Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Матеев-блазе ти.
Там където аз събирах днес-преди мен бяха минали-доста хора,виждах изрязаните гъби и пънчета,„
и отъпканата трева.
Който е пръв-най добре събира.
Но Гората е Голяма,времето ни е кът-за съжаление.
Ако отидеш на 5 дневен преход тия дни-както ходим за риба,ще ти трябва Ремарке за гъбите които може да събереш.
Там където аз събирах днес-преди мен бяха минали-доста хора,виждах изрязаните гъби и пънчета,„
и отъпканата трева.
Който е пръв-най добре събира.
Но Гората е Голяма,времето ни е кът-за съжаление.
Ако отидеш на 5 дневен преход тия дни-както ходим за риба,ще ти трябва Ремарке за гъбите които може да събереш.

Риболовци.
Vid написа:Вчера попаднах на тази статия, не зная доколко е истина, ама все пак... http://www.blitz.bg/news/article/367689" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
Вид аз попадам такива статии,ако нещо не знам и го потърся в Гугъл търсачката.
И копирам първите резултати.
Нали се сещаш-че те -не са Адекватни по всички въпроси.
Но всеки си преценява-в нета всеки може да напише всичко.
В Бг -преса или не Преса е вярна само Датата-така ни Бъзикат Сърбите.

Риболовци.
Днес заснех в реална среда гъби които Аз не събирам.
Дядо ми ме е учил тая-да не я пипам,щото била двойник на манатарката.
Снимката е моя-не я крада от нета-тогава бях-на 10 години хлапе.
Същата гъба на друга снимка.
Лошото е че Дядо ми си отиде отдавна-и не издаде книга-нямаше време,пък можеби и желание,
по комунизма.
Снимката е моя-не я крада от нета-тогава бях-на 10 години хлапе.
Същата гъба на друга снимка.
Лошото е че Дядо ми си отиде отдавна-и не издаде книга-нямаше време,пък можеби и желание,
по комунизма.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- Vid
- кандидат преподавател
Люс, само ако имаш здравословни проблеми, не ползвай Гугъл търсачката, щото она ще се учуди, как още не си се споминал...lusienn написа:Вид аз попадам такива статии,ако нещо не знам и го потърся в Гугъл търсачката.

Сорри, за спама..
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Една от тези е. http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_11.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;lusienn написа:Днес заснех в реална среда гъби които Аз не събирам.
Не е смъртоносно отровна, но все пак не е за ядене. Явно дядо ти е разбирал от гъби
Големи добиви и страхотни снимки.....
Това лято нямах много време за гъбобер, но хубавото е, че и гъби нямаше.
Тази събота обаче не се стърпях и излязохме рано край София, че да изпреварим и дъжда. Попаднахме на едно огромно сечище, цялото в сърнели - като полянка с нацъфтели цветя. Жалко, че не се сетих да снимам. За 2 часа набрахме големи количества сърнели. Доста едрички бяха, много екзепляри стигаха 30 см. Тук-там сред тях на групи имаше и елегантни.
На другия ден съседа ходил на същото място - по-рехавко са били, но и той се върна с 2-3 кофи.
Който има желание, да скокне - свалих координатите от google map 42.609210, 23.564686, по пътя за Нови хан, малко след комплекс София Студиос. Аз казвам "сечище", но там по-скоро са изсечени храстаци и ниски дървета. Пътят след отбивката е приличен, насипан тук-там с камъни.
Тази събота обаче не се стърпях и излязохме рано край София, че да изпреварим и дъжда. Попаднахме на едно огромно сечище, цялото в сърнели - като полянка с нацъфтели цветя. Жалко, че не се сетих да снимам. За 2 часа набрахме големи количества сърнели. Доста едрички бяха, много екзепляри стигаха 30 см. Тук-там сред тях на групи имаше и елегантни.
На другия ден съседа ходил на същото място - по-рехавко са били, но и той се върна с 2-3 кофи.
Който има желание, да скокне - свалих координатите от google map 42.609210, 23.564686, по пътя за Нови хан, малко след комплекс София Студиос. Аз казвам "сечище", но там по-скоро са изсечени храстаци и ниски дървета. Пътят след отбивката е приличен, насипан тук-там с камъни.
И аз, дет се казвало, "барабар Петко с мъжете"
Ама наснимах ли се днес?! 
Подробности от излета - по-късно. И въпроси ще задавам към по-запознатите. Само да отметна едни мероприятия... Селска му работа - край няма.

Подробности от излета - по-късно. И въпроси ще задавам към по-запознатите. Само да отметна едни мероприятия... Селска му работа - край няма.
Вчера много ми се услади псърнелата сърнела.
Днес пак проверих една близка дестинация.
Досега съм събрал над 50 сърнели и 20 пресни печурки.
Днес пак проверих една близка дестинация.
Досега съм събрал над 50 сърнели и 20 пресни печурки.

Риболовци.
Здравейте, днес бях по работа до Годеч и на връщане прерових гората наоколо.
Резултата 4-5 големи неотворени сърнели, няколко големи печурки и тонове гъби, които не познавам. Моля за определение, само съм ги снимал.
Резултата 4-5 големи неотворени сърнели, няколко големи печурки и тонове гъби, които не познавам. Моля за определение, само съм ги снимал.
Снимки 1 и 3 според мен са от род Гълъбки, като първата нищо чудно да е Бясна гъба. Снимка 2 - прилича на двойника на рижийката - отровна млечница, но като си я снимал само отгоре не съм сигурен. Погледната отстрани, ако по ръба на шапката е имала люспици като мъх почти - тя ще да е. Тая бялата (сн.4 и 5) не я знам.
За Сърнелата от по-горе няма съмнение нали? Имам няколко, да мятам в тигана?
Тези в тигана ги определям като печурки, миришат на такива, не жълтеят. Някакви възражения?
Накрая още едни, дали са масловки? В борова гора ги събрах, заедно със сърнелите.
Тези в тигана ги определям като печурки, миришат на такива, не жълтеят. Някакви възражения?
Накрая още едни, дали са масловки? В борова гора ги събрах, заедно със сърнелите.
Че са печурки спор няма. За миризмата - оттук не мога да помогна.
Масловки са. Бели кожицата отгоре, махай дунапрена на по-дъртите и... по направление!
Имай предвид, че доста вода пускат и няма да остане кой знае колко в чинията.

Масловки са. Бели кожицата отгоре, махай дунапрена на по-дъртите и... по направление!

Имай предвид, че доста вода пускат и няма да остане кой знае колко в чинията.
И дойде време, докато жената хлопа тенджери и тигани, да кача някоя снимка и да питам и аз кое какво е...
От сутринта е крива, щото продумах "гъби"... и отсече: Вземай маймуните с тебе, инак...
И ги взех: Тук не се вижда баш-маймунячето, щото е от по-тежка категория и все се назлъндисва назад, но и то иде.
Ей ги и първите непознати гъби: Като се заредили на хорца (то не е хорца, ами хорища): и се вият пътечките им хем по ливадите наоколо, хем под дъбовете и буките. Така и не разбрах какви са.
Петков, дето ме питаше яре гъба яде ли - да види:
Е, тука същите в близък план да ги гледате всички и да познавате: Закачих я на трънка - да я снимам, че диванетата не оставят материала да позира. В мокро време отгоре е лигава.
Та, по ливадата, през дерето и хайде - в гората. Тук маймуните развенчаха пред очите ми мита, че коза отровна гъба не бутва. Посегнах да щракна поредната бяла мухоморка с все волва и прочие белези, а едното ми я измъкна от ръката и я налапа. Гризна от шапката, пусна останалото , ама отхапаното си го сдъфка и защипало от дъбовата шума, си го преглътна без да му мисли. Сега аз имам да му мисля, ако до ден-два се тръшне...
От сутринта е крива, щото продумах "гъби"... и отсече: Вземай маймуните с тебе, инак...
И ги взех: Тук не се вижда баш-маймунячето, щото е от по-тежка категория и все се назлъндисва назад, но и то иде.
Ей ги и първите непознати гъби: Като се заредили на хорца (то не е хорца, ами хорища): и се вият пътечките им хем по ливадите наоколо, хем под дъбовете и буките. Така и не разбрах какви са.
Петков, дето ме питаше яре гъба яде ли - да види:
Е, тука същите в близък план да ги гледате всички и да познавате: Закачих я на трънка - да я снимам, че диванетата не оставят материала да позира. В мокро време отгоре е лигава.
Та, по ливадата, през дерето и хайде - в гората. Тук маймуните развенчаха пред очите ми мита, че коза отровна гъба не бутва. Посегнах да щракна поредната бяла мухоморка с все волва и прочие белези, а едното ми я измъкна от ръката и я налапа. Гризна от шапката, пусна останалото , ама отхапаното си го сдъфка и защипало от дъбовата шума, си го преглътна без да му мисли. Сега аз имам да му мисля, ако до ден-два се тръшне...
- кирил великий
- разбира нещата
За рижиките от вчера - те бяха две кила и половина точно. Такова количество ще го изядем семейно до събота или неделя. Ей го днес си загубих времето на риболов и не съм ял, но още снощи ги оставих в тенджера с вода - добре подсолена - да се варят четиридесет минути.

Последната снимка е получената заготовка за салати, която се съхранява в хладилника. В случая е в голямо сито и пак си тежи две кила и половина, но е с намален обем. С решетъчна лъжица се вади от количеството в чиния, полива се с ябълков оцет - наше си производство, което се съхранява в големи стъклени тумбести шишета. Полива се и с олио, поръсва се с черен пипер и така става на салатка за мезе. Или от заготовката се нарязват гъби и се правят на омлет с яйца, или на рижики с ориз с масло на фурна. Като ми донесат по-голямо количество, ще снимам и как правя бурканите - сега няма сми.

Последната снимка е получената заготовка за салати, която се съхранява в хладилника. В случая е в голямо сито и пак си тежи две кила и половина, но е с намален обем. С решетъчна лъжица се вади от количеството в чиния, полива се с ябълков оцет - наше си производство, което се съхранява в големи стъклени тумбести шишета. Полива се и с олио, поръсва се с черен пипер и така става на салатка за мезе. Или от заготовката се нарязват гъби и се правят на омлет с яйца, или на рижики с ориз с масло на фурна. Като ми донесат по-голямо количество, ще снимам и как правя бурканите - сега няма сми.
Последно промяна от кирил великий на Чет Окт 15, 2015 7:11 pm, променено общо 4 пъти.