Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от gunman »

tanosliven написа:браво за темата.Аз вече не се гмуркам заради проблеми но бих помогнал с това което знам и това което знаят моите приятели и познати ,един от тях ЛЕГЕНДА - Папакастрициос ,за мен в подводния риболов по -добър няма.Също ако се съгласи братовчеда ще покажа снимки на оръжието ръчнч изработка негова от дърво,много добра изработка
Давай, Батка !
Едно градивно мнение повече по темата винаги е от полза :smt041 Пък като има и снимки още по-добре се получава.
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

[/quote]
Това е вече друго, така трябваше да похвалиш и Пешо от Варна и Прамлайм и Дънлоп че да не се сърдят, можеше даже и да ги снимаш, не спомена е стрелата каква е ......и не се връзвай много :)[/quote]

Не, бе човек, не се вързвам, ама нямам никакъв търговски интерес, никакъв, а иначе купих и от двете фирми ластици, хем за да ги сравня, хем да имам избор :D .....На единия харпун ( пак от Пешо), публикувах снимки, само че без ластиците, а утре съм в царево да погмуркам и ще направя повечко снимки, а днес бях у Пешови за да уточняваме нещо по друг харпун, който ще е с тоя спусък. Колкото до стрелата имам една хубава 7-ца с тъмна зеленикава оксидация и шабърно заточена, но е голяма сопа- 140 см, а на мен ще ми трябва 100, най много 110. И друго...стрелата не е с "акулки" а със зарези, а ще я ползвам с въженца....уж идеално са направени зарезите, ама....късал съм въженца с подобни зарези :axe:
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Запили ги батка с пиличка и после със шлаиф паста и няма да късаш,мойте са така и от два сезона не съм късал. :D
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

бе може и така, но видимо са перфектно загладени....ама и малко ми е жал да режа хубавата тояга :D
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

Изображение@forum/1778/s_289223-34732.jpg[/img]Изображение90 см от дърво 5месеца без проблем
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Прочетох доста за направените от вас колеги (ако мога да се нарека харпунджия) харпуни и реших и аз да си направя харпун.
Ште го направя с реверсен спусък,тялото дълго 110 см. орехово дърво (с такова разполагам в момента).
Какви ластици да сложа,каква стрела.
Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Защо 110 см. къде ще го ползваш, в гръцко ли?
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Да колега" adventurebg ",там ми е по близо и от години ходя само по Гърция.
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Аз нямам опит в Гърция, но мисля, че 6,5 - 7 мм стрела с 2 X 16 ластици ще си екстра. Поне аз бих си оборудвал така моя. Тук има по опитни и нека те да споделят опит.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Аз често гмуркам в гръцко. Харпуна ми е 110 см и е окомплектован със стрела 7.5мм на 130 см Torsion2 на Salvi. Преди това беше със стрела 140 см на 7мм на Salvi. Грамажа и при двете е еднакъв. Тази стрела се изхвърля най-добре и най-надалеч от:
- 2*17.5мм ластик Primeline резнат на коефициент 3.5 - трудно се зарежда - обхват 5м, наличие на откат
- 2*16мм ластик Primeline резнат на коефициент 3.8-3.9 - зарежда се нормално - обхват 5м, наличие на слаб откат
- 3*16мм ластик Dunlop резнат на коефициент 4.1 - зарежда се много лесно - обхват 6м, малък откат
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Благодаря ви много за изчерпателните отговори,напредвам доста вече с "пушкалото" и дано не се изложа много пред вас.Все пак дори не съм и държал досега дървен харпун,аз имам два на "Espadon BEUCHAT" 50 и 75 см. които ми вършат прекрасна работа по реките тук и като се науча да качвам снимки :D ще ви покажа резултатите ми.

Не си прави труда да качваш снимки! Това, което извършваш по реките е чиста проба бракониерство!!!
В сайта naRiba.com, тази дейност не се толерира.
rumci
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Само информативно :Ореха не е подходящт за направата на харпун понеже относителното му тегло е много високо.
т.е -тялото ще стане много тежко.
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Зная че ореха е тежък и както казах с такова само разполагам в момента,и е първия ми направен харпун.И това е само един вид пробно за да не съсипя някой хубав материал.
Но все пак благодаря.
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Dims написа:Благодаря ви много за изчерпателните отговори,напредвам доста вече с "пушкалото" и дано не се изложа много пред вас.Все пак дори не съм и държал досега дървен харпун,аз имам два на "Espadon BEUCHAT" 50 и 75 см. които ми вършат прекрасна работа по реките тук и като се науча да качвам снимки :D ще ви покажа резултатите ми.

Не си прави труда да качваш снимки! Това, което извършваш по реките е чиста проба бракониерство!!!
В сайта naRiba.com, тази дейност не се толерира.
rumci

Както кажеш,но бракониерство и един вид бракониерство са две различни неща.
И не мисля че да хванеш една или две подбрани риби за цял сезон е бракониерство.Ако така, то това което показвате на снимките какво е. :oops:
Извинявам се на другите във форума.
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

Dims, ето извадка от Закона за рибарство и аквакултури:

"Чл. 35. (1) Забранява се стопанският и любителският риболов в обектите по чл. 3, ал. 1 със следните уреди, средства, принадлежности и приспособления:
1. взривни материали, отровни и упойващи вещества;
2. електрически ток и технически устройства и съоръжения за електроулов;
3. дънни тралиращи и драгиращи средства;
4. огнестрелно оръжие;
5. харпун;
6. (нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) кърмаци.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Забраната по ал. 1, т. 5 не се отнася за любителски риболов във водите на Черно море. Условията и редът за извършване на любителски риболов с харпун се уреждат с наредбата по чл. 15, ал. 1."

Това има пред вид rumci, като казва, че това което правиш е бракониерство - разбирай незаконно. Повечето от нас смятат този текст от закона за недоразумение, но какво да се прави - трябва да се спазва. Не че няма колеги, които стрелят из вътрешни водоеми, но те си носят риска.

Модераторите обаче носят отговорност за сайта, всичко да е законно и по правилата, така че не се сърди, че такива снимки ще бъдат изтривани. Снимките на харпуна ще ги гледаме с удоволствие. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”