линия за скобар

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Re: линия за скобар

Мнение от indalo »

Скобара за мен е своенрава риба. В повечето случаи имам резултати на чисто изтичане, като утежнението ми не се влачи по дъното, а само повода. При по бавно течение и с по малък грамаж плувка/1,5/, често успех ми донася и като едно дроперче сложа на самия повод на 15 см. от куката. Даже последните ми риболови мога да кажа, че това е успешната презентация. Но понякога както ми взима на изтичане спира да взима, а виждам че има риби пред мен, тогава почвам да екпериментирам. И често нещата опират до влачене, но това може да се случи при по чисто и без закачки дъно, защото влача цялото утежнение по дъното, като от време на време издърпвам линията назад за да направя крачка напред. Повода тогава ми е около 30 см и често това е разковничето. Ако и така неще пробвам да вдигна дълбочината с около 1 педя , че и повече в зависимост от течението и задържам яко. Преди ловех с по тежки плувки, не слагах по малка от 2,5 грама, но последните 2 години гледам да олекотя линията и ловя с 1,5 или 2 грана, на места където преди не съм си помислял да слагам по лека плувка от 3 грама. Това определено зависи и от дълбочината на облавяното място. При дълбочина до метър позволява по лека линия и т.н. Започнах да ловя с възможно най лекия монтаж сле д една случка миналата година. Бях на Монца под железопътния мост и половин ден загубих ловейки с 3 грамово буре, тотално капо на пипане, а имаше риби пред мен. Стана време за тръгване и реших последните 21 изтичания:) да ги направя с полека линия. Сложих грамче и половина и от 21 изтичания имах 5-6 извадени скобарета и 2-3 откачени плюс 2-3 хубави мрени. Всичко това е когато ловя с боло или директен, с щеката е друга работа. Въпреки че скобите редко взимат на пълно задържане има моменти, когато само по този начин имам успех . На един от последните ми риболови на Железница под гумите, бях решил да търся повече морунажи, мрени и кленчета и изках да задържам перфектно. Близалката ми беше 6 гр. и на червей веднага ми реагираха споменатите риби, в един момент хванах и едно скобарче и реших да пробвам на троха и още на първото пускане хубав скобар и така последваха още 3 и едно дзверско късане. Извади ми целия ластик 1,2 и не можах да го спра и повода 0.10 не издържа на напрежението. Смених го с 0,12, но ударите спряха. Смених близалката с 2 грамова за изтичане и веднага извадих още 2 риби. Та така, според мен даже и да си набарал спролучлива тактика, често се налага да се се променя според настроението на скобара. То и затова риболова му е толкова пленителен.
Относно куките, пробвал съм с всички по горе изброени, но най доволен съм от един модел на адроида, не се сещам серията, а и не ми се слиза сега до такъмите да видя точно коя е. Другата кука с която гелетата са ми на минимума е фуната. Само цвета и не ми допада много. С гамакацуто 2210 имам толкова фитки, че изобщо не я ползвам когато риболовствам бойници. По принцип не съм фен на Б511, а покрай тех и на Б 611, въпреки че един френд, много добър в риболова на скобар освен споменатата адроида лови и с Б611 и за него това са куките.
Това е от моя скромен опит и наистина темата е хубава и дано повече колеги се включат с техния опит и да споделят. Та нали за това е смисъла на форума. Поздрави на всичките и повече риби, хванати и пуснати:).
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Мнение от pojara28 »

гледам че доста хора четат а и вече пишат
това което на мен ми е трудно при риболова е да определя пждходящата по грамаж плувка. Когато се опитвам да задържам плувката изкача прекалено бързо ако сложа по-тежка мък започва да идва към мен. Итогава се почва със смяна на плувки проверка на дълбачинатата смяна на дълбочената и резултата почти винаги е един и същ. Не мога да си представя зависимостите . За финния такъм съ м съгласен но пре дълбочни над 2м нещата стават други и финния такъм с боло не е най доброто решение макар че пок действа.
За верижката не ползвам много малки дропери а 015 020 025
скобара е риба проклета
Изображение
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

За следващия риболов , който предстой събота , съм решил да ползвам по тежка плувка (Дренан биг стик 2.25гр) и да задържам доста повечко , а не това което принципно правя ( редуване на задържане и отпускане) . Мястото е добро за риболов с плувки м/у 0,75 и 1,5гр според дистанцията на която се търси рибата :) Решил съм да изгрубея за да пробвам стика :) и да задържам здраво ( то и с 1,5 гр се задържа добре на това място ) , ако не се получи ще се върна към 0.75 или 1 гр плувка и пак ще стане :) ... Имам ли слука ще пусна темичка в излети :) ако няма ще се оплача в определена темичка :D
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

SammY написа:За следващия риболов , който предстой събота , съм решил да ползвам по тежка плувка (Дренан биг стик 2.25гр) и да задържам доста повечко , а не това което принципно правя ( редуване на задържане и отпускане) . Мястото е добро за риболов с плувки м/у 0,75 и 1,5гр според дистанцията на която се търси рибата :) Решил съм да изгрубея за да пробвам стика :) и да задържам здраво ( то и с 1,5 гр се задържа добре на това място ) , ако не се получи ще се върна към 0.75 или 1 гр плувка и пак ще стане :) ... Имам ли слука ще пусна темичка в излети :) ако няма ще се оплача в определена темичка :D
А знаеш ли,че стика се утежнява по различен начин от общо приетия за бурета :idea:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
SammY
фен клуб-скобар

Мнение от SammY »

Ами не :) ще се радвам ако ми обясниш как е правилно да се утежни . За момента съм го утежнил с прогресивна плътна верижка , като под нея на около 3 см имам 1 дропер Н8 и на 6/7 см от него още 1 Н9 плътно до вирбела Н22 . Предполагам не е правилния начин ?
Изображение
Аватар
emo vasilev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от emo vasilev »

Придържайте се към темата , останалото може да кореспондирате на лични !

Вече мнения , които не са пряко свързани с темата ще бъдат трити !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”