За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от lusienn »

Аз имам комшия,разбира от много работи,дори от това.

Орех си избира хубав едър и го гледа първо в кофичка от кисело мляко вкъщи зимата на топло.

Зарива го с 1-2 см пръст,да поникне листо от него-стръкче,и се сади напролет-сега са по 4 метра високи пред блока.

Това стана 2007-2008.

Пробвайте и с други ядки по същия начин,и тогава ги засаждайте навън.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

от ашладисване хич не му разбирам ,но не съм много съгласен ,че от костилка (саморасло )излиза дивачка.по принцип повечето костилкови ги ашладисват на джанка ,е как тогава от костилка кайсия ще порасне джанка.от корените на самото дърво като изкара издънка ,съм съгласен че е дивачка ,понеже се обедих .оставяих ги ,и на втора година ,мислех си че е кайсия ,ама не.та както и споменах и за черешите ,бяха 2 дървета ,постоянно имаше издънки ,и сме раздавали на много .сорта и е стар български,обикновенно зрее преди 24 май ,едра и става много черна и сладка.косура и е че не трае .2-3 дена или леко дъжд да я напръска почва да гние или се пука.циганите след като видяха сметката на лозята и изсякоха всички дървета,в двора има една ,но нещо все се случва да я ослани слана и почти няма плод.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Привет на колегите тук ! Изчетох коментарите и въпреки, че срещнах доста неточности реших да не ги коментирам.
Кирчо варненски е напълно прав - в торф семена не се посаждат - той се разстила на тънък пласт най-отгоре.
На питането на Диканаров - пробвай с метода рътене. В 90 % от случаите е успешен и се прилага от разсадниците подготвящи посадъчен материал за горските стопанства. От там мога да ти набавя готови фиданки.
Семената трябва да си ги събереш добре узрели преди да са ги хапнали дивите животни. В парковете все още се среща Кестен - ако трябва аз ще ти събера и изпратя.
Ето един линк да отговори бегло на въпроса що е то рътене на семената : http://www.agro-consultant.net/zemedeli ... barzo.html
В домашни условия може да се направи в дълбока стъклена или порцеланова чиния. На дъното дебела марля на кажи речи 10 ката сгъната. За температура - на източен или южен прозорец. Стъклото действа като парник.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Благодаря Данчо! Това с "рътенето" не го бях чувал и ще го пробвам тази пролет за другите семена! Сега нямам кестени за рътене, защото тези десетина дето бях избрал от пазара съм заложил в саксии от преди доста време! По самоинициатива съм ги покрил с 05-1см. почва и гледам да е винаги влажна. На източен прозорец са и дано да стане, като при рътенето. Това за "дивачките" от костилки дето са сами изникнали значи, че например вишните или черешите растат, но рядко връзват и не са като на майката едри и вкусни. Такива около колибата имам доста. Плодчетата са като едър грах. Не че стават джанки, каквато е подложката на майката. Пак са си черешки или вишни но подивели. Така и с ябълките! На компоста хвърлям всичко що е от растителен произход и напролет го ползвам за тор. Тогава и гледам да ли има нещо изникнало. То и купчината я има я не един кубик. Копривата расте обаче жестоко. Няма отърваване от нея. Та си мислех, че тя ги дави, но явно е от температурата от гниене! :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Бат Весо,няма ли разсадници около теб?
Направо си купувай готови фиданки.
Абе не ни остана време да се радваме след това на това,което се мъчим да сътворим ве.
Преди 4г си купих готови праскови,череша,круша и две ябълки,
децата сега махат на поразия като дойдат.
Намерих си пак преди 4-5г арония,е 10 кинта,ама намерих.
Сега се мъча като углавен да вадя някоя фиданка.Не че нямам успехи,
ама са 10% от това което съм бучил.А иска аронията поне 2-3г докато
И видиш плода,
Пък е страхотен плод за нашите години да го е..... :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

КИРО написа:А иска аронията поне 2-3г докато И видиш плода,
Пък е страхотен плод за нашите години да го е...

А, стига, адаш, то кисело, стипчиво, то ужас...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ае нали казват че сладкото пречело вече ве,
минаваме на горчиво. :D
Изображение

Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Бат Киро, купувам си от "женският" пазар в София овошки, уж е най-голям де и предлагането е на свежи дръвчета, ама не оцеляват прасковите и кайсиите нещо! И аз съм боднал една арония, вече е към метър и може да роди тази година първите плодове. Надявам се де! Засадих и "годжи бери", ама ми цъфти през август с едни малки виолетови цветчета, като фунийки и нищо до сега не е вързало! Може, като ме гледат какъв съм "кандидат фермер" ,да са ми продали някакъв декоративен храст! :lol: То не ми е за пръв път де. :lol: Така купих уж червена хрущялка, а то излезе дивачка череша, която се опитах да ашладисам на "листо". Е това ако стане ще ми е защитата на титлата "фермер" :lol: За сега крушите, дюлите, ябълките, сливите вървят добре. От сливите съм откъснал вече плод. Хубави станлейки са . От ябълките, дюлите и крушите още не съм опитал нищо. Може тази година! А като се знам, аз какъв бях, не храня някаква надежда, че синът ще се грижи за засаденото. Може би след като се и той пенсионира, да лудне, като мен. Кой знае? Най ще се радвам, ако минаващи хора си късат плодове и се сещат, кой ги е садил и ашладисвал по мерата. Сега Кирчо, знаеш ли какво правят съседите с плодовете? Дават ги на кравите и конете! Събират опадалите плодове и им ги дават с кофи. Но не ги пускат сами под дърветата защото те насита нямат и като се натъпчат коремите им се издуват от ферментиралата каша, животните стават пияни. Падат, влекат се мътен поглед , мучат, главите ниско, предните крака разкрачени, задните на една страна. После махмурлук! :shock: А помнят къде са овошките и кога зреят, та пробиват оградите и бягат там нощно време. Учат и малките на пиянство и така си върви, като при нас! :oops:
На другия Кирчо"велики" предлагам да си направи натурален сок от арония и опита! Аз си го правя от купешки аронии с една съветска соковарка на пара! Ей не подценявай това нещо, много е подходящо например за безалкохолно! И не е никак трудно да пазиш сокът с години! На литър сок разтварям от 1.1-1.5кг. захар и 1 пакетче лимонтозу! Наливаш в шишета, затваряш и слагаш в мазата. Това е всичко! За децата е витаминозна бомба, а за вдетинени от годините "мъжаги" :lol: , на които уж нито киселото пречело, нито сладкото помагало хъъъъм! :wink: Помага, особено ако го разреждаш с чай от широколист живовлек, бабини зъби, цвят от магарешки бодил и дръжки на череши +100 гр. капки за "блясък" в очите. Като ми дойдете на гости ще ви черпя с мед, дето баба меца го носи! :D
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

относно за Райската ябълка,един познат ми донесе една чанта и му викам,чакай да изхрупам една,то хубаво ама после 5 минути предъвках и примлясвах опулен :lol: моя човек вика най лесния и бърз начин е като ги замразиш,после си вадиш колкото искаш и след като се размразят стават меки и не са така стипчиви,но аз ги наредих в касетки и с времето омекнаха,режех капачето отгоре и с лъжичка се яде лесно и е приятно,почти :D
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

На другия Кирчо"велики" предлагам да си направи натурален сок от арония и опита!
Диканаров, не съм ти Кирчо и не съм ти "велики" в кавички!!!
Освен това, за твое сведение, с арония, произведена от семейството на вилата, мога те затрупам целия, та хубаво е да се сетиш за руската поговорка - не учи ученого! Аман от фамилиарничене!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Диканаров написа: ... Това за "дивачките" от костилки дето са сами изникнали ... рядко връзват и не са като на майката едри и вкусни ... Пак са си черешки или вишни но подивели.
Еее, не са подивели. Това вече е Генетика. Разпадат се признаците, които са характерни за родителя.
Може да се получи дръвче в по-добри признаци от тези на родителя, но в твърде редки случаи. И причината е, че днешните сортове са резултат на продължителни и сложни кръстоски започващи именно от диви видове.
Когато издънката обаче идва от корена, винаги дръвчето е дивачка. Защото за подложки се използват винаги дивачки. Развиват "правилен" корен, филтрират успешно почвените патогени. От вида на подложката зависи каква корона ще има бъдещото дърво - ниска или висока и буйна. Подложката рязко съкращава времето за начало на плододаването, но и влияе върху продължителността на живота на цялото дърво.
Цяла наука е това и се нарича Помология.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Благодаря Данчо!
На Кирил Великий!
Не съм искал да фамилиарнича! Тук сме все приятели и никого, никога не съм си позволил да обиждам! Щом това, че съм написал в кавички велики те обижда, ами извинявай! Аз съм обикновен, средно статистически и добронамерен българин! Прозвището навярно е от обкръжението ти и те ласкае! Така да е! Аз няма да те наричам така! Въобще няма да ти отговарям ! А Кирчо, не е обидно обръщение, та ти си на възрастта на децата ми! Не ще те величая! Хайде със здраве! :D
Аватар
Павел Три
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Павел Три »

Диканаров написа: Не съм искал да фамилиарнича! та ти си на възрастта на децата ми! Хайде със здраве!
:smt023
Късмет.Всичко е до късмет. :D
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Аве гледам,нещо по-рано се развива годината,та се чудя,
да почна ли да си сея зеленчуковия разсад ???? :smt017
Изображение

lusienn

Мнение от lusienn »

Долу пред блока-пукнаха пъпките на живия плет,тръгна листенце -времето 3 ти ден е около 20 градуса,та ги излъга рано рано.

Глобалното затопляне,обърка системата.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”