Сом на тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Re: Сом на тролинг

Мнение от Emo-83 »

Troli Rapala написа:Лъжата е убиец от,който цял живот бягам! :wink: Търся чистотата на знанието и истината за нещата!Специално тролингът е чудесен начин да се откъснеш от света и да намериш големите риби със собствени сили.В тролинга не можеш да "излъжеш рибите",просто трябва да ги намериш и да им предложиш правилният воблер от хилядите комбинации.Рибата избира за момента точно определен цвят,дълбочина,размер или движение на воблера/жертвата/,ако ще и двеста лодки да и минат от горе,нема ефект без Правилният воблер.В това съм се убедил многократно.Виждам съгласие,че познаването на водоема е първото основно предимство за намирането на сома! :D :drinkers: Това е и част от тактиката,щот без план за действие,тролингът си е много-много "разходка с лодка" и "пожелай ми късмет"! :D :drinkers: Мечкуевски си трае,но биячът му миналата година е различен от този с,който хвана рекорда си тая година на същото място! :wink:
Няма човек на света,който да не лъже.В това надлъгване участват дори и рибите.Всичко идва от прогреса.Ако покажа на дядо ми с какви кукички се ловят шарани сега....може и шамар да ми удари заради лъжа,а аз само му споделям.Нищо на този свят не стои на едно място.Рибите са част от света.Не случайно и те се променят според обстоятелствата.
Имам познати,които заради някъв кеф стрелят бездомните кучетата с прашка и съчма.Те толкова познават звука на автомобилите им,че се налага да ги сменят за да се доближат....в противен случай виждат само черта.В същото време аз си минавам на 2м. от тях без да бягат.
В този ред на мисли,за рибите трябва да се предлагат нови измами.Така,че бягайки от града и лъжата на хората....отиваш в природата за да предложиш правилната си лъжа или измама.Цвета е само подробност,като при колите......винаги има предпочитани такива.
Разсъжденията на Троли ми приличат,като игра на рулетка....червено или черно,малко или голЕмо-83. :wink: :P :lol: :D
Вярвайки в няква наша истина за възможностите ни....сами се лъжем,че можем и знаем.Доказва го капото....в белота. :rolleyes:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Аз знам,че тук или в работата си не лъжа! :idea:Точен съм,иначе нямаше да оцелея! :wink: За това приех с болка твоето обвинение,все едно "нож в гърба"!Като доказателство имам снимки от най-великият си риболов на кльонк,как се обаждам на авторитета-Емо,да споделя за слуката,щот и той има заслуга!Това не е лъжа,но сега просто ти липсва нещо в тролинга и не можеш да се отпуснеш!Аз вникнах до някъде в кльонкането и те разбирам,прасни и ти некой сом на тролинг да видиш,как е?Не ме обвинявай несправедливо,щот ще си го изкарам на сомовете! :D :drinkers:Последният сом тая година,ми удари на нова яка въдица и го извадих без проблем пред публика,но иронията е,че 10 минути преди това ми удари бяла на такъма,който е приготвил за другата година,Узуна! :roll: :drinkers: Сомът беше 8-кила с хайвер и ме е яд,че я убих! :cry: Ти си виновен,щот преди година не ми обясни,как да различавам мъжките от женските! :x
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Тролка, за това прописах тук.Нали се уча...трябва да се внедря у вашите редици.Радвам се,че не ме забрави онази вечер с телефона.Изживявах разказа ти цветно.
Моля те да не се сърдиш,че пиша тук и може би развалям темата с мои виждания от живота.Но и ти го правеше преди да хванеш кльонка.Само остава да ти върна обаждането с някой големец.
До тогава ме коригирай и насочвай. :wink: :shock: :arrow:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Еййй телефонна любов :D,
аз също бих попитал по какво се различават мъжкият от женският сом?
Емо, невиждам що се извиняваш за писането, то, ако не пишеш и ти ще стане монолог напоследък, ясно е, че сезона е крив ма това не пречи да се обмени малко инфо. Напоследък зех и да забравям името на темата, камоли какво пише на първите страници, въпреки, че съм я чел поне два пъти. Всъщност и един въпрос към Троли, като неин създател: Направи някакви обобщения за тролинга на сом, аз например все-още съм доста резервиран към такова разделение на тролинга основно поради две причини, първо много са малко откровено сомските воблери и второ смятам, че местата на които ловува хищника са едни и същи, но си поделя времето от денонощието. Естествено има и изключения,но редки/в смисъл, че от време на време даден хищник се струпва в даден раьон и тогава останалия става пасивен, но не напуска мястото, а изчаква/. Това разбирасе неса мои съждения, но по една или друга причина съм се убедил в тях. Всеобщо известни факти, описани във всяка риболовна книжка са ясни, Троли. Карайки по околовръстното както казва Емо, дай да минем и през центъра. За мен риболова си остава едно приятно развлечение и възпитание за децата, ако кажеш, че при теб/Троли/ нещата са на лична основа и вземат връх в професионален план ще те разбера.

Поздрав!
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Тоше,не те разбрах много-много,но по въпроса за околовръстното ще кажа,че не съм по-напред с материала от много други.Признавам,че тази година набарах за сефте тактика за преследване основно на сом,на тролинг!До сега са ми удряли между бялата или в "нищото",или в плиткажа без да схвана НЕГОВАТА логика.Познаването на водоема и навиците на сома е удар в десетката.Но това се прави с подходящ воблер,а за времето на удара мога да кажа,че няма точно определен период.Сутрин,обед,следобед или привечер не е от значение,важно е кво ще му поднесем на неговата дълбочина на ловене.Тролил съм 2-3 пъти по тъмно без докосване от всекъф хищник!Книжките задават някакви схеми и от там идва разминаването с реалноста в МОМЕНТА!Под водата динамиката е,като в МОЛ-а! :D Който,схване кво става в МОМЕНТА отдолу под лодката-печели. :wink: Някои разчитат на сонара,но за мен субективното УСЕЩАНЕ е най-важно.Решавам кво става под водата и действам,а дали съм си направил правилните изводи-сомът ще покаже! :D :drinkers: Аз мога да дам насоки,което е помощ,но пълното откровение ще е просто схема работеща при един и неработеща при повечето от вас.Аз за разлика от теб залагам,само на Рапала,което е ограничение,но пък съм "тесен специалист" при тези воблери. :D Ти залагаш и на други воблери,и често това ти носи успех! :wink:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Ми кое точно не разбра, то с клавиатурата нее като да си говорим, че ще трябва да се изпишат фермани. Точно тази тактика за гонене на сома за мен е доста спорна, точно поради факта, че удря между белите, то от време на време удря и костур или кефал/рядко/ по което се съгласявам с братушките, че ловните полета са едни и същи за различните хищници. Можеби разликата в мненията за момента е това, че ти смяташ, че си открил някаква тактика, а аз, че тази година популацията на сома се увеличи доста и поизмести бялата. Естествено трябва да мине малко повече време и да споделяме повечко през следващият сезон, заятова и писах, че за сега съм резервиран по отношение на тактики за сом на тролинг. По отношение времето по което взема, Мечкуевски/така ли се казва Румен с големите сомове от Искъра/ ще е на друго мнение. Аз и тук съм предпазлив относно заключения в смисъл раздвоен съм и ми трябва още малко време. За тролинга нощем, да пробвал съм, но с голямо нежелание, че туко виж се хване нещо и като си помисля, че 9-10 часа съм в лодката през деня, е то си .......... . За воблерите - казваш, че залагаш само на рапала, аз също с много малки изключения на един единствен ръвър2сии и 15сетина сръбски. Моето мнение го знаеш, а то е, че да залагаш на един модел нее ограничение, а предимство, но това си е мое мнение. И последно, че пак се отнесох, за околовръстното въпроса е да неси говорим с недомлъвки и в определен момент да кажем или да се съгласим с някъф факт описан във всяка рибарска книжка няма смисъл, да споделяме информация какъв е проблема, ако науча нещо от теб, като ходя за риба 5-6 пъти през сезона какво толкова и се сблъскам със секви фактори влияещи на кълването е голяма работа, че си ме открехнал, ако ли пък ходя често, то тогава просто няма да имам нужда. Та можеби тук неси ме разбрал, че ако си вадя хляба с риболов естествено, че съм гроб ма при мен е за кеф. И наистина последно - рибата била тя сом или друга си е просто и първосигнално същество. Има си навици и за всеки човек поставил си за цел да ги разгадае нее проблем. Необходимо е единствено ходене, да не стане като с вица за стареца и тото-то.
Тази година мой приятел имащ 2въдици и 3воблера-буквално, тролещ за втори път в живота си хвана сом за какъвто аз мечтая вече близо 10години тролинг. Е нему казах, че има усет.

Весели празници, винаго ми е приятно да си попишим!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Скоростта при която,удрят костура и клена или щуката няма нищо общо със сома! :wink: Тези риби искат бърза скорост,особенно костура! :wink: Бялата просто краде от плячката на сома,нема как да го измести от първата позиция при хищниците!Хищникът не е просто и първосигнално същество,под водата той определя правилата а човекът има способността да се приспособява към всякакви физични условия,по въздох,земя или под вода! :D Във водата никой не е по-умен от рибата!Колко пъти сме се чувствали насрани след капотиране? :D За късметът на начинаещия си има поговорка,а и срещу съдбата си не можеш да се бориш!Дори и да не искаш,ако бог реши нещо,така ще бъде! :drinkers: Алелуя! :drinkers: Аз съм уикенд-риболовец и разчитам на теорията,за да се добера в двата дена до трофея,неам време за ходене по седмица-две или о, боже,месец риболов!Просто балък,дет хвърля кинти залуду,за кеф.Нема печалби,само набутване и утехата от успеха!Ако,го има? :oops: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Забравих да ви питам,задавате ли си въпроси след риболова? :idea: ЗАЩО?Защо ми удари там?Защо иска този воблер?Защо на тази дълбочина?Другата седмица,пак ли ще е там?ЗАЩО,е много важно за целенасоченият успех,щот да разчиташ на късметът е до време!Успешният тролингист е този,който постоянно лови с променлив резултат,не е речено,че треа рибита да са много или само големи!Утре ще обясня,що според мен се издъних от към трофейни сомове,тази година! :oops:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Чета и мисля....трябва да си изградя тактика.Не зная вие дали сте забелязали някаква закономерност,но при кльонкането винаги мога да ви дам съвет къде,кога и защо.Тук ми е бяло петно.Мисля си за случайности,но не може да е само късмет.Да оставим воблерите на страни.Има други фактори...скорост например.По кое време на денонощието е най-активна рибата.Местата са важни....сигурен съм.Придърпване,завои....знам ли какво.Ебати главата ми е празна при вашия риболов.Блъскам се у лево и у десно без да виждам някаква подреденост.Проблем ми е,че и вие си говорите общо.Не се сърдете,но е така.Ето,ако някой ми зададе конкретен въпрос за сома при кльонка....веднага му отговарям.И не само ще получите отговор....ще има и логика в него.Ако искате да опитаме да навържем нещата с вашия и моя опит.Вие питате....аз отговарям и после обратното.Но това е нож с две остриета.Ако зная какво да попитам,ще зная и половината отговор.
Мечкуевски влачи в устието на Сливер.....Значи сома е там и се храни на тази дълбочина и по това време.Що не пробва при Паракладенец или при стената.....ами не е там по това време,което ме съмнява.Просто ловува близо до брега и може би на друга дълбочина.Не може всички големи сомове да са в устието.Значи някъде бъркаме в мисленето.А сома на Искъра надделява,защото просто се зарибява с него,освен това трудно влиза в мрежа.....на това му казвам аз някаква логика.Моля покажете ми вашата.И,ако не е логика....нека я наречем фантазия.Ясно е,че тигелите всички ги повтаряме,но бялата си има места....сома още повече.
Да Троли постоянно се питам защо.Понякога след години разбирам колко е било тъпо да се сетиш.Или може би си го мислил,а не си го правил.Например.....На сухото дере се изреждат 100 лодки с по 10 тигела.Няма удар.Спираш лодката и водиш воблера близо до брега на ръка и се хващат два сома.....кво е това....някъде бъркаме батко.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

То станаха сума въпроси и трябва много писане, затова айде по ред. Троли, напълно съм съгласен с теб, а и аз съм уикенд риболовец, но за съжаление не всеки уикенд. Единствено смятам, че малко надценяваш интелигентността на рибите, това неса делфини или косатки или овчарско куче. Каквото и да правят то нее плод на мисъл и размисъл щот, ако беше щяха да обявяват медиите за всяка уловена риба. Е разбирасе си прав, че той определя правилата щото ние трябва да се адаптираме, а на него му е вродено. По отношение на въпроса ЗАЩО еми разбирасе, че си го задаваме,но къде е основният проблем за мен - недостатъчното ходене. През последните години коренно промених тактиката си на ходене за риба, което довде до увеличаване на резултатите в пъти. И както казва Емо да поговорим за тактики под ред. Преди ходех за риба примерно в събота и ако е слабо в неделя или следващият уикенд отивам на друг водоем. Сега отивам в петък колкото се може по-рано според ангажиментите и оставам до неделя вечер без значение дали кълве. Освен много по-добрите резултати валат несъм се прибирал. Риба в къщи рядко нося щот неми се занимава, но най обичам да си пръжна на водоема вечер с напитка, Емо тогава сигурно кльонка, а аз се оплаквам, че не правя нищо с кльонка. :D Смятам, че трябва да се съсредоточа и върху 2-3 язовира и това ще помогне още повече. Много често ми се случва примерно в петък като пристигна да повлача, да поогледам, да питам колеги и тн., в събота вече зависи дали говорим за пролетта или лятото. През пролетта неси давам зор да ставам рано, щот няма сми. Влизам към 9, ако съм се понапил се будя рано и обичам да ме духне вятъра в лодката та може да влеза и малко по-рано. Търся рибата първо в устията, като е възможно да спирам на места и да хвърлям джигови примамки. Тук се усещам, че преплитам темата и не говоря за само за сом, но ще кажа за пореден път, че все още Троли не мее убедил във възможността да търсиш единствено него. Та,
влача 3 или 4 пръчки в зависимост дали имам колега в лодката или съм само с детето/рядко съм без него/.
Съответно една пръчкае експериментална, на другите подбирам сутрин 2-4 метра дълбочина, като напече по-плитки. Първият ден си позволявам и повече експерименти и разходки. Местата подбирам като се стремя да влача по коридорите които се образуват от вятъра или някви подобия на течения, там има боклуци от устието и съответно храна за дребосъка, ориентирам се и по сонара. Говоря основно за Жребчево, Ивайловград и Огняново - него го познавам най-добре защото имам вила там, но пък от 2-3 години ми е омръзнал. В неделя сутрин обикновено е най-силният риболов. Скоростта в момента ми е малко мътна, щот съм с нови уреди и мотор, преди сутрин и вечер определено троля по-бавно съответно и пролетта, коригирам скоростта според температурата на водата, по-топло, по-бързо, по-големи примамки по-висока скорост. По уреди варира от 2.5до6 км/ч. Лятото определено на развиделяване съм вътре. Тогава рибата се разпилява и плитките воблери ги забравяме, с малки изключения, но за това утре. Посоката е от изключителна важност, далеч повече от скоростта, тук също си има тактики за които ще пиша.

Бъдете критични и неме жалете въобще, всичко писано по-горе важи единствено за мен и нее миродавно.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Мислех си,че е по-правилно вечер и сутрин по-плитки воблери.....по-дълбоките по обед(на кльонка винаги свалям дълбочината през деня при слънце).Както за скороста от скромен опит казвам,че е добре да е бърза при бистра вода.Другото ми се вижда грешка,но не твърдя това. :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Да,замислял съм се след всеки риболов и по време на риболова.Водя си някаква статистика и си правя разбор на всеки риболов за да мога да повторя успеха през следващия риболов или другата година.Да,ама на другата година нещата не стоят така както са биле предната :idea: Воблерите работили предната година,следващата ги нямма никакви и то на същото място,при същите условия и при еднаква /почти/ температура на водата.Сега се питам защо е така,обаче отговор нямам.Рибата ли обраха с мрежите,бомби ли са хвърляли там през зимата и още стотици идеи ми идват в главата но онговор няма :!: :!: :!: За мен,месля че са важни и цвета на воблера,дълбочината на газене и правилната скорост.Нищо не се учи за няколко сезона,иска си ходене и учене докато сме живи и това е.Когато станем Нептунчета,ще знаем какво става точно под водата ,всичко друго е в зоната на предположенията и те понякога са правилни и затова имаме успех.Ходенето му е майката и късмет заедно с всичко научена от предните години :drinkers:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Кроки,уцели десетката! :roll: Евала,копили точно това е същността на риболова!Всяка година е различна от секъде!Ниво,температура,места,воблери и така до края на света!Това е истината,че не трябва да се робува на схеми и навици!Признавам,че в живота и в риболова съм де-моде,разчитам на рутината и опита! :cry: Имам тактика,но тя не е универсална!Защо да я споделям?Изгубих седем битки с големите тая година и сега ме боли!Причината е в мен!Исках да съм,като Емо или Краси и да пусна на свобода трофеят,но вътрешно знаех,че ще му резна тиквата и господ ме наказа! :cry: Седем пъти ми каза,не,не,не,не,не,не,не, и сега ми тежи! :cry: За това давам дума пред вас,че ще ГО пусна след снимките!Аз съм "куче" или единак,може и "помиар" да се окажа,но знам,че ме води инстинктът и усещането в живота,и риболовът!Емо се присмя преди време на моята чувствителност,но пък точно в това ми Е силата,в усещането!Има страхотна взаимовръзка между костур,бяла и сом!Костура е привидно лесен,но се появява бялата и костура си бие кепенците,а след това никой!Знак ,че сомът е дошъл! :wink: Разгадаването на сома е трудна задача и за това се възхищавам на хората,които имат постоянен успех на тролинг или кльонк!През 2007г.,годината на Краси,мислех,че съм го разгадал! :oops: Отивам,към 18-19ч.на гьола,хващам 20-30 костура на куршумче и за 2-3 часа улавям по 2-3 сомета на кльонк.В един момент ми доскуча и мислех,че този риболов е тъп и скучен! :oops: Нещата обаче са други през 2008 и 2009г.,няма я тази лекота!Само мъка и нослето вече не ми е вирнато! :D Тоше,ще ти кажа нещо важно!Запомни! :idea: Голямата риба е ВИНАГИ в ДЪЛБОКОТО! :idea: Не използвам плитко-газещи воблери! :wink: Това е тактика за елиминиране на дребосъкът! :wink:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Тоше,ти си ценен щот имаш кво да кажеш,и макар да сме много различни целта е пред нас.И на твоя успех,ще се зарадвам все едно аз съм го фанал.Също,кат сомовете на Старчето.Показва градивност и рутина! :D Ще се окаже "по-куче" и от мене! :D Честита коледа на тролингистите,на сомове! :drinkers:
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Ще повторя това което вероятно е убягнало на Емо, а можеби и на Троли - казаното от мен по-горе важи за прлетта преди забраната, пишейки за тактики то те са много и за всичко, аз започнах да пиша от А и Б за ПРОЛЛЕТТА. Тролка, това което казваш за големите риби и дълбокото го пише по всички книги и дори има поговорки, НО има изключения и почти не важи за пролетта. Та ще кажа отново, че за лятото тактиките са съвсем различни, единственото общо е, че трябва постоянство и ходене. Любо разбирасе е ПРИНЦИПНО прав, малко наблюдения само ще споделя за Огняново където съм ходил много и Широка поляна, където прекарвам 15-20дни всяка година от 12-13 години насам. Местата на които се върти хищника се сменят през 2-3 години, но като цяло са няколко за водоема и това си е има си куци места дето нема никой. На едни и същи воблери обаче резултатите са различни по отношение размера на рибите, едната година примерно имаме яко трофеи по няколко на ден и рядко нещо дребно на другата година само дребосък, но в промишлени количества. Язовирите за които пиша неса и много големи та нее проблем за един ден да се обиколят поне двапъти.

Като продължение на предишният пост смятам да пиша за някои други интересни фактори като вятър и посока, слънце, лунни фази и тн., ма след ден два, както и за тролинга през лятото.

Весела коледа и от мен!
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”