Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Re: Има ли гъбари?
Овча прахан ,като премине става лигава и почва да мирише на гнило тогава месото и заприличва на зеленикаво -кафяво лайно ,такова е и на пипане
.Когато са млади са ядливи .

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Много благодаря за отговора .Щом са ядливи трябва да са много вкусни ,щото отвътре наподобяват бъбрек.Намерих още няколко.майсторчето страхил написа:Овча прахан ,като премине става лигава и почва да мирише на гнило тогава месото и заприличва на зеленикаво -кафяво лайно ,такова е и на пипане.Когато са млади са ядливи .
Не е овча прахан проверих из нета, тази расте под земята изобщо не излиза отгоре.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колеги, овчата прахан е белезникава, расте на голями групи върху земята, има късо пънче и много плитък дунапрен. При сваряване стават парченцата жълти. Много вкусна и плътна гъба. Отлична за мариновате. Расте в боровите или смесени гори под боровинките! Често се срастват по няколко гугли в едно тяло.
Тази на снимката ми прилича на лъжливият трюфел. Истинският бял и черен трюфел расте на гнезда, като картофите и няма това желатиново тяло. Те са еднородни при срязване и не миришат на гъби силно, а по-скоро на земя. Желатиноподобното тяло при застаряване трябва да стане сиво-черно. Не знам да се яде! Понякога се намира полуподадена от земята. Не ви съветвам да я пробвате.
Тази година още нямам майски гъби. Забавиха се с повече от две седмици. Няма и челядинки . Но ще излязат! Ще си защитят и името още "гергьовки".
Тази на снимката ми прилича на лъжливият трюфел. Истинският бял и черен трюфел расте на гнезда, като картофите и няма това желатиново тяло. Те са еднородни при срязване и не миришат на гъби силно, а по-скоро на земя. Желатиноподобното тяло при застаряване трябва да стане сиво-черно. Не знам да се яде! Понякога се намира полуподадена от земята. Не ви съветвам да я пробвате.
Тази година още нямам майски гъби. Забавиха се с повече от две седмици. Няма и челядинки . Но ще излязат! Ще си защитят и името още "гергьовки".

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
След сваряването нарезвам крумид и като ги запържа с овчата прахан става екстра мезеДиканаров написа:Колеги, овчата прахан е белезникава, расте на голями групи върху земята, има късо пънче и много плитък дунапрен. При сваряване стават парченцата жълти. Много вкусна и плътна гъба

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Съжалявам
\дано няма натровили се
\това е то овча прахан\пърхутка\

Объркал съм се,тази другата несъм я виждал

Объркал съм се,тази другата несъм я виждал

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Благодаря Диканаров сигурно е лъжлив трюфел.Намерих и от същите с неправилна форма като трюфел но не растат на гнезда а имат някакво коренче което се разклонява и по него на разстояние 20-30см може да се намерят още гъби.Благодаря за компетентния отговор.Диканаров написа:Колеги, овчата прахан е белезникава, расте на голями групи върху земята, има късо пънче и много плитък дунапрен. При сваряване стават парченцата жълти. Много вкусна и плътна гъба. Отлична за мариновате. Расте в боровите или смесени гори под боровинките! Често се срастват по няколко гугли в едно тяло.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Страхиле, това също не е овча прахан! Това е отлична пърхутка, но е от вида "бодлива". Някои и викат :-"рогачка пърхутка" . Месото и е кремаво - бяло и е с отлични вкусови качества задушена или запържена. Кожичката е за препоръчване да се бели, защото е по-жилава. Иначе, като задушена е като агнешки момици. Овчата прахан има отдоло на шапчицата "дунапрен" с дебелина 1мм. Овчата прахан си има пънче и шапка, която не е с правилна форма. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Диканаров написа:Страхиле, това също не е овча прахан! Това е отлична пърхутка, но е от вида "бодлива". Някои и викат :-"рогачка пърхутка" . Месото и е кремаво - бяло и е с отлични вкусови качества задушена или запържена. Кожичката е за препоръчване да се бели, защото е по-жилава. Иначе, като задушена е като агнешки момици. Овчата прахан има отдоло на шапчицата "дунапрен" с дебелина 1мм. Овчата прахан си има пънче и шапка, която не е с правилна форма.

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Байно....що не си гледаш шаранитемайсторчето страхил написа:... smt023 прав си ,аз съм с грешка

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Как се отглежда кладница в домашни условия , е разказал най-подробно Гого от Лисец. Не е много назад в темата. Дадени са и много и подробни фотографии. А Диканаров,/ нашият доайен, и най-голям познавач на гъбите тук/ се е заинтересувал, и дава адрес и местоположение на фирма , която произвежда мицел за кладница. Само да му се иска на човек, ще си има гъбки в двора!
Приятно отглеждане, и хапване. На останалите-облизване!
Има случаи, когато пърхутките не успяват да се покажат над почвата. Остават, и растат под повърхността . Тази гъба, която е открита подземята, определено е пърхутка. Разрязана също е с устройството на пърхутка. Май е мъничкото на гигантската пърхутка. Поне това може да се види от фотографията. Но не е трюфел!
Май на всички ни се иска да си намерим трюфелче! Да, ама не ще да се покаже............

Има случаи, когато пърхутките не успяват да се покажат над почвата. Остават, и растат под повърхността . Тази гъба, която е открита подземята, определено е пърхутка. Разрязана също е с устройството на пърхутка. Май е мъничкото на гигантската пърхутка. Поне това може да се види от фотографията. Но не е трюфел!
Май на всички ни се иска да си намерим трюфелче! Да, ама не ще да се покаже............

Здравейте,
Въпреки прогнозите за дъждец тази сутрин станах рано.Бях решил да отида за рибка на един арендован язовир около Асеновград.
Но когато се отклоних от асвалта и хванах черниа път осъзнах че не е много разумно да продължавам напред.
Спрях и слезнах от колата за да огледам пътя напред.Определено бешхе рисковано да продължа.Тръгнах обратно към колата размисляки ситуациата.Имаше лесно достъпни водоеми (въпреки дъжда) Мечка,Леново, Сушица.
Качих се в колата без да знам кой път да хвана и оглеждайки се как да обърна, видях нещо което ми заприлича на гъбка
Главата ми забушува, все едно ми клъва шаран
адреналиииин
Даже не изгасих колата за миг се озовах на мястото
Печурка оле !!! , даже две
http://kachi-snimka.info/images/jdv1241277443m.JPG
http://kachi-snimka.info/images/opt1241277475h.JPG
Обратно в колата, ножчето от такъмите , кофата за захранка, риболовния чадир (малко е големичак но свърши работа)

http://kachi-snimka.info/images/cqs1241277523a.JPG
Можеби не хванах шараните който сънувах цяла нощ
Но гъбките се оказаха прекрасен заместител на планувания риболов.
имаше и тук таме челядинчици.
Въпреки прогнозите за дъждец тази сутрин станах рано.Бях решил да отида за рибка на един арендован язовир около Асеновград.
Но когато се отклоних от асвалта и хванах черниа път осъзнах че не е много разумно да продължавам напред.
Спрях и слезнах от колата за да огледам пътя напред.Определено бешхе рисковано да продължа.Тръгнах обратно към колата размисляки ситуациата.Имаше лесно достъпни водоеми (въпреки дъжда) Мечка,Леново, Сушица.
Качих се в колата без да знам кой път да хвана и оглеждайки се как да обърна, видях нещо което ми заприлича на гъбка

Главата ми забушува, все едно ми клъва шаран
адреналиииин
Даже не изгасих колата за миг се озовах на мястото

Печурка оле !!! , даже две
http://kachi-snimka.info/images/jdv1241277443m.JPG
http://kachi-snimka.info/images/opt1241277475h.JPG
Обратно в колата, ножчето от такъмите , кофата за захранка, риболовния чадир (малко е големичак но свърши работа)

http://kachi-snimka.info/images/cqs1241277523a.JPG
Можеби не хванах шараните който сънувах цяла нощ

Но гъбките се оказаха прекрасен заместител на планувания риболов.
имаше и тук таме челядинчици.
- rosboz
- ще става разбирач
Някой да знае каво е това
Днес видях няколко
От години обикалям горите ,но такава не съм виждал

Не е коралка.
Днес видях няколко
От години обикалям горите ,но такава не съм виждал

Не е коралка.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ох бре колега ше гарантирам с 50% а не с 100%
штото не си га снимал габата от всекаде
Но 50% това е(ние казваме смрчак в Македониа)нешто прекалено вкусно,деликатесно,истински афродизиак
Тук држи цена между 10 и 15 евро за килограм-свежа.
Консултираи се с некои там и ЗБИРАИ
Но и 10 % процента за много когато не сме сигурни.Самнева ме че е много дебела от горе,но пак казвам да е снимана хубаво без грешка ше ти кажа какво е
и цвета на твоита снимка е малко посветал от този които аз очаквам да вида при вапросната габа.
Била ли е опожарена гората пред извесно време,там кадето намираш от тези габи???

Консултираи се с некои там и ЗБИРАИ

Но и 10 % процента за много когато не сме сигурни.Самнева ме че е много дебела от горе,но пак казвам да е снимана хубаво без грешка ше ти кажа какво е

Била ли е опожарена гората пред извесно време,там кадето намираш от тези габи???
Последно промяна от Nikola Polizovski на Пон Май 04, 2009 1:59 pm, променено общо 1 път.
Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!