Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Къде и какво кълве в момента.
naRiba.com

Форум

Язовир Тича 2014г.
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- ще става разбирач
Re: Язовир Тича 2014г.
Габрово адаш
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Във вододайната зона на Тича от години попада целия Ивановски ръкав и зоната малко преди бреговете под Сушина. Това, че до скоро Напоителни системи не са упражнявали контрол и не са гонили, е друг въпрос. Тъй като язовирът с построяването си е бил мислен само за поливна вода, но от 35 години дава питейна вода за Шумен, Търговище, Преслав и един куп села, сега има инициатива да се проектира и обособи нова санитарно-охранителна зона, която би трябвало да е с по-широк обхват. В това по принцип трябва да влезе забрана за посеви в някакв периметър около язовира (заради ползваните препрарати), забрана за паша на животни и изграждане на канализация в околните села, тъй като сега всички са на септични ями, а мръсотията с просмуква през почвата в язовира (това не виждам как може да стане, щото трябват много милиони). Специално за риболова не знам как ще е, но предполагам, че и района под Сушина ще попадне в зоната. Но това всичко би трябвало да се случи след години, ако изобщо се случи де.ilkata11 написа:За вододайната зона на язовира как и с какъв документ е определена. В много публикации от март месец пише, че не е обособена санитарно охранителна зона. В сайта на МОСВ има само за 4 язовира в България. По наредба само първа зона е забранена за посещения и тя е на 1км. от кулата.Някой ако знае нека сподели а не да карамо по спомени от соца.

http://radioblg.bnr.bg/shumen/post/1003 ... zal-v-sila" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.court-sh.org/os/dela/2012/00 ... 920612.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
"Съответен на събраните по делото доказателства е извода на съда, че в района на язовир “Тича” не е обособена санитарно-охранителна зона. Правилен е извода на съда, че след като държавата чрез своите органи в случая не е изпълнила задължението си по отношение на имоти публична държавна собственост, то няма как юридически съобразно императивните правни норми на Закона за водите, да се приеме, че има обособена санитарно-охранителна зона в язовир “Тича”, още повече да се определят поясите І, ІІ и т.н.. "
Ако първия линк е към репортаж на медия каквито от тази дата има много, то втория линк е от решение на окръжен съд Шумен който се уповава на реални документи, които да обособяват СОЗ на яз. "Тича" , а такива няма. Цитата който съм изкарал е от това дело на 15.02.2012г. което гарантира че до тази дата няма обособена такава зона и служителите на Напоителни системи не могат да извършват контрол.
Ако някой има някаква информация след тази дата да я публикува, иначе този казал друг чул не са актуални. Родом съм от Иваново и детството ми мина там, сега рядко ходя, но защо и този прекрасен залив да го оставим на бракониерите
http://www.court-sh.org/os/dela/2012/00 ... 920612.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
"Съответен на събраните по делото доказателства е извода на съда, че в района на язовир “Тича” не е обособена санитарно-охранителна зона. Правилен е извода на съда, че след като държавата чрез своите органи в случая не е изпълнила задължението си по отношение на имоти публична държавна собственост, то няма как юридически съобразно императивните правни норми на Закона за водите, да се приеме, че има обособена санитарно-охранителна зона в язовир “Тича”, още повече да се определят поясите І, ІІ и т.н.. "
Ако първия линк е към репортаж на медия каквито от тази дата има много, то втория линк е от решение на окръжен съд Шумен който се уповава на реални документи, които да обособяват СОЗ на яз. "Тича" , а такива няма. Цитата който съм изкарал е от това дело на 15.02.2012г. което гарантира че до тази дата няма обособена такава зона и служителите на Напоителни системи не могат да извършват контрол.
Ако някой има някаква информация след тази дата да я публикува, иначе този казал друг чул не са актуални. Родом съм от Иваново и детството ми мина там, сега рядко ходя, но защо и този прекрасен залив да го оставим на бракониерите
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Колега, това че няма Санитарно-охранителна зона с цел добив на питейна вода, е ясно на всички.
Тъй като обаче язовирната стена и околията й де факто са важна инфраструктура, има някакъв периметър, в който не се допускат външни лица (това разбира се, само на хартия
). А и тъй като на практика от язовира пият два областни града, смятам че е уместно поне непосредствено около водовземането да се охранява.

Вчера и днес риби няма,с изключение на дребни перки и платички на торен червей.На тежко нищо.Хищници от порядъка на 1000 гр. гомят дребни край брега. Язовира е пълен на макс .
-
- вече хвърля и на тежко
Да разбутаме малко темата. Някой може ли да сподели как е риболова в момента на тая локва, става въпрос за мирните риби, кажете нещо- стръв, захранка. Място задължително със сянка и удобно за палатки
-
- разбира нещата
интересно ми е ,някой да си сподели слуката ,ако е имал такава ,след земетресенията,и дали толкова много се влиаят рибите от тях. 

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Десетина теми по-надолу има тема Тича2015, а ти пишеш в миналогодишната тема. Във въпросната съм пуснал горе-долу прясна информация.