Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Don4o_62
- учете се от него
Re: Има ли гъбари?
аз тая сърнела ще я метна в тигана и направо у тъщата да я опита 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
N.Dimitrov написа:Аз не съм типични гъбар, даже много хора в тази тема не ме харесват но както и да е...
С този пост вече си харесван, поне от мен

Още повече и Диканаров определи гъбите като добри!
От две години се каним с него да идем за тополови припънки по коритото на р.Искър, ама все много работа!
А съм любопитен за тази гъба - никога не съм я събирал и опитвал.
- tcekata
- вече хвърля и на тежко
Mega написа:Колеги, това коя Сърнела е? По-малка е от голямата и не расте в гора, или до нея, а на поляна? Да ги мятам ли в тигана?
Преди няколко дни и аз попаднах на подобни сърнели, на една поляна покрай гората. Имаше доста от тях, бяха с нормални размери, но поради оцветяването на шапката ги подминах. Бях набрал достатъчно количество гъби, инак можеше и да ги прибера. Племенника ми дори намери една голяма сърнела.
Днес попаднах на едни млади, все още неразвити, не такива каквито съм свикнал да намирам:
Пък може и да се окаже че са някакъв друг вид.
На местата, които посетих днес, предимно дъбови гори, имаше доста влага, но може би поради ниските температури, пресни гъби почти нямаше. Намерих няколко стари манатарки, доста нагризани, но без червеи:
Покрай гората, положението беше малко по-розово. Намираше се по някоя млада гъба.
Малкото читави манатарки намерих на една поляна под един самотен дъб:
Попаднах и на "епилирана" отровна млечица. Наистина дъжда отмива власинките по нея:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- фен клуб-скобар
Радвам се ,че е така, даже за да затвърдя новото ти мнение ще се извиня отново.G.Petkov написа:N.Dimitrov написа:Аз не съм типични гъбар, даже много хора в тази тема не ме харесват но както и да е...
С този пост вече си харесван, поне от мен.
Още повече и Диканаров определи гъбите като добри!
От две години се каним с него да идем за тополови припънки по коритото на р.Искър, ама все много работа!
А съм любопитен за тази гъба - никога не съм я събирал и опитвал.
Припънките съм ги прал по коритото на Вит в едно старо сечище, всяка година има гъби там и си ги бера от време на време, даже на същите места след някоя седмица очаквам и кладница да посъбера. Иначе на вкус не е кой знае какво, то много зависи и от начина на приготвяне, днес ги запържих и задуших с лук-добри бяха, а утре съм решил да ги мариновам и в бурканчета. Не знам само ако оставя някоя във фризера дали ще са добри за ядене след това?
- Don4o_62
- учете се от него
БРАВО Плевенски,само така,я как хубаво показваш и пишеш,а не като предишните заядливи постове дето за какво бяха и ти не знаеш 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- новобранец
Здравейте,
Моля да ми отговорите какви са гъбите на снимките.Първите две снимки са на една и съща гъба. В събота набрах една кошница рижики в боровите горички около София. Добре е но не е като миналата година. Благодаря предварително на знаещите за отговорите.
Моля да ми отговорите какви са гъбите на снимките.Първите две снимки са на една и съща гъба. В събота набрах една кошница рижики в боровите горички около София. Добре е но не е като миналата година. Благодаря предварително на знаещите за отговорите.
Колега Alexandar1, не знам за сн.1 и 2, но сн. 3 прилича на тази:http://manatarka.org/russula-torulosa/
само дето в описанието и е посочено, че расте под борове, а аз и днес я срещнах в дъбово-букова гора. Най-близките борове (и изобщо иглолистни) са на поне 5 км.
И да се похваля с днешната реколта: Успех и на вас, колеги!
само дето в описанието и е посочено, че расте под борове, а аз и днес я срещнах в дъбово-букова гора. Най-близките борове (и изобщо иглолистни) са на поне 5 км.
И да се похваля с днешната реколта: Успех и на вас, колеги!
-
- фен клуб-скобар
Don4o_62 написа:БРАВО Плевенски,само така,я как хубаво показваш и пишеш,а не като предишните заядливи постове дето за какво бяха и ти не знаеш

- Баш Щукар
- ще става разбирач
Браво, колега Томов!
Какви са тези черните гъби, в средната кофа?

Вчера проверих същите места от миналата седмица-но много застудя.
През ноща е било под нулата,и гъбите много малко.
Та отидох отсреща в Стара Планина.
Там намерих една кофа печурки.
И 10 сърнели.
Имаше и Доста карболови печурки.
И такива гнезда.
Манатарки и Булки нямаше а съм намирал миналата година тук.
Сега ме похвалиха приятел и Жена ми,за това мезе от мариновани Рижинки.
Вече са една седмица в марина,и омекнаха и са добро мезе.
.
Та ако ги набарам пак така младички,няма да им простя-всичко в Буркани.
През ноща е било под нулата,и гъбите много малко.
Та отидох отсреща в Стара Планина.
Там намерих една кофа печурки.
И 10 сърнели.
Имаше и Доста карболови печурки.
И такива гнезда.
Манатарки и Булки нямаше а съм намирал миналата година тук.
Сега ме похвалиха приятел и Жена ми,за това мезе от мариновани Рижинки.
Вече са една седмица в марина,и омекнаха и са добро мезе.
.
Та ако ги набарам пак така младички,няма да им простя-всичко в Буркани.

Риболовци.
Черна тръбенка, колега.Баш Щукар написа:Какви са тези черните гъби, в средната кофа?
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Мерси!tomov-1 написа:Черна тръбенка, колега.Баш Щукар написа:Какви са тези черните гъби, в средната кофа?
И аз днес минах по моите места, уж за челадинки... Ама ме бяха изпреварили. Само десетина стари гъби намерих. Приятел ми се похвали със печурки и сърнели, ама нямах късмет да намеря и от тях.
Плевенски, я пиши къде по поречието на Вит ги бра тези пънчушки/припънки , че ми стана интересно. Да не се окажем съседи
Колеги, някой беше постнал рецепта за панирана Сърнела. Търсих я тук, но не я намирам. С нормално, или с царевично брашно я панирате, или смес от двете?
- кирил великий
- разбира нещата
Мега, опитай веднъж без брашно! Само с разбити яйца и солчица. Много по-хубаво е. Няма смисъл да се гнеташ с пържено брашно. Но...трябва читав тефлонов тиган.