Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от майсторчето страхил »

Овча прахан ,като премине става лигава и почва да мирише на гнило тогава месото и заприличва на зеленикаво -кафяво лайно ,такова е и на пипане :wink: .Когато са млади са ядливи .
Изображение
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
krasias
новобранец
новобранец

Мнение от krasias »

майсторчето страхил написа:Овча прахан ,като премине става лигава и почва да мирише на гнило тогава месото и заприличва на зеленикаво -кафяво лайно ,такова е и на пипане :wink: .Когато са млади са ядливи .
Изображение
Много благодаря за отговора .Щом са ядливи трябва да са много вкусни ,щото отвътре наподобяват бъбрек.Намерих още няколко.
krasias
новобранец
новобранец

Мнение от krasias »

Не е овча прахан проверих из нета, тази расте под земята изобщо не излиза отгоре.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колеги, овчата прахан е белезникава, расте на голями групи върху земята, има късо пънче и много плитък дунапрен. При сваряване стават парченцата жълти. Много вкусна и плътна гъба. Отлична за мариновате. Расте в боровите или смесени гори под боровинките! Често се срастват по няколко гугли в едно тяло.
Тази на снимката ми прилича на лъжливият трюфел. Истинският бял и черен трюфел расте на гнезда, като картофите и няма това желатиново тяло. Те са еднородни при срязване и не миришат на гъби силно, а по-скоро на земя. Желатиноподобното тяло при застаряване трябва да стане сиво-черно. Не знам да се яде! Понякога се намира полуподадена от земята. Не ви съветвам да я пробвате.
Тази година още нямам майски гъби. Забавиха се с повече от две седмици. Няма и челядинки . Но ще излязат! Ще си защитят и името още "гергьовки". :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

Диканаров написа:Колеги, овчата прахан е белезникава, расте на голями групи върху земята, има късо пънче и много плитък дунапрен. При сваряване стават парченцата жълти. Много вкусна и плътна гъба
След сваряването нарезвам крумид и като ги запържа с овчата прахан става екстра мезе :drinkers:
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Съжалявам :oops: \дано няма натровили се :lol: \това е то овча прахан\пърхутка\
Изображение
Объркал съм се,тази другата несъм я виждал :smt017
krasias
новобранец
новобранец

Мнение от krasias »

Диканаров написа:Колеги, овчата прахан е белезникава, расте на голями групи върху земята, има късо пънче и много плитък дунапрен. При сваряване стават парченцата жълти. Много вкусна и плътна гъба. Отлична за мариновате. Расте в боровите или смесени гори под боровинките! Често се срастват по няколко гугли в едно тяло.
Тази на снимката ми прилича на лъжливият трюфел. Истинският бял и черен трюфел расте на гнезда, като картофите и няма това желатиново тяло. Те са еднородни при срязване и не миришат на гъби силно, а по-скоро на земя. Желатиноподобното тяло при застаряване трябва да стане сиво-черно. Не знам да се яде! Понякога се намира полуподадена от земята. Не ви съветвам да я пробвате.
Тази година още нямам майски гъби. Забавиха се с повече от две седмици. Няма и челядинки . Но ще излязат! Ще си защитят и името още "гергьовки". :lol:
Благодаря Диканаров сигурно е лъжлив трюфел.Намерих и от същите с неправилна форма като трюфел но не растат на гнезда а имат някакво коренче което се разклонява и по него на разстояние 20-30см може да се намерят още гъби.Благодаря за компетентния отговор.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Страхиле, това също не е овча прахан! Това е отлична пърхутка, но е от вида "бодлива". Някои и викат :-"рогачка пърхутка" . Месото и е кремаво - бяло и е с отлични вкусови качества задушена или запържена. Кожичката е за препоръчване да се бели, защото е по-жилава. Иначе, като задушена е като агнешки момици. Овчата прахан има отдоло на шапчицата "дунапрен" с дебелина 1мм. Овчата прахан си има пънче и шапка, която не е с правилна форма. :!:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Диканаров написа:Страхиле, това също не е овча прахан! Това е отлична пърхутка, но е от вида "бодлива". Някои и викат :-"рогачка пърхутка" . Месото и е кремаво - бяло и е с отлични вкусови качества задушена или запържена. Кожичката е за препоръчване да се бели, защото е по-жилава. Иначе, като задушена е като агнешки момици. Овчата прахан има отдоло на шапчицата "дунапрен" с дебелина 1мм. Овчата прахан си има пънче и шапка, която не е с правилна форма. :!:
:smt023 прав си ,аз съм с грешка :oops:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

майсторчето страхил написа:... smt023 прав си ,аз съм с грешка :oops:
Байно....що не си гледаш шараните :?: :idea: :lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Как се отглежда кладница в домашни условия , е разказал най-подробно Гого от Лисец. Не е много назад в темата. Дадени са и много и подробни фотографии. А Диканаров,/ нашият доайен, и най-голям познавач на гъбите тук/ се е заинтересувал, и дава адрес и местоположение на фирма , която произвежда мицел за кладница. Само да му се иска на човек, ще си има гъбки в двора! :D Приятно отглеждане, и хапване. На останалите-облизване!
Има случаи, когато пърхутките не успяват да се покажат над почвата. Остават, и растат под повърхността . Тази гъба, която е открита подземята, определено е пърхутка. Разрязана също е с устройството на пърхутка. Май е мъничкото на гигантската пърхутка. Поне това може да се види от фотографията. Но не е трюфел!
Май на всички ни се иска да си намерим трюфелче! Да, ама не ще да се покаже............ :?
debaser
новобранец
новобранец

Мнение от debaser »

Здравейте,

Въпреки прогнозите за дъждец тази сутрин станах рано.Бях решил да отида за рибка на един арендован язовир около Асеновград.
Но когато се отклоних от асвалта и хванах черниа път осъзнах че не е много разумно да продължавам напред.
Спрях и слезнах от колата за да огледам пътя напред.Определено бешхе рисковано да продължа.Тръгнах обратно към колата размисляки ситуациата.Имаше лесно достъпни водоеми (въпреки дъжда) Мечка,Леново, Сушица.
Качих се в колата без да знам кой път да хвана и оглеждайки се как да обърна, видях нещо което ми заприлича на гъбка :!: :!: :!:
Главата ми забушува, все едно ми клъва шаран
адреналиииин

Даже не изгасих колата за миг се озовах на мястото
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Печурка оле !!! , даже две
http://kachi-snimka.info/images/jdv1241277443m.JPG
http://kachi-snimka.info/images/opt1241277475h.JPG
Обратно в колата, ножчето от такъмите , кофата за захранка, риболовния чадир (малко е големичак но свърши работа)
:)
http://kachi-snimka.info/images/cqs1241277523a.JPG
Можеби не хванах шараните който сънувах цяла нощ :)
Но гъбките се оказаха прекрасен заместител на планувания риболов.
имаше и тук таме челядинчици.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

debaser откри сезона :smt023
А сега де? :roll:
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Някой да знае каво е това
Днес видях няколко
От години обикалям горите ,но такава не съм виждал

Изображение

Не е коралка.
ski today
work tomorrow
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Ох бре колега ше гарантирам с 50% а не с 100% :P штото не си га снимал габата от всекаде :wink: Но 50% това е(ние казваме смрчак в Македониа)нешто прекалено вкусно,деликатесно,истински афродизиак :!: Тук држи цена между 10 и 15 евро за килограм-свежа.
Консултираи се с некои там и ЗБИРАИ :!:
Но и 10 % процента за много когато не сме сигурни.Самнева ме че е много дебела от горе,но пак казвам да е снимана хубаво без грешка ше ти кажа какво е :wink: и цвета на твоита снимка е малко посветал от този които аз очаквам да вида при вапросната габа.
Била ли е опожарена гората пред извесно време,там кадето намираш от тези габи???
Последно промяна от Nikola Polizovski на Пон Май 04, 2009 1:59 pm, променено общо 1 път.
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”