surfcasting в Гърция

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: surfcasting в Гърция

Мнение от G.Petkov »

Да,
И аз чета с интерес постовете в темата,
Особено тези на hris47.

Едва ли ще практикувам някога този риболов,
Но ми е интересно.

Чудесно е, че има колеги, които с готовност споделят знанията и опита си ! :D
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

G.Petkov написа:Да,
И аз чета с интерес постовете в темата,
Особено тези на hris47.

Едва ли ще практикувам някога този риболов,
Но ми е интересно.

Чудесно е, че има колеги, които с готовност споделят знанията и опита си ! :D
Радвам се ,ако с нещо съм ви заинтригувал,аз също с удоволствие следя вашите фото-импресий,''...чудесни са.От тях виждам че с годините бележите напредък,особенно в риболова на т.нар.''екзотики''--ханос,буканари,риба-юнкер,папагалчета.Там някъде мернах и нещо което много ми заприлича на лагопсаро,но не съм сигурен,не се вижда добре,прилича малко на кефал,с надлъжни жълти ивици.За консумация е много опасна,някъде четох че не е добре и с ръка да се хваща.Не се притеснявам за вас,виждам че редовно връщате съдържанието на емблематичната червена кофичка,но все пак.....който сам се пази и господ го пази.А това че няма да практикувате сърфкастинг,не е толкова важно --важно е да си прекарате добре на брега и да се забавлявате,което, както виждам ,умеете много добре.Поздрави и успех в предстоящия зимен риболов. :fishing10:
stefannankov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stefannankov »

@hris74 3-и или 4-и месец ме броят нов член на форума и не ми позволяват да ти отговоря на личното съобщение. Именно монтажа за лефер ме интересува с въпросната ампула, приеми че съм новобранка новозапален рибар - може ли да дадеш някакъв линк някъде или снимка... Дължина на повода ясно - едно след друго монофил и телен повод но как се закача въпросната ампула... Ципури , мурмури и пр. в Черно море няма поради ниската соленост, но и аз от известно време си мисля че има подходящи места из Варненско където да се пробва тая схема с лефера. Пробвам и аз с ключова дума bluefish deepwater rig australia ама не излиза такъв монтаж..
ianimar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ianimar »

Във всяко пакетче има шлауфка,прекарваш бидема през нея и след това слагаш ампулата на съответната дължина
ianimar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ianimar »

Темата е много добра,
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

ianimar написа:Във всяко пакетче има шлауфка,прекарваш бидема през нея и след това слагаш ампулата на съответната дължина
Точно така ,колега ,правилно си разбрал :smt038
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

stefannankov написа:@hris74 3-и или 4-и месец ме броят нов член на форума и не ми позволяват да ти отговоря на личното съобщение. Именно монтажа за лефер ме интересува с въпросната ампула, приеми че съм новобранка новозапален рибар - може ли да дадеш някакъв линк някъде или снимка... Дължина на повода ясно - едно след друго монофил и телен повод но как се закача въпросната ампула... Ципури , мурмури и пр. в Черно море няма поради ниската соленост, но и аз от известно време си мисля че има подходящи места из Варненско където да се пробва тая схема с лефера. Пробвам и аз с ключова дума bluefish deepwater rig australia ама не излиза такъв монтаж..
Колегата ianimar отговори на въпроса ти,колкото до Черно море.....преди година -две някъде четох че около Царево били забелязани ципури ,май от харпунджий,доколко е вярно --не знам,но тук през зимата мурмури,ципури ,дори лавраци навлизат в устията на реките и се качват доста нагоре,та затова в по-горни постове писах да се избират места в близост до източници на сладка вода.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

https://www.youtube.com/watch?v=IIcfb16RKBg -Един клип на Стефано Пасарелли -много уважаван в средите на сърфкастинга--особенно внимание обърнете на мястото избрано за риболов--къде започва прибоя и какво те4е в непосредствена близост.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

https://www.youtube.com/watch?v=2FQ9RqG46OQ --A това е Антони''Биг'' Лагутарели --за мен най-добрия грък в сърфкастинга. https://www.youtube.com/watch?v=9tiruYWc_0w И един съвместен риболов на Стефано и Антони на о-в Тинос
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

И понеже имам сега доста време искам да засегна темата за пръчките-за мен най - важната част от такъма за сърфкастинга.Много колеги ще кажат , ами не става ли с шаранските пръти--става ,разбира се ,когато морето е като тепсия.препича едно хубаво ,лятно слънчице,жената и децата събират тен а ние далдисваме със студена бира около пръчките и се чудим що не минава златната рибка.ДА...АМА НЕ...както казваше един журналист в миналото.Първо--в морето, както всички знаем,шарани няма(повечето са на брега :D :D ).И второ --както се казва--козата си иска...своето. На какво трябва да отговарят що-годе добри сърфпръчки--1--дължина 4,20-4,50м. ---2--акция--100-200; 200;250 дори и 300гр.бърз строй,за телескопите-на къса снадка,разстояние поне 70-90-см от макарата до първи водач.За триколенните акция от 200;250 гр.е напълно достатъчна,имайки предвид стегнатия им строй.Напоследък си пробиват път пръти с т.нар. ,,LOW RIDER,, водачи--красиви са ,но, ако се вдигнат водорасли,т.нар ''маля'' (коса)-при вадене нямат чистене,имате ли уловена риба със сигурност я губите Аз имам два ''VERSELI KOMODORO''--само си дадох парите.И не на последно място--какъвто и прът да ви хареса,винаги е добре да са два еднакви---когато се ползва трипод--прътите се балансират един друг.Имайте в предвид че за сърфкастинга най добрата стойка е трипода,само на него пръчките се подпират на две точки , докато при единичните стойки са във''въздуха'' и са много по-нестабилни при вятър.https://www.youtube.com/watch?v=33Nk2e9htPw&t=91s в този клип има доста неща на които съм обърнал внимание. :fishing6:
triatomov
новобранец
новобранец

Мнение от triatomov »

Здравейте и от мен колеги,
аз от около година се опитвам да практикувам този метод на риболов и темата ми е доста интересна.
Разполагам с пръчка Trabucco Andromeda Surfcast 150 -4,20м.При използуване на тежест 100гр и сардина за стръв замятането ми е много трудно, предполагам 50- 70м.Ако някой може да сподели някаква тактика при замятането ще съм благодарен.
stefannankov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stefannankov »

hris47 написа:https://www.youtube.com/watch?v=33Nk2e9htPw&t=91s в този клип има доста неща на които съм обърнал внимание. :fishing6:
Благодаря за л.с. Доколкото разбирам правят монтаж тип патерностер както на снимката
Beach-box-3.jpg
Само дето не ползваха троен вирбел а двоен, като вероятно на вирбела отива към тежестта, а клупа се закача към карабинка на лидер или основно влакно. Има ли предимство този монтаж, понеже на мен с тройния вирбел ми се струва по-сигурно отколкото накапан флуорокарбон с лепилце...? Като видях какъв метален конец ползват ми се изясни как може да стане. Мен ме объркваше понеже тук се продават едни зелени работи дето се ползват за щуки, при които не можеш да нанизваш така куки и щуротия. Ластичен конец се намира в БГ , ама тоя стоманения конец с покритието дето се топи...даже и в интернет магазините го няма. Чат -пат се вижда метален конец с кримпвачки дето се закрепя, но си е голо железо...
Иначе аз мисля че като за Черно море няма нужда от такива пръти с акция чак 200-250.Основната причина да се избере тежест над 100 гр. е силно вълнение и течение, което при големи морета и океани вероятно е чест случай , но при нас си мисля че в повечето случаи и тежест до 100 гр. ще върши работа, което е в обсега на една триколенна шаранджийска пръчка с 3,5 либри акция.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

triatomov написа:Здравейте и от мен колеги,
аз от около година се опитвам да практикувам този метод на риболов и темата ми е доста интересна.
Разполагам с пръчка Trabucco Andromeda Surfcast 150 -4,20м.При използуване на тежест 100гр и сардина за стръв замятането ми е много трудно, предполагам 50- 70м.Ако някой може да сподели някаква тактика при замятането ще съм благодарен.
Здравей,колега,с тази пръчка трудно ще хвърлиш по-далече--100гр. тежест +20-ина гр стръв и пръта ти е натоварен почти на max.Освен това съм сигурен ,че монтираш тежеста направо на основното влакно.Така при полет поради съпротивлението на въздуха ,стръвта остава далече зад тежеста.За това е добре да монтираш тежеста на отделен повод до 1м.това е когато се ползва долен монтаж.За максимални дистанций е доказания т.нар. монтаж на ''лифт''(телефериг).И все пак такива пръчки,акций 100-150гр. са за по-лек кастинг,предимно по-лека стръв и тежести.Въпреки че нашите магазини са изключително бедни откъм пръчки за сърфкастинг мога да ти препоръчам тези,като цена и качества са много изгодни http://nikulden.com/index.php?route=pro ... uct_id=497 ,за триколенните и Колмик Аура-420-250 за телескопите --това за съжаление е най-доброто ,което намирам при нашите търговци.И не на последно място търси клиповете на Роберто Перуджини и Нийл Маккелоу за техниките на замятане при сърфкастинга.Успех .
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

stefannankov написа:
hris47 написа:https://www.youtube.com/watch?v=33Nk2e9htPw&t=91s в този клип има доста неща на които съм обърнал внимание. :fishing6:
Благодаря за л.с. Доколкото разбирам правят монтаж тип патерностер както на снимката
Beach-box-3.jpg
Само дето не ползваха троен вирбел а двоен, като вероятно на вирбела отива към тежестта, а клупа се закача към карабинка на лидер или основно влакно. Има ли предимство този монтаж, понеже на мен с тройния вирбел ми се струва по-сигурно отколкото накапан флуорокарбон с лепилце...? Като видях какъв метален конец ползват ми се изясни как може да стане. Мен ме объркваше понеже тук се продават едни зелени работи дето се ползват за щуки, при които не можеш да нанизваш така куки и щуротия. Ластичен конец се намира в БГ , ама тоя стоманения конец с покритието дето се топи...даже и в интернет магазините го няма. Чат -пат се вижда метален конец с кримпвачки дето се закрепя, но си е голо железо...
Иначе аз мисля че като за Черно море няма нужда от такива пръти с акция чак 200-250.Основната причина да се избере тежест над 100 гр. е силно вълнение и течение, което при големи морета и океани вероятно е чест случай , но при нас си мисля че в повечето случаи и тежест до 100 гр. ще върши работа, което е в обсега на една триколенна шаранджийска пръчка с 3,5 либри акция.
Здравей,колега,явно с теб нещата се позатегнаха(в добрия смисъл на думата).Значи--дадох ти този клип за пример за да добиеш що-годе представа за какво иде реч.За мен този монтаж не е много правилен-защо--мисля ,че видя едно празно кълване и ако си забелязал как се е закачил този гофан,дето го хванаха,ще си отговориш защо.Помисли и ако не можеш да си го обясниш,тогава ще ти помогна.Само ще ти намекна че са големи късметлий ,че хванаха поне един.После-тези зелени работи ''дето се ползват за щуки''-са едни от най-качествените поводи за хищник-най -вероятно са''КАНЕЛЛЕ''--МУЛТИФЛЕКС--аз ги ползвам и досега съм много доволен -нямам изпусната риба заради некачествен повод.Лошото е че напоследък изчезват от пазара,та понякога ползвам и ЛИНЕА ЕФФЕ.Относно прътите--хайде да посмятаме--каква е максималната тежест на изхвърляне на една пръчка 3,5lbr --0,454gr x 3,5 /16=99гр--съотв. за 5 lbr.-142gr--e,сложи да кажем и поне 20-30 гр стръв за лефер и къде отиваме...Вземи предвид че темата е сърфкастинг в Гърция,но дори и тук няма толкова силни течения,изключая един два района-Халкида,Превеза-Актио и моста Рио-Антирио,и то само при прилив и отлив.Веднага ти давам и пример за да ме разбереш правилно--при равни метеорологи4ни условия--вятър 15-20км. и вълна от 2-4 бофор,без значение къде сме -Черно море,Средиземно или Атлантика,аз с моите тояги ще успея да риболовствам,а ти приятелю ще потропваш наблизо и ще чакаш да се оправи времето.Само че като се оправи времето и рибата ще се дръпне навътре.Така че приятелю шаранските са си шарански,сомските-сомски и т.н.не е случйно че производителите са си обозначили кой прът за какво е. :fishing6:
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

triatomov написа:Здравейте и от мен колеги,
https://www.youtube.com/watch?v=0wGQls_8zsw&t=22s изгледай внимателно това клипче и си направи изводи как да подобриш замятането си.Това е т.нар. ''pendulum''(махало),на пръв поглед изглежда трудно ,но с малко тренировки...
Последно промяна от hris47 на Сря Ное 08, 2017 1:41 am, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов в Гърция (от брега)”