Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
- Don4o_62
- учете се от него
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Престраших се вчера и отворих един буркан Доспатски гъби
викам квото е,изхрупах го за мезе със
и екстра ми дойде,как няма като гъбите хубави - борова манатарка и пачи крак - и рецептата хубава и така 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- Диканаров
- кандидат преподавател
Честит Имен ден на Данчо Михов! Да си ни жив и здрав и все така добронамерен и търпелив!

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Данчо, да те попитам, когато си направил ашладисване на пъпка през миналия август и ако на пролет пъпката се раззелени, какво се прави с останалата част от дървото-дивачка? Реже ли се стъблото или клона над прихванатата присадка? Правят ли се нови присадки? Ако се реже дивачката, кога и къде? Днес не отговаряй! Гледай си празника и гостите!
Време има мнооого след това! 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Честит ти празник Данчо - наздраве за твое здраве.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ч.И.Д. на всички, които празнуват днес. 

Късмет.Всичко е до късмет. 

- Диканаров
- кандидат преподавател
Да ви попитам. Четох, че бръшлян се захваща с резници. Че бива за стайно и външно отглеждане. Че бива няколко вида, по формата на листата и оцветяването им. Прочетох, че се слагали по три в саксията, че се режели с по 5-6 листа, че след време се вадели и се режели наново с по листо, от които парченца се оформяли разсадите с проявили се коренчета от въздушните такива! Че температурата трябва да е 18-20 градуса ! Че не е хубаво да са на слънце, а на засенчено! И други такива неща, но не разбрах, как се залагат тези резници в съдините с тор и пясък?
Сега ли да си отрежа резниците и да ги пазя в хладилник, до де на село температурите станат по-високи или мога и сега да ги вкоренявам? Имам желание да обвия с бръшлян южната и западната стени на колибата, та затова питам още, колко трябва да се на линеен метър разсадите? На каква дълбочина да ги засаждам? В началото как и колко да ги поливам, та по-бързо да израстат? Ако някой има представа моля да ме светне! Пък ще почерпя при рязане на лентата на "Обекта"! 

- Martin Mihailov
- учете се от него
Колега тоя змиярник кадеси решил даго правиш нети требе.На село кьщата се беше умотала цялата и отьрване нямаше докато нея сьборихме.С какволи него прьсках и резах спасение нямаше.А иначе никои него беше садил отнякаде самсе беше прихванал незнаино как.Ако все пак си решил даго прихващаш намери от някоя сграда и отрежи резници набодиги още сега товае диворастящо растение и няма начин данесе прихване.Но си слагаш таралеж в гащите.Да спомена че кьщата беше стара дане помислиш че заради брьшляна смея сьборили.
-
- Модератор
Диканаров, право ти казва колегата - доста негативи носи Бръшляна, когато ти "опакова" къщата. Не само, че ти събира всичкия прах през лятото, но и руши стените на всяка зидария.
Вкоренява се от всяко възелче при минимална влага и тези коренчета проникват дълбоко между тухлите. Можеш да прекъснеш развитието му само в началото, до като още разчита на основния си корен.
Ако все пак държиш на него - процедирай така, че все едно засаждаш дива лозичка. Или както му казваме директен сорт лозе. По-сложните процедури, които вероятно си чел са свързани с това, да се зададе декоративна композиция при развитието му.
Вкоренява се от всяко възелче при минимална влага и тези коренчета проникват дълбоко между тухлите. Можеш да прекъснеш развитието му само в началото, до като още разчита на основния си корен.
Ако все пак държиш на него - процедирай така, че все едно засаждаш дива лозичка. Или както му казваме директен сорт лозе. По-сложните процедури, които вероятно си чел са свързани с това, да се зададе декоративна композиция при развитието му.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Бат Весо,заеби тази екстра-чувай кво ти пее радиото от предните станции.
Гущер кът го подгони змията,по него се катери и търси дупка по прозорците,да се навре в някоя стая,
таралеж да мине,змията бяга след гущера,за по-дребните пълзящи да не ти напомням.
Само мечки не съм виждал по бръшляна,ама туй е защото не се въдят лъвове тъдява.
Преди години на един шеф му ги казвах тези приказки,ама зеленото победи тогава,
не ме питай после колко гадини съм гонил из стаите му.
Гущер кът го подгони змията,по него се катери и търси дупка по прозорците,да се навре в някоя стая,
таралеж да мине,змията бяга след гущера,за по-дребните пълзящи да не ти напомням.
Само мечки не съм виждал по бръшляна,ама туй е защото не се въдят лъвове тъдява.
Преди години на един шеф му ги казвах тези приказки,ама зеленото победи тогава,
не ме питай после колко гадини съм гонил из стаите му.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
Благодаря за съветите приятели! Мислех да засенча от юг и запад колибата, но ме разубедихте!
Данчо, може да си забравил приятелю, че те питах как се процедира с онези части от дивачката, когато си правил присадка "на листо" или "пъпка" и са се прихванали? Ако не те затруднявам много , моля дай съвет! Миналото лято пробвах да ашладисвам едни дивачки череши с класни хрущялки и сега напролет ще видя какво е станало. Има ли прихванато или ще пробвам отново. Ако има прихванато, над него да режа ли дивачката или не и кога да режа, ако трябва! То аз съм само на основният ствол пробвал да присаждам де! Дърветата са по около 3м. високи, а присадките съм пробвал на 1.5м. И още нещо, при крушите пак ли така се прави "на листо", че при тях си е проблем да направиш калема. Много са възлести и къси едногодишните издънки и не си личи пъпката. Тя пак ли е в основата на листото?
Данчо, може да си забравил приятелю, че те питах как се процедира с онези части от дивачката, когато си правил присадка "на листо" или "пъпка" и са се прихванали? Ако не те затруднявам много , моля дай съвет! Миналото лято пробвах да ашладисвам едни дивачки череши с класни хрущялки и сега напролет ще видя какво е станало. Има ли прихванато или ще пробвам отново. Ако има прихванато, над него да режа ли дивачката или не и кога да режа, ако трябва! То аз съм само на основният ствол пробвал да присаждам де! Дърветата са по около 3м. високи, а присадките съм пробвал на 1.5м. И още нещо, при крушите пак ли така се прави "на листо", че при тях си е проблем да направиш калема. Много са възлести и къси едногодишните издънки и не си личи пъпката. Тя пак ли е в основата на листото?
-
- Модератор
Пак можеш да го изпълниш като идея, но вместо Бръшлян, можеш да боднеш 2-3 диви лозички. Много домакини си мислят, че е някакъв вид цвете и ги използват за зеленина.Диканаров написа: ... Мислех да засенча от юг и запад колибата, но ме разубедихте!
Диканаров, не съм те забравил, но тази промяна в сайта ми създаде проблеми. Вчера ти написах дълъг пост, но нещо се бъгна в сайта и поиска отново да се регна и после пак и пак.
Черешата е лесна - правиш си нормалната резитба на пролет. Когато присадката се развие явно и добре, първо сваляш превръзката и оглеждаш зарастването на мястото. Ако има макар и малки пукнатити, в бъдеще там може да се прекърши и ще правиш ново присаждане. Ако мястото е срастнало добре, премахваш на около 10 см. отгоре. Раната се покрива с фитопаста с цел да не влизат бактерии и вируси. Ако по вашия край не се продава, запечатваш с марля и восък от свещ.
Едва през следващата година ще премахнеш този излишен чеп.
Крушата обаче се присажда на кози крак или пъпка. Най-добре е на пъпка. Дано има някой да ти покаже. Ето ти един линк за информация : http://agronet.bg/agro/seeds/1626-prisa ... irane.html
- Диканаров
- кандидат преподавател
Да си жив Данчо за съветите! Това "дива лозичка" какво е? Вид лоза или друго пълзящо растение? Трябва ли да му правя някакво укрепване за да расте по стената? Мрежа или въженца или не е нужно? По тях няма ли пак да пълзят разни гадинки , както при бръшляна?
За присадката на черешите, разбирам, че трябва дивачката да се отреже на 10см над добре развили се вече присадки! Аз си имам от баща ми останали три кутийки с някакъв купешки овощарски гъст крем. С него намазах срезовете на кората, след като напъхах калема с пъпката и листото, а после стегнах със скоч ствола на дивачката около присадката. Какво съм направил ми е много интересно!
За присадката на черешите, разбирам, че трябва дивачката да се отреже на 10см над добре развили се вече присадки! Аз си имам от баща ми останали три кутийки с някакъв купешки овощарски гъст крем. С него намазах срезовете на кората, след като напъхах калема с пъпката и листото, а после стегнах със скоч ствола на дивачката около присадката. Какво съм направил ми е много интересно!
-
- Модератор
Всички известни ни културни сортове лози се присаждат върху дива лоза. Известни са още като директен сорт, сиреч бучкаш директно в земята и се прихваща. Почти не се нападат от мана, но са единственото средство срещу Филоксера-та.Диканаров написа: Това "дива лозичка" какво е? Вид лоза или друго пълзящо растение?
При някои видове гроздето е средно качество и става и за вино. Една сводеста или вертикална конструкция на метър от къщата ще ти пази доволно сянка.
При Череша-та си направил една мъничка грешка, но човек се учи. Присаденото място се увива с рафия, но такава от години липсва. Това ти си го сторил със скоч. Не е подходящ за целта, тъй като при срастването мястото се удебелява и превръзката трябва да е разтеглива и да не пречи на този процес. Добър заместител на рафията в днешно време е силиконовата лента, която се използва за уплътняване на водопроводните фитинги. Сиреч - заместителя на конопените кълчища.
Имал си овощарска замазка - точно за нея споменах по-горе.
-
- разбира нещата
Данчо ,при нас на това дето викаме дивачка(дива лоза),почти не дава грозде,дава реса която е силно ароматна ,като цъфне,но грозда е с много дребни зърна ,рехав и безвкусен.самото растение върви буйно ,типично за диворастящо,а листата са подобни на мерлото,dantho.mihov написа:Всички известни ни културни сортове лози се присаждат върху дива лоза. Известни са още като директен сорт, сиреч бучкаш директно в земята и се прихваща. Почти не се нападат от мана, но са единственото средство срещу Филоксера-та.Диканаров написа: Това "дива лозичка" какво е? Вид лоза или друго пълзящо растение?
При някои видове гроздето е средно качество и става и за вино. Една сводеста или вертикална конструкция на метър от къщата ще ти пази доволно сянка.
При Череша-та си направил една мъничка грешка, но човек се учи. Присаденото място се увива с рафия, но такава от години липсва. Това ти си го сторил със скоч. Не е подходящ за целта, тъй като при срастването мястото се удебелява и превръзката трябва да е разтеглива и да не пречи на този процес. Добър заместител на рафията в днешно време е силиконовата лента, която се използва за уплътняване на водопроводните фитинги. Сиреч - заместителя на конопените кълчища.
Имал си овощарска замазка - точно за нея споменах по-горе.
за тези сортове дето са 'бучкат" ,сигурно имаш в предвид видовете отели и тези дето им викат "румънска пръчка"-"забий пръчка " пий вино
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Диканаров
- кандидат преподавател
Ахааа! Ясно! На село има едни лози с не нарязани листа, на които комшиите им викат "липа"! Те са с едни малки, къси гроздчета, някои са с обикновен вкус, но други са много ароматни. Има такива и бяли, и розови, и червени. Не ги пръскат и не ги лови болест! От тях си бера листа, та си затварям в буркани за сърмички. Казват комшиите, че били "отел" Може би са, а може и да са именно дивачки, за които пишеш ! Не знам! Така съм ги приел. Отел, отел! Трябва да измисля някаква конструкция! Това "рафия" не знам какво е и къде се предлага, но силиконова лента за водопровод имам. Та ако не са се прихванали присадките, следващите ще са по указанията! Благодаря! Трябва да ми дойдеш напролет-лятос или есенес на "инспекция"! То може да се съберете и цяла комисия с капитан Киро, Дончо, Павел, Мартин, Дельо! Ще ми е драго да ви срещна!