Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Аз имам комшия,разбира от много работи,дори от това.
Орех си избира хубав едър и го гледа първо в кофичка от кисело мляко вкъщи зимата на топло.
Зарива го с 1-2 см пръст,да поникне листо от него-стръкче,и се сади напролет-сега са по 4 метра високи пред блока.
Това стана 2007-2008.
Пробвайте и с други ядки по същия начин,и тогава ги засаждайте навън.
Орех си избира хубав едър и го гледа първо в кофичка от кисело мляко вкъщи зимата на топло.
Зарива го с 1-2 см пръст,да поникне листо от него-стръкче,и се сади напролет-сега са по 4 метра високи пред блока.
Това стана 2007-2008.
Пробвайте и с други ядки по същия начин,и тогава ги засаждайте навън.

Риболовци.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
от ашладисване хич не му разбирам ,но не съм много съгласен ,че от костилка (саморасло )излиза дивачка.по принцип повечето костилкови ги ашладисват на джанка ,е как тогава от костилка кайсия ще порасне джанка.от корените на самото дърво като изкара издънка ,съм съгласен че е дивачка ,понеже се обедих .оставяих ги ,и на втора година ,мислех си че е кайсия ,ама не.та както и споменах и за черешите ,бяха 2 дървета ,постоянно имаше издънки ,и сме раздавали на много .сорта и е стар български,обикновенно зрее преди 24 май ,едра и става много черна и сладка.косура и е че не трае .2-3 дена или леко дъжд да я напръска почва да гние или се пука.циганите след като видяха сметката на лозята и изсякоха всички дървета,в двора има една ,но нещо все се случва да я ослани слана и почти няма плод.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Привет на колегите тук ! Изчетох коментарите и въпреки, че срещнах доста неточности реших да не ги коментирам.
Кирчо варненски е напълно прав - в торф семена не се посаждат - той се разстила на тънък пласт най-отгоре.
На питането на Диканаров - пробвай с метода рътене. В 90 % от случаите е успешен и се прилага от разсадниците подготвящи посадъчен материал за горските стопанства. От там мога да ти набавя готови фиданки.
Семената трябва да си ги събереш добре узрели преди да са ги хапнали дивите животни. В парковете все още се среща Кестен - ако трябва аз ще ти събера и изпратя.
Ето един линк да отговори бегло на въпроса що е то рътене на семената : http://www.agro-consultant.net/zemedeli ... barzo.html
В домашни условия може да се направи в дълбока стъклена или порцеланова чиния. На дъното дебела марля на кажи речи 10 ката сгъната. За температура - на източен или южен прозорец. Стъклото действа като парник.
Кирчо варненски е напълно прав - в торф семена не се посаждат - той се разстила на тънък пласт най-отгоре.
На питането на Диканаров - пробвай с метода рътене. В 90 % от случаите е успешен и се прилага от разсадниците подготвящи посадъчен материал за горските стопанства. От там мога да ти набавя готови фиданки.
Семената трябва да си ги събереш добре узрели преди да са ги хапнали дивите животни. В парковете все още се среща Кестен - ако трябва аз ще ти събера и изпратя.
Ето един линк да отговори бегло на въпроса що е то рътене на семената : http://www.agro-consultant.net/zemedeli ... barzo.html
В домашни условия може да се направи в дълбока стъклена или порцеланова чиния. На дъното дебела марля на кажи речи 10 ката сгъната. За температура - на източен или южен прозорец. Стъклото действа като парник.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Благодаря Данчо! Това с "рътенето" не го бях чувал и ще го пробвам тази пролет за другите семена! Сега нямам кестени за рътене, защото тези десетина дето бях избрал от пазара съм заложил в саксии от преди доста време! По самоинициатива съм ги покрил с 05-1см. почва и гледам да е винаги влажна. На източен прозорец са и дано да стане, като при рътенето. Това за "дивачките" от костилки дето са сами изникнали значи, че например вишните или черешите растат, но рядко връзват и не са като на майката едри и вкусни. Такива около колибата имам доста. Плодчетата са като едър грах. Не че стават джанки, каквато е подложката на майката. Пак са си черешки или вишни но подивели. Така и с ябълките! На компоста хвърлям всичко що е от растителен произход и напролет го ползвам за тор. Тогава и гледам да ли има нещо изникнало. То и купчината я има я не един кубик. Копривата расте обаче жестоко. Няма отърваване от нея. Та си мислех, че тя ги дави, но явно е от температурата от гниене! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Бат Весо,няма ли разсадници около теб?
Направо си купувай готови фиданки.
Абе не ни остана време да се радваме след това на това,което се мъчим да сътворим ве.
Преди 4г си купих готови праскови,череша,круша и две ябълки,
децата сега махат на поразия като дойдат.
Намерих си пак преди 4-5г арония,е 10 кинта,ама намерих.
Сега се мъча като углавен да вадя някоя фиданка.Не че нямам успехи,
ама са 10% от това което съм бучил.А иска аронията поне 2-3г докато
И видиш плода,
Пък е страхотен плод за нашите години да го е.....
Направо си купувай готови фиданки.
Абе не ни остана време да се радваме след това на това,което се мъчим да сътворим ве.
Преди 4г си купих готови праскови,череша,круша и две ябълки,
децата сега махат на поразия като дойдат.
Намерих си пак преди 4-5г арония,е 10 кинта,ама намерих.
Сега се мъча като углавен да вадя някоя фиданка.Не че нямам успехи,
ама са 10% от това което съм бучил.А иска аронията поне 2-3г докато
И видиш плода,
Пък е страхотен плод за нашите години да го е.....

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
КИРО написа:А иска аронията поне 2-3г докато И видиш плода,
Пък е страхотен плод за нашите години да го е...
А, стига, адаш, то кисело, стипчиво, то ужас...
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ае нали казват че сладкото пречело вече ве,
минаваме на горчиво.
минаваме на горчиво.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Бат Киро, купувам си от "женският" пазар в София овошки, уж е най-голям де и предлагането е на свежи дръвчета, ама не оцеляват прасковите и кайсиите нещо! И аз съм боднал една арония, вече е към метър и може да роди тази година първите плодове. Надявам се де! Засадих и "годжи бери", ама ми цъфти през август с едни малки виолетови цветчета, като фунийки и нищо до сега не е вързало! Може, като ме гледат какъв съм "кандидат фермер" ,да са ми продали някакъв декоративен храст!
То не ми е за пръв път де.
Така купих уж червена хрущялка, а то излезе дивачка череша, която се опитах да ашладисам на "листо". Е това ако стане ще ми е защитата на титлата "фермер"
За сега крушите, дюлите, ябълките, сливите вървят добре. От сливите съм откъснал вече плод. Хубави станлейки са . От ябълките, дюлите и крушите още не съм опитал нищо. Може тази година! А като се знам, аз какъв бях, не храня някаква надежда, че синът ще се грижи за засаденото. Може би след като се и той пенсионира, да лудне, като мен. Кой знае? Най ще се радвам, ако минаващи хора си късат плодове и се сещат, кой ги е садил и ашладисвал по мерата. Сега Кирчо, знаеш ли какво правят съседите с плодовете? Дават ги на кравите и конете! Събират опадалите плодове и им ги дават с кофи. Но не ги пускат сами под дърветата защото те насита нямат и като се натъпчат коремите им се издуват от ферментиралата каша, животните стават пияни. Падат, влекат се мътен поглед , мучат, главите ниско, предните крака разкрачени, задните на една страна. После махмурлук!
А помнят къде са овошките и кога зреят, та пробиват оградите и бягат там нощно време. Учат и малките на пиянство и така си върви, като при нас! 
На другия Кирчо"велики" предлагам да си направи натурален сок от арония и опита! Аз си го правя от купешки аронии с една съветска соковарка на пара! Ей не подценявай това нещо, много е подходящо например за безалкохолно! И не е никак трудно да пазиш сокът с години! На литър сок разтварям от 1.1-1.5кг. захар и 1 пакетче лимонтозу! Наливаш в шишета, затваряш и слагаш в мазата. Това е всичко! За децата е витаминозна бомба, а за вдетинени от годините "мъжаги"
, на които уж нито киселото пречело, нито сладкото помагало хъъъъм!
Помага, особено ако го разреждаш с чай от широколист живовлек, бабини зъби, цвят от магарешки бодил и дръжки на череши +100 гр. капки за "блясък" в очите. Като ми дойдете на гости ще ви черпя с мед, дето баба меца го носи! 





На другия Кирчо"велики" предлагам да си направи натурален сок от арония и опита! Аз си го правя от купешки аронии с една съветска соковарка на пара! Ей не подценявай това нещо, много е подходящо например за безалкохолно! И не е никак трудно да пазиш сокът с години! На литър сок разтварям от 1.1-1.5кг. захар и 1 пакетче лимонтозу! Наливаш в шишета, затваряш и слагаш в мазата. Това е всичко! За децата е витаминозна бомба, а за вдетинени от годините "мъжаги"



Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5619
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
относно за Райската ябълка,един познат ми донесе една чанта и му викам,чакай да изхрупам една,то хубаво ама после 5 минути предъвках и примлясвах опулен
моя човек вика най лесния и бърз начин е като ги замразиш,после си вадиш колкото искаш и след като се размразят стават меки и не са така стипчиви,но аз ги наредих в касетки и с времето омекнаха,режех капачето отгоре и с лъжичка се яде лесно и е приятно,почти 


Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Диканаров, не съм ти Кирчо и не съм ти "велики" в кавички!!!На другия Кирчо"велики" предлагам да си направи натурален сок от арония и опита!
Освен това, за твое сведение, с арония, произведена от семейството на вилата, мога те затрупам целия, та хубаво е да се сетиш за руската поговорка - не учи ученого! Аман от фамилиарничене!
-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Еее, не са подивели. Това вече е Генетика. Разпадат се признаците, които са характерни за родителя.Диканаров написа: ... Това за "дивачките" от костилки дето са сами изникнали ... рядко връзват и не са като на майката едри и вкусни ... Пак са си черешки или вишни но подивели.
Може да се получи дръвче в по-добри признаци от тези на родителя, но в твърде редки случаи. И причината е, че днешните сортове са резултат на продължителни и сложни кръстоски започващи именно от диви видове.
Когато издънката обаче идва от корена, винаги дръвчето е дивачка. Защото за подложки се използват винаги дивачки. Развиват "правилен" корен, филтрират успешно почвените патогени. От вида на подложката зависи каква корона ще има бъдещото дърво - ниска или висока и буйна. Подложката рязко съкращава времето за начало на плододаването, но и влияе върху продължителността на живота на цялото дърво.
Цяла наука е това и се нарича Помология.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Благодаря Данчо!
На Кирил Великий!
Не съм искал да фамилиарнича! Тук сме все приятели и никого, никога не съм си позволил да обиждам! Щом това, че съм написал в кавички велики те обижда, ами извинявай! Аз съм обикновен, средно статистически и добронамерен българин! Прозвището навярно е от обкръжението ти и те ласкае! Така да е! Аз няма да те наричам така! Въобще няма да ти отговарям ! А Кирчо, не е обидно обръщение, та ти си на възрастта на децата ми! Не ще те величая! Хайде със здраве!
На Кирил Великий!
Не съм искал да фамилиарнича! Тук сме все приятели и никого, никога не съм си позволил да обиждам! Щом това, че съм написал в кавички велики те обижда, ами извинявай! Аз съм обикновен, средно статистически и добронамерен българин! Прозвището навярно е от обкръжението ти и те ласкае! Така да е! Аз няма да те наричам така! Въобще няма да ти отговарям ! А Кирчо, не е обидно обръщение, та ти си на възрастта на децата ми! Не ще те величая! Хайде със здраве!

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Диканаров написа: Не съм искал да фамилиарнича! та ти си на възрастта на децата ми! Хайде със здраве!

Късмет.Всичко е до късмет. 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Аве гледам,нещо по-рано се развива годината,та се чудя,
да почна ли да си сея зеленчуковия разсад ????
да почна ли да си сея зеленчуковия разсад ????

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Долу пред блока-пукнаха пъпките на живия плет,тръгна листенце -времето 3 ти ден е около 20 градуса,та ги излъга рано рано.
Глобалното затопляне,обърка системата.
Глобалното затопляне,обърка системата.

Риболовци.