Риболов "На косъм"

Модератор: sapuna

Публикувай отговор

Одобрявате ли го?

Анкетата свършва на Съб Сеп 22, 2007 9:47 pm

ДА
32
70%
ДОЛУ-ГОРЕ
8
17%
НЕ
6
13%

Общо гласове: 46

snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Toва е един от първите ми монтажи на косъм.Той е за две царевици и повдигач.Топченцата олово са задължителни.Първите две държат куката на дъното за да не я вдигне повдигача.Следващите държат влакното да не плува.Както забелязвате зат тежеста съм сложил 1м плетено влакно против миди.
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Този е същия,но за повече царевички.И куката е с ухо,и е на зепко.
Изображение
на този монтаж стръвта се слага нправо на куката.Не съм сложил топчета,но трябва да ги има.Куката е оунър с лопатка.
Изображение
Тази е на зепко с ухо.
Изображение
тази е на збко с лопатка.
Изображение
това е в аквариум между царевица.Трябвасамо да си представите,че когато пада в язовира част от куката ще бъде в тинята.
Изображение
а това е мой патент на самата кука отпред слагам топче олово,но го правя така че да се движи.Следкато рибата се закачи топчето да мръдне напред за да се хвани хубаво.Това което ми харесва при този монтаж е,че във водата плува само стръвта и рибата не се плаши.
Изображение
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Изображение

Не е моя снимката, но това е монтажа на който съм имал най-много успехи (не че са много :oops: ) е този.

Сичко е максимално опростено.Само долу ухото на косъма не оставям от покритието на повода.

Лично аз правя поводите между 12-25см.Предимно по къси,на по дългите не съм хващал нищо стойностно.

А на конкретния монтаж поводът е Снейк Байт на Кристон а куката на Род Хътчисън Грипа.Снимката е на http://www.***.com :wink: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
kosatkata
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kosatkata »

Утре ще снимам и аз моите монтажи и ще ги кача в галерията си че не знам как да ги поствам направо тук.Въпрос кък Калканчо.На този косъм с тази дължина колко царевици слагаш или по друг начин казано колко разстоияние остава от стръвта до куката.Иначе за дължината на повода на самата кука и аз се убедих че с по дългите поводи имам повече празни кълванета.И колегата Snegk е много прав с поставянето на оловни съчми по самия повод за да прилепва по дъното.След като си направих експеримент с първите монтажи на язовира установих че повода не ляга на дъното.Това може да се дължи и на материала от който го правя (плетено влакно на Баркли с дебелина 0.20).От следващия сезон ще пробвам със специализирани влакна за такива поводи защото нали знаете че едно нещо колкото по просто направено(без допълнително утежнение) толкова по ефективно и здраво.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

По принцип съм фен на 3те царевички, но този монтаж от снимката ако не се лъжа е правен за протеиново топче :oops: .

Но лично аз оставам не повече от 1,5см за предпочитане около 1см и все пак зависи много от язовира и от ситуацията.Говоря за растояние между най близкото зърно и куката.

П.С. Ако виждаш белия стопер на косъма, това е ограничителя на стръвта тоест стръвта трябва да е от него надолу,горе долу и аз толкова оставям.
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Eто малко снимки и от мен на монтаж с който аз ловя.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Kалканчо този монтаж е класически,но неми харесва това,че на самия възел влакното минава отгоре.Аз правя един много здрав,мисля,че е най здравия визел,там влакното минава под намотките,когато погледнеш куката се виждат само намотки.Немога да видя хубаво но и на Доко май е отгоре.За стръвта,царевицата може и да е до куката,но за топче е хубаво да има поне 5мм.между топчето и куката.Защото като погледнеш топчето то е по голямо от кукат и ако реши да плюе рибата топчето ще опира по устата на рибата и неможе да се убоде.За дилжината на повода,когато распъвам,колкото е по дълаг толкова по добре,по малко плаши рибата тежеста.И нищо не казахте за монтажа с оловцето на куката отпред.
boki
новобранец
новобранец

Мнение от boki »

Това с тежестта отпред нещо не мога да си го представя , какво точно представлява, къде слагаш оловото и как се предвижва, когато рибата погълне стръвта. Ще дадеш ли малко по ясни снимки от близо на този монтаж?
Благодаря ти предварително!
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Незнам защо не ми се виждат снимките. Явно нещо снимка.бг не е добре. Иначе snegk ако става на въпрос за монтажа на първата снимка не трябва ли шлауха на куката да е огънат на другата страна. Аз спазвам едно правило при ползването на шлаух че когато е извит края на шлауха трябва да е на една линия с острието на куката. Това го правя за да може при изплюване по лесно да се завърти и казачи леко за джуката. От там на сетне оловото си върше своята работа. :wink:
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

snegk написа:Kалканчо този монтаж е класически,но неми харесва това,че на самия възел влакното минава отгоре.Аз правя един много здрав,мисля,че е най здравия визел,там влакното минава под намотките,когато погледнеш куката се виждат само намотки.Немога да видя хубаво но и на Доко май е отгоре.За стръвта,царевицата може и да е до куката,но за топче е хубаво да има поне 5мм.между топчето и куката.Защото като погледнеш топчето то е по голямо от кукат и ако реши да плюе рибата топчето ще опира по устата на рибата и неможе да се убоде.За дилжината на повода,когато распъвам,колкото е по дълаг толкова по добре,по малко плаши рибата тежеста.И нищо не казахте за монтажа с оловцето на куката отпред.
Именно за това, че е класически имам най-много успехи на него монтаж.Това което е на този монтаж е типичен "възел без възел" от това по-здраво незнам на къде,но все пак лично за мене здравината не е основен фактор при влакната тъй като имам аванс :D .

Според мене ако като слагаш царевичка за стръв не оставиш косъм,по добре направо да я нанижеш на куката :roll: .

Относно твоя монтаж с топчето отпреде...немога да дам мнение защото не виждам добре снимката :roll:.

Малко пи прилича на Shot rig. Ето ти сайт да видиш снимка, че немога да я извадя тука. http://www.korda.co.uk/rigs/rigs.html - потърси shot rig.
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Момчета,Lead Core-a също ми го препоръчаха като добър вариант за да лежи повода на дъното.Снабдих се с него,но още не съм го пробвал.Когато това стане след няколко дни ще пиша отзиви.Става въпрос за ей това

:arrow: http://www.dynamitebaits.com/index.php? ... group=carp
СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Big^Fish написа:Момчета,Lead Core-a също ми го препоръчаха като добър вариант за да лежи повода на дъното.
Lead Core-a ще ти свали на дъното само линията преди повода, което никак не е без значение в определени ситуации, но ако самия повод си "плува" няма как да легне на дъното само защото ползваш Lead Core!
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Big^Fish написа:Момчета,Lead Core-a също ми го препоръчаха като добър вариант за да лежи повода на дъното.Снабдих се с него,но още не съм го пробвал.Когато това стане след няколко дни ще пиша отзиви.Става въпрос за ей това

:arrow: http://www.dynamitebaits.com/index.php? ... group=carp
За да ти лежи повода на дъното използвай специално влакно за поводи което има силиконово покритие отгоре. Аз ползвам на суфикс и съм много доволен и не е много скъпо. Според мен leadecore-а не е подходящ за поводи.
rikosheth
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от rikosheth »

Моят избор за този сезон

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Нищо необичайно, косъм, възел без възел...абсолютна класика която ми донесе доста риби до този момент..... :wink:
snegk, и аз съм любопитен да видя по добра снимка на монтажа с утежнената кука :roll:
Изображение
LIFE'S A GAME FISHING IS SERIOUS
snegk

Мнение от snegk »

Сщото като шот риг е само,че слагам топчето на куката и него стягам цялото а само в края да може да се движи свободно.Незнам как да настроя апарата да снима отблизо,ако някой знае да каже.Апарата е Самсунг.
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”