Със спининг по Дунава - фоторазкази

Модератори: bobopeli, sapuna

Публикувай отговор
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Със спининг по Дунава - фоторазкази

Мнение от GODzillata »

Павка, няма ли да има репортаж за скумрии?
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

GRASSCARPHUNTER написа:Ще ти пиша утре какви са моте резерви по отношение използване на UL -Power въдица специално за джиг на бяла риба и защо според мен тази въдичка ще работи добре за распер ,а може да създаде проблеми при удари на бяла и щука .
:lol: :lol: :lol: Резервите ти са неоснователни. Трета година ловя със STR1141 GLX и нямам никакви сходове. Пробива перфектно бялата риба, щуката и гаси опитите за откачане. С нея можеш да извадиш щука дори с Zipbaits Rigge 35F - 3.5 sm, 2 gr. и куки No.18 :wink:
Ето снимка от Янтра преди 3 години:

Изображение

Ще разкрия още nяколко интересни факта.
1. Когато рибата кълве на 1141, не усеща никакво съпротивление и удря последователно докато захапе здраво, докато аз усещам отчетливо тактилно и визуално кълването.
2. По време на вадене с 1141 щуката стои със затворена уста, докато при вадене с твърди пръчки често отваря уста, върти се, прави свещи и често се откача.
3. Куките никога не се изправят с 1141, устата на рибата не се разкъсва и отворът на джиговата кука не се разширява.

GODzillata написа:Павка, няма ли да има репортаж за скумрии?
Кире, по нашия край скумрията е разрешена само за стопански риболов. Както и дунавската пъстърва... :wink:
Аватар
GRASSCARPHUNTER
новобранец
новобранец

Мнение от GRASSCARPHUNTER »

Здрасти ,Павле ! Да се върнем към нашата дискусия .Какво имам предвид .1141 GLX е перфектна пръчка ,спор няма по въпроса и ти пожелавам да си я ползваш със здраве и без никакви проблеми .Пръчката е създадена ,за да побеждава мощния ,мигриращ Steelhead trout на Северноамериканските и Канадски реки вливащи се в Тихия океан .Какви са плюсовете и минусите на тази тояжка ,когато я накараме да лови БЯЛА ,ЩУКА /навсякъде по света/ и РАСПЕР в БГ.Плюсовете са много -свръхчуствителност ,постигане на далечни дистанции при кастинг , отлично изморяване на рибата благодарение на Slow-Action и т.н .Един минус ,отбелязвам само ,пак уточнавам става въпрос за Jigging -a именно : Slow -Action за Jigging е единственния минус .ЗАЩО ? Защото Steelhead -a има уста на типична пъстърва ,каквато си е ,а тя е много различна от костеливата паст на БЯЛАТА и на ЩУКАТА .Така ,че според мен Slow-Action не позволява добра подсечка. Най-финните почуквания ще ги усетиш ,но при подсечката може да има проблем . Справка -G.Loomis Walleye Rods -серията и Legend Tournament Walleye Spinning -серията на St.Croix .Защо ''законадателите " в бранша са създали пръчките за Jigging от тези серии с X-Fast и Fast -Action при M или ML -Power ?Според мен по тази причина . Вярно е ,че няма UL- Power въдица с друг освен Slow-Action ,затова и моето решение е Steelhead Series -G.Loomis или Classic Salmon and Steelhead с Power -Med-Light и Action- Fast . Леко " жертваме " свръхчуствителността ,за сметка на по-добрата подсечка .При РАСПЕРА това няма да има голямо значение ,защото устата му е мека .Така ,че 1141 ще си свърши добре работата .Освен това ,Steelhead Jigs са с открита кука и оперение .Какво ще се получи обаче,ако ползваме офсетка -кука и силиконов swimmer например ,който прикрива куката ?Ако някой ми каже ,че със Slow- Action тояжка ,ще подсече успешно пасивната бяла ,когато не иска да захапе примамката ,а само щипе с върха на устата , няма да му повярвам .Така ,че 1141 е отлична пръчка ,само с тази забележка по отношение на Jigging-а.Поздрави и успехи ти желая !Жоро
Ако искаш да си щастлив 6 месеца -купи си нова кола ,ако искаш да си щастлив 1 година-ожени се ,ако искаш да си щастлив 1 и 6 месеца-намери си любовница...,А АКО ИСКАШ ДА СИ ЩАСТЛИВ ЦЯЛ ЖИВОТ -СТАНИ РИБАР !
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

Sestro, твоите съвети са безценни за начинаещи като мен.
Би ли споделил какъв ти е арсенала от въдици и коя при какви условия ползваш?

ПС. Едно уточнение: стийлхед си е точно пъстърва - американка, която живее в океана и се връща в реките да хвърля хайвер. Това по никакъв начин не противоречи на това, което си написал, защото говорим за риби над 2 кила, достигащи до 10+.
Аватар
GRASSCARPHUNTER
новобранец
новобранец

Колега suntsu ,четене му е майката ,както имаше един стар лаф от парламента/ НАРОЧНО ГО ПИША С МАЛКА БУКВА ,ЗАЩОТО ГОЛЯМАТА ЗНАЧИ УВАЖЕНИЕ / " Кой чел ,чел ,значи ТРЕБЕ да се чете навреме !" Това изисква 50% практическа работа и 50% теоретическа .Информация -море в интернет за всички нюанси на спининговия риболов ,трябва да се чете и отсява зърното от плявата.Знаенето на чужди езици е необходимо условие ,ако искаш да " пиеш вода направо от извора ".За спинниговия риболов например , аз черпя вода от два извора- американската и руската школа .Някои колеги от форума се изказват с пренебрежение за руската школа ,което е голяма грешка,но за тяхна сметка .Руската школа ,няма почти никакъв качествен " hadware " ,но има отличен " software" за спиннингов риболов .За другата ми голяма страст -carp риболова -най-чистия извор е английската школа .Така ,че четене му е майката !Защото, цитирам голямия сатирик Мирон Иванов " Как да обсъждам достойнствата на стила на Достоевски с критици ,които не могат да четат ! '' .Поздрави и успехи ти желая !Жоро
Ако искаш да си щастлив 6 месеца -купи си нова кола ,ако искаш да си щастлив 1 година-ожени се ,ако искаш да си щастлив 1 и 6 месеца-намери си любовница...,А АКО ИСКАШ ДА СИ ЩАСТЛИВ ЦЯЛ ЖИВОТ -СТАНИ РИБАР !
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

Колега Амуроловец,
Наистина не разбирам какво искаш да кажеш с горния пост, освен да покажеш колко си чел и на "ти" с езиците. Ама и четенето ти е явно е такова. От американските форуми можеш да научиш какви туземци са местните. А това, че руснаците са назад с хардуера - може да предизвика само смях. Може да е било вярно...преди 15-20 години.
Whatever, както казват по вашите краища, въпроса ми беше към Павката и то за конкретни български(Дунавски условия).
Аватар
GRASSCARPHUNTER
новобранец
новобранец

Колега suntsu , горния ми пост е само приятелско намигване .Не трябва да си толкова лесно обидчив .Ние всички сме членове на този форум ,за да дискутираме въпросите , свързани с любимото ни хоби и да търсим отговорите .Ако ти си добронамерен и учтив с колегите от форума и те ще се отнесат така с теб .Дали американците са туземци и колко назад са руснаците ,няма да коментирам .Информация има предостатъчно в интернет -пространството и всеки ,който се интересува може да се информира и да си направи съответните изводи .А на теб ти предлагам, приятелски да уточниш въпросите си .Например " Колеги ,интересувам се от риболов на спиннинг за бяла риба и распер .Разполагам с такъв бюджет .Ще ловя на Дунав . Или ще ловя кефал на малки реки или щука в заблатен водоем .Какви пръчки ми трябват ?Ще получиш конкретни отговори .Поздрави и успехи !Жоро
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

GRASSCARPHUNTER написа:Защо ''законадателите " в бранша са създали пръчките за Jigging от тези серии с X-Fast и Fast -Action при M или ML -Power ?Според мен по тази причина .
:lol: :lol: :lol: Ще се опитам да бъда максимално кратък, защото се заформи дискусия в грешен подфорум.

Сигурността на подсечката зависи на първо място от дебелината и остротата на куката, на второ от разтегливостта на влакното, на трето от мощността на въдицата, и чак на последно място от строя на въдицата. Колкото по-дебела и тъпа кука слагаш, толкова по-мощна и твърда въдица ще ти е необходима за да пробиеш. Слагайки все по-дебела и тъпа кука в един момент дори супер яка гьостерица няма да ти помогне, ако например ловиш с монофил, който се разтяга като дъвка!
Американските въдици за бяла риба /уолай/ са принципно къси, от 6 до 7.5 фута, защото тази риба се лови предимно от лодка или се придържа в близост до брега, което не изисква далечни замятания. В допълнение, лови се основно с монофил.
Тази комбинация - къса въдица+монофил+костелива паст+тегло на рибите 2-10 паунда налага ползването на дебели влакна около 8-12 паунда /0.28-0.36 мм диаметър/ и мощност лайт-медиум. Късата въдица държи тънки влакна по-зле от дългата и изисква по-здраво влакно, съответно по-голяма мощност при работа с еднакви риби и условия.
В случая трябва да се отбележи, че практично мислещия американец не е отделил за тази риба свръх-мощни "триметровки" за разлика от руснака, който традиционно лови с 3 м /50-100 гр екстрафаст и после пише трактати за "подсечката и сходовете на судака"... :lol:
suntsu написа:Би ли споделил какъв ти е арсенала от въдици и коя при какви условия ползваш?
Арсеналът ми се променяше доста през годините, доколкото съм купувал въдици и съм ги продавал за символични суми. Няма да споменавам въдиците на Sportex, 6 бр St Croix, 2 бр G Loomis и т.н. с които съм се разделил по една или друга причина.
Затова, ще споделя моментното състояние, което не значи, че след месец няма да се промени... :lol: От по-късите към по-дългите:

1. SHIMANO COMPRE CPS-60M2B
Спинингова въдица с дължина 6', 6-12 lb, 3/16-5/8 oz, medium power, fast action. Ново попълнение, много стегната въдица с твърд връх. Лових кефал преди забраната и пъстърва на Тетевен миналата седмица. Отлична за много силно течение - въртележки и кренкове с голямо съпротивление, джигове в рамките на теста. Повърхностни примамки в обрасли затворени водоеми.

Изображение

2. SHIMANO COMPRE CPC-X610MH2B
Кастингова въдица с дължина 6'10", 10-20 lb, 3/8-1 oz, medium heavy, extra fast. Ползвам я с макара Shimano Curado 201DHSV и влакно Daiwa Samurai 55 lb или Climax Catfish x-cast. Това е едно от последните ми попълнения на мястотo на LAMIGLAS Certified PRO XT864, която строших миналото лято.Въдица предимно за джиг 15-30 гр в дълбоки места с много закачки, където здравото влакно спестява поне 50% от разходите. Обрасли щукарски водоеми за повърхностни примамки - попери, уокъри, слайдъри, големи блесни. Окачвани риби - бяла, щука и сом.

3. SHIMANO COMPRE CPS-70M2B
Спинингова въдица с дължина 7', 6-12 lb, 3/16-5/8 oz, medium power, fast action. От миналата година ми е и още с първия риболов ми стана любима. Отлична универсална въдица с лек, много чувствителен връх и голям запас от мощност. За средно течение и тиха вода с всякакви примамки. Перфектна за джиг 5-25 гр, воблери 2-14 гр, въртележки 0-5 номер. Кефал, распер, бяла риба, щука - лови без пропуск.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

4. G LOOMIS SR842-2 GLX
За тази въдица е писано достатъчно. Универсална въдица за лек рибилов - една от най-добрите правени въобще.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

5. G LOOMIS STR1025S GL3
Първата ми въдица на Лумис - дължина 8'6", 8-17 lb, 3/4-1 oz, med-heavy power, fast action. Ловя четвърта година с нея почти само на р. Дунав. Много здрава въдица с универсално приложение. Строят клони към "moderate-fast". Ползвам я предимно за тежки воблери, блесни и джигове при висока вода. Риби много и всякакви - кефал, распер, бяла, щука.

Изображение

Изображение

6. LAMIGLAS Cerified PRO X86MTS

Дължина 8'6", 8-17 lb, 1/4-5/8 oz, medium power/magnum taper, extra-fast action.
Отлична универсална въдица за добри риби във всички условия. Tипичен "магнум" - лек връх и як гръбнак. Лека /150 гр/, перфектно балансирана и чувствителна. Ползвам я за предимно за джиг по Дунав, но се представя чудесно и с блесни, воблери и клатушки. Една от любимите ми въдици за риболов по Дунав.

Изображение

Изображение

7. G LOOMIS STR 1141S GLX

Дължина 9'6", 4-8 lb, 1/16-3/8 oz, ultra-light power, slow action.
както вече писах - това е любимата ми универсална въдица за летни условия - бистра вода, ниско ниво, малки примамки и много тънки влакна. Лови всичко и навсякъде.

Изображение

Изображение

Изображение

а колкото до подсечката... ето няколко снимки с нейни "подсечки" :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В заключение само ще добавя, че когато теорията и практиката се разминават - значи куца "теорията"... :lol:
Ato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ato »

Павка отново ме срази , много риби занапред
пускай дребосъка ако искаш да хванеш ЙЕдро
Аватар
GRASSCARPHUNTER
новобранец
новобранец

Поздрави Павле !Разминаваме се някъде по пътя и на може да се разберем .Последно пиша по темата .Срвнявах МL -Power при Fast -Action пръчка "при еднакви други усливия " ,производител,дължина ,използван брейд ит.н с UL-Power при Slow-Action на 1141S GLX И ЛОВИМ НА ДЖИГ .Моето мнение е ,че първата ще се представи по-добре ,заради характеристиките си .Това е ! А ние здраво се отплеснахме ,ама нейсе ! ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ,ЩЕ СЕ ВИДИМ ЕДИН ДЕН ,ПОЧЕРПКАТА Е ОТ МЕНЕ ! Ще полеем значи ,станалата легендарна в този форум 1141 S GLX ,която е причина за нашето запознанство :D :D .А пропо , защо се отказа от St.Croix пръчките ?Виждам от поста ти ,че нямаш нито една .Явно имаш сериозни забележки .Би ли споделил ?Благодаря ,желая ти успехи занапред !Жоро
Аватар
io6kata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от io6kata »

Много тояги много нещо
galin don4ev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от galin don4ev »

Ей голям сте г-н sestrata, винаги много точен и изчерпателен "това наистина е похвала"много ми харесват вашите излети и вашите обяснения за риболова на спининг. "защото се заформи дискусия в грешен подфорум" нека темата си остане само за фото разказите по Дунав. С най-голямо удоволствие бих дошъл да направим един съвместен риболов с вас на спининг по голямата река, за да открадна малко майсторлък :wink: .Поздрави от мен
Аватар
GRASSCARPHUNTER
новобранец
новобранец

Съгласен съм напълно, колеги !Нека темата остане " Със спиннинг по Дунава -фоторазкази " .Ако модераторите решат да изтрият излишните постове ,за съм съгласен .Поздрави и късмет желая на колегите спинингисти !Жоро
na4o_kz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от na4o_kz »

Излишно мнение няма вуменията,практиката или теорията на всеки един от нас колега GRASSCARPHUNTER.Нека,някои хора имат малко познания,как и къде-кога и с какво може да се хване в дадено време определена риба и т.н.Има научно-теоретично и практично познание в изказването на колегата sestrata.Също,така ценя много и твоето мнение.Като ти дават взимай,като те гонят,бягай.Радвам,се че има хора като вас :smt023 .На Дунава,всичко е възможно,но колко знаят с какво и къде,да ходят на риболов,и защо има хора които постоянно питат :wink: ...И така да се върнем на Дунав.
КОИТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ,ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА http://vbox7.com/play:36938ab8
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Кратка сводка за времето от началото на летния сезон до днес.

Открих на 2 Юни, като всички добри хора, с няколко бели риби от затворен водоем.

На 9 Юни, след два неуспешни опита по Реката на изток и запад от града, дойде ред сезонът да се отпуши. Нивото непрекъснато падаше, достигна до 366 см днес при 20 градуса и прозрачност 20-30 см. В тази ситуация, въпреки честите подгонвания, рибите се придържаха близо до дъното. Това е възможното обяснение за липсата на удари при моите двама другари Ники и Павел, които търсеха распера с блесни и воблери, докато при мен удряха често джига. Предпочитанията бяха 100:0 в полза на шадове срещу туистери. Единичната кука определено не е най-доброто решение за резките и бързи атаки на расперите, но ме домързя да поставя допълнителна тройка.

Изображение

Бавно водене на джигинг-спинъра на СПРО също даде резултат. Mалката му кука позволи откачането на няколко риби.

Изображение

Междувремено ме затисна доста работа и не остана време за риболов.
На 20 Юни, при ниво 350 см/24 град. се напънах да присъствам на сутрешния и вечерния рибен заход. Като цяло, това събитие се оказа по-кратко от полова случка на абитуриент и се разигра в 5:30 сутринта и 9:30 вечерта.
Комарите са повече, по-едри и настървени от всякога, затова не подхождайте лекомислено към екипировката... :)

Изображение

Изображение

Изображение

Като бяха малки децата, преди повече от двайсет години, обичаха да питат:
- Тате, какво има там?
- Нищо няма, нищо! - отговарях им.
- Ами покажи тогава как няма нищо! :lol:

Ето... показвам...

Изображение

Изображение

Изображение

После ходих на море, оженихме големия син, та до днес...

ПЕТЪК - 20 ЮЛИ 2012

Ниво при Русе 111 см с тенденция понижение, 26.4 градуса на водата, висока прозрачност, стабилно налягане около 1014 мб.

Вчера, след дълго отпускарско прекъсване се поразходих да търся рибки, но улових само една малка бяла.

Изображение

Изображение

Днес, рано заранта с Колегата Пламбоний се натикахме в джунгла от ракитак и комари, за да си опитаме късмета при сутрешното хранене.
Рибки скачаха, но удари имахме само по един лек на воблер и блесна.
Реших, че захлаждането през последните дни е свалило хищника на дъното и опитах да разловя периметъра с джиг.
И кат'ма'зеее... :mrgreen:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

150 см, 29.2 кг

[youtube1]<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LGNkefiONgI?ve ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LGNkefiONgI?version=3&hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>[/youtube1]
Последно промяна от sestrata на Пет Юли 20, 2012 6:41 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”