Иама ли любители на този вид риболов?
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
паци,много добре съм се замислял!Точно поради тази причина си взех гол телескоп,а не щека.
Но съгласи се с мен,че не е необходимо човек да се оборудва като състезател.Любител може да си купи щека и платформа на далеч по-нормална цена(все пак става вапрос за любителски риболов).
Разбира се,че всеки ще лови с такива такъми,за каквито му стигнат парите.
Но съгласи се с мен,че не е необходимо човек да се оборудва като състезател.Любител може да си купи щека и платформа на далеч по-нормална цена(все пак става вапрос за любителски риболов).
Разбира се,че всеки ще лови с такива такъми,за каквито му стигнат парите.
-
- вече хвърля и на тежко
Кво да ви кажа просто този риболов е super . От дете ходя за риба и си спомням първият ми директен , беше руски 4м. и тежеше доста ( от ония кафявите с оранжева капа4ка) не знам от кво беше направен. По някога си го преправях и му слагах вода4и и макара. Е откраднаха ми го и колко плаках само аз си знам ( бях на 12г.)
Минаха години и си купих обикновенна телескопи4на пръ4ка 3,30 и малка макара tica . E ОМРЪЗНА МИ да отида някаде да хвана 3 рибета и до мен да се настани някой пи4 с камшик и да им с4упи главите, а аз да гледам тъпо ( сега това ми се слу4ва с щекарите ама толква пари нямам ). та реших и аз да имам такова 4удо на техниката. По4нах с търсене в NETа и бях залят от инфо 4удех се кво да пра всеки изказваше резли4но мнение , което е напълно нормално. Тогава разбрах 4е, новия ми съсед има магазин за такъми, срам не срам право при него, 4овека се оказа много то4ен. Обясни ми вси4ко и на другият ден ми донесе 4 камшика 3 от тях по 7м и една осмица и ми показа неговия карболино 7,7м. (при споменаването на цената женами ми хвърли от онези любовни погледи при които всеки мъж дълбоко съжелява за онова сътбоносно "ДА" ) 4овека ми препоръ4а осмицата ама аз не та не , много била тънка (тапанар) и си взех 7м . Обясни ми 4е е на няква корейска фирма( фокус) и 4е са нова марка която сега пробива затова и цената и е по-нормална 90лв. Та тоя пи4 ми направи и отстъпка 20% така ми излезе 72лв. карбон 7м 335г готино а? Трябва да спомена 4е, болшинството от данните които пише на въдиците са доста неверни така 4е , не се доверяваите сляпо на надписите(в моя слу4ай не беше така ) виждал съм ДАМ на който пише 7м 380г. и след премерване се оказва 6,80 м. 470г. това важи в пълна сила и за другите такъми купуваш си влакно 0,12 мериш го с микромер и изненада то станало 0.15
за съжаление това е масова практика.Но това е тема за друг форум. Та така се сдобих с първият си модерен камшик , много съм доволен . Най голямата риба която съм хваштал с него е шаран 1.2кг. но кефа е неописуем . Просто друг вид риболов който не заменям за нищо. Сега събирам пари за осмица.
Мисля си 4е не е толква скъпо обурудването на мен ми излезе около 150лв. вси4ко, минимална цена за огромното удоволствие. ОГРОМНИ благодарности Росене

дай рибо рибо дай
- bobsana
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Абе всички сте оборудвани с телескопи започващи от 90 лв. и вярвам че се кефите много, защото моите са все куча марка не от карбон и твърдя, че удоволствието е огромно. Вярно имам всякакви размери 5, 6, 7, 8 м. и не съм слаб в ръцете. Може би е трябвало вместо да купувам 4 "дървета" да си взема една маркова карбонова 7 -ца, но пак казвам че удоволствието е голямо. Е ако искам 10 м. задължително е да бъде карбон, но засега не съм опирал до тези дефакто 4 метра разлика между 8 и 10 м. Телескопите ги ползвам и на реки и на язовири. Вече започнах да не си нося останалите пръчки, освен дънните. Е като заключение мога да кажа, че по мащаба на темата си личи много добре дали има привърженици този риболов.
- bigfisherman
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Значи опре ли се до 9 и 10 метра, задължително се отива на щека колега !!! Това е съвет от мен ...bobsana написа:... Е ако искам 10 м. задължително е да бъде карбон, но засега не съм опирал до тези дефакто 4 метра разлика между 8 и 10 м ...
Директен телеско си взимаш най-много до 8 метра, нагоре си е борба, независимо от модела и цената, кояте е еднаква със щеките на тая дължина.
Prav si za 9-ta metra,но при 9 метра се свалят и наставки в зависимост от това къде ловиш.До скоро мятах само на9 метра(Мавер...страшен),но да си призная открих за себе си болонезето 7 метра и вече много рядко ловя с директен.Щеката не ми харесва лично на мен..за язовир може би ,но за река само директен или болонезе...кофти е че сега само тук ги"ловиме"....bigfisherman написа:Значи опре ли се до 9 и 10 метра, задължително се отива на щека колега !!! Това е съвет от мен ...bobsana написа:... Е ако искам 10 м. задължително е да бъде карбон, но засега не съм опирал до тези дефакто 4 метра разлика между 8 и 10 м ...
Директен телеско си взимаш най-много до 8 метра, нагоре си е борба, независимо от модела и цената, кояте е еднаква със щеките на тая дължина.

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Алтернатива на щеката е голия телескоп(7,8 метра).Както някъде и форума бях казал - с парите за оборудване с една що-годе читава щека и разните там допълнителни "аксесоари" може да се вземат и то добри гол телескоп,болонезе или мач(а защо не и двете) и фидер.С последните "пособия" всяка ситуация е преодолима.А с щеката?Не може!
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
pet55,тъй като ме попита тук и аз ще отговоря тук а не в лично съобщение(накой да не се сърди,че правя реклама
).Телескопа ми е COLMIC - "Escape one",7метра,206 грама,с жило,но 370 лева.Наистина се чудех между 7 и 8 метра,но заложих на комфорта и избрах 7 метра.8 дори не съм разпъвал и не мога да ти дам съвет за за тази дължина.bigfisherman има добра 8-ца(виж в началото на темата).Той ми препоръча 8-ца,нямало да се изморя чак толкова и дава 2-метра в повече при риболов.След като имам няколко излета,като че ли и аз се замислям дали не трябваше поне да разпъна 8-ца.Така че ако ще си взимаш гол телескоп изчакай до Пловдивското изложение в началото на април.Там спокойно може да подържиш и 7 и 8 метра от разлияни фирми.Според мен една 6-ца(за дребна риба - уклей и др.) и една 8-ца са идеално решение.Сещам се и друго - по-удачен вариант са "whip" - овете,но са и по-тежки.Накрая - избора си остава само твой и след време ще ти стане ясно дали новата покупка ти харесва.

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
внимавай
Приятел,внимавай само като купуваш,наистина можеш да вземеш 7-ца и за 100 -150 лева но качеството на карбона е много важно.Имал сум възможност да наблюдавам поведението ма Мавер,Гарболино,Тубертини,Браунинг и честно да ти кажа най ми харесва Мавера но можеби е най -скъп,всяка марка си има серии и класове и това има значение ,не робуваи само на марката дано имаш възможност да пробваш и да усетиш тази която най ти пасва на тебе.pet55 написа:благодаря колега така и ще направя разпъвам 7 ца и 8 ца и която ми "проговори" за съжаление бюджета ми е до 250 лв.
но се надявам да ми стигне

-
- вече хвърля и на тежко
Re: внимавай
Взимай си осмица , аз съм ходил с прятел който ловеше с осмица на няколко метра от мен и съм си късал нервите с мойта седмица .jive написа:Приятел,внимавай само като купуваш,наистина можеш да вземеш 7-ца и за 100 -150 лева но качеството на карбона е много важно.Имал сум възможност да наблюдавам поведението ма Мавер,Гарболино,Тубертини,Браунинг и честно да ти кажа най ми харесва Мавера но можеби е най -скъп,всяка марка си има серии и класове и това има значение ,не робуваи само на марката дано имаш възможност да пробваш и да усетиш тази която най ти пасва на тебе.pet55 написа:благодаря колега така и ще направя разпъвам 7 ца и 8 ца и която ми "проговори" за съжаление бюджета ми е до 250 лв.
но се надявам да ми стигне
А, и ти си си приготвил добра сума за около 200лв. ще си вземеш читава осмица, са платформа ти ще си прецениш дали ти трябва, всичко е въпрос на възможности . Аз лично нямам . Взех си един стол с регулиращи се крака за 25лв. и ми върши чудесна работа .
Спор няма че, платформа е по-добре ма ако си решил да ставаш перфекционист незнам къде ще му излезе края .
Когато си взех мойта(335г) нямах ни стол ни стойка нямах търпение да я пробвам и лових 12ч. прав без да я оставям на земята , верно изкривих се ма си направих кефа . Както споменах по-горе всичко е въпрос на възможности(пари) и мускули

А, и да ги ръзпъваш и да не ги разпъваш на изложението няма как да разбереш кво ти пасва най-добре ТРЯБВА ДА ОТИДЕШ НА РИБА ДА РАЗБЕРЕШ кофтито е че, после няма връщане на зад.
Нали знаеш култовата реплика от Матрицата : No one can't be tell ,you have to seet for your self.
дай рибо рибо дай