Съвет за сонар

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

msalbatros
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Re: Съвет за сонар

Мнение от msalbatros »

Здравеите колеги
Нов сам тук и искам да попитам дали някои има информация от каде мога да намеря мемори карта NT+ или NT MAX с карта на Черно море.Явно тези карти не са популярни.Има ги в EBAY ,no са по 250Е.
Сдобих се с нова машинка NAVMAN 6500 trackfish /сонар, gps ,картограф/,та искам да му ползвам повече функции.Оште не сам го тествал ,но го дават с доста добри характеристики.Има инсталирана световна карта ,но не е подробна........Та всяка информация е от полза.

Благодаря предварително
sub_eleven
новобранец
новобранец

Мнение от sub_eleven »

здравейте,

онзи ден си взех Garmin echo 200. В началото на другия месец ще трябва да го монтирам. Озадачих се като видях в инструкциите, че трябва да пробивам стъклопласта долу ниско за стойката на сондата? Някой от вас пробивал ли е? Въобще не ми харесва идеята - на двигателя обаче няма как да я закача.

4мм дупка 25мм дълбока, аз не знам няма ли да се пробие целия стъклопласт? Ако се пробие и то под линията на водата, според мен хич няма да е добре... ясно е, че винта ще пази, ще уплътня със силикон ако трябва, шайби.... но пак не ми харесва идеята.

Дайте идея какво да правя?
gogata1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogata1 »

Помисли за някаква стойка на транеца или на бордовете .
BOYCHE
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BOYCHE »

Колега,
Когато си взех лодката на дъното и беше залепена тръба Ф100 от ПВЦ. Колегата който ми я продаде също ползваше
сонар Grarmin. Аз също я ползвах няколко години.Сонара си работи без проблем.Предимства хиляди.Сега си взех Lowrance Elit 5 HDI.Сондата е по голяма и не влиза в този диаметър.Залепих друга тръба Ф160 и проблема се реши.
Защо трябва да дупчиш лодката ? Нали е стъклопласт?
sub_eleven
новобранец
новобранец

Мнение от sub_eleven »

намерих един два варианта на стойка в нета за по 40-50лв... ще видим как са наличностите.

Изображение

това е инструкцията за монтаж между другото...
BOYCHE
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BOYCHE »

Колега,
Всяко забравяне на сонара и теглене на лодката води до ..............
Варианта който ти предложих струва 5-10 лв.Тръбата се лепи с силикон и напълва с вода да покрие сондата. И на суша може да работи сонара и му няма нищо.Сондата е в лодката,така че не можеш да я закачиш при изкарване.
Този начин на закрепване е даден и за Garnim ,и за Lowrance.Може и да се залепи сондата с епоксидна смола,но остава там завинаги.За стъкло пластови лодки няма никакъв проблем,даже е по добре .Аз съм монтирал сондата на капака на тръба Ф160 ПВС ,има ги във всеки склад за строителни материали. Сипваш едно канче вода в тръбата и си готов.Трябва ти 20-30 см. тръба,капак за тръбата и малко силикон.
Но избора е твой.
sub_eleven
новобранец
новобранец

Мнение от sub_eleven »

BOYCHE написа:Колега,
Всяко забравяне на сонара и теглене на лодката води до ..............
Варианта който ти предложих струва 5-10 лв.Тръбата се лепи с силикон и напълва с вода да покрие сондата. И на суша може да работи сонара и му няма нищо.Сондата е в лодката,така че не можеш да я закачиш при изкарване.
Този начин на закрепване е даден и за Garnim ,и за Lowrance.Може и да се залепи сондата с епоксидна смола,но остава там завинаги.За стъкло пластови лодки няма никакъв проблем,даже е по добре .Аз съм монтирал сондата на капака на тръба Ф160 ПВС ,има ги във всеки склад за строителни материали. Сипваш едно канче вода в тръбата и си готов.Трябва ти 20-30 см. тръба,капак за тръбата и малко силикон.
Но избора е твой.
колега, много си прав за всичко това, което казваш... бях уикенда на морето и един познат стар рибар същото ми го каза... само че, аз съм с двойно дъно и отдолу има въздух - а ми казаха, че трябва да е плътна среда отдолу. Единственото място, на което мога да сложа сонара вътре в лодката е отзад, където се събира водата за изгребване... но все пак ще пробвам със стойка - да се надяваме за по-добър резултат. Аз вече я купих и дори я пробвах - напаснах, екстра става с нея. Остава да видя дали няма да й влияе винта или пък дали няма да пречи на двигателя самата стойка.

Първия път не те разбрах какво точно имаш предвид, понеже не съм и подозирал, че сондата може да не е във водата. И тръбата също не ми беше ясно за какво става въпрос. Вече всичко ми се изясни, но уви имам двойно дъно... Е то си е екстра де, няма да унивам.

Мерси за компетентното мнение. :D
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

sub_eleven написа:намерих един два варианта на стойка в нета за по 40-50лв...
Изображение

Няма да сгрешиш.
Само да не се забравя,при пускане и излизане на лодката,да
наклониш сондата нагоре.Така я предпазваш от удар.
А винта е доста назад,няма как да ти прави мехурчета. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
mokanov
новобранец
новобранец

Мнение от mokanov »

Имам същия сонар ЕХО 200,и реших проблема с една гумена вендуза,за която е закрепена сондата,а вендузата залепена за
лодката.
sub_eleven
новобранец
новобранец

Мнение от sub_eleven »

днес го пробвах за първи път, уви имаше вълна и много силен вятър и беше за много кратко... Това, до което достигнах като извод е, че ще си изключа fish символите за следващия път. Ще имам ли звуков сигнал(alarm) за риба ако го направя?

Уви от днес никакъв извод не можах да направя - беше страхотно течение и вятър. Пускаш чепарето и след броени секунди все едно си метнал на 20м встрани.

Иначе нямаше фалшиви сигнали, въпреки близостта на двигателя и винта, от което съм доволен - ще си продължавам със стойката.
BOYCHE
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от BOYCHE »

Когато не е на fich няма звуков сигнал.Така поне е на demo режим за Lowrance.
yavor_fish
новобранец
новобранец

Мнение от yavor_fish »

sub_eleven написа:... Това, до което достигнах като извод е, че ще си изключа fish символите за следващия път. Ще имам ли звуков сигнал(alarm) за риба ако го направя?
Точно на твоя модел не знам как е, но на други модели Гармин няма проблем. Изключваш Fish Symbols, но оставяш Fish Alarm включена. Като можеш да избираш големината на рибите, на които да реагира. Поне такива спомени имам от Гармин.
sub_eleven
новобранец
новобранец

Мнение от sub_eleven »

Направих първия успешен риболов тази вечер. Много съм доволен от сонара. Като се сетя преди на сляпо как ловях... :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”