете 1-1.20 м., разстоянието от корен до корен е 50-60 см. Като зависи от сорта домат, на който сте се спрели. Грубо казано се групират в три групи - нискостеблени /не се нуждаят от колове и могат да се садят на разстояние 35-40 см./, средностеблени и високостеблени. Последните задължително изискват колове за опора и разстоянието от корен до корен е 70 см. Доматите се садят от двете страни на тировете шахматно за равномерно разпределяне на хранителната площ. Когато поливаш от кладенец или от чешмата, пълниш лехите със вода и така се стимулират корените да се развиват в дълбочина и растенията стават по-устойчиви на засушаване. Ако в градината има и попови прасета, те се настаняват във влажните места, т.е. в лехите и са далеч от корена.
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Той Кирчо по-нагоре е описал как правилно процедира през март-април. Освен това след пикирането, разсада трябва да се калява, като се изнася навън за по няколко часа.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Дельо,за сега това сандъче си остава в стаята.
Има един период от 20-30 дена докато покълне.
Все пак,колкото и да си отоплявам къщата,на прозореца температурата е с 2-3 *
по-малка.Аз не сея навън де.
Този път го сях така раздалечен,да не се налага да го пикирам.
Това ми е в акъла от предните години.

А какво ще се получи - нали за това си пишем тук.

А сега и аз имам въпрос де - колко често да го поливам,
при положение че е на t* около 20* ?
Изображение

dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Кирчо, няма точен отговор. Много са факторите, които определят честотата на поливките. Зависи от почвата /колко са глинените частици в нея/, дебелината на почвата в сандъчето, изпарението на почвената влага и т.н. Просто трябва до покълването да се поддържа влажна. Семената за да покълнат, поемат влага 80 % от теглото на семето. След покълването им се нуждаят от по-малко влага, за да не се развие плесен. Тогава честотата на поливките се влияе от степента на изпарение на почвата. За да се избегне риска от развитие на гъбни болести, горния слой почва около 2 см. трябва да е почти сух. Влажна трябва да е почвата само в областта на коренчетата. С израстването на разсада, ако се случи да е по-гъстичко, се поддържа по-дебел горен слой почти суха почва.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Братлета, аз като нов производител чета и се уча постоянно! От три години започнах да си правя градинка и все я увеличавам. Разсад си купувам. Нямам възможност да си отглеждам!И естествено ме лъжат на пазара много успешно! Например ми продадоха тиквички вместо пъпеши, червената капия се оказа мешана с жълта и с чорбаджийки. Патладжанът бе и с топчести и с продълговати плодове, а имаше и корен бял. Бе майтап и изненади до последно! Ма като цял живот съм прекарал на павета и най-голямата ми нива е била саксия с цветя какво да правя? То нали за това е целият живот- да се учим! Тази ще ми е четвърта и дано да е по-успешна, та да има с какво да се фукам. Не че за гости нямам с какво да направя собствена салата. Имам! Та учители, ще ми е драго да ме изпитвате на мой терен! :D
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Най - хубаво е да отидеш до някое село и да си купиш от там семена за разсад.. или разсад..

На село хората не гледат да те излъжат и да спечелят... Може да им имаш доверие, освен ако не са мургави.. :Д
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Грешка колега ! Повечето семена на село са събирани от плодове от предходната реколта. И при тях се получава едно разпадане на признаците, като не можеш да прогнозираш какви плодове ще получиш. Такова събиране на семена е възможно само от един стар, рядко срещан вече български сорт Домат. Израства много на височина и плодовете са много едри и не интензивно червени, а с леко розов оттенък. Правилното е да се купуват от "Сортови семена", тък като сегашните сортове са хибридни. Ежегодно се създават, като контролирано се опрашват между строго определени сортове с цел да се получи поколение с желани качества.На следваща година признаците им се разпадат в твърде голям диапазон. Не купувайте евтини семена - може да бъдат препакетирани останали количества от минали години, които са загубили кълняемост.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Данто,има запазени сортове по селата.
Примерно единия пипер дето сега пак го сях,е отглеждан от доста години
тук от един бай Иван (вече лека му пръст),та го продължавам и аз сега.
Имаше и много хубави камби,бях си оставил за семе 3-4,но един ден
минала дъщерята и - Майко,баща ми тук не е видял тези камби,
та ги изтървах за сега де.
Миналата година ми дадоха един що годе добър сорт унгарски домати,пак
човека си го гледа от години,но на мен не ми допадна нещо.
Лютите чушлета ( не чак толкова люти де ),също от години си ги гледам.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Разни”