Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от tomov-1 »

Люси, да ме прощаваш! Горите борови, за които говоря са засаждани по татово време. Няма дърво под 20 метра високо и под 40 см в диаметър. На рижийката не и пречи ни храсталак (къпинаци бол), ни бурелом. Дразни ме само това, че като паднат температурите нощем и си сменя цвета на шапката, та не винаги са ми такива ярко оранжеви красавици в бурканите, но пък на вкус... Мммм! Пръстите да си оближеш!
За слънце - не знам дали им трябва. Знам обаче, че сега земята е топла и има влага. Дори слана да мине, пак ще никнат като луди, ако не ги пресече някой студен вятър и не падне дебел сняг. Лани (миналата есен) заваля снега на 25-ти октомври, но се стопи набързо за 2 дена, а аз последно манатарка откъснах на 11-ти ноември.
Такива ми ти работи...
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Томов-ти си говориш за твоя район.

Аз-нямам точно определен,ставам закусвам пия кафе,тоалет-и тръгвам-на където си поискам.

Целия ден обикалям район около 30 км-гори и поляни Бол.

Рижинката-е непретенциозна гъба-щото е Жилава.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lusienn

Мнение от lusienn »

Е сега мернах и други идеи за готвене на Рижинката.

:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=kjcuG3Lc ... e=youtu.be" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; .

Миналата неделя ги напипах в една млада Борова горичка с храсталаци около нея,

ако не беше толко трудно проходимо можеше эсам да набера около 200 кг.

Риболовци.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Да, говоря за моя си район, Люси. Но не считаш ли, че тук има хора за които "и тръгвам-на където си поискам" е химера?
Като рече някой да отсече "Те - в такава и такава гора, по такова и такова време расте еди коя си гъба" и аз започвам да се чудя как с тоз моя акъл съм се прибрал с едни армагани от съвсем различни на описаното места...
За рижийката, ако говориш за Жилава в смисъл на непретенциозност откъм климатични условия и ареали - съгласен съм. Навсякъде у нас я има, особено сега.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

tomov-1 написа: Пробно спретнахме и 5 буркана със зеле и морков (на Диканаров мезето да опитаме ;)).
абе и аз направих някой и друг буркан мешана скара от на Борката рецептата и стана по каталог,на външен вид де :D и ги гледам,гледам как узряваха всеки час и ден :D и вече са готови,ама пусто шубе да отворя и опитам :lol:
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Don4o_62 написа: и аз направих някой и друг буркан мешана скара от на Борката рецептата и стана по каталог...
Колега, аз ли недовиждам вече или не ще да я пусне в ефир Борката таз рецепта?!
Прати ми я на лични, ако може!
Тъкмо съм ги сбрал 5-6 вида гъби...
lusienn

Мнение от lusienn »

Я вижте тая гъба Рижинката-не стига че и е сезона но и като я ядеме ни предпазва от Болести.

:arrow: http://esmastif.ru/celebnie-gribi/315-r ... kulez.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

Аз на Руски разбирам-нали учехме като малки,дъщерята не може да го разбере,ели поне така ми казва.Учи Разширен Френски и Английски.

Та Томов-на Гъби се ходи и с Влак бе приятелю,и с Автобус-дядоми така е почнал.

Риболовци.
tomov-1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tomov-1 »

Ха-ха-ха!
Дядо ти не е имал на главата си стадо маймуни, бе Люси! И мижавата ми пенсийка...
Ей, че ме разсмя, човеко!
Наздраве!
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Днес се разходих за малко по ливадите около София - имаше повече челадинки и малко от полските печурки. Едва събрах около килограм от печурките.

Студено, пронизващ вятър, гъбки малко, конкуренция - много :D !

Една бабка редовно ми ходи по ливадките и подстригва челадинките с една голяма крива ножица :lol: !
Виждам я редовно, даже веднъж я возих до София с две препълнени торби с гъби!
Продавала някъде челадинките - да изкара някой лев към мизерната си пенсия!
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

tomov-1 написа:
Don4o_62 написа: и аз направих някой и друг буркан мешана скара от на Борката рецептата и стана по каталог...
Колега, аз ли недовиждам вече или не ще да я пусне в ефир Борката таз рецепта?!
Прати ми я на лични, ако може!
абе и аз не я виждам тук :roll: а чужди рецепти,чужди риби и чужди булки,не пращам и не барам :D затова си му пиши на лични,лично да ти я прати
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Здравейте приятели. След двата дни дъжд и понижение на температурите, днес реших да отида до гората на щастието, да видя какво да очаквам след тези два дни. Днес слънцето се раздаваше щедро и отрано. Понеже бях с нагласа за разходка, тръгнах чак към 17ч и знаех, че разполагам с около 90 мин. Въпреки промяната на времето и варварските набези, които видях в понеделник, се оказа, че гъбите си растат, щом са си решили и поне тези 2 студени дни (и най-вече нощи) не са ги уплашили въобще...

Най-накрая и аз открих първата ми есенна булка за тази година, а и първа въобще за 2015та.
Изображение

Общо две булки открих, но манатарките бяха много и главно първо качество!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

18:30 минаваше и в гората се смрачи. Започнах да виждам, като нормален човек с неизострено към манатарки зрение, тоест можех да различа манатарките само ако са поне колкото юмрук и в радиус до 3 метра от мен. Каквото можах - видях.

Изображение

Крайният резултат:

Изображение

По Кюстендилско горите (и пунктовете) са препълнени с манатарки, рижики и сарнели. Намират се и булки. В моята гора е пълно с хлебни манатарки, които за мой огромен късмет тукашните пунктове не купуват и съответно конкурентите не ги познават и събират. Хлебната манатарка има едно очеизбождащо предимство: много по-трудно и рядко червясва и запазва твърда консистенция до последно. Така, че с радост я събирам дори и някой да я е откъснал или ритнал преди мен.
Когато излязох към 19ч от гората, луната отдавна бе заменила слънцето. Имах около 1600м ходене до шосето. Докато ги изминавах, си дадох сметка, че гъбите ми са доволно тежки от падналите дъждове. Това ме наведе на мисълта, че при цена от 5 лв за кг 1во и 3 лв за 2ро качество, при заредения ми фризер и невъзможност за сушене, може да взема някой лев, колкото да не съм капо през тази година. Приемам за голям грях да продавам манатарките, но пък в същото време много обичам да продавам вода на пунктовете, така че си избих комплекса от пълната липса на прогизнал пачи крак през лятото. Оказа се, че съм набрал 6 кг за пункта, но още толкова си оставих и разпределих по равно между вечерята, утрешната такава и двама приятели.
Това е днешната хроника. Утре ще се разходя до една друга гора, а в днешната ще се върна отново след 2 или 3 дни с надеждата нещо и да поизсуша през другата седмица.
Хубава неделя и намерете време между горите да прескочите и до урните... :)
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Вчера и аз се разходих малко, Стара планина от към Софийското поле, гъби има, но и гъбари мнооооого. Когато аз отивах към гората, те вече се връщаха :D !
Но, когато познаваш местата, все нещо остава и за теб :wink: !
Имаше сърнели, масловки, гълъбки и първите за сезона рижики. Само една габърова манатарка намерих, но и нямах време и сили да се преборя с високите склонове, където растат.
Извинявам се за лошите снимки, но си забравих фотоапарата, а телефона беше със замъглена камера.

Изображение

Имаше и от дребните сърнели, но нещо ме кара да ги отбягвам, въпреки че тези бяха с диаметър на шапката около 18 см,

Изображение
N.Dimitrov
фен клуб-скобар

Мнение от N.Dimitrov »

Аз не съм типични гъбар, даже много хора в тази тема не ме харесват но както и да е.
Реших и аз да посъбера малко гъби, понеже не познавам многото видове реших да търся дървесни гъби, най-вече събирам кладница защото я познавам и знам къде расте при нас. Отидох на мястото но кладница нямаше, гъби имаше много но от друг вид, и преди съм брал от тях и ги познавам но незнам наименованието им ,предполагам знаещите ще кажат. Това не са гъбите с най-големите вкусови качества но аз съм доволен, за 2 часа разходка събрах доста гъби, ето и малко снимки.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Тополова припънка! Отлична за мариноване и мезе за ракийката през зимата!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Mega
новобранец
новобранец

Мнение от Mega »

Колеги, това коя Сърнела е? По-малка е от голямата и не расте в гора, или до нея, а на поляна? Да ги мятам ли в тигана? ;)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”